Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Апартамент на зелено и ипотекирана земя

 • 1 055
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 63
Здравейте. От известно време обмислям покупка на апартамент на зелено. След проучване се оказа, че инвеститорът е взел заем за закупуване на земята, върху която ще се строи. Разбирам, че това не е необичайна практика, но какви рискове се крият?  Когато подпиша окончателен договор и придобия собственост върху апартамента, има ли опасност да ми бъде отнето жилището, ако инвеститорът не изплати заема за земята?

Моля простете, но съм много боса в тази материя и наистина имам нужда от информация.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 04:37 от Unknown_36

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 3 050
Да, ипотекира се земята, заедно с бъдещата сграда, ако не плати кредита- банката ще има претенции и към апартаментите, разбира се, повечето читави строители си плащат кредита и заличават ипотеката

# 2
 • Мнения: 5 252
Това е риск при покупката на зелено, че инвеститорът няма да се справи и даже може да фалира, а също, че и да не фалира, сградата може години да не се завърши. Такива случаи не са изключение, когато се инвестира в апартамент на зелено. Да, по-ниска е цената и е по-висок рискът.
Можете да проучите инвеститора, но ако предишни негови начинания са завършвали успешно, не е гаранция, че няма да се прецака точно сега.

Въпросът е при сключване на договор (предварителен договор) с инвеститора, той каква част от парите на кой етап ще иска. Като разберете това, по-ясно можете да си дадете сметка какъв точно е рискът.

# 3
 • Мнения: 63
Когато говорим за готово жилище /не на зелено/, чия е собствеността на земята?

А. Собствениците на жилища придобиват и собственост върху парцела, върху, който е построена сградата или

Б. Собствениците придобиват само собственост върху построените жилища и земята си остава на инвеститора.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 3 050
Изцяло зависи от собственика на земята дали ще прехвърля части от нея на всеки собственик на апартамент, или ще им прехвърля само обекти, без никаква земя,  собственик може да не е строителят/инвеститорът, повечето блокове от соц.време са апартаменти без грам земя....повечето собственици предпочитат да прехвърлят и земя, защото като продадат всички апартаменти, тази земя, освен да  трябва да й плащат данъци, за друго не може да я ползват

# 5
 • Мнения: 4 062
общо взето, не купувай

# 6
 • Мнения: 468
Голяма част от строителите процедират така.

# 7
 • Мнения: 3 114
На зелено е риск. В обкръжението си имам и двата случая, приятели, които са купили изгодно на зелено и такива, при които строителя не успя да погаси заема не завърши сградата и останаха в едно никакво положение. Провери историята на този строител, от колко време се занимава има ли други жилищни сгради, каква е ситуацията.
Когато купуваш апартамент, освен апартамента е редно да се закупи и процент от земята под сградата, който се изчислява на база на площта на жилището. Глупост е да купиш само апартамента, ако след 10 години собственика на земята реши да я продаде, а новия собственик иска наем, затова, че една камара народ живеят в кооперация върху частната му собственост?
И с двете ни жилища освен самото жилище сме собственици и на процент от земята, както и всички останали собственици на апартаменти.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 296
ако след 10 години собственика на земята реши да я продаде, а новия собственик иска наем, затова, че една камара народ живеят в кооперация върху частната му собственост?

Това няма как да стане.

Иначе - разбира се, че най-чисто е да се купи готов апартамент плюс съответните идеални части от парцела, но затова е и по-скъпо. Със "зеленото" винаги има риск и той е отразен в цената.

# 9
 • Мнения: 903
А възможно ли е ако се случи така че строителя не може да оправи ипотеката си, той вместо да фалира да разпродаде оставащите имоти на по-ниска цена или вече закупилите хора да съберат пари и да ги купят или да му покрият ипотеката, пък после да си делят парите от печалбата. Един вид хората да му станат инвеститори? Или той ще предпочете да фалира?

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 3 050
Ами строителят работи за печалба, няма интерес да продава на ниски цени, за да плати само ипотеката... по принцип всеки се стреми да си запази бизнеса и да има печалба, но понякога инфлации като през 90-те или криза като 2008 се отразяват пагубно, гаранция няма, обикновено при закъсали строежи наистина хората влагат свои пари, за да довършат сградата, но печалба няма как да има за тях

Общи условия

Активация на акаунт