Парламентарни избори, 2021 - мнения, оценки, коментари и всичко около тях

• 909 065
  • 38 566
  •   1
Отговори
# 38 010
Стадото и вълците горе-долу ги схващам, ама кои са овчарите? И те са като вълците - хищници...
Не са важни овцете и вълците, важни са само онези 20% просветлени, които единствени виждат цялата истина:
Скрит текст:

# 38 011
  • София
Ако Герджиков ме обедини с чекмеджетата на бойко, аз съм за него!!!

Laughing

Голямо дърлене за тази реформа. колко от пишещите тук са юристи, та да се изкажат компетентно? Tays написа мнението си, което ми хареса. Човек от кухнята си споделя личните преживявания.

Повечето са лаици, които искат справедливост и бързо правораздаване, нищо не разбират от предложените промени, но се изказват "компетентно".

# 38 012
Най- просто, правистите искат такава реформа, която да ни доближи максимално до Европейските норми, при които адвокатите, съдиите и прокурорите са максимално независими от външни сили и фактори, така че да се гарантира независимо и безпристрастно правосъдие.

В момента и съдиите са зависими от хората с власт, не само политическа власт, а и прокурорите.

Искат да приложим препоръките на Венецианската комисия на практика
Скрит текст:
И да ни доближи до Европейското право, като се приемат проверени на практика, ефективни, според нашите висшисти- прависти, преподаватели и действащи съдии и прокурори закони и промени.

Защто в момента няма правосъдие, то е зависимо и всеки който има човек, може да влияе на съда

Искат "развръзване на ръцете" на съдиите или прокурорите, за да не се страхуват да правораздават. Промените са заемки от европейското право и методики, изпитани по света, които са добри за нас, според специалистите по право

Нашето не е реформирано отдавна, а това заложено в Конституцията,
и от което зависи правото, колкото и да са добри, са от хора, израстнали по време на социализма у нас и имат нужда от промяна

Твърди се, че моделът на нашата прокуратура с Главен прокурор е заимстван от Съветския и в Европа има само 4 държави с подобен модел на правораздаване

Аз понеже не съм от съдебната система, пак да ти отправя следния въпрос. Как ще стане това?
Дай ми пример. Да кажем, съдиите, прокурорите и адвокатите искат персонални бодигардове, за да не се страхуват от отмъщение и да не им се оказва натиск.
Или примерно, съдиите, прокурорите и адвокатите искат да живеят в казарма, за да не се страхуват от отмъщение и да няма натиск върху тях.
Или пък, съдиите, прокурорите и адвокатите да нямат никакви телефони и да имат подземни тунели, по които да се придвижват от вкъщи до работните места, за да не им се оказва натиск и да не се страхуват от отмъщение.

Или...ти си на ход? Моля, дай конкретика КАК ще стане така, че съдиите, прокурорите и адвокатите да не са жертви на натиск и отмъщения?

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 17:14 от Lachesis

# 38 013
  • София
Ако Герджиков ме обедини с чекмеджетата на бойко, аз съм за него!!!
Недей, че сега ще почнат да ти обясняват колко си наивен, че си се хванал на подобни измислени компромати. Инетересно като са измислени, как уникалната ни прокуратура не успя да разбере кой ги е измислил. Егати и мистерията.
Ааааа... не мой така! Искам си пачките и кюлчетата, независимо от резултатита на гешефтурата. Жена за хранене имам, а на нея устата се затваря само с удар... с пачка пари.

Много сексистко мнение. Сигурно ти изкарваш прехраната на семейството, грижиш се за децата, переш, чистиш, гладиш и готвиш. Че и секс осигуряваш за този, който затваря женската уста с пачки. Аман от средновековно балканско мислене.

# 38 014
Повечето са лаици, които искат справедливост и бързо правораздаване, нищо не разбират от предложените промени, но се изказват "компетентно".
Именно защото са лаици, търсят начин да разберат същността на тази промяна и дали си заслужава, хората, които я предлагат да бъдат подкрепени за да я реализират.
Никой, от тези, които казват, че е наложителна, не си направи труда да я обясни простичко и да се разбере, защо наистина е необходима.
"Четете платформите" е много удобен аргумент срещу всеки, който се усъмни в някой, за нещо. Обяснения обаче никой не дава.

# 38 015
След реформите на Христо Иванов, Роузи. А и гл. прокурор, ще намерят начин да го сменят, това също е залегнало в прословутата реформа, дори самата реформа, основно е изградена за тази цел. Wink

Явно сегашният главен прокурор е настъпил много сериозно нечии интереси. Остава да разгледаме къде се е проявил и да следваме парите...Но не ми се занимава, защото е все тая. Като разберем, какво от това?

