Парламентарни избори, 2021 - мнения, оценки, коментари и всичко около тях

• 909 077
  • 38 566
  •   1
Отговори
# 37 995
Ха сега де, аз харесвам Горан Благоев и имам и лични впечатления от него - много добри.
Вицето му е лекарка и то май от истинските, не като Кацаров.

Вече три кандидатури, на които Радев не може да стъпи на малкия пръст. Simple Smile
И аз много го харесвах като журналист, но се озова в партията на ЦЦ. Нещо, което ми е трудно да приема. Освен това нямат никакъв шанс и 1% да спечелят (както на президентските, така и на парламентарните избори). Да не говоря, че не мога да разбера Москов защо се съюзи с тях. Няма да се очудя, ако резултатът им на парламентарните е по-нисък, отколкото на всяка от двете партии на предишните.

# 37 996
Колкото и да не ми харесва, следващия мандат е на РР...

# 37 997
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
1.2.Реформа на прокуратурата, гарантираща нейната отчетност пред обществото и ефективност в борбата с корупцията и престъпността.
Главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство три пети (144 от народни представители) по предложение на министъра на правосъдието.
Намаляване мандата на главния прокурор на 5 години.
Изграждане на прокуратурата като самостоятелна независима институция като кариерните и дисциплинарните правомощия по отношение на прокурорите се осъществяват Прокурорски съвет в състав 11 члена – 4 члена, избирани от прокурорите; 5 члена избрани от парламента (представители на различни юридически професии и организации), главният прокурор по право, министърът на правосъдието по право.
Освобождаване (импийчмънт) на главния прокурор – по инициатива на министъра на правосъдието или една пета от народните представители като се поддържа от парламента с мнозинство от 140 народни представители. Окончателното решение се взема от Конституционния съд или президента.
Ограничаване на функциите на прокуратурата само до функции в рамките на наказателния процес – отпадане на общия надзор за законност по отношение актове и действия на държавните органи.
Последователно въвеждане на съдебен контрол върху актовете на прокурора, отнасящи се до съществените етапи от движението на наказателното производство.
Мотиви: Създаване на гаранции, че прокуратурата ще бъде институция, защитаваща обществения интерес, публично отчетна и отговорна, а не репресивен инструмент  срещу бизнес и политически опоненти. Създаването на самостоятелен Прокурорски съвет, доминиран от представителите на парламентарната (обществената) квота, е гаранция срещу концентрацията на власт в институцията на главния прокурор, вкл. и по отношение на кариерните и дисциплинарните правомощия спрямо прокурорите.

Въвеждат се реални механизми за търсене на отговорност и отчетност по отношение на  главния прокурор – чрез намаляване на мандата на 5 години, чрез процедурата за избор от парламента с мнозинство три пети от народните представители, както и освобождаване от длъжност за извършени тежки / системни нарушения (вкл. престъпления) и/или увреждане на престижа на съдебната власт. Изборът и отчитането пред парламента гарантират по-висока степен на легитимност на упражняваната от главния прокурор репресивна власт, както и споделяне на отговорността с представителите на изпълнителната власт по отношение формирането на наказателната политика на държавата.

Предложената процедура за освобождаване от длъжност в максимална степен гарантира легитимен формат на публична отчетност при извършени тежки нарушения, като в същото време създава предпоставки за справедлив и независим съдебен процес. Чрез включването на Конституционния съд като решаващ орган в тази процедура се ограничават изцяло политически мотивираните инициативи за освобождаване.     

Фокусирането само върху функциите в наказателния процес следва да ограничи възможностите за произволно упражняване на властта и да повиши ефективността на държавното обвинение.

Предложените промени съответстват на стандарти и препоръки на Венецианската комисия (Изследване N° 494 / 2008; Становище No 855/2016; Становище No 968/2019), както и на юриспруденцията на Европейския съд по правата на човека (дело Колеви с/у България).

и още

"Демократична България” внесе проект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда промяна на статута на Висш съдебен съвет (ВСС), премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС, както и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия съвет. Законопроектът предвижда за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си във ВСС членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи. Предлага се и премахването на т.нар. кариерни бонуси за главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС), които бяха създадени конюнктурно от 44-ото Народно събрание. В проекта е записано, че след края на мандата им членовете на ИВСС се възстановяват на заеманата преди избора длъжност.

Защо е важно:
Pапазването на качеството на съдии, прокурори и следователи на изборните членове на ВСС е гаранция, че съдебната власт ще осъществява своето самоуправление от независим орган, излъчван в мнозинството си от самата нея. Отделянето на членовете на ВСС от пряката им работа за пет години, колкото е продължителността на мандата, действа демотивиращо, деквалифицира ги, отчуждава ги от ежедневните проблеми на правораздаването и води до формиране на специфична бюрократична култура, което пречи за ефективното упражняване на правомощията. Кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати. Не може да бъде приета тезата, че функции по контрол върху административната дейност могат да бъдат приравнени на правораздавателна дейност, каквото на практика се получава в сега действащите текстове

# 37 998
Колкото и да не ми харесва, следващия мандат е на РР...
И аз съм с тази нагласа, въпреки, че не ми харесва.

Все пак, предпочитам кандидатури като Г.Благоев, дори и с никакви шансове, да участват в такива избори, отколкото хора, които не е ясно изобщо защо участват.
Нямам нищо лично срещу кандидатите за президент, но някои са жива подигравка с президентската институция.

