Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 25

 • 22 437
 • 739
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 12 007
Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №25

Здравейте в новата ни тема!
   
Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 24

В темата Препарати за съдомиялна - 11  - обсъждаме препаратите, които използваме.

В темата От коя марка съдомиялни сте доволни? - обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно. Солта за съдомиялни е различна от обикновената готварска и от морската сол, затова не я подменяйте с тях, т.к. те нямат нейната функция и все едно, че не слагате никаква сол, отдлено, че морската сол има частици, които е възможно да направят проблем в машината.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел, таблетки и капсули; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опаковката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките и капсулите са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза. Те са предвидени за 60 сантиметрови машини.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината, според твърдостта на водата, с която я захранвате.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта (проверете в упътването си). При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  издърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 - auto или автоматична програма се ползва за леко и средно замърсени съдове. При използването на тази програма не е бива да измивате съдовете на мивката, преди да ги сложите в миялата (то и по принцип няма логика и смъсъл да го правите), както и да слагате загорели съдове (особено ако са засъхнали), защото тази програма изследва замърсеността на съдовете, според която си определя температуа и градуси  и може да я „подведете”, че са почти чисти, а реалността да е друга и е възможно резултатът да не е задоволителен;
- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове; При наличие на програма  auto – половин зареждането леко се обезмисля, т.к. при автоматичната може да се използва целия капацитет на машината, а тя сама ще прецени колко вода и ток да ползва.

Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в ляво „следи” , или бутона до него със знак „сърце”.  За старата версия на сайта: използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”. Не пълнете първите 10-13 стр. с мнения от сорта на "запис", "и аз цоп тук", "хоп", "троп" и подобни празни мнения.

СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 24
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 23
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 22
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 17
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 16
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 15
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 14
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 13
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 12
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 11
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 10
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 9
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 8
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 7
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 6
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 5
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 4
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 3
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 2
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 1

# 1
 • Мнения: 319
Здравейте, предстои ми закупуване (май се оказва спешно) на съдомиялна 45 см за пълно вграждане. Моята е Конелиано (тази марка вече я няма) и въпреки, че е базов модел, все още мие като луда, вече 15 години. Тогава много не разбирах, пък и нямах време за  проучвания, още повече нямаше толкова модели и информация. Обаче пък случих без да искам. За жалост се разпадна вратата - сега се държи на половин панта и всеки момент ще се счупи тотално. Четох доста по темите, но не мога да реша на кой модел и коя марка да се спра, и мноооого се обърках. За всички модели, за които пишете, има "за" и "против".

Моля за съвет, като имам следните изисквания:
1. Отложен старт;
2. Предварително измиване;
3. Изплакване;
4. