Деца от всички страни, добре сте дошли- 11!

• 33 719
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мелина, браво за езиците!
Стискам палци да ви потръгне там! 👍🏻

# 556
  • USA
Еха Мелина,каква грандиозна промяна! Звучи чудесно всичко и не се и съмнявам,че момчетата ще се справят с езиците! Пожелавам и на вас успех с работата. Като гледам в момента на всякъде и тук има глад за работници във всички сфери. На мен в последно време също ми се иска да хванем пътя на някъде ,но колкото повече растат децата ,толкова по-трудно ми се струва. Като се сетя за драмите ни преди 4г.
Бибитче,на Андрей също му беше проблем хладната вода и студените душове.В крайна сметка е за малко и ще изтрае при вас,но аз казах,че това няма повече да го позволя.Детето ми тръгна с желание,а после сълзи като започна пък като отидохме на топла вода в БГ само седмица по-късно заплува като рибка и сам без треньор в началото се отпусна.
Ас бях от децата дето на всичко извън класно искаха да ходят и нашите нямаха проблем с многобройните ми интереси,но имаше едно дето не го харесвах,но не ме оставяха без него(математика) Да вървеше ми ,но я ненавиждах. Молех им се да ме отпишат ама чак като видяха,че съм категорична,че няма да кандидатсвам с математика,ме оставиха на мира. Странното е,че пък моите и тримата обичат математиката(това ще да е от моята майка) Големия беше изкарал някакви страшно високи резултати пак на входно ниво.На малкия учителката ми пише да не съм го учила да смята незнам си как,че било за другата година,пък аз и казавм,че го знае от преди 1кл. по негово желание. Малката и тя ме изумява с тези мераци.Сама си вади карти и си смята,кара ме да я питам.Пише си уравненияя с магнитни цифри или с маркери.Все играе на учителка.
Бюти,не си егоист изобщо.Всеки има нужда от почивка без децат. Няма ли някоя баба да изяви желание да ви отмени за един уикенда поне. Сега нашите като са по-големи ни е доста по-лесно и често се измъкваме за ден два,но имаме баба на разположение,но като бяха по-малки нито аз исках да и се доверя,нито децата искаха да остават с нея.Всичко с времето си.Станаха самостоятелни и даже и те искат вече.

# 557
  • Немция
Мелина, успех и късмет!
Ще съберете за кратко всичкото слънце, което ви е липсвало през годините в Норвегия. Grinning

Калалили, за студения басейн нямаме избор. Там се провеждат и училищните часове по плуване. Само дето треньорките са различни - в учебно време учителките ги обучават донякъде. Плиткият басейн за начинаещи е топъл, дълбокият е доста хладен. Отделно детето има страх, че ще се удави, ако се гмурне(на топло море бяхме тази година в България, плуването се получаваше, но гмуркане в никакъв случай). Не са едно и две неща, комплексно е, но няма повече да ви занимавам с тази тема.
Ще видим въобще какъв успех ще има цялото това начинание през ваканцията.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 00:33 от Бибит

# 558
Мелина, браво на теб. Звучи като да е вашето място това Heart Никога не съм чувала за този език майоркин. Мисля си, че след време ще се откажат от тази система, както е станало в Италия. Преди 50 години са учели и говорели само на местните диалекти (те са много различни, например на свекърва ми майка й и свекърва й не са се разбирали помежду си, не са говорели италиански, а само местните си диалекти), но сега вече навсякъде се учи само италиански, както в училищата, така и младите помежду си. Само по-възрасните си говорят на диалект. За мен това е пълна безмислица в днешния глобален свят. Особено испанският пък е изключително разпространен език.

Бибит, за две седмици ще издържи, но пък защо? За какво му е? Според мен му се увеличава травмата. Но ти си познаваш детето най-добре и ситуацията и съм сигурна, че ще направиш най-доброто за него.

Кала, децата са ви толкова щастливи, времето е хубаво в щата, училището ти харесва, къщата ви е хубава, защо мислиш за промяна? Аз мога да ти кажа от моя гледна точка защо не ме свърта тук, мисля че и Италия няма да ми е крайна дестинация, но съм останала с впечатлението, че на вас ви е много хубаво, където сте.

МОите и двете са болни вкъщи тази седмица с някакъв вирус, но утре вече ще са на училище. Имаме много ябълки - дадоха ни ги от градина напълно органични, не са пръскани с нищо, и се убиваме да правим сладкиши. Стават направо невероятни, топят се в устата. Колко е голяма разликата от купеното от магазина и това от собствената градина. Мечтая си някой ден за собствен двор с овошки и малка зеленчукова градина. Но засега няма да е това решението и ще живеем в апартамент.

# 559
Привет и от мен!
При нас всичко е наред. И малкия тръгна на градина и доста добре върви. Плака само първите три дни, после доста добре се адаптира. Не му е толкова любимо като на сестра му, но поне не плаче. Доста се изморява и вече си ляга към 20ч. Доволна съм общо взето, имах и родителска среща вече с учителките, но определено тези на голямата са ми по-симпатични. Аз вече си търся по-сериозно работа, пращам св-та, надявам се да е нещо или от къщи или поне да е близо или пък да е на половин ден. Също започнах да се упражнявам да карам колата. Тази седмица всеки ден карам по половин час с мъжа ми тук из нашия град. Не се справям чак толкова зле. Надявам се да успея да стана независима в това отношение, че много ми тежи все да завися от някой да ме кара.

Мелина, успех на новото място.

Сноуче, не съм съгласна с теб, че диалекти не се говорят в италия сред младите, определено има региони, където все още доста се говори на диалект. Имам и приятели сицилиянци, които въпреки, че тук не говорят на диалект, не могат да се отърват от акцента си и това не е единичен случай, почти всички сицилианци са така. Но да, разбира се в училище учат на италиански. Примерно една от учителките на дъщеря ми е от сицилия и определено се усеща акцента ѝ. Тук в Ломбардия наиста по-малко се ползват диалектите сред младите, а в Милано да не говорим, почти не се чува дори и сред възрастните, просто защото кореняците миланци са много малко.

Бибит, за плуването не мога да се включа. Ти май беше споделяла, че при вас е задължително да плуват децата. В такъв случай май няма какво да се направи. Аз също не обичам студената вода и като малка ме беше много страх, и сега не мога да плувам особено добре, но честно казано не ми липсва като умение, не съм екстремен тип да ходя на дълбоко, обичам да се плицикам така или иначе край брега. Мисълта ми е, че не виждам проблем ако човек не може да плува, не е нещо толкова жизнено важно. Моята дъщеря обожава и мисля, че рано или късно ще я запиша на курс, тази година я записахме на спортна гимнастика и също е много доволна. Малкия мисля, че му е рано за спорт.

# 560
Сноуче, като се вземе предвид, че Каталуня искаха да стават независими, незнам как ще успеят да прекарат кастеляно като официален език. Доколкото знам с Каталуня също си учат на каталан, кастеляно е като втори език. А Майорка е остров, та е още по-лесно да си настояват на езика.

Якамоз, винаги има минуси и компромиси, когато си даваш децата в ДГ или училище. Важното е децата да са доволни.
Успех с шофирането.

Сноуче, аз имах градина, сега имам малини, боб, домати. Да ти каже не е толкова романтично и лесно като с ябълките 🤪
Доматите всяка година ги мори различна болест. Бобът не успя да узрее навреме.
Бързо оздравяване пожелавам.

При нас се появи слънце, но има вятър и е студено. Още нямам навика да се навличам и ми е студено.

# 561
Ами и те и Италия искат независимост. Ломбардия от години иска да се отделя, например. Естествено, че местните езици все още си съществуват, но като вземем развитието само за 40-50 години, че тогава хората дори не са говорели италиански, разликата е огромна. За мен настояването на местни езици е много непрактично и с времето ще стане безмислено. Преполагам преди дори не са и учели испански там, а сега го учат. Ще се появят училища, където се учи само на испански и малко по малко местният език ще става само разговорен. Но това е процес, не става от раз, разбира се.

Якамоз, ще свикнеш и ще се чудиш после как си стояла толкова време без кола. Аз много обичам да шофирам и това много ми липсва. В Япония да имаш кола е напълно безмислено (няма къде да се паркира), а в Русия и имам шофьор, което е изключително досадно. Само е удобство, ако трябва да отида някъде в центъра и няма къде да се спре. Но се чувствам много зависима, макар и той да е на мое разположение. Нямам търпение да се кача зад волана. Вече имам кола за Торино. Иначе и в България си шофирам, но то колко е - 3 седмици в годината...

За градиниките, мисля ако имам някой ден, да слагам всичко в сандъчета. Аз не искам голяма продукция, така или иначе. Така се избягват повечето вредители, поне тези в почвата със сигурност.

# 562
  • Down Under
Здравейте, момичета! Аз леко нахлувам в темата, виждам, че сте изграден колектив, но ще се радвам ако приемате нови попълнения. Аз бях писала много, много отдавна, но изгубих темата. От 4г живея в Австралия. Имаме момченце на 3.5г родено тук 🙂

# 563
Добре дошла!
Днес детето отиде на училище и слез половин час ми се обадиха, че не се чувства добре. Дадох парацетамол, сви се с едно одеяло и спа до преди малко. Събуди се огладняла и без оплаквания. Тя не е боледуващо дете, но  сега с всички нови вируси и вирусчета, не знам трябва ли да й се прави тест за ковид. Какво ще ме посъветвате?

# 564
Cardhu, не можеш ли да се свържеш с педиатъра ви или там нямате? Аз като се чудя дали трябва да правим тест звъня на педиатъра да питам. Ако няма температура или други симптоми не бих правила тест, особено ако вие сте ваксинирани.

Аз не обичам толкова да карам защото ме е страх от другите хора. Тук е малко като джунгла хахаха и много ми се вижда опасно, не за друго.
Според мен в Италия не са толкова силни тези местни желания за независими региони, по-скоро венето, трентино, но там са си по-особени.

# 565
Утре ще минем при лекарката за всеки случай, въпреки че няма висока температура. Девойката е много добре. Ние не сме ваксинирани. Аз съм на дълга  терапия, която изключва всякакви ваксини. Мъжа ми за сега се въздържа.

# 566
  • Истински се вижда само със сърцето.
Карду,  а бях в кратка дилема дали да правя тест на детето оня ден, но в крайна сметка направихме. Но тя за много кратко време разви ужасна кашлица, като едната вечер беше почти непрекъснато, после температура, малко повръщане предполагам от кашлицата. В крайна сметка теста и е негативен, а лекарката каза че гърдите са чисти.
Заведи я на лекар, те ще ви насочат най-добре.
Между другото имахме дете от класа на дъщеря ми позитивно без никакви симптоми, тестваха го само защото баща му беше с положителен тест.

# 567
Горди, добре дошла!

Сноуче, и моите са в сандъчета. Ама в Италия лятото е по-дълго от тук.
Аз пък намирам диалектите и “малките”, локални езици за голямо богатство, което трябва да се съхранява. Постоянното оптимизиране, забързване, унифициране отнема много нюанси.

Карду, при вас няма ли тестове, които сами вкъщи да си ги правите? Тук са по 0,80€.

# 568
В такъв случай направете тест, за да знаете какво да очаквате.

Аз също харесвам диалектите и смятам, че са богатство.
Аз доста неща си гледам на терасата за удоволствие. Не че някаква продукция изкарвам 🤣

# 569
  • USA
Горди,добре дошла!
Сноуче,много ни е добре.Не се оплаквам от нито едно от изброените неща.Само едно ми тежи.Много сме далече и децата растат без близки и роднини. За да изградиш връзка с някого трябва да прекарваш време с него ,да сме заедно на празници и ваканции. За да ти липсва нещо и някого,трябва да ти домилее.Не виждам как ще се случи при нас. Часовата ни разлика не ни дава възможност да се виждаме през седмицата,а уикендите са ограничени също.
Ние имаме една ферма много близо и вчера пак минах и си набрахме ябълки. Страхотни са просто.Толкова сочни и хубави.НИе имаме ябълково дърво в двора,но тази година имаше само 5 ябълки.Падна снега точно след като цъфна и помръзнаха повечето цветчета. Имаме голям двор и градина имаме.Аз съм по лесните насаждения.Подправки,чай,малини,къпини и много цветя. Свекърва ми и мм гледат и други неща.Тя в градината,той в аквариумите хаха
Днес беше дъждовно и седнах да рисувам.Такова удоволствие. С децата дълго събирахме разни жълъди,шишарки и вякакви дървесни плодчета.Днес ги извадих и се вихриха с идеи.Не очаквах такъв интерес и толкова старание. Направиха много човечета и бухалчета. Трябва още да съберем.С горещо лепило добре се получиха.
Карду,при нас ако са ги пратили в къщи от училище заради неразположение какво то и да е ни искат ковид тест. Големия тъкмо приключи с АБ заради двойната ушна инфекция и сега малката се разболя. Много кашля и гласа и се губи.
Якамоз,хубаво е,че детето се адаптира добре.Успех с шофирането!
Диалектите и аз ги харесвам.

Общи условия

Активация на акаунт