Роузи,
Послдено, ще има ли гл.прокурор или няма да има. Ще връщаме ли Конституцията от 1947 година или ............Wink
Все пак се надявам на поне малко здрав разум у НП, независимо какви ще бъдат избрани. Това, че ХИ има някаква фикс-идея, която го е обсебила, нека си остане негов проблем.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 21:07 от Mama_Nana

# 37 999
Сапфир,
Това е сегашното предложение, на сайта на ДБ.
Още веднъж благодаря.
Та по конкретните предложения - мисля, че целта не се е променила от 2015 г.: овладяване на прокуратурата. Ами съдът? Там - мълчание.
Скрит текст:
-Въвеждане на задължителна 3-месечна отчетност на главния прокурор пред парламента – публични изслушвания пред ресорна комисия и в пленарна зала, вкл. възможност за представители на граждански и професионални организации да поставят върпоси и да изказват становища (промени в ЗСВ и ПОДНС) - това ОК, макар че напоследък май го викат през седмица-две да се обяснява Grinning.
-Ограничаване на функциите на прокуратурата само до функции в рамките на наказателния процес – отпадане на общия надзор за законност по отношение актове и действия на държавните органи (промени в ЗСВ и АПК). - Това защо, за да няма контрол върху държавните органи ли?
-Последователно въвеждане на съдебен контрол върху актовете на прокурора, отнасящи се до съществените етапи от движението на наказателното производство. Кой да контролира и защо само прокурора, кой ще контролира съдиите?
-Главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство три пети (144 от народните представители) по предложение на министъра на правосъдието. Защо пък само по предложение на министъра на правосъдието? Сега ГП се избира от ВСС, където има политическа квота. Имаше реплики против политическата квота във ВСС, сега пък ГП да се избирал изцяло политически. Защо да не се избират така и съдиите тогава?
-Намаляване мандата на главния прокурор на 5 години. Целта беше да се разминава с мандата на НС и Президента.
-Изграждане на прокуратурата като самостоятелна независима институция, като кариерните и дисциплинарните правомощия по отношение на прокурорите се осъществяват от Прокурорски съвет в състав 11 членове – 4 от тях, избирани от прокурорите; 5 избрани от парламента (представители на различни юридически професии и организации), главният прокурор (по право), министърът на правосъдието (по право). Ама че независима институция Grinning. Целият им живот се определя от съвет, в който прокурорите са малцинство.
-Освобождаване (импийчмънт) на главния прокурор – по инициатива на министъра на правосъдието или една пета от народните представители, като се поддържа от парламента с мнозинство от 140 народни представители. Окончателното решение се взема от Конституционния съд или президента. Къде е тук независимата прокуратура?

Това пък членовете на ВСС да продължават работата си като съдии, прокурори и следователи е такъв конфликт на интереси, че нямам думи!
От цялото нещо само махането на кариерните бонуси ми харесва.

# 38 000
ДПС обявиха ли кандидата си за президент?

За президент не знам, но доколкото видях са сложили Пеевски пръв в листата си във В. Търново.
Какво нещо! Никакви списъци Пандори и не знам си какво не са в състояние да ги озаптят.

Скоро ще заключват темата, та затуй да пожелая на Кирето Канадеца 121 депутата на 14-ти!
А Герджиков много добре ми се струва като обединител на нацията.

# 38 001
  • София
А защо заключват темата? Нали само в деня преди изборите не се позволява агитация?

# 38 002
Ако Герджиков ме обедини с чекмеджетата на бойко, аз съм за него!!!

# 38 003
Недей, че сега ще почнат да ти обясняват колко си наивен, че си се хванал на подобни измислени компромати. Инетересно като са измислени, как уникалната ни прокуратура не успя да разбере кой ги е измислил. Егати и мистерията.

# 38 004
А защо заключват темата? Нали само в деня преди изборите не се позволява агитация?
Темата се заключва при старта на кампанията! Тук сме го обърнали на политическа агитация и управата на форума трябва да започне да събира такса политическа реклама за всеки пост.

# 38 005
От цялото нещо само махането на кариерните бонуси ми харесва.
И това е нещо. Simple Smile
От всичко прочетено, просто стигам да заключението, че това са някакви напъни, за нещо, на някой/и, но са избрали възможно най-неподходящия човек.

Никакви списъци Пандори и не знам си какво не са в състояние да ги озаптят.
Скоро даваха едни овчари, чийто стада ги нападат вълци. Хората си купили пиратки и ги хвърлят по вълците, да ги изплашат/предупредят да не ходят към стадото.
Та тези списъци много приличат на пиратките хвърлени от овчарите. Simple Smile

# 38 006
Недей, че сега ще почнат да ти обясняват колко си наивен, че си се хванал на подобни измислени компромати. Инетересно като са измислени, как уникалната ни прокуратура не успя да разбере кой ги е измислил. Егати и мистерията.
Ааааа... не мой така! Искам си пачките и кюлчетата, независимо от резултатита на гешефтурата. Жена за хранене имам, а на нея устата се затваря само с удар... с пачка пари.

# 38 007
  • Пловдив
Гледам Емил Димитров -Ревизоро  по Нова. Този човек мисли 1 към 1 като мен. Жалко че не иска да участва по-сериозно в политиката.

# 38 008
Стадото и вълците горе-долу ги схващам, ама кои са овчарите? И те са като вълците - хищници...

# 38 009
Стадото и вълците горе-долу ги схващам, ама кои са овчарите? И те са като вълците - хищници...
Естествено, че и овчарите са хищници. Нали затова отглеждат стадото, за да се прехранват. Ако някой много се овълчи, спира да бъде овчар. Wink

Борисов пак е в листите. Пак ли ще се откаже, ако бъде избран. Това вече е чиста лъжа към избирателите.

Общи условия

Активация на акаунт