Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Законно ли е търговците да налагат минимална сума при плащане с карта?

 • 3 676
 • 90
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 2 018
Дребните търгаши винаги са онеправдани, мрънкат и ако може искат да са на черно, в кеш и т.н., големите им взимали работата и т.н.
Същите мрънкалници купуват от големите и просто преподават с надценка, та защо да ида при тях в този случай?

За малки бих купувал, ако са специализирани млекарници, месарници, но разни тип гаражи с неща купени от големите да си фалират, няма да ми липсват изобщо и без това не влизам при такива.

Голям проблем им е този 1%, това е като с таксите по блоковете,  масово не се плаща и висят, нищо, че става дума за 5-10лв на месец, не е толкова до нямане, а до манталитет.

# 76
 • Мнения: 8 479
Слагат този минимум защото има и доста тарикати. Работих в нон-стоп и постоянно имаше разни индивиди, които искат да си използват  последните стотинки от картата.
На теб к'во ти пука дали последните стотинки ще излязат от джоба или от картата? Grinning
И кое му е тарикатското да си платиш закупената стока?
Селска му работа, но не на клиента... Joy

# 77
 • Мнения: 62
Много зависи с каква надценка се работи, затова някъде има минимум. Има разлика  дали ще си купите едно капучино от 3.80, от което търговецът печели 2.80 и това, че ще плати 5 стотинки на банката не е проблем. Или ще си купите 1 кутия цигари за 5 лв, на която надценката е 25 ст, от която дължи за ддс 5ст., остават 20, и ако платите с карта 20-те ст. вече са станали 14ст.
За това в Коста не се дърпат от плащанията с карта за 3.50, а в някои магазини, аптеки и бензиностанции има ограничения.

# 78
 • Мнения: 2 018
Ама разбира се, търгашите работят с 1-2% надценка и 1% като им вземе банката ще са на нула.
За това по-добре нищо и те и аз доволни.

# 79
 • Мнения: 8 479
Aко си малък магазин, павилион и т.н. и работиш с ненормално малка надценка(което е наивно да си го мислим), то тогава решението е изключително просто - не си слагаш опция за плащане с карта.
А ако си слагаш терминал, то предварително си калкулираш таксите в надценката. Математика за втори клас.

Мисля, че големият проблем с пос териналите е излизането на бяло. Няма как да скриеш доход. С кеш винаги може да се направиш на разсеян и да забравиш за касовата бележка. Wink

***
Казусът ми напомня за цените в хотелиерството. Огромна част от хотелиерите пльосват някаква цена и после мрънкат, че партньорите искат комисионна. Ами пресметни си разходите и тогава калкулирай цени. Никой няма да работи безплатно за теб.

# 80
 • Мнения: 62
Математика за втори клас е, но в някои случаи е неприложимо - цигари, книги са с фиксирани цени и не може да се калкулира банковата такса в надценката.
За клиента е все едно какво плаща с картата, но за търговеца не. За това не се мръщят на билки за 1.70, а лекарство за 5 лв е проблем, просто надценките са различни.
 Бъдете обективни относно големите вериги, никой не влиза в големите магазини за 1 кутия цигари или за една вафла.

# 81
 • Мнения: 8 479
Математика за втори клас е, но в някои случаи е неприложимо - цигари, книги са с фиксирани цени и не може да се калкулира банковата такса в надценката.
Да си купиш 1 кутия цигари/книга с фиксирана надценка не може, но ако са две - автоматично може. Логика!
1% от 5лв, 10лв и 20лв, 100лв си е все 1%.

И пак казвам - не искаш да плащаш комисионни - не слагаш терминал. В крайна сметка сигурно 90% от българите все още масово боравят с кеш.

# 82
 • Мнения: 1 582
То е ясно, че търговците отварят обект с цел печалба, а не благотворително, но да не го навират така грубо. Прецени си надценките спрямо разходите, а не да правиш списъци какво и за колко може да се плати с карта.

# 83
 • София
 • Мнения: 462
Това,което им липсва на търговците е customer intimancy концепцията.
Тоест да карат клиента да се чувства важен.Да му осигури удобство и добро преживаване.
Друг пример,отивам при майстор за колата и той ми казва 100 лева,казвам,че колата е служебна и ми трябва фактура,и той...Ами сега трябва да ти сложа 20 процента от горе.И се налага да му кажа,че ако не ми напише фактура на реалната стойност,ще му изпратя НАП,и че не ми дреме дали цака държавата,но като ме цака мен,няма как да му мине номера.
И аз не бих пазарувал от тази аптека,когато ми се заявява,че техния интерес е по-важен от този на клиента.

# 84
 • Мнения: 1 616
Всеки си гледа интереса.

# 85
 • Мнения: 11 335
Едва ли някой ще работи на загуба, за да е в услуга на клиентите.

# 86
 • Мнения: 8 479
Друг пример,отивам при майстор за колата и той ми казва 100 лева,казвам,че колата е служебна и ми трябва фактура,и той...Ами сега трябва да ти сложа 20 процента от горе.
А той най-вероятно нито е регистриран по ДДС, нито знае какво е "опростена" фактура. Чул, че така се прави...

# 87
 • Мнения: 659

А той най-вероятно нито е регистриран по ДДС, нито знае какво е "опростена" фактура. Чул, че така се прави...

SmileySmileySmileySmileySmiley
Това е архаизъм, за който малко хора вече знаят  Simple Smile

# 88
 • Мнения: 8 479

А той най-вероятно нито е регистриран по ДДС, нито знае какво е "опростена" фактура. Чул, че така се прави...

SmileySmileySmileySmileySmiley
Това е архаизъм, за който малко хора вече знаят  Simple Smile
Знам, че е "с и без ДДС", но си мислех, че повечето хора я знаят като "опростена". Както и да е, разбра ме. Grinning.
В случая с автомонтьора, смятам, че той просто е чул нещо си там за 20% и автоматично повтаря. Най-вероятно щом не издава фактури по принцип, едва ли декларира особено голям годишен оборот.

Аз многократно съм се сблъсквала с "ама как ще си взема ДДСто като тази фирма не е по ДДС". Joy

п.с. Изивнявам се за спама.

# 89
 • Мнения: 10
След като е процент от покупката, какво значение има дали е малка или голяма покупка? Аз се замислям срещу плащането с револют, защото сигурно се води чуждестранна карта, но не разбирам за какъв тарикатлък може да става дума, като 1% грубо си е 1%, а не твърда сума.


     Може би аз неволно съм подвела, давайки само частична информация. Това са условията на една определена банка, а не на всички. /Със сигурност би било против правилата на този форум да казвам коя./ Тъй като търсихме сега, това открихме като най-изгодно. През март, 2021 г. Не означава, че всички банки го предлагат, а преди 6-7 години, когато беше първото ми мислене по въпроса, подобни варианти изобщо не съществуваха. Оказва се, както при всичко друго, човек трябва постоянно да следи и да е в час новостите.

Общи условия

Активация на акаунт