Деца от всички страни, добре сте дошли- 11!

• 33 719
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
  • Down Under
Само едно ми тежи.Много сме далече и децата растат без близки и роднини.
Часовата ни разлика не ни дава възможност да се виждаме през седмицата,а уикендите са ограничени също.
Аз се чувствам по абсолютно същият начин. Часовата разлика е убиийствена и ни е трудно, да се нагласим така, че и на двете страни да ни е удобно. Аз не съм се прибирала в БГ, от както се преместих преди 4г. Майка ми и сестра ми дойдоха на гости преди 2г, но никой друг от семейството ми не е виждал дребния.
В Западна Австралия сме облагодетелствани, че няма ковид и животът си тече нормално (поне за сега). Но всичко това си има цена. От две години границите са затворени, нито можеш да излезеш, нито да влезеш. Дори вътршните граници са затворени от доста месеци насам и примерно хора от Мелбърн и Сидни (напълно ваксинирани), не мога да влязат в нашият щат.
Иначе, не мога да се оплача от друго, освен липсата на близките.  
При нас лятото е на прага и вече нямаме търпение да се цопнем на плажа.

# 571
Горди, знам как се чувстваш, ние живяхме в Япония дълго време, децата ми са родени там. И Кала я разбирам с този проблем. Ние и затова решихме да дойдем към Русия - за да сме по-близо и поне да няма часова разлика, а и пътуването да не е толкова дълго. Всъщност преди да дойде м в Москва на ММ му направиха оферта да отидем в Сидни, но категорично отказах и слава богу, че както ви затвориха там, направо ужас! Ние тук също живеем нормално, но с Ковид, както скоро и при вас ще стане. Кала, а вашето семейство няма ли начин да идва веднъж в годината? Ние като бяхме в Япония - семействата ни идваха веднъж и стояха по 1-2 месеца, и после ние се прибирахме по веднъж за два месеца лятото и така не се чувстваше толкова много разстоянието.

Карду, направихте ли тест?

И аз такава малка градинка искам - домати, боб, краставички и подправки, цветя. На балкона ще си гледам, да. Тази година изкарах голяма реколта тук, в Москва, но нямаме балкон и стаята е цял ден осветена, става като парник. В Торино имаме три големи балкона, единият го глася само за градинка Heart

# 572
  • Down Under
Така е Сноуче, нямаше да ви е лесно в Сидни. Те тъкмо този понеделник излязоха от 3 месечен пълен локдаун. Достигнаха 80% двойно ваксинирани и ги пуснаха. Мелбърн същата работа, вече над 250 дена са изцяло затворени, хората вече изтрещяват. Нищо и никой не работи.
Ние живеем в къща, опитах да гледам домати, патладжан, пипер , но тук има ужасно много гъсеници и нищо не оцелява. С какво ли не ги пръсках, но без резултат. Оглозгаха ми всичко и се ядосах и повече не съм слагала.

# 573
Здравейте Simple Smile

Горди, добре дошла!

Мелина, честито преместване! Много голяма промяна при вас Simple Smile
Снуче, много местения на големи разстояния ви се събират.

Ася, при вас е било трудно с карантината на малката. Добре, че вече е минало.

Бибит, оправи ли се напълно от ковида? Съчувствам по въпроса за басейна на малък бибитко, понеже дълго време и моят младеж го беше срах от водата. Не искаше да си топи главата под водата. Понеже и мен ме беше страх от същото, заедно се учихме да си топим главата. Сега  вече се осмелява и да скача сам в басейна. Това беше много полезно това лято като бяхме на гости в къща с басейн и синът падна с дрехите в басейна. Успя да излезе сам преди някой да е направил и една крачка да го спасява. Във Франция има твърде много частни басейни и ми е изключително важно децата да се научат да плуват. Това е и основната причина да настоявам много с плуването. Но в тукашните басейни душовете са топли, а и май извадихме късмет с треньорите.

Не писах много време, защото имах голямо изоставане с работата заради карантината на сина, после и дъщерята беше с температура няколко дена, а и аз съм почти без глас вече 3 седмици. Всички вкъщи покашлят и подсмърчат. Но чета че в Париж детските отделения изнемогват заради бронхиолити. Миналата година заради ковид-мерките е нямало много бронхиолити и тази година вирусите наваксват. Така че Карду, ако дъщеря ти се е заразила в училище, според мене най-вероятно не е с ковид.

И една чуденка за съвременното обучение. Синът във втори клас има контролни за по 2–3 минути с по 40–50 примерчета за смятане. Това, което ме изненадва допълнително, е че дават оценка на това смятане (не цифрова, а с цветове, но то е все едно). За щастие моят син се справя добре, но не знам как се чувстват децата, които си разбират и знаят, но са просто по-бавни. Та чуденката е дали това е някаква френска мода за тестване или е по-глобална мода Grinning. (Според детето ще имат такава оценка и за скорост на четене, без задължително разбиране, но това ми изглежда някак по-приемливо.)

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 00:55 от авил

# 574
Ходихме на лекар. Каза, че няма нужда от тест. Фарингит. Главоболието мина с едно долипранче.
Дъщеря ми чете добре, но когато е пред повече хора се притеснява и става малко по-бавна. Тогава пък много се ядосва. Иначе задачите винаги приключва първа. В България  също отчитат скорост на четене.

# 575
  • USA
Сноуче, баща ми идваше няколко пъти като бяха малки момчетата за по месец.Не е неговото място не иска да идва.Все по-трудно му е пътуването. Не са 2 часа като из Европа,а и той се сдоби с дископатия ,която често се активира от дълго заседяване. Брат ми и семейството му нямат такива големи отпуски и обикновено е през лятото,когато тук изобщо не ми харесва. Те едва успяват да се синхронизират за семейно море. Въобще всеки си има ежедневието и си е зает.НИкой не ни е виновен,че сме избягали толкова далече.Мъка ми е като гледам как тук децата постоянно си гостуват по роднини,баби и дядовци,а ние чакаме да си идем в БГ за да се случи и децата забравят.Една вакнция не е достаъчна за всичко.Сега не бяхме си ходили от 3г. Цените на билетите също не са беззначение.В летния сезон когато ние можем,билетите са над хиляда $ на човек,а ние сме 5. Та за това съм се размечтала за Европа.

# 576
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Авил, когато Дзвер беше 2 кл по математика му преподаваше студентка. Тя правеше всяка сряда за 5мин тест. Между 60 и 80 задачи (+, -, х,:)
80 бяха само с един знак, 60 бяха плюс и минус или умножение и деление.
Оценка нямаше, но винаги пишеше колко верни от колко общи има.
Дзвер ревеше редовно, че има една грешка. По-бавните незнам как са се чувствали.

Skimmen също учеха в 3кл. Но там не ставаше въпрос за четене, а ориентиране в текста.

Горди, при вас звучи много клаустрофобично. Предполагам за теб не е така като потопена в ситуацията.

Сноуче, вътре нямаш вредители. Аз особено с доматите всяка година имам проблем. Боб и подправки са непретенциозни.

# 577
Ася, и двете учителки на сина са много млади, едната е даже учителка за първа година. Затова си помислих, че такова оценяване може да е някаква нова мода. Възможно е, щом и Карду пише така за България. Личното ми мнение е, че е по-добре децата да се учат да проверяват решенията си, а автоматизирането ще дойде само.

Карду, вие какво решихте за вашето момиче? Смени ли класа?

Калалили, само да кажа, че ако решите да се местите в Европа, трябва да гледате и директните полети Simple Smile. Ние имаме 2 полета по 2 часа и затова не виждаме често семейството ми в България. Не е толкова тежко като при вас, защото билетите са все пак доста по-евтини (а и я няма часовата разлика). И ние понякога се сравняваме със семействата, за които бабите и дядовците са близо... Даже се вижда как френските баба и дядо на децата са по-близки с внуците си, които живеят близо до тях. Не че не обичат и нашите деца, но не е същото. Но да сме живи и здрави Simple Smile.

# 578
  • Немция
Горди, добре дошла в темата!. Майка от Австралия не сме имали. Simple Smile, ще е интересно да четем разкази от другия край на света.

Авил, не си спомням децата ми да са имали такива бързи тестове, поне в нашето училище.

След ковида всичко изглежда наред. И вкус, и обоняние ми се върнаха окончателно след месец. Но ние го карахме леко, дори кашлица не се появи.
... Милото ти момче, минал е през шокова терапия при падането с дрехи в басейна. Grin
На моя Бибитко това не му е първи курс по плуване. Топила съм глави с тях, няма голям ефект. Виж, на морето няма проблем, когато го залее вълнА.
Трябва пак да тръгна по басейни с тях. При нас година и половина и плуването не функционираше нормално, за щастие в момента със сертификати и тестове влизаме в някакво нормално-изглеждащо ежедневие.
Малкият Бибитко избута първата седмица от курса, последните 2 дни от него изглеждаха оптимистични, да видим- преценявам ден за  ден.

Карду, и аз бих тествала детето при съмнение, хич не бих гадала при положение, че имаме домашни тестове. Пожелавам ви да не е корона.
Лекарят може и да прецени грешно без тест, според мен трябва да се изхожда, че всичко е възможно да е ковид. Моя приятелка преди 3-4 седмици беше объркана от педиатъра, синът й е бил със стомашно-чревни оплаквания, не го тествал, успокоил ги, че е чревен вирус. Детето се е почувствало добре и в понеделник е отишло на училище. Там на контролните тестове е излязъл положителен.
Последва карантина, майка му прояви симптоми след няколко дни и изкара ковид сравнително гадно(сподели, че никога не е боледувала така), макар че е под 40,тоест е млада. Не беше ваксинирана.

В петък ходихме по желание на големия Бибитко на самолетен симулатор, заедно с пилот. Беше интересно изживяване, попътувахме виртуално из света, пробваха как се управлява самолет. Беше доста реалистично, с помощта на сателитни картини, изпробваха се в различни метеорологични условия и по различно време на деня. Големият Бибитко е много "вътре" в темата, има доста познания, беше му голяма тръпка и след като изтече времето каза, че 2 часа му били малко. Wink

# 579
авил, решихме да остане с класа си. Но така пък ни предложиха да има два часа седмично допълнителни занимания. Казаха ни, че това се прави за бързо учещи, напреднали деца, за да им дадат допълнителен тласък в обучението.
Бяхме на лекар и детето е добре. Не искам да психясваме и за всяко кихане да правим тестове и да треперим.

# 580
  • Немция
авил, решихме да остане с класа си. Но така пък ни предложиха да има два часа седмично допълнителни занимания. Казаха ни, че това се прави за бързо учещи, напреднали деца, за да им дадат допълнителен тласък в обучението.
Бяхме на лекар и детето е добре. Не искам да психясваме и за всяко кихане да правим тестове и да треперим.
Карду, в училище не правят ли тестове на учениците?
Благодарение на тях даже сме по-спокойни, че има някакъв контрол.
Толкова сме свикнали с тестването на децата вече, че не го свързвам с психясване.
Моите момчета обаче са със сертификат на преболедували и до края на февруари 2022 няма да ги тестват.

Хубаво е, че са дали на детето възможност за допълнителни занимания.

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 01:04 от Бибит

# 581
Бибит, в училище вече са без маски и тестове не се правят. Тук няма такава практика. Тестове ако има болно дете, или с положителен тест, което е било контактно с болен. В училище само веднъж се правиха масово тестове, тип близалка.

# 582
  • Rennes, France
Привет и от мен!
Групата се увеличава...добре дошла Горди! Австралия...уау ,далечко си е. Разбирам те напълно за виждането с близките, едва ли е лесно при такива разстояния. Дано скоро ви отворят границите и да успеете да се приберете или да посрещнете близки при вас.

Мелина, ти наистина уби рибата! Браво! Много се радвам за вас, радвам се че и децата са доволни. Наистина приключение за цялото семейство! Давай с немския, вижда ми се стратегически полезен! Поне слънце не трябва да ви липсва! 

Калалили, успех с подготовката за РД. Вече усешам че растат и някакси подготовката е по лесна! Но пък ефекта от изненадата, особено с торта, украса и т.н. си остава винаги голям! Приятна ваканция, дано ви се задържи хубаво времето. И браво за успехите и на тримата. Хубаво е когато децата ходят на у.ще с удоволствие и се учат добре.

Сноуче, леко местене на вас. При това в зимата! Дано да мине безпроблемно и да ви хареса в Торино! Да минават бързо всички болести. С напредването на възрастта по-рядко се разболяват. Поне това наблюдавам при моите деца.

Ася, малката короняса, вие не! Пуснахте ли си тест за антитела ? При вас май също е ваканция, дано да имате хубаво време и да излизате навън. Едва ли е била лесна карантината.

Бибит, плуването в студена вода хич не ми е приятно, нито пък на децата. Не ги подлагам на това, въпреки че и при нас плуването е задължително. Въпреки това тази година, поради лошото време, нямат курсове, защото басейна е открит. Остава морето лятото. Там и двамата са доволни и се отпускат, макар че водата при нас не е топла. Весела ваканция и на вас. При нас ваканцията почва този петък - за две седмици.

