Отговори
# 90
  • Мнения: 529
Козунак “Добра Надежда“

Изпращам рецепта за най-вкусния козунак на света. Нарекла съм го: Добра Надежда

Необходими продукти:
- 2 яйца + 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване отгоре)
- 1 чаена чаша прясно мляко леко затоплено
- ¼ чаена чаша разтопено масло
- 1 чаена чаша захар
- ½ чаена лъжичка сол
- 1 пакетче суха мая
- настъргана кора на ½ портокал
- настъргана кора на ½ лимон
- брашно колкото поеме, за да стане меко тесто

Всички продукти трябва да бъдат затоплени. Много е важно.

Замесва се меко тесто. Оставя се на топло да втаса около 4-5 часа. След това тестото се премесва и се разделя на 2 части за 2 козунака. Всяка част се разделя на 3 по-малки топчета, които се оформят на разтегнати пръчици и се сплитат на плитка. Оформените два козунака се оставят да втасат отново. Преди да се сложат за печене се намазват с жълтъка и се поръсват със захар. Пекат се в загрята фурна на около 180 градуса.   

Приятен апетит !

# 91
  • Г. О.
  • Мнения: 1 713
Козунак:
3 яйца (1 белтък се отделя за намазване на готовия за печене козунак)
 150 г захар
 200 мл прясно мляко
 80 мл олио
 7 г суха мая (или 20 гр. прясна мая)
 500 г брашно (приблизително)
 1 ампула ванилова есенция
 1 пакетче ванилова захар
 настърганата кора на 1/2 лимон и 1/2 портокал
За декорация:
 орехови ядки, локум, бадеми, сушени плодове (по желание)
 захар за поръсване.
В купичка поставете маята с малко от затопленото мляко и 2-3 с.л. от брашното и 1 ч.л. от захарта. Трябва да се получи кашичка. Оставете сместа да шупне. Изсипете захарта в топлото мляко и разбъркайте, докато се разтопи. В купа поставете яйцата, като единия белтък отделете за намазване на готовия за печене козунак. Добавете ваниловата захар и настърганата кора на лимона и портокала. Добавете около половината от олиото и разбъркайте. В това време маята вече е шупнала. В  купата с яйцата изсипете сместа с маята, млякото със захарта (не трябва да е много горещо, а леко топло). Разбъркайте. Почнете да добавяте малко по малко пресятото брашно. Когато тестото започне да се сгъстява, може да използвате накрайниците на миксера за тесто. Добавяйте по малко брашно и продължавайте да бъркате. Когато тестото започне да се събира на топка в средата, значи е вече готово. В моя случай месенето до този момент отне около 7-8 минути и тестото пое почти точно 500 гр. брашно.Добавяйте по около 1 ч.л. олио и продължавайте да бъркате бъркалките за месене на миксера, докато мазнината се поеме изцяло от тестото.Така правите, докато тестото поеме цялото количество мазнина. Оформете тестото на хубава топка и го поставете в намазнена купа. Покрийте го с домакинско стреч фолио или кърпа и го оставете на топло място, докато удвои обема си. След 40 мин изсипете тестото на намазнена работна повърхност. Оформете хубава топка тесто. Поставете я отново в купата, покрийте я и я оставете отново да втаса за около 30 минути.Омесете леко тестото.Разделете го на 4 сравнително еднакви по големина части.От топките оформете фитили, които са с дължина около 50-60 см.
Можете да оплетете козунака както ви харесва.Прехвърлете козунака в предварително намаслена тавичка.Отново покрийте козунака да втаса още около 20-ина минути.
Намажете внимателно с отделения белтък.Печете козунака в предварително загрята фурна на около 160-170 градуса за около 45-50 минути. Проверявайте периодично вътрешността на козунака с дървено шишче.  Това е. Добър апетит.

# 92
  • Мнения: 365
Козунак
1кг брашно
6 яйца отделих 1 белтък за намазване
300 мл прясно мляко
100гр мас домашна
150 мл олио
300гр захар
2бр пакетчета суха мая
кората на един лимон.   Пресявам брашното два пъти, слагам кората от лимона, 3сл мазнина, маята, яйцата без единия белтък, прясното мляко в което предварително съм сложила захарта до пълното и разтваряне. Меся около 20-30мин и оставям да удвой обема си. Меся отново , като започвам да вкарвам мазнината малко по- малко с ръцете. Оставям отново да удвой обема си, след което разделям на топчета, правя фитили, който усуквам и плета. Втасват отново, намазвам с разбития белтък и поръсвам със захар. Пека в загрята фурна с вентилатор на 160 градуса.

# 93
  • Мнения: 191
Любимият на всички в къщи козунак ето и рецептата:Продукти:
1 и 1/2 ч. разтопено масло
2 ч. ч. сметана
6 жълтъка
40 г мая
3/4 ч. ч. ситна захар
1 лъжичка сол
около 2 ч. ч. брашно (за твърдо тесто)
100 г бадеми (може и 100 г стафиди)
1 жълтък, за намазване
захар за поръсване

# 94
  • Elhovo
  • Мнения: 360
Кифлички с шоколад

прясно мляко - 1 ч.ч.
суха мая - 1 бр.
захар - 5 с.л.
ванилия
масло - 40 г разтопено
олио - 2 с.л.
яйца - 2 бр.
брашно - около 600гр за меко тесто
течен шоколад - 150 г
Активира се маята, като се разбърква в чаша топло мляко с 1 с.л. захар +1 с. л. брашно и се оставя да бухне.
С останалите продукти се замесва меко тесто, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре.
Тестото втасва на топло 40 минути и се разделя на две или три части.
Всяка се точи на правоъгълник, а той се нарязва на триъгълници.
В широкия край се поставя лъжичка течен шоколад и навиваме кифлички.
Нареждат се в тава, на разстояние малко ,кифлите се намазват с разбит жълтък, поръсваме им малко захар отгоре.
Печем в  в загрята фурна 180°C до златисто 20 -25 минути.

# 95
  • Мнения: 811
Козунак не правя, последните години не сме и купували. Аз доскоро не се разбирах с никакви теста.
Една рецепта за бананов хляб (кекс) от многото, които ползвам:

2 добре узрели банана (винаги купувам и ги оставям да си презряват вкъщи)
240 гр. брашно, но често заменям някаква част от него с кокосово,
100 мл. овесено или бадемово мляко, в зависимост какво съм си направила,
60 гр. кафява захар,
1 ч. л.канела,
2 ч.л. бакпулвер,
1/2  ч.л. сода за хляб,
щипка сол,
бадеми или орехи -каквото имам и колкото имам,
шоколадови капки или нарязвам хубав натурален шоколад,
2 лъжици кокосово масло ( може и краве),
есенция ванилия
Разбърква се (не му се старая много) и се пече поне 45-50 минути.

# 96
  • Мнения: 86
Козуначено руло със стафиди:


• 500 г брашно
• 150 г масло
• 100 г захар
• 150 г стафиди
• 50 г бадеми
• 2 бр. яйца
• 250 мл прясно мляко
• 20 г мая
• щипка сол
• 50 г захар
• 50 г масло
• 4 с.л. ром

Маята се размива в 4-5 с.л. топло мляко и се оставя да втаса. В останалото хладко мляко се прибавя маслото, яйцата, солта и захарта. С брашното се замесва средно меко тесто, което се разточва. Поръсва се със стафидите, предварително накиснати в смес от ром и захар. Навива се на стегнато руло. Свива се на кръг и се слага в намазнена тавичка, в средата на която има чаша. Оставя се да втаса на стайна температура за 2 часа. Намазва се с жълтък и отстрани се набождат бадемите. Пече се в загрята фурна до 200 С.

# 97
  • Мнения: 2 607
Нямам любими рецепти, понеже не съм някакъв кулинар. Ще следя в темата за рецепта за козунак, тази година съм решила да правя Wink
Иначе класическа дроб сърма правя.

# 98
  • Мнения: 1 515
Козунак в хлебопекарна                                     Продукти: 10 гр.суха мая, 125 мл.топло мляко, 100 гр.разтопено краве масло(половината може да е олио), 500 гр.пресято брашно, 1/2 к.л.сол, 3 яйца, 150 гр.захар, лимонови корички, локум, ванилия                                           Приготвяне: Първо слагам яйцата,прясното мляко, после разтопеното краве масло, брашното объркано с маята,ванилията, захарта и солта. Оставям го да се меси на програма  тесто. След като приключи програмата изваждам тестото, разделям го на 2, разточва се леко и слагам коричките и локум на вкус. Усуквам двете половинки, сплитам ги и отново оставям да втаса, докато удвои обема си.Преди печенето намазвам с жълтък.Пека на програма за средно изпичане-40 минути.

# 99
  • Пловдив
  • Мнения: 1 559
Великденски тутманик:
прясно мляко - 400 мл
прясна мая - 42 г
яйца - 3 бр. като отделяме единия жълтък за намазване
захар - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
олио - 6 с.л.
сметана - 3 с.л. заквасена
брашно - 1.1 кг
сирене - 300 г
масло - 100 г краве
Приготвяне:
В леко затопленото мляко слагам 1 с.л. захар и маята, която е от 42 г прясна мая, 5-6 с.л. брашно. Оставяме да се активира маята. Последователно слагам яйцата, заквасената сметана, олиото и постепенно слагам и брашното.
Меси се до получаването на меко тесто.
Предварително си включвам фурната на 50 градуса. Слагам тестото във фурната, докато се удвои. След това разделям тестото на 4 топчета.
Всяко топче разточвам на правоъгълник и мажа с разтопено краве масло, поръсвам със сирене и така правя другите листове, като последния не го мажа. Режа първо на две части, всяка част на три или общо трябва да се получат 6 ленти.
Всяка лента усуквам първо от лявата страна и след това от дясната страна. Свивам на охлюв и нареждам в тавата. Мажа тутманика с жълтък и оставям да се удвои.
Тутманикът се пече на 170 градуса за 50 минути.

# 100
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 865
Великденски козунак
брашно
1 кг
яйца
5 броя
захар
1 1/2 чаена чаша
краве масло
100 грама
прясно мляко
1 чаена чаша
ванилии
3 броя
стафиди
1 кафена чаша
мая
1 кубче
ракия
1 супена лъжица
Първата стъпка от рецептата за козунак е подготовката на брашното. Първо пресявате брашното 3 пъти. Целта на пресяването на брашното е да влезе въздух в него и след това козунакът да стане по-пухкав.                                                                                                                               Необходимо е приготвянето на квас, с който да омесите тестото. Първо сварявате млякото и го оставяте да изстине но не напълно, а да бъде хладко. Дали млякото е достигнало желаната температура проверявате с пръст, ако можете да държите спокойно пръста си в млякото, без да ви е горещо, то значи температурата е подходяща. Към млякото добавете маята, 1 супена лъжица захар и 3 супени лъжици брашно. Разбъркайте кваса добре и го оставете да набъбне за 30 минути.  Квасът за вашия козунак е готов.
Междувременно старателно с тел за разбиване разбийте отделно 4 яйца и отделно маслото и захарта. При непрекъснато разбиване, постепенно смесете тези две смеси. Добавете към тях кваса и отново разбъркайте добре. Добавете и ванилията.
Идва моментът, в който смесвате съставките за тестото за козунака. Малко по малко, към течната смес добавяте брашното, като бъркате внимателно, първо с дървена лъжица, а в последствие и с ръце. Добавяте ракията, за по-добро омесване на тестото. Трябва да се получи твърдо тесто, което да не лепне. Готовото тесто оставете да удвои обема си в купа за около час. Намажете го с олио, за да не изсъхва и да не направи коричка.

# 101
  • Мнения: 33
Баница със моцарела и спанак
1 бр кори за баница
125гр моцарела
1/2 спанак
Масло
5 яйца
Кисело мляко 1 кофичка
 

# 102
  • Мнения: 2 112
Питка със сирене

 1200 мл брашно
• 1 пакетче суха мая за хляб
• 1 ч.л. сол
• 1 с.л. захар
• 4 бр. яйца
• 200-300 г сирене
• 300 мл прясно мляко
• 3 с.л.олио

От маята, солта, захарта, брашното, олиото, млякото и 1-то яйце  се замесва средно меко тесто. Оставя се на топло за половин час да втаса, разточва се на кора с дебелина 1-1.5 см. Кората се намазва със смес от разбитите яйца с натрошеното сирене (1 жълтък се оставя за намазване отгоре), навива се на руло и се реже на парчета с дължина 3-4 см. Парчетата се редят в тава покрита с хартия за печене обърнати нагоре на разстояние едно от друго. Оставя се да втаса наново около половин час и се намазва с жълтъка. Пече се в загрята фурна на около 180 С за половин час.

# 103
  • Мнения: 2 404
Козуначени кифлички

бяло брашно - около 600 г    
мая - 1/2 пакетче, суха
масло - 3 с.л.
прясно мляко - 1 ч.ч. или малко повече
яйца - 2 бр.
сол - 2 щ.
захар - 4 с.л.
локум - 1 кутийка
жълтъци - 2 бр.
  

Пресейте брашното в дълбока купа. Направете отвор в получилата се купчинка и в него поставете маята, мазнината, солта, захарта и прясното мляко.Продуктите да са със стайна температура.
 Разбъркайте и омесете тесто.
/ако имате хлебопекарна изсипете продуктите в нея, но солта да е в единия край на купичката, а захарта с маята в другия, за да може по-добре да се активира маята и пуснете програма тесто/.
Оставете го да бухне за половин час. След това го омесете пак и разточете тънка кора. Нарежете я на триъгълници и в средата на всеки от тях поставете парченце локум.

Завийте тестото и оформете кифлички. Поставете ги върху хартия за печене и ги намажете с разбитите жълтъци. Поръсете със захар и печете около 20 минути на 180 градуса.

# 104
  • Мнения: 33
Агнешко печено с бира,
лимон, пресен лук, масло,паста от черен пипер, джоджен, червен пипер и сол и го намазвам. Пече се под фолио на 180гр.  после запичам отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт