Новогодишна баклава - Как?

  • 63 956
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 190
Мили момичета, споделете как правите класическа баклава.
Аз досега винаги съм я правила с тестена плънка, но мъжа ми не я обича. Миналата нова година, като правих, корите станаха едни такива твърди и сухи, въпреки че имаше много сироп. А на свекървичка баклавата й беше мекичка и се топеше в устата.  Embarassed
Помагайте моля ви! Тази година, мойта баклава, трябва да е по-вкусна!  cook  За да има после   remybussi  и  loveuuu

# 1
  • Мнения: 883
Баба ми прави страхотна баклава!! Утре ще я питам каква е рецептата, знам само, че е с най-обикновени кори (май на Стамболийски), а не с "Белла"- тях не ги харесва.

# 2
  • Мнения: 1 283
За Коледа направих най-вкусната баклава,която някога съм яла.Рецептата е на една приятелка:
1 пакет фини кори
300 гр. накълцани орехи(или повече,ако искаш)
1 ч.ч. мазнина(масло + олио)
1 ч.ч.захар
1 ч.ч. галета
1 ч.лъж.канела
Тавата се намазва с мазнината,горните съставки се смесват и се реди 2 кори,плънка+ мазнина,2 кори,като най-отгоре се завършва с кори.Баклавата се нарязва на ромбоиди.Пе4е се на слаба фурна,т.к. трябва да съхне,а не да се пе4е.Аз качих решетката в средата на фурната и пекох на 250 градуса,но по Фаренхайт(по Целзий май са около 150,но не съм сигурна.Пече се около 3 часа и нещо докато получи златна коричка.
Сиропа:
Едно към едно вода и захар(аз направих 3 4аши захар и 3 4аши вода и стана много сочна)Към сиропа се прибавя една ванилия и малко лимонов сок.Свари си сиропа докато се пече баклавата,за да изстине и после да полееш веднага врялата баклава.Хубаво е ако имаш по-хладно помещение да я оставиш там ,а не веднага като изстине в хладилника.Така поема по-добре сиропа и става супер!Ние обаче сме на парно и я бутнах в хладилника,но пак стана много со4на.Направи я,няма да съжаляваш!!!Добър апетит!

# 3
  • Мнения: 1 283
Цитат на: belalim
Баба ми прави страхотна баклава!! Утре ще я питам каква е рецептата, знам само, че е с най-обикновени кори (май на Стамболийски), а не с "Белла"- тях не ги харесва.

Корите за баклава трябва да са фини,а не точените които са за баница!!!

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 21 624
Ето и моята баклава :

 Arrow 1 пакет кори "Бела"
 Arrow 3/4 пак. масло ( 250 гр )
 Arrow 2 ч.ч. орехи ( нарязани на ситно , но не много )
 Arrow канела( около 3/4 пакетче )
 Arrow  2-3 с. л. грис

сиропа :
 Arrow 1 и 1/2 ч.ч. захар
 Arrow 3 ч.ч. вода
 Arrow настъргана на ситно лим. кора
 Arrow лимонов сок

В намазнена тава редя 4 кори  Arrow поръсвм с канела и грис Arrow  и с орехи . 4 кори Arrow канела, грис  Arrow  орехи....... Нарязвам на ромбове , заливам с маслото и пека до порозовяване.

Докато варя сиропа слагам и лим. корички . Когато е готов добавям и лим. сок .

 Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Залива се:
гореща баклава със студен сироп  или
студена баклава с горещ сироп

# 5
  • Мнения: 72
Holy, с тая чаша захар между корите, плюс захарния сироп, няма ли да стане прекалено сладко?
Аз правя баклавата като Морена, но по средата слагам малко тестена плънка, за да се надуе повече.

# 6
  • Мнения: 1 283
Цитат на: Steffanie
Holy, с тая чаша захар между корите, плюс захарния сироп, няма ли да стане прекалено сладко?
Аз правя баклавата като Морена, но по средата слагам малко тестена плънка, за да се надуе повече.
Ми такава е рецептата.Но на мен не ми се стори много сладка!Който не обича толкова сладко да не слага захар в плънката.Абе бакалавата е убиец!Аз за сладко 4овек убивам! Wink

# 7
  • Мнения: 4 358
Ето и моята баклава:

1 пакет точени кори
125 гр масло

за плънката:
1 чч смлени орехи
2 сл захар
1/2 чл канела

за сиропа:
1 чч захар
3 чч вода
1 ванилия
канела
кора и сок от лимон

На котлона се слагат захарта и водата до разтапяне на захарта. Добавят се ванилията, канелата и парчета кора от лимон (само жълтата кора, без бяло). След като се сгъсти се маха от котлона, вадят се парчетата кора и се добавя сока на половин лимон.

Разтапя се маслото. Точените кори се сгъват на две (по средата на късата страна) и се намазват с масло. Слага се плънка и се завива на стегнато руло.
Рулцата се редят в тавичка, заливат се с останалото масло и по желание може да се нарежат - снимка

Пекат се до зачервяване.
Горещите баклавички се заливат със студения сироп. Хубаво е да престоят поне 24 часа - снимка

# 8
  • София
  • Мнения: 190
Благодаря ви Holy, Morena и Tedi_b.  Grinning  
Всички рецепти изглеждат много апетитни!
Holy, ама вярно ли се пече цели 3 часа (проверих - 250 гр. по Фаренхайт е 120 гр. по Целзий). Това е доста ниска температура, ама 3 часа печене, пък и на вдигната скара Rolling Eyes !?!?
Да не сгафя нещо! Rolling Eyes

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 21 624
Мамче Миле , аз я пека като баницата , но за по - кратко време , демек на 180 - 200 грдуса С.  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 4 358
И аз като Моренка

# 11
  • Мнения: 1 002
Цитат на: tedi_b
И аз като Моренка

само да ти кажа , че баклавата ти е супер ..
не ми стана ясно като срежеш корите по средата, взимаш една по една и слагаш плънка и завиваш , така ли е ?
че нещо не разбрах Simple Smile

# 12
  • Мнения: 4 358
Цитат на: white_r
не ми стана ясно като срежеш корите по средата, взимаш една по една и слагаш плънка и завиваш , така ли е ?

Първо прегъвам кората по средата на малката страна. Така се получава правоъгълник с една късичка и една много дълга страна.
Мажа с масло целия правоъгълник и слагам от плънката в единия му край (по цялата късичка страна). Навивам и редя в тавата.

Когато наредя всички кори, срязавам с нож по средата и така от всяка навита кора се получават две баклавички.
Може да се среже и на две места - така балкавичките ще станат още по-малки, като за една-две хапки.

Не ме бива много в обясненията, дано съм се справила по-добре този път  Embarassed
Ако не съм - питай, баклавата си заслужава  Wink

# 13
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 824
Баклава

Продукти:
5 ч.ч. накълцани орехи
2 пакета фини кори
250 гр масло
1 ч.ч. олио
1 1/2 - 2 ч.л. канела
грис

сироп:
3 1/2 ч.ч. вода
1 кг захар
сок от 2 лимона
1/2 ч.л. лимонтозу

Приготвяне:
В ненамазана правоъгълна (по възможност) тава се нареждат корите. На всеки 2-3 се поръсва мъничко грис - около щипка-две. Корите грубо се разделят на 3. След първата 1/3 се слагат половината орехи, омесени с канелата. Под и над орехите - 2-3 щипки грис се поръсват. Пак 1/3 кори, пак орехи, накрая - последната третина кори. Нарязва се с остър нож на парчета, каквито ви харесват. За по-лесно ножът може да се топи в топла вода преди всяко рязане.
Маслото и олиото се завират на котлона. Когато се разтопят, се залива баклавата - по рязаното най-напред.
В предварително загрята фурна се пече на 180 градуса. Като започне да розовее, е добре фурната да се намали на 150-140 градуса. Пече се около час или малко повече, докато корите хубаво се зачервят (да не кафенеят, разбира се - тогава вече върви на изгоряло).
Вади се и изстива.
Сварява се сиропа - щом заври водата, се добавя захарта. Като поври малко - 5-6 минути, се добавят лимоновия сок и лимонтозуто. Ври още мъничко с тях. Оставя се "да почине" 2-4 минути и се залива баклавата. Добре е да се захлупи с друга тава отгоре - дори да не прилепва плътно отгоре. Ако няма тава, поне вестник - да се задуши.

Това е изпитана рецепта - на мама. Многото орехи са чудесни, винаги е жънала успех! Тази година за първи път я правих сама, стана прекрасна. Едвам удържам до утре да я отпочнем.

# 14
  • София
  • Мнения: 10 309
Боо, 2п какви кори? От старите малки пакетчета или от тези тип Белла? А корите намачкваш ли ги леко или просто ги разстилаш?

# 15
  • Мнения: 4 965
Мойта рецепта май е най-лесна и на вкус и на вид докарва до типичната турска баклава:

2 п. кори ("Фамилия" или "Белла")
1 п. масло
малко (няколко лъжички) олио
1 ч.ч. орехи
1 п. ванилия или настъргана лимонена кора
1 п. захар
1 л. вода

Тавичката (предпочитам правоъгълна) се намазва с олио и се нарежда едното пакетче кори, срязани на 2 (да станат правоъгълници с формата на тавата) и на всеки 2 кори (4 парчета) се слагат по няколко лъжици масло (предварително разтопено) или олио (редуват се). Отгоре се поръсват нарязаните на ситно (не бива да са смлени) орехи и малко олио. Нарежда се второто пакетче кори и се нарязва на ромбоиди. Между разрезите се налива останалото масло и се оставя да изстине напълно. Прави се сироп от захарта и водата и още, докато е горещ (в готовия сироп се слага ванилията или лимонените кори), се залива с половината. След 3-4 часа останалата половина пак се кипва и се залива. Отгоре може да се наръси смлян шам-фастък или смлени орехи.
Става много бърза и е страхотна на вкус.

Дори днес правих такава и нямам търпение да я опитаме.

# 16
  • Мнения: 1 283
Цитат на: mama mile
Благодаря ви Holy, Morena и Tedi_b.  Grinning  
Всички рецепти изглеждат много апетитни!
Holy, ама вярно ли се пече цели 3 часа (проверих - 250 гр. по Фаренхайт е 120 гр. по Целзий). Това е доста ниска температура, ама 3 часа печене, пък и на вдигната скара Rolling Eyes !?!?
Да не сгафя нещо! Rolling Eyes
Мисля,4е180 градуса са много.Най-много 150,пък последния 4ас се засилва малко.За перфектната баклава се иска търпение! Wink

# 17
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Аз се придържам към рецепта подобна на тази на Теди, обаче вместо орехи я правя с бадеми , а в сиропа слагам малко канела(освен тази в плънката) и няколко капки розова вода. Иначе форма, останали съставки и т.н. са абсолютно еднакви.

# 18
  • Мнения: 4 358
Цитат на: bomboto
...а в сиропа слагам малко канела(освен тази в плънката)

И моята е с канела в сиропа, но оригиналната рецепта беше с парченца канела, които преди заливане се вадят.

# 19
  • София
  • Мнения: 10 309
azaf, а не я ли печеш?

# 20
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 708
Тя Новата Година дойде, ама и аз ще си кажа рецептата. Вчера я направих и много ми я харесха. Нищо не остана от нея. Laughing

Продукти:Един пакет фини кори за баница
едно пакетче масло

за плънката:орехи поне 300 гр
1/2 ч.ч. олио
1    ч.ч. зхар
4    яйца
1    бакпулвер
2    с.л. брашно
може и канела
Разбърква се.

Сироп:1/2 кг захар
1 литър вода
2 ванилии


В намазана с олио тава се нарежда половината пакет от корите, като на всяка кора се маже масло. Запича се на умерена фурна до зачервяване. Изсипва се плънката и отгоре се нареждат останалите кори, като пак се мажат с масло. Ако ви свърши маслото преди края мажете с олио. Пече се. Като изстине се залива със сиропа, който трябва да е горещ. А може да се залее гореща, но със студен сироп.

# 21
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Майка ми слага и 2-3 карамфилчета в сиропа - става с много приятен аромат

# 22
  • Мнения: 1 269
ЧНГ 2005!
Браво на всички рецепти и майсторките им!
Аз правя баклава подобна на boo. Само две допълнения:
1 Wink слагам върху всяка кора по малко плънка
2 Wink сиропирам я на другия ден
 Close-mas:

# 23
  • Мнения: 4 965
Цитат на: nad_tab
azaf, а не я ли печеш?


Малко късно отговарям, но се отддох на мързел, почивка и празнуване.
За много години на всички.
Пека я след нареждането и като изстине чак тогава я заливам.
Моята мъжът ми успя да я изяде само за няколко часа - толкова му се услади (за това май е станал 2 метра  Thinking ).

# 24
Баклавата, която ще предложа, я знам от моя баща, той пък от неговата майка т.е. баба ми, която живееше в с. Рупите.Дори сама си точеше корите.
Продукти:
- 1-2 пакета финни кори. Аз ползвам "Тракийски" и винаги се получава;
 - 1 ч чаша захар;
 - 1 ч чаша орехови ядки (нарязани или счукани);
 - кората на 1 лимон - настъргана + 1 п ванилия
За сиропа: 3-4 ч чаши захар - + 3-4 ч чаши вода да заври.
Плънка:
- !/2 сух хляб (от 2-3 дни) се претрива през ренде;
- на дъното на тиган се сипва около 1 пръст олио;
- хлябът се запържва до златисто;
- прибавят се орехите, лимоновата кора, и захарта
Пържи се съвсем малко и веднага се маха от огъня и се бърка, докато се разтопи захарта
В правоъгълна тава се редят 1 кора, плънка 1 кора, плънка т.е. На всяка кора се ръси от плънката, а през кора олио от бутилката или  с лъжица
Пече се в силно загрята фурна, след като се зачерви се намалява. Да придобие златист цвят. Изважда се, охлажда се, и чак тогава се разрязва с остър нож Залива се с хладък сироп. Grinning  Grinning

# 25
Е, как така съм гост, като преди време се регистрирах и съм rozmari че и картинка си сложих?

# 26
Забравих да кажа, че в сиропа се слага 1 супена лъжица лимонов сок.

Общи условия

Активация на акаунт