НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - ТЕМА 4

• 20 732
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Helinor, би ли споделила какви грешки смяташ, че си допуснала в захранването с първото дете? На мен ще ми е полезно такова мнение, защото се наслушах на мнения за правилно захранване (не го казвам в негативен аспект).

Аз от днес се отказвам от кърменето, макар и с мъка. От почти месец водих битки и цедях по няколко пъти на ден, ама моето глупаче лапа всичко, но не и гърда. Дори вече нощем отказва, което ме довърши. А имах дни, в които възобнових кърменето и само веднъж бутилка давах... Но всяко чудо за три дни.
Та от днес цедя по-полеко (два пъти само), знам, че така ще намалее кърмата, но това не е човешко иначе. Веднъж през деня ми се нави да суче, преди малко не пожела. Тъжно ми е. Така исках в хубавото време навън да го кърмя, голямо удобство и удоволствие ми изглежда. И е - добре, че февруари имаше горещ ден и успях да кърмя в Борисовата. С това ще си остана...
Преди месец приятелка ми беше на гости,  малкият се разрева, защото огладня и падна броене да го успокоя, иначе не засуква (от новородено е така, трябва да е спокоен, иначе не суче). Та моята приятелка се изненада, защото нейното дете при вида на гърдите ѝ ококорвало очи и се нахвърляло да яде, забравяйки всичко. Аз такова цицесто оръжие не съм имала.
И така. Чета ви, макар че не се включвам особено, някак не виждам с какво.
Скоро съм на линия за излизане в Южния парк, ако някой иска. Ще продължавам да предлагам гърда, но като откаже, вадя АМ.

# 346
Хелинор ти психолог ли си? Гледам много смело раздаваш квалифиции, навярно имаш някаква професионална база?
 Грамотността не се изразява само в правилно писане и поставяне на препинателни знаци. Ако истински ти пука за едно общество, то тогава ти пука за всички членове в него, включително за маргиналните личности, които са в неговата периферия. На мен ми пука и искам тая жена да остане в темата, за да види една друга гледна точка към отглеждането на дете от гледната точка на авторитета свекърва. А с обяснения колко е неграмотна това няма да стане.
Толкоз от мен.

# 347
Helinor, би ли споделила какви грешки смяташ, че си допуснала в захранването с първото дете? На мен ще ми е полезно такова мнение, защото се наслушах на мнения за правилно захранване (не го казвам в негативен аспект).

Аз от днес се отказвам от кърменето, макар и с мъка. От почти месец водих битки и цедях по няколко пъти на ден, ама моето глупаче лапа всичко, но не и гърда. Дори вече нощем отказва, което ме довърши. А имах дни, в които възобнових кърменето и само веднъж бутилка давах... Но всяко чудо за три дни.
Та от днес цедя по-полеко (два пъти само), знам, че така ще намалее кърмата, но това не е човешко иначе. Веднъж през деня ми се нави да суче, преди малко не пожела. Тъжно ми е. Така исках в хубавото време навън да го кърмя, голямо удобство и удоволствие ми изглежда. И е - добре, че февруари имаше горещ ден и успях да кърмя в Борисовата. С това ще си остана...
Преди месец приятелка ми беше на гости,  малкият се разрева, защото огладня и падна броене да го успокоя, иначе не засуква (от новородено е така, трябва да е спокоен, иначе не суче). Та моята приятелка се изненада, защото нейното дете при вида на гърдите ѝ ококорвало очи и се нахвърляло да яде, забравяйки всичко. Аз такова цицесто оръжие не съм имала.
И така. Чета ви, макар че не се включвам особено, някак не виждам с какво.
Скоро съм на линия за излизане в Южния парк, ако някой иска. Ще продължавам да предлагам гърда, но като откаже, вадя АМ.

Аниня, включвам се като цедящ едно към гьотере човек да ти дам подкрепа. Цедя вече почти 5м. Живея на ръба. Цедя през седмицата в най-добрия случай 4 пъти, в масовия са 3, но цедя до празно, за да има стимулация. Уикендът наваксвам, когато МП си е вкъщи. Нама да те лъжа, намаля количеството с едно 100-200 мл, но пак събирам колкото и като цедях по 8-9 пъти и пак се налага дохранване. Моята цел, разбира се, при тотално несучещо дете е изобщо да достигна до шестия месец. След това ще видим. Мисълта ми беше, че АМ не е нещо лошо и може да спаси много кърмения. Дразня се максимално на консултантите, че и на жените по групите, че няма нужда от дохранване с АМ и АМ е заклеймено тотално. Еми при някои случаи не просто има, ами е и жизненоважно, за да се случи кърменето. Какво, да го държим гладно бебето, щото не иска гърда и да го накажем? Убедена съм, че това е само криза и кърмаческата стачка ще приключи, като приключи причината за дразнението. Иии за цицестото оръжие, знаеш - всяко бебе е различно. Не е необходимо да се сравняват. Наистина искам да ти дам сила, защото където е имало кърмене, пак ще има. Просто в масовия случай иска търпение. 🙂

# 348
Хееййй, девойчици! Хей мА нА и мен Simple Smile Аз си ви чета и пиша в групата във фейса и тук не съм се вясвала мнооого отдавна, а то се вихрят всякакви теми Simple Smile Матей одъртя-другата седмица ще чукне 6м Simple Smile Вече е доволно захранен-започнах като направи 5м. Вчера вече включих и месо-пиле. Знам, че едно от правилата е, че започнеш ли захранване- 2 седмици, през 2-3дни, включваш зеленчуци, после 2 седмици въвеждаш плодове и включваш месото. Хубаво е като се измести хранене да съвпадне с дежурните изследвания ПКК, защото на малчовците по правило малко им куца желязото.
Относно забавлението-има всякакви играчки-меки, твърди, пеещи, светещи, но най-много се забавлява с неща от бита- пакет с мокри кърпички, шишенцето с крем за тяло, дори и най-обикновена шарена блузка Simple Smile
А за правописа... Кой, колкото може. Тук сме за да споделяме опит за отглеждането на бебоците. Предлагам да се въздържаме от нападки, защото и в голяма част от поучителните коментари, на места липсва правилната употреба на пълен и кратък член. В библията пише- който е безгрешен, той да хвърли първия камък... Бъдете здрави и се радвайте на бебчовците Simple Smile

# 349
Благодаря, Misery! Ти имаш(е) големи трудности, но все пак не натякваш, че на теб ти е най-трудно.
Изненадвам се, че "намаля количеството с едно 100-200 мл, но пак събирам колкото и като цедях по 8-9 пъти". В моя случай ми звучи утешително (в позитивен смисъл). Вчера ми пратиха картинката с инфо за кърмата, дано съм успяла да прикача снимката.
Съгласна съм, че дохранване с АМ се налага при някои и няма как без дохранване, иначе детето ще реве гладно. Който смята обратното, значи не го е изпитал. В книгата си Хедра не заклеймява АМ, а и също пише, че някои деца не се възстановяват от кърмаческа стачка и че най-тежко е за майката, която психически не е готова, че има чувство на отхвърляне. Хем го знаех от преди раждането, уж теоретично подготвена, хем все пак го изпитах. Та тя ми изглежда подкрепящ консултант, който не действа на всяка цена.

Иначе относно нападките на личностна основа тук - хора, безсмислено е. Спорите за светоглед и възгледи, които няма да си ги промените една на друга.
В това отношение полезен коментар беше на apricity за правилото "със/с", защото е обективно нещо, което се научава. Може би следваше да напише и правилото, но това е подробност, защото при желание човек ще потърси в Гугъл - конструктивна забележка, защото правилното писане помага в живота. Също коментарът на Теодора ми изглежда полезен, че не е нужно да се обиждаме за посочени правописни грешки (а шльокавицата е най-тежка форма в категорията) и че може да има позитивно развитие.
Като се дразните на някой, особено във форум пък, защо си пишете и се опитвате да се изясните? Не сте приятели, за да се опитате да си изгладите отношенията, а и тези неща се правят тет-а-тет, не пред други хора, както се получава сега.

# 350
Anninya, съчувствам ти за това, което преживяваш с кърменето. Писала съм го и преди- за пръв път успявам да кърмя до толкова късно (да, 6м за мен си е много). Цената е силно пристрастено кърмаче, което ме ползва денонощно за залъгалка и неспокоен сън, именно защото нон-стоп си търси гърдата. Двете си по-големи деца ги кърмих до 3.5м с цедене, дохранване и много рев- и техен, и мой. Когато разбрах, че няма да стане мойта работа с кърменето се чувствах отвратително. А и това натякване от всяка посока, на която се обърнеш, за кърменето... Абе, отвратително усещане. После разбрах за себе си, че правим най-доброто за децата си- и да, по-добре е АМ, отколкото на кърма, но гладно! Пак ще си храниш детето гушнато в парка и връзката ви няма да е по-слаба Simple Smile Успех

# 351
Аниня, точно затова бърборя като олигофрен колко благодаря на Хедра за всичко. Жената ми отвори очите, че всичко е окей, защото до преди това Ася Демирева ми беше начукала канчето как не се дава АМ. По повод цеденето - отново пост в кърменето като начин на живот ми отвори очите, защото масово битува съждението, че не цедиш ли н на брой пъти, нямаш кърма. Има я, там си е, просто намалява леко. Логично е, честа стимулация = повече количество. Наистина все пак ще се радвам много да мине стачката, целта ми е все пак да ти вдъхна кураж, че ако цедиш до празно, дори и малко пъти, може да не загубиш лактацията. Аз за себе си мога да кажа, че ако можех да избера дали да цедя, или не, не бих цедила никога втори път. Карам го на инат. Буквално. Имай предвид, че аз изначално събирах малко заради Хашимотото, та дохранвам от ден 1. Не мога да кажа дали ако беше засукал, нямаше да е друго яче.

.

# 352
Misery, много хубава информация! Точно на време.

# 353
  • София
Anninya, съчувствам.
Мойто се беше отбило напълно за 2 седмици и почти напълно за 2 месеца, а сега пак търси като обезумяло.
Сега обаче преливам от пусто в празно... почти нямам кърма, въпреки, че цедя. Ама вече не ми пука. Преживях едно отбиване. Ако пак се случи, ще се държа на ниво, че бебето си иска мамата в добро настроение.
Иначе сега суче нощем, та поне това ми е мило и удобно. Със сигурност не изсмуква повече от едни 60-80мл, но върши работа и спи още няколко часа.

# 354
  • Тук... някъде
Аз ви се възхищавам на всички цедящи за толкова дълъг период. Ако трябваше така да я храня бебка, може би щях да се откажа много рано.Цедя само, ако се налага да я оставя за малко на някой, даже нямам и замразена кърма за каши/пюрета. А и както имам склонност към образуване на буци в дясната гърда, когато по-дълго време не е сукала, и каква болка е докато се разнесат, ако имахме проблеми с кърменето сигурно нямаше да се занимавам.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 13:42 от KOKONDRELLA

# 355
Аня, мисля, че сгреших със захранването, защото твърде бързо заместих хранения. Към 9-10 месец по спомен вече кърмех само сутрин и вечер, а от 10 до 13 месец само вечер. Вероятно и не е имало някакво съществено количество, а ме е ползвал за биберон. Една вечер си казах, че вече няма да го кърмя и край. Всичко приключи от раз. След захранването на 5 месеца и 13 дни със сладък картоф, продължих с морков, тиква, пащърнак, после каши, месо. Позабравила съм кое как.
За цеденето наистина си е мъка. След първоначалното ползване на помпа, продължих на ръка в момента, когато имах притеснения, че детето е недохранено. Правих го около седмица. Постабилизираха се нещата. Сега храня и не се травмирам. В момента сме в сравнително спокоен период. Ще захранвам вероятно след около 20 дни.

# 356
  • София
Здравейте, ей много сте изписали пак.  Включвам се набързо по темите. С играчките съм като Лили - малко в къщи и нищо навън. Той си спи предимно в количката, а когато е буден зяпа дърветата или ако сме в магазин рафтовете със стока.
От друга страна обаче е доста залепен за мен, обича да ми лови косата, да ми дава ръце да ги хапя и да го нося да гледа в къщи или пре прозореца. Още му е рано да сяда, пък му се иска и се напъва. В общи линии нищо особено откъм забавления.
Захранване още не сме започнали, хем ме мързи, хем ми се иска да вкарам някакъв ред в тия 10 кърмения на ден. Ще изчакам да стане на 5+ и ще го започна сигурно лека полека. Иначе малко шишкав върви - на 4++ месеца е 8кг, на ръст не знам колко е. Дрехи има всякакви и за 3 и за 6м. То всеки производител е със собствено мнение

# 357
Възхищавам се на упоритостта ви да кърмите, цедите и т.н. Като човек минал през това с бебе, което не искаше да суче, мога само едно да кажа:Не се притеснявайте, че няма да имате връзка с детето си. Мартин нямаше месец, когато мина изцяло на АМ, но мога да ви кажа, че всеки път, когато го храним ни гледа в очите.
Чувството е прекрасно. Не съжалявам, че спрях с кърменето. Ако е писано да имам второ дете, бих пробвал отново да кърмя, този път в началото ще съм по-смела, но ако и това дете не иска да суче, няма да превръщам ситуацията в трагедия, както беше този път.

# 358
Аз кърмя, но не го разбирам това с нямането на връзка с детето, ако се храни от шише. Все пак имаме по още 22ч (примерно), в които детето не яде, можем да го гушкаме, целуваме, приспиваме, пеем, говорим, играем и т.н.
Според мен връзката се изгражда с вниманието и грижите, а не с храненето.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 13:38 от Pistachio

# 359
По-скоро майката е тази, която придава емоционален момент на кърменето, според мен. Много ще ми е мъчно някой ден като го отбивам, а после като тръгне да напуска къщи и да се жени ще рева с глас сигурно Simple Smile Но да стигнем дотам де.

Общи условия

Активация на акаунт