НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - ТЕМА 4

• 20 737
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Аз обаче мисля да се "заям", не от нещо друго, но просто защото ми се набива супер много на очи, а имам нетърпимост към (ще използвам по-мека дума) грешното писане. Вече във всеки пост наблюдавам неправилно използване на "със" и "във". Това поне е супер елементарно, не е нужно да сме филолози, за други правила при писане - хайде... А и това месТно пюре... Вероятно става дума за месно (производно от думата месо, а не място). Извинявам се, не ме мразете, но е редно да сме грамотни, все се оплакваме, че децата са неграмотни, но ние сме също пример за тях.

За да не е пълен офф-топик, коментирахме вчера и с нашата педиатърка за захранването, тя също е на мнение първо за картоф, сладък картоф, тиква, пащърнак и морков (не в тази последователност), въвежда се по малко - лъжичка-две, първо в обедното хранене. След около 3 дни се смесва със следващ зеленчук, с цел, ако има алергични реакции, да може да се установи от кой зеленчук. Но мисля, че това всички си го знаем като основа за захранване. Като цяло се радвам, че не ми се налага с нищо и само ми казва това, което знае и предлага тя, но решението си е мое кое как.
Не искам някоя майка да засягам или обиждам.Просто искам да се съветвам със други майки а не да търси някоя косури .Не е нужно да се правят забележки и заяждания .
Лек ден

# 316
За неграмотното писане и на мен ми прави впечатление, но не отварям дума. Аз също греша, не съм спец, но масово срещам да се изписва НЕЗНАМ. Ама, това не е една дума, пише се отделно. Боде ми очите, ама хайде, трая си.
Аз ще си опресня знанията за захранването, защото първия път мисля, че допуснах някои грешки.

# 317
За неграмотното писане и на мен ми прави впечатление, но не отварям дума. Аз също греша, не съм спец, но масово срещам да се изписва НЕЗНАМ. Ама, това не е една дума, пише се отделно. Боде ми очите, ама хайде, трая си.
Аз ще си опресня знанията за захранването, защото първия път мисля, че допуснах някои грешки.
Всички майки сме тук регистрирани за да  споделя ме опит а не да си търсим грешки.
За това моля ако може някоя майка да не  търси грешки при всеки коментар и да не обижда коя е по грамотна и коя не е.
На която майка е започнала захранване ще помоля да сподели опит.

# 318
Добре де, не допускате ли, че жената може да не е българка, може да не знае добре езика, може да не е ходила на училище? Хайде да бъдем първо добри хора, а после добри в соченето на чуждите грешки. Толкова може, толкова прави. Очевидно е, че има нужда от подкрепа и приятелство и от малко насърчаване.
Не съм за грешното писане, но все пак трябва да имаме усет какво изобщо ще постигнат забележките и корекциите. В случая едва ли ще отвори учебниците и ще почне да учи правила.

# 319
Аз допускам, но не бих обиждала/сочила никого какъв е по народност или раса, нито пък съм използвала думата "неграмотен/а", нито пък е насочена спрямо и изцяло към нея. Нямам нищо против да се подкрепяме - едното не пречи на другото. Wink И смятам това също за подкрепа - ще си вземе бележка за някои неща, а някой ден ще го предаде и на друг, ако не иска - нейна воля. Щом пред всичко трябва да си мълчим и да си заставяме очите, супер, ще сме все по дъното като нация. Не случайно в много форуми и теми по първите страници пише, че трябва да се пише грамотно, на кирилица и т.н. Ако тук не се подкрепя - ок.

# 320
Хайде да не си правим генерални заключения какви ще сме като нация и какво се приема и не се във форума/темата. Изразих лично мнение, с което не ангажирам никого и то е насочено конкретно спрямо частната ситуация.

# 321
  • София
Малииии, днеска нещо сте много чувствителни Grinning
Аз прикачвам снимка от екселската табличка, която водя (попълвам я в края на деня за съответния ден - не е схема на захранване!). Ние в понеделник ставаме на 6 месеца (да, ние, не той Grinning )
Скрит текст:
Захранявам почти изцяло на интуиция. Общо взето ставам сутрин, гледам какво сме яли вчера и решавам кое бурканче да извадя.
Следя и внимавам за реакции, както и да не давам по нещо ново на по-малко от 2 дни. Изключение прави само вчера със царевицата, която дадох на втори ден пуйка. Всичко ок.
Схеми колкото искаш. Важно е мама да е уверена и спокойна. Когато мама не е уверена и спокойна, можете да видите съответно червения цвят в снимката ми....Това се получава.

# 322
Добре де, не допускате ли, че жената може да не е българка, може да не знае добре езика, може да не е ходила на училище? Хайде да бъдем първо добри хора, а после добри в соченето на чуждите грешки. Толкова може, толкова прави. Очевидно е, че има нужда от подкрепа и приятелство и от малко насърчаване.
Не съм за грешното писане, но все пак трябва да имаме усет какво изобщо ще постигнат забележките и корекциите. В случая едва ли ще отвори учебниците и ще почне да учи правила.
Дух, аз точно затова си мълча, защото съм убедена, че забележката ми няма да бъде взета под внимание, че никой няма да седне да се ограмоти, след като не го е направил, когато му е било времето.
Факт е, обаче, че сме заобиколени от неграмотни хора, които настъпват в нашия живот. Утре ще искат да ни управляват, да ни лекуват. Ще го правят и с увереност, че са непогрешими, с хъс.
Ето, това ме дразни, а не факта, че някоя жена във форума пише неграмотно.
Нямаше да отворя дума, ако не беше коментара на Апричити.
Лично ти, Дух, смятам, че си интелигентен човек, правещ информиран избор, но само чакаш някой да каже нещо, което не е по твоя вкус и заемаш нападателна позиция.
Наблюдавам те от месеци. Апелираш към толератност, но имаш 0 % търпимост към чуждото мнение.
Дагни, не мога да видя табличката, която си качила. От кой сайт е?

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 12:41 от Helinor17

# 323
  • София
Не е от сайт, а снимка-изрезка от моя табличка на пц-то. Натисни върху бутона Покажи - би следвало да се види.
Ако някой друг не вижда, кажете ми, за да я сложа само като снимка без ''спойлер''.

# 324
Ехе, някои сте напред с материала. Късните ноемврийчета още сме на мляко.
Да ви питам аз - като е кофти времето за излизане как разнообразявате бебчетата - на нашия му писнаха почти всички игри и играчки вече - само рита, смуче пръсти и си тика играчките в устата - в 20-та седмица е ако това има значение. Чудя се какви играчки да му взема, чета и по сайтове за игри, но избора не е много голям за 4-5 месечно

# 325
Не твърдя, че пиша или се изразявам много правилно. Преди години пишех на шльокавица... След няколко забележки и коментари ми стана тъпо. И си поставих за цел, да пиша старателно и грамотно на кирилица. Всеки път се старая, да си проверя написаното, че и автокоректора е пълен с грешки. От тогава много ми се набива на очи всяка елементарна правописна или пунктуационна грешка... Според мен всеки трябва да се стреми към усъвършенстване. Цял живот учим по нещо. Иначе не съществуваме пълноценно (лично виждане, не го натрапвам на никого)

# 326
Подкрепям за правописа с две ръце! Аз съм болна на тази тема, но това е друг въпрос. 😁Най-малкото може да направи впечатление, че щом повечето не пишем, например, ,, Със мен", а,, с мен", значи има причина. Редовно правя забележки на мъжа ми, а неговия отговор е, че като пишел съобщения, не се стараел.Чувала съм го и от други хора. Може би е масово сбъркано мислене. 🤷‍♀️
Другото, което е, е много трудно да проследиш мисълта на човек, когато не употребява правилна пунктуация. Граматическите грешки също натежават, но там вече Дух го каза за учебниците.. Но поне точки, запетаи и елементарни познания, които племенницата ми в 1ви клас вече знае, а именно кога се пише с, със, в, във, можем да се постараем да използваме.
В крайна сметка нито един коментар не беше разбран, както се видя от новия пост на Танчето. ✌️

Как го разнообразявам ли? Ами почти не ми се получава. От всичко е заинтересован по много малко време. Спасява ме хвърлянето във въздуха и гъделичкането, когато се разлюти. Вече съм разбрала - нищо не може да замени дългата разходка! 😂
Редактирам:
Хайде, момичета, по-сериозно! Никаква дискриминация няма във форума!

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 12:54 от Rainbowww

# 327
  • Варна
Веси и ранните ноемврийчета, даже октомврийчета са на мляко още! Grinning

Аз ще се включа по темата с играчките, защото ми е цел в живота да имам самостоятелно играещо дете, не защото не ми се занимава с него (точно обратното, това включва много занимаване), но защото искам да се развива добре психически и да успява да си задържи вниманието за по-дълго, вместо постоянно да търси стимули и да не може да се съсредоточава (както съм аз). Много е просто - възможно най-малко играчки. Ние в момента имаме доста, понеже освен, че сме купили такива, които ни харесват, имаме и доста подарени. Но на ден не вадя повече от 3, понякога максимум 2, като включвам активната гимнастика в бройката и не включвам всякакви салфетки, кутийки и предмети, които той сами си хареса. Ако го видя, че се заиграва с нещо не го бутам, не му говоря, не го занимавам, оставям го да открива сам и да прави каквото си иска (докато е безопасно разбира се). Понякога ми е трудно, защото от моя гледна точка ми се струва, че се мъчи и имам порив да му помогна, да го насоча и "оправя", но в 95% от случаите се удържам и го оставям. Чета много по темата и това са съветите, които мога да "начаткам" тък набързо. Иначе виждам майки с колички с 1000 дрънкалки на тях. За мен точно по време на излизането е най-лесно да не ползваме играчки, а да оставим дечицата да се оглеждат и опознават света. Никога не му закачам такива неща, нося си в чантата за всеки случай и вадя само при нужда, ако се накриви. Дори в зимния кош пак могат да си гледат навън - вижда се небе, дървета, лицето ви. В летния е по-яко със сигурност де. Grinning Но искам да кажа, че и в зимния няма особена нужда от играчки.

# 328
По отношение на захранването - захранвам го от навършени 4 месеца, т. е.         от 4 седмици вече. Беше изцяло на кърма, но много повръщане, всъщност все още повръща, но само 10 пъти на ден, примерно, а не 48 Grin
Започнах с 2 лъжички тиква. На втория ден не прие нито една. Ден 3 - 2 лъжички батат. Следващия ден - 6-7 лъжички. После към него добавих 4-5 лъжички тиква(не беше проявил никаква друга реакция към тиквата, освен ненавист Joy). После към пюрето, добавих 3 лъжички картоф. По този начин вкарах пащърнак, бял морков, броколи и морков - към смес от вече вкарани зеленчуци 3 дни добавя друг зеленчук. В края на трета седмица дадох многокомпонентни пюрета, чрез които беше едновременно захранен с 2-3 нови зеленчука (примерно пюре съставено от картоф, морков, грах (10%, зелен боб - 6%, червена чушка - 5%).
По съвет на педиатър следваха кашите (продължаваше да повръща, само че вече беше цветничко). Започнах с безмлечна, безглутенова оризова каша, по същата схема - първоначално 3-4 лъжички, ден 2 - 7-8, ден 3 -15, ден 4 - 100 гр. Хич не му хареса. Тогава откри плюенето. Беше възхитен от себе си и невероятния нов начин за комуникация.
Добавих към кашата 4 лъжички плодово пюре от круша. Вторият ден - половин бурканче / за първи път не докърмих,т. е. - второ заместено хранене. Вчера - 100 гр. каша+ 1/2 пюре от круша +2 лъжички пюре от ябълка. Днес, мисля към кашата да добавя само ябълка. Утре + 2 л.  пюре от праскова и т.н.. Като вкарам още 2-3 плодови, ще доза храня с каши за по 3 дни.
Следват месните, после жълтък и в средата на 6ти месец - глутен.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 13:38 от milalena

# 329
  • Тук... някъде
Най-голямото забавление съм аз 🥴 Ако съм надвесена над нея, пея й, говоря ѝ или ѝ чета нещо, когато правим гимнастика или просто си лежим една до друга имам едно щастливо и усмихнато бебе. Обаче ако трябва да се занимава сама - леле мале... повече от 5-10 минути нищо не ѝ задържа интереса, с изключение на люлката, която ползвам, когато ми трябва повече време да свърша нещо - да сготвя, изгладя и т.н.
И аз като lilly вадя малко играчки, но баща ѝ като е вкъщи изсипва всички възможни играчки в кошарата, че да имала избор 🤦🏼♀

Общи условия

Активация на акаунт