Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вирус и кърмене

 • 699
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 341
На 24.12 оставих бебето на майка ми и отидох да купя някои коледни подаръци. На 25 ми стана лошо, получих разтройство и вдигнах 39.2 температура. Бебето веднага го отделихме от мен. Давахме му изкуствено мляко, защото педиатърката  излишно ме предупреди, че е имала два случая с този вирус, при които бебетата са се се заразили от кърмата на болната майка. Аз се оправих за един ден. На следващия ден не я кърмих. Реших обаче, че на третия съм здрава и вече спокойно мога да я накърмя (до този момент двете бяхме разделени с идеята да не я заразя) С голям зор я накърмих чак вечерта в 22. И към 2 часа това дете както си спеше започна да повръща. Станах да я оправя  и тогава започна и разтройството. Започна едно лудо повръщане. Каквото и да дам само повръщаше. Вдигна и висока температура 38.5. Вчера целия деня поддържаше. Вечерта я свали и до момента няма, спокойна е, но само спи. . Не иска да яде. Давам й лечебна храна, но тя не я харесва. Та, въпросите ми след цялата тази пледуария са:
1. Кога мога да започна да я кърмя?
2. Акито в момента й е като на малко пеленаче и ужасно силно мирише, това нормално ли е?
3. ОТ последното кърмене От онзи ден в 22 (което цялото повърна) е изяла сумарно 100мл лечебна хумана, но пие много вода в огромни количества. Мога ли да направя нещо по въпроса. Тя просто отказва да яде тази лечебна храна, защото не й харесва (според мен)
4. Спала е вчера цял ден, цяла нощ и до момента (12:00) продължава да спи, това предполагам е нормално?

# 1
 • Мнения: 6 201
Не съм лекар, но според мен е по-добре да я кърмиш, отколкото да даваш лечебната храна. Доколкото знам тези вируси се предават по въздушно капков път, и фактът, че малката се е заразила, въпреки че сте престанали с кърменето, го потвърждава. Лошото е, че като не я кърмиш, не можеш да й предадеш и антителата, които вече е изработил твоя организъм.

По-добре някоя мама с медицинско образование да се изкаже. Скоро също боледувах от ОВИ с висока Т и продължих да кърмя малката. Не се разболя.

Скорошно оздравяване на бебка.

# 2
 • Мнения: 1 586
Цитат от статията Как кърмата защитава от болести?


"Кърмата осигурява различен имунитет, според необходимостта. Кърмата на всяка жена е различна и защитава бебето й. Когато бебето е изложено на действието на бактерия, организмът на майката изгражда антитела към тази бактерия, които преминават през кърмата в организма на бебето. Много кърмещи майки могат да ви разкажат, как цялото семейство – майката, бащата и децата – са се разболели от грип, а бебето го е прекарало най-леко от всички, или изобщо не се е разболяло. Ако майката се зарази с някой вирус, най-доброто , което може да направи, е да продължи да кърми."

Аз не бих спряла да кърмя. Наскоро цялото семейство прекарахме една настинка без да спирам кърменето. Бебето я понесе доста леко.

Успех!

# 3
 • Мнения: 1 341
да, съгласна съм. предишния път не спрях да я кърмя. Сега обаче вече бях здрава, тя също и чак тогава й дадох кърма и точно4 часа след това тя започна да повръща

# 4
 • София
 • Мнения: 2 238
Направила си грешка като сте я отделили и не си я кърмила, защото най-вероятно чрез теб тя да е била в контакт с вируса още преди да се появят при теб симптомите, а отделяйки я си я лишила от антителата, които организмът ти е изработвал. Не е повърнала, защото си я накърмила, а защото се е била заразила отпреди това.  Освен това кърмата е идеална храна при повръщане и разтройство. Говоря ти го не само на теория, но и от опит със сина ми. На няколко пъти ни се е случвало да хващаме подобни вируси, той винаги го е изкарвал най-леко и не стигаше до разтройство, каквото възрастните хващахме. Принципът при повръщане е следният – изчакваш няколко часа след повръщането като не даваш никаква храна или течност, така че стомахчето да се успокои и след това почваш да кърмиш на често по малко, като следиш детето да не поема големи количества кърма, които да провокират реакция в стомаха.
Общо взето в такива случаи освен кърменето спирам за известно време твърдата храна и се справяме много бързо.
Успех!

# 5
 • Мнения: 4 402
и ние го изкарахме тоя гаден вирус. на мен ми казаха да си кърмя. въпреки всички защитни свойства на кърмата, една седмица по-късно Ния се разболя. апетитът и не намаля, но тя пък повърна само 2 пъти...иначе я виждах, че и се гади от време на време. педиатърката препоръча да спра твърдата храна и само да кърмя и само ако продължи да повръща много, да и дам лечебна Хумана. слава Богу, Т спадна на 2-я ден, но разстройството още си го влачим. продължавам да не и давам твърда храна и и давам оризова вода, макар, че не иска много да я пие.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 238
agneshka, сигурна ли си, че е разтройство, защото сигурно си спомняш ранния бебешки период когато изхожданията на бебе само на кърма са полутвърди-полутечни;). То това и разни лекари го забравят, та си спомням един случай с Инка, когато завели Павел за операция на херния, й се скарали, че го е завела с разтройство, а то детето ( на 7 мес.) просто още не било захранено.

# 7
 • Мнения: 4 402
Цитат на: Iva_D
agneshka, сигурна ли си, че е разтройство, защото сигурно си спомняш ранния бебешки период когато изхожданията на бебе само на кърма са полутвърди-полутечни;). То това и разни лекари го забравят, та си спомням един случай с Инка, когато завели Павел за операция на херния, й се скарали, че го е завела с разтройство, а то детето ( на 7 мес.) просто още не било захранено.

ами и аз се чудех, да ти призная Rolling Eyes ама са си зелени акитата и миришат кофти...не са като преди...ама пък от друга страна, не ака често и очевидно не я боли коремчето...де да знам и аз...

# 8
 • София
 • Мнения: 2 238
E, значи не се притеснявай, просто чревната флора не се е възстановила още напълно, но кърмата помага и за това.
Пожелавам ви бързо възстановяване и по-добри ухания;).

# 9
 • Мнения: 4 402
хи-хи, благодаря Ива!:)
току-що я преобувах - докарали сме ги на цвят и "уханията" са подобрени:)
весели празници!

# 10
 • Мнения: 1 341
вчира и днес сутринта я кърмих. За сега няма лоша реакция. Само където май стачкуваме. Въобще не иска да яде от мен правя се на клоун. А тази стачка съм я преживявала вече един път, втори май ще ми дойде много. Благодаря на всички
Весело посрещане на 2005 година

Общи условия

Активация на акаунт