Отговори
# 450
  • Мнения: 2 836
Залагам на традиционна зелена салата и т.к. Сме фенове на рибата правя едно прекрасно 
Картофено руло
Сварявам 7- 8картофа след това ги намачквам  прибавям 150 мл прясно мляко,  2 яйца, сол и черен пипер. Растилам в тавата върху хартия отгоре слагам зелен лук ситно нарязан кисели краставички една червена чушка маслини и една консерва риба тон завивам на руло поръсвам с чиа и пека на 180 градуса 30 минути

# 451
  • Мнения: 998
Обичам много свежа салата от краставици и сос от сирене, както и пастет от варени яйца, извара и маслинова паста.

# 452
  • Мнения: 10 051
Много стара и лесна рецепта за руло с банани и крем с мармалад.
Около празници често го приготвям.


БЛАТ:
5 яйца
5 с.л. захар равни
5 с.л. с връх брашно
ванилия
Приготвя се пандишпанов блат в правоъгълна форма и се пече в тава върху хартия.
Обръща се и се навива в мокра кърпа да придобие вид на руло
КРЕМ
Разбива се половин пакетче кр.масло с едно малко бурканче мармалад (най-често от ягоди)
Развива се рулото, намазва се с част от крема, подреждат се по-тънки кръгчета банани
завива се и се намазва с останалата част от крема.
Достатъчни са 2 средни по големина банана. С един брой също се получава добре.

# 453
# 454
  • Мнения: 349
Зелена салата с краставици и сирене

# 455
  • Пеликания
  • Мнения: 2 490
Имам си една любима разядка с червени чушки, която присъства много често на масата.

Необходими продукти:
5-6 печени червени чушки
200 г сирене
босилек
сол
зехтин
скилидки чесън (по желание)

Нарязваме печените чушки на кубченца. В загрят тиган, в който сме сложили зехтина ги запържваме леко за няколко минути. Сваляме ги от котлона и към тях натрошаваме сиренето.
Овкусяваме със сол, босилек и скилидка чесън по желание.

# 456
  • София
  • Мнения: 16 005
Зелена салата с много репички, краставици и сушени домати.

# 457
  • Мнения: 140
Салата айсберг, чери домати, яйца, авокадо,бърза и лесна.

# 458
  • София
  • Мнения: 2 846
Любима салата ни е зелената, великденска:


Любимо предястие ни е - пълнени гъби Портобело:
8 гъби от по - малкия размер Портобело
2 бр. зелен лук
2 бр. пресен чесън
100 г топено сирене
50 г кашкавал
50 мл бяло вино
Сол
Черен пипер
Копър
Гъбите се почистват, внимателно се отстраняват пънчетата и се почистват ребрата вътре с помощта на лъжичка. Запичат с малко сол, пипер и олио, изхвърлям отделената вода. Докато се запичат леко, приготвям плънка от задушените пънчета, издълбаните ребра, добавям виното и накрая топеното сирене. Напълвам гъбите и поръсвам с настърган кашкавал, запичам до зачервяване на кашкавала.

# 459
  • София
  • Мнения: 6 130
Един любим тутманик за хлебопекарна:

Продукти:
125 мл кисело мляко
125 мл олио
2 яйца+1белтък (жълтъкът е за намазване отгоре)
2 натрошени таблетки витамин С
1,5 с.л. захар
2 ч.л. сол
500 гр. брашно
1,5 ч.л. суха мая на д-р Йоткер
Добавки след сигнала:
сирене+кашкавал+колбас (според индивидуалните предпочитания), добре оваляни в брашно

Слагат се в тази последователност в контейнера. Преди печене се маже със жълтъка и се поръсва със сусам.

# 460
  • Мнения: 2 642
Козунак с локум и стафиди
Продукти:
3 яйца – (1 жълтък се оставя за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. масло
150 гр. захар
2 ванилии
1/2 кубче мая - 21 гр.
щипка сол
настъргана кора на 1 лимон
около 700 гр брашно
30 гр. стафиди
30 мл. ром
1/2 кутийка локум
Начин на приготвяне:
В млякото се разтваря маята с добавена 1 с.л. захар и щипка сол + 4 с.л. брашно. Оставя се да втаса.
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилиите. Добавя се лимоновата кора, маслото на стайна температура и вече втасалата мая и сместа се разбърква с дървена лъжица.
Брашното се пресява в тава, прави се кладенче и се изсипва сместа. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Премесва се наново, разделя се на три топки, разточва се, добавят се изкиснати стафиди в ром и оваляни в брашно, усукват се три фитилчета, сплитат се на плитка и се поставя в тавичка покрита с хартия за печене.Оставя се да втаса и след като е удвоила обема си се намазва с разбит жълтък, поръсва се със захар и се бучват стафиди.Слага се да се пече в леко затоплена фурна на 50 градуса за 10 мин., след което фурната се засилва до 170-180 градуса и козунакът се пече още около 40 мин,. като ако започне да потъмнява се покрива с лист фолио.Проверява се с клечка за готовност

# 461
  • Мнения: 134
Любима рецепта за разядка ми е хумус със ситно нарязани маслини и чесън на прах . Много лесно и бързо става.
Салатата за Великден ще бъде зелена : маруля , зелен лук , маслини , репички и чери домати.

# 462
  • Мнения: 1 138
Най-сполучливият козунак, който съм правила е по тази рецепта. Пухкав, сладък и с мнооого конци :
https://www.youtube.com/watch?v=hx2XkB6B7O0

# 463
  • Мнения: 2 354
Италиански великденски сладки:
Необходими продукти за 50 бр сладки:

2 яйца

1/2 ч.ч. кристална захар

85 гр масло, разтопено

1 ч.л. настъргана лимонова кора (изберете лимони с годна за консумация кора)

1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар

2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

2 1/2 ч.ч. брашно

1 1/2 равни ч.л. бакпулвер

За глазурата:

1/2 ч.ч. фина пудра захар

1 с.л. вода

2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

цветни захарни поръски за украса

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта в дълбока купа. Добавете леко охладеното разтопено масло, лимоновия сок, ванилията, лимоновата кора и брашното, предварително смесено с бакпулвера. Разбъркайте, докато тестото се събере на топка. Ако стане твърде сухо (това зависи от големината на яйцата), добавете 1-2 с.л. студена вода, за да го съберете. Извадете го върху леко набрашнен плот и го премесете 3-4 пъти с ръце, докато стане гладко и хомогенно.

Разделете тестото на 4 равни части. Всяка от тях разточете с ръце на фитил с дебелина 1-1,5 сантиметра. Нарежете всеки фитил на парчета по около 4 см всяко. От тези къси фитили формете гевречета, като съберете двата края и леко ги притиснете един към друг, за да загладите ръбчето.


Така оформените гевречета подредете върху тава с хартия за печене, като спазвате около половин сантиметър разстояние едно от друго. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до светло златисто (за около 15 мин). Оставете сладките да изстинат напълно.

Смесете продуктите за глазурата, като разбиете добре, за да стане напълно гладка. Потопете вътре горната част на всяко геврече и украсете със захарни поръски. Оставете глазурата да изсъхне изцяло и поднесете.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 06:04 от Шефът Антонио

# 464
  • Мнения: X
Средиземноморска нахутена салата
250г нахут от консерва
червена и жълта чушка бел ,нарязани на ситно
връзка магданоз
целина ,нарязана на ситно
1-2 глави червен лук ,нарязани на кръгове
няколко скилидки чесън на преса
3 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер

Общи условия

Активация на акаунт