# 38 016
Мисля, че съфорумецът Лео остана неразбран...

Скрит текст:
След реформите на Христо Иванов, Роузи. А и гл. прокурор, ще намерят начин да го сменят, това също е залегнало в прословутата реформа, дори самата реформа, основно е изградена за тази цел. Wink

Явно сегашният главен прокурор е настъпил много сериозно нечии интереси. Остава да разгледаме къде се е проявил и да следваме парите...Но не ми се занимава, защото е все тая. Като разберем, какво от това?
Ами това не е никаква тайна - те се знаят поименно.

Скрит текст:
Да, точно в качеството си на абсолютен лаик искам ДБ да ми обяснят на разбираем език защо да си дам гласа за тях и защо предлаганата от тях реформа ще ми подобри живота. Особено след като това е единственото, което предлагат. Вместо това, колкото повече се опитвам да разбера, толкова повече ми се настанява мнението, че става дума не за решаване на действителните проблеми, а за някакво личностно разчистване на сметки. Мерси, аз съм пас - а и доста хора, като гледам.

# 38 017
  • Другата България
Попадам днес на някаква информация, че в Пловдив КП ще бъде водач на листа за ПП, а Борисов за ГЕРБ.
И ако за Петков е ясно защо го прави - с цел да влезе в следващ парламент, то за Борисов, след последното фиаско, което спретна с иди ми-дойди ми, искам-не искам, и т.н., съвсем ми е мистично защо аджеба отново се излага, след като и за слепец е ясно кой ще спечели там. Това на прима виста, а ако се замисли наистина човек - някой изобщо вярва ли, че Борисов има някакво бъдеще оттук насетне в политиката?
Другата информация е за Карадайъ, че ще се кандидатира за президент на Родината-майка. Това.....ще се въздържа да го коментирам, досега съм симпатизирала на ДПС относно умереност в изказ и поведение, с тази кандидатура обаче съвсем ме изгубиха. Да, колкото повече, толкова повече, добре е хората да имат избор, трябва да имат такъв, обаче Карадайъ....
Трета информация - Пеевски също щял да бъде в листа на ДПС. А Пандора? Възможно ли е това изобщо?

И нещо от Слави Трифонов, което изразява друго нещо, което писах тук след въпросното изказване на бившия премиер, което пък няма как да изрази основното нещо, което мисля за този човек и всичко около него, защото ако го кажа буквално - банана ще ми е най-малкия проблем. Още ме държи от онези думи, още не мога да повярвам как е възможно нормален човек да ги каже, да накара други нормални хора да се чувстват зле, само заради едно его...
Скрит текст:
Бойко Борисов е в Словения - нямам представа защо е там, а и въобще не ме интересува. Но преди малко излезе информация какво е казал, и това, което е казал, ме вцепени. По повод на починалите от коронавирус днес в България, той е казал следното:
“Днеска 178 човека се пренесоха в по-добър свят от този на Румен Радев и на този провал, наречен Кацаров.”
Значи, за Бойко Борисов това не са 178 човешки трагедии. Трагедии за семействата, близките и приятелите на починалите. За Бойко Борисов горките хора са се пренесли в един по-добър свят, защото тук те са теглили зловещото тегло на Румен Радев.
Добре, бе хора - какъв човек трябва да си, за да кажеш нещо подобно?! Първо, какъв човек трябва да си, за да си го помислиш, а след това и да го кажеш? И то, знаейки, че това ще го чуят всички, включително и семействата и близките на починалите?
Същият този човек предлагаше на Цветанов да даде телешки пържолки на кучето, което откри горкото убито момиче от Перник. Тогава той пак каза, че пържолките са за кучето, открило трупа, без да изпитва грам състрадание към родителите на детето, наричайки рожбата им “труп”. Днеска “178 трупа”.
Как ви звучи на вас всичко това? Да говориш така добро ли е, лошо ли е, политическо ли е, правилно ли е, приемливо ли е, неприемливо ли е, нормално ли е, ненормално ли е, човешко ли е?
Къде е грешката? В човека, който си позволява да се изразява по такъв начин или в нас, че му позволяваме да се изразява така?
Няма да е лошо най-после да си отговорим на този въпрос.
Наистина е добре да си зададем въпроса - "Къде и в кого е грешката?"
И до кога?

# 38 018
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
"В Полша функциите на министър на правосъдието и на главен
прокурор се съвместяват. Титулярят има правомощия спрямо всички прокурори в системата, дава указания по правото и по наказателната политика, формулира самата наказателна политика, изцяло отговаря за назначаването и кариерните въпроси на
прокурорите и съдиите и като част от правителството разполага със законодателна инициатива. В този случай главният прокурор изобщо не се явява по дела – нито за да поддържа обвинения, нито за да отстоява въпроси на правото

В Белгия и Нидерландия начело на прокуратурата стои колективен орган.
При тях главният прокурор при ВКС има ограничени правомощия само до прилагането на правото и само по отношение на структурата на прокуратурата, която е към ВКС.
В Нидерландия начело на прокуратурата стои Съвет (колеж) от главните прокурори, който се състои от 3-5 ръководители на отделните регионални прокурорски служби.
Съветът отговаря за формулирането и прилагането на националната наказателна политика; той дава общи и специфични указания на прокурорите. Министърът на правосъдието също може да дава общи указания на прокурорите, но след като поиска
становището на Съвета по тях. Министърът и Съветът на главните прокурори заедно формулират наказателната политика.
В Белгия също има Съвет (колеж) на главните прокурори, който има шестима членове: главните прокурори на всяка от областите и федералния прокурор.Председателството на съвета се поема ротационно от всеки от главните прокурори. По закон компетентността между тях е разпределена: главният прокурор на Антверпен отговаря за общата наказателна политика, за приложението на наказателнопроцесуалното право, за борбата с киберпрестъпността и за изпълнението на
наказанията. Главният прокурор на Брюксел отговаря за борбата с тероризма; главният прокурор на Гент – за борбата с организираната престъпност и т.н. Ролята на съвета е
да разработва националната наказателна политика и да дава указания на прокурорите; да съветва министерството на правосъдието по всички въпроси, които засягат държавното обвинение. Министърът на правосъдието също може да дава указания на прокурорите, но преди това взема становището на Съвета. Самият Съвет на главните прокурори е под надзора на министъра на правосъдието.

В Испания начело на прокуратурата стои главен прокурор, но три колективни органа го подпомагат при изпълнение на функциите му. Най-важен е деветчленният Прокурорски съвет, който представлява професията и подпомага дейността на главния
прокурор – помага му да решава спорове за подсъдност, трудни дисциплинарни въпроси и промени във вътрешната структура. Отделно съществува Съвет на прокурорите при съдилищата (които влизат в съдебни заседания), и които съветват главния прокурор по въпросите на правоприлагането и уеднаквяването на съдебната
практика. Съществува и Съвет на главните прокурори на автономните области в Испания.
В Португалия офисът на главния прокурор е най-високият офис в
Прокуратурата. В неговата структура влиза Висшият прокурорски съвет (Conselho Superior do Ministerio Publico), който назначава, премества, повишава прокурорите и провежда дисциплинарни действия срещу тях."

Някои сравнения

# 38 019
Докато сме още на тема офшорки, сега гледам по Нова някакъв си бизнесмен Петър Манджуков (за първи път го чувам). Бил прехвърлил оръжейния си бизнес на някого, но когото не пожела да каже името, но не това е интересното. Въртя, суча човечеца и накрая си дойде на думата - и той герпаджия.
Обаче ми стана интересно кой е този човек и открих, че и той имал разни офшорки.

https://blitz.bg/obshtestvo/quotpanamski-dokumentiquot-petr-mand … i_news403927.html

# 38 020
Скрит текст:
"В Полша функциите на министър на правосъдието и на главен
прокурор се съвместяват.
Титулярят има правомощия спрямо всички прокурори в системата, дава указания по правото и по наказателната политика, формулира самата наказателна политика, изцяло отговаря за назначаването и кариерните въпроси на
прокурорите и съдиите и като част от правителството разполага със законодателна инициатива. В този случай главният прокурор изобщо не се явява по дела – нито за да поддържа обвинения, нито за да отстоява въпроси на правото

В Белгия и Нидерландия начело на прокуратурата стои колективен орган.
При тях главният прокурор при ВКС има ограничени правомощия само до прилагането на правото и само по отношение на структурата на прокуратурата, която е към ВКС.
В Нидерландия начело на прокуратурата стои Съвет (колеж) от главните прокурори, който се състои от 3-5 ръководители на отделните регионални прокурорски служби.
Съветът отговаря за формулирането и прилагането на националната наказателна политика; той дава общи и специфични указания на прокурорите. Министърът на правосъдието също може да дава общи указания на прокурорите, но след като поиска
становището на Съвета по тях. Министърът и Съветът на главните прокурори заедно формулират наказателната политика.
В Белгия също има Съвет (колеж) на главните прокурори, който има шестима членове: главните прокурори на всяка от областите и федералния прокурор.Председателството на съвета се поема ротационно от всеки от главните прокурори. По закон компетентността между тях е разпределена: главният прокурор на Антверпен отговаря за общата наказателна политика, за приложението на наказателнопроцесуалното право, за борбата с киберпрестъпността и за изпълнението на
наказанията. Главният прокурор на Брюксел отговаря за борбата с тероризма; главният прокурор на Гент – за борбата с организираната престъпност и т.н. Ролята на съвета е
да разработва националната наказателна политика и да дава указания на прокурорите; да съветва министерството на правосъдието по всички въпроси, които засягат държавното обвинение. Министърът на правосъдието също може да дава указания на прокурорите, но преди това взема становището на Съвета. Самият Съвет на главните прокурори е под надзора на министъра на правосъдието.

В Испания начело на прокуратурата стои главен прокурор, но три колективни органа го подпомагат при изпълнение на функциите му. Най-важен е деветчленният Прокурорски съвет, който представлява професията и подпомага дейността на главния
прокурор – помага му да решава спорове за подсъдност, трудни дисциплинарни въпроси и промени във вътрешната структура. Отделно съществува Съвет на прокурорите при съдилищата (които влизат в съдебни заседания), и които съветват главния прокурор по въпросите на правоприлагането и уеднаквяването на съдебната
практика. Съществува и Съвет на главните прокурори на автономните области в Испания.
В Португалия офисът на главния прокурор е най-високият офис в
Прокуратурата. В неговата структура влиза Висшият прокурорски съвет (Conselho Superior do Ministerio Publico), който назначава, премества, повишава прокурорите и провежда дисциплинарни действия срещу тях."
Някои сравнения

Тук тримата големи не се ли контролират от ВСС (чието председателство се пада на министъра на правосъдието) и със специалното участие на президента, който трябва да подпише избора им? И всъщност кой контролира председателят на ВСС (Wink)?
Усещам ли пак прах в очите ми? Защо само за прокурорите пускаш, а нищо за съдиите?

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 18:01 от Lachesis

# 38 021

Усещам ли пак прах в очите ми? Защо само за прокурорите пускаш, а нищо за съдиите?
Защото няма нищо.
Според Vapor няма нужда, защото съдиите не били централизирани.
Но това не премахва факта, че си правят, каквото си искат и не се отчитат пред никого.

Смит, коригирах се.
Благодаря ти за тази дата. Обаче в ТР с публичен достъп пише, че поне до 20 юни 2020 си е бил собственик на всичко. На пръв поглед. Сега нямам време, ще проверя повече по-късно.
Откога беше декларацията му пред КПКОНПИ?

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 18:09 от Анонимен

# 38 022

Защото няма нищо.
Според Vapor няма нужда, защото съдиите не били централизирани.
Но това не премахва факта, че си правят, каквото си искат и не се отчитат пред никого.

Е да де, но аз като гражданин не съм доволна от решенията на съда, а не от прокуратурата. Прокуратурата и адвокатурата са второстепенни в случая, защото решенията са на съда.
Смятам, че само една поправка в НК ще реши доста проблеми.
Да отпадне "вътрешното убеждение" на съдиите. Никакво вътрешно убеждение, само буквата на закона, която пък да стане по-строга.
Тогава нещата ще се променят към по-добро според мен.
В момента в който изкуствения интелект замести съдиите, а тези времена настъпват бързо, нещата ще станат супер. При него няма вътрешно убеждение.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 18:26 от Lachesis

# 38 023
Докато сме още на тема офшорки, сега гледам по Нова някакъв си бизнесмен Петър Манджуков (за първи път го чувам). Бил прехвърлил оръжейния си бизнес на някого, но когото не пожела да каже името, но не това е интересното. Въртя, суча човечеца и накрая си дойде на думата - и той герпаджия.
Обаче ми стана интересно кой е този човек и открих, че и той имал разни офшорки.

https://blitz.bg/obshtestvo/quotpanamski-dokumentiquot-petr-mand … i_news403927.html
И как стигна до този извод след интервюто? Доста може да  се намери за него в интернет. Принадлежност към БСП  и той не го крие. Дори в интервюто говори как е подпомагал Първанов.

# 38 024
Поправете ме ако греша, но за съдебна реформа се говори само от среди извън съдебната система. Отвътре е мълчание и явно са си ок със сегашното положение. Въпреки негативните доклади, въпреки точените дела с десетки години. Голямата Заплатка върви, бонуси и кариерно израстване, големи гарантирани ваканции. Нула контрол или някаква отчетност, поне аз не съм чула да има такава. Сега ви чета, че нямало никакъв интерес от избора на двама съдии за ВСС. Много показателно. Същевременно Таис тук нахвърля десетки проблеми на първо четене. Ама явно те са само за хората извън съд.система, за магистратите това е ок.

Общи условия

Активация на акаунт