Карду, аз също не бих тествала, освен ако няма някакви наистина фрапиращи признаци. И при нас маските отпаднаха за Емма, за Луи си остават. Бибит, както Карду ти е казала, тук няма чак такова тестване на децата. Даже и при по-големите, както е Луи. И на двамата не са им правени тестове, даже и тип близалки. Карду, хубаво е че ще предлагат на детето повече неща за учене, така ще напредва. 

Авил, колкото и странно да ми се струваша и на мен, така са тук тестовете. Тип задачи под хронометър, са редовни - пък и за 3мин!!! Е, моите и двамата са бавни, не значи че не ги правят. Но Емма стига до половината. Луи стигаше повече, но с грешки. Така че времето за мен е малко, пък и идва разочарованието на децата, че не са успели. С бързото четене се сблъсках с Луи - челно. Той четеше бавно. Е, и това мина, но ми беше абсудрно да се оценява бързото четене. Сега пък Емма, чете много бързо, и не схваща понякога смисъла на текста. Та какво да ти кажа - френска му работа Simple Smile

Плами, радвам се че сте добре и вие!
Якамоз, радвам се за кучето ви. Хубаво е че малкия свиква с градината. И успех с търсене на работата!
Ир не е писала скоро...

За роднините да кажа - моите родители са по-близки с децата, отколкото свекърите. Те живеят на 5,5ч път от нас и понеже работят се виждаме - ако имаме късмет - два пъти годишно. С моите родители се виждат един път в годината, но пък си говорят по скайп, а със свекърите това го няма. Колко пъти се опитах да въведа обаждания и за тях - не стана. Така че това че са наблизо, не означава че се виждаме. Факт.

При нас нещата са горе-долу...
Скрит текст:
Тази година хич не ни е добра...В последните две седмици съм с ММ по спешното, заради силни болки в кръста, че даже  и линейка викахме единия път. Наблъскаха го с лекарства, пратиха си го в къщи. После скенер, ЯМР, два пъти - та накрая дискова херния. Неврохирурга каза НЕ на операция, което да кажем е добре, ама него си го боли. Заради нон-стоп ходения по болници отложи командировката която има, сега заминава утре. И след това почва интензивно с кинезитерапевт да работи по проблема. Да се надяваме да има ефект.
Вчера почина и втората ми баба. Мъчно ми стана - кръстена съм на нея. Въобще тази година загубих 2 баби, моята пирятелка загуби баща си от рак - за мен той беше като втори баша, етърва ми загуби баща си млад на 57г, нашите корона караха, въобще доста ми дойде. В последно време бях изпаднала в апатично/депресивно състояние, което обаче мина на втора линия, заради всички здрави проблеми. Та сега съм като изцедена. Това е, оплакох се. Искам само да сме здрави!!!!

Оставям ви, изписах ферман....

# 583
Къти, насъбрало ти се е... Здравето наистина е най-безценния дар от бог. Пожелавам на всички ни да сме здрави и кахърите да са ни, че сме далеч или пък къде да живеем. Бели кахъри, както се казва.

Кала, не знаех, че се замисляш за Европа. А би ли споделила къде те влече?

Бибит, радвам се, че детето се е поотпуснало. Тъкмо ще свикне и курсът ще свърши Joy

Ние продължаваме да се гледаме вкъщи с малката тази седмица. Днес я водих на лекар, защото е с кашлица, но слава богу е от хремата. Малко било зачервено гърлото, но ще ядем мед и пием топло мляко. Откакто сме в Русия много повече боледуваме всички, явно самият климат не ни поняся, но още малко остана...

# 584
  • Down Under
Cutty, съболезнования! Съчувствам, така неприятно понякога се насъбира всичко. Дано съпругът ти се възстанови без операция.
ММ също имаше проблеми с гърба и след ходене къде ли не, акупунктурата го стабилизира.
При нас тази седмица е пренаситена с поводи - майка ми има РД, брат ми има РД, ММ има РД и имаме годишнина от сватбата. Това в рамките на 5 дни 😅 Организирали сме си пътуване да отбележим и вече нямаме търпение. Дано времето е с нас, че е луда тази пролет. Вчера беше 35гр, днес 15гр и дъжд + дъга естествено, тук са задължителни 🙃

Общи условия

Активация на акаунт