НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - ТЕМА 4

• 20 705
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Каша с плодово е по-удачно. Плодовите са много сладки и малко хранителни. За капак и вдигат кръвната захар много високо и рязко и не е здравословно.
Писташио е написала вярно. Така казаха на всички лекции по захранването: независимо от стила на захранване: класическо или звб, трябва месен или млечен компонент 15-30% във всяко основно дневно хранене.
Ние чак вчера почнахме плодовете: банан.

# 481
  • Варна
На Слънчо кашите не са ли фрашкани със захар? Neutral Face Аз иначе си правя редовно банановата, много ми е вкусна. Heart Grinning Но на малкия не бих дала, нищо, че пише 4м+. Супер е сладка и не ми харесва състава за толкова малко бебче.

Мале хора, 4-5 яденета на ден, завиждам ви. Само до обяд съм го кърмила 5 пъти вече. Grinning От друга страна, при нас деня започна в 5:30 сутринта, така че си е бая време. Laughing

# 482
Май аз оставам от последните, които още нищо не са давали за захранване, но пък искам още да задържа, че нямам особено условия още да се вихря из кухнята, а не ми се ще купешки да са му първите храни. Още сме си на 5 хранения през 3 часа, около 160-170 мл. Сам вече си иска вода (бях изумена, когато започна да не иска мляко, да го бута и ми дойде на ум да пробвам с вода и с такова желание да пиеше... И от тогава си иска вода и давам. Не знам по колко мл му се събират, но колкото иска и колкото пъти се сетя да дам). От около 3 седмици вече се храни сам - държи си сам шишето, сам си го поднася към устата, сам си следи темпото, а като реша да се намеся не ми дава, придърпва си шишито. Голям рахат е това, само си го наблюдавам да не се задави нещо, но явно си усеща детето как се прави. Все повече си повдига главата, иска да се изправя, слагам го за малко време седнал, държа го и в себе си, но не смея много, докато не минем пак през ортопед и не потвърди дали е готов, за по колко време и така. Дневните дрямки стават по-кратки, но го приемам за нормално, ако не иска да спи, не се мъча да го приспивам, защото се вкисва и се изнервяме и двамата. Решила съм, че когато и колкото иска, той си усеща, правя опит - ако стане, стане, ако не, оставям го да се занимава с нещо и така.

# 483
И аз от лекциите, които слушах досега, запомних, че само плодове като основно ядене не е добре да се дават, защото не е пълноценно хранене. Казаха и като десерт да не се предлагат - между храненията може като допълнително похапване или в зърнена каша за овкусяване. Основното хранене трябвало да е зеленчуково - месно/млечно или зърнено-млечно. За плодовете гледах, че има много яки биберони с мрежичка, в които слагаш плодчета и бебо може да ги смуче.
Тези дни ще дойде столчето за хранене - което значи, че трябва да стегна кухнята, която в момента в супер разхвърляна, и да почнем да се храним заедно всички там поне веднъж дневно. Мисля, че ако сложим телевизор това ще е значително по-лесно, колкото и да казват, че е вредно докато се яде да се гледа тв. В момента ядем безразборно, на дивана в хола, преминаването в кухня-трапезария ще е доста голяма промяна за семейството. Но се надявам да е за добро.

# 484
Може би трябваше да поясня, че давам купено плодово пюре. Вътре има оризов грис Blush
Ако не е Слънчо, съм в голяма чуденка какво да яде. Сезона е много беден на плодове. Ако дадете идея, съм готова да му приготвям аз и следобедната храна.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 23:22 от m-angel

# 485

Момичета, да споделя с вас 2 таблички, които приятелка ми изпрати. За сега се водя по нея с месец назад, тъй като започнах с оризова каша на 4+ м., по препоръка на педиатърката. С часовете не се справям. Чудя се, ако сутрин почна да й вадам в 08:00, в 10:00 цяла доза мляко 170мл ли да й дам или е много 🤔

# 486
Не е ли малко рано на 5 месеца да има три заместени хранения? Малко прибързано ми се вижда.

# 487
Нямам представа. Ние сме назад, в момента е на 5м. и половина, вкарвам зеленчуците описани в колоната за 4м на обяд, а следобяд давам оризова каша+АМ. После ще продължа последователно с нещата от другите колонки. Ползвам като пищов таблицата, като не спазвам месеци и часове, затова я споделих и тук, ако може да е полезна и на някоя от вас.

# 488
Млякото трябва да е основната храна на бебето до 1 година. На 7 месеца едно кърмене на ден ми се струва абсурдно. На 8 месеца вече даже няма мляко, това не може да е сериозно...

Ето таблички с позволение храни, ако някой не ги е срещал:

# 489
  • София
Много прибързана схема и според мен.
Абе защо грах го дават 10+? Аз съм го виждала масово в пюренца 4+ обаче в малки количества (примерно 10%).
Мислих да дам такова даже другата седмица ама сега като гледам на Писташио табличките и се разколебах. Някой да знае защо или да има първо детенце, на което е давал грах по-рано?
Рибата я почвам веднага след глутена и жълтъка (някъде 7+++ или 8м). Въобще няма да чакам годинката за най-хубавото месо. И основното, което ядем у нас.

# 490
Аз мисля, че нашата педиатърка каза спанак, зелен фасул, грах и чушки от буркан да му включвам. Но за сега съм на спанака. Днес, вчера и утре яде тиква, тиквичка и спанак

# 491
Грахът мисля, че и по-рано може, май трябва да се бели.
Рибата може би, защото е алерген, са я писали по-късно, но и за нея има различни мнения.
Като цяло не са много забранените храни до годинка, дадох ги като ориентир, всеки сам ще реши като дойде време. Обаче се възмутих от по-горе споменатата схема и затова ги качих тези. За първи път чувам бебе под годинка да не пие мляко.

Иначе и ние започнахме седмица преди 6 месеца със захранването, дала съм пащърнак, тиква и картоф засега.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 14:33 от Pistachio

# 492
Рибата може съвсем от рано след или преди бялото месо , не знам защо в табличката е написано да е по-нататък . Грах съм давала по-рано , а и го има в пюрета за по-малки , така , че и той не е проблем .
Но съм абсолютно съгласна , че основното хранене до годинка е с мляко , захранването е по-скоро за опознаване на храната , а не за нахранване на детето !

# 493
  • Тук... някъде
Аз все още не съм започнала захранването, другата седмица сме на консултация и ако педиатъра каже да започвам, мисля да се водя по книгата на Маги Пашова. Споделям снимки за подходящи храни и схеми от нея:

# 494
    На мен педиатърката ми каза, че ще захранваме след ваксините. Ако е чист секрета от носа ще сложим последните ваксини след празниците ( много искам да приключим с тия ваксини вече). После ще поизчакам седмица-две и то ще си стане шести навършен месец. Логично ми прозвуча да не захранвам и слагам ваксини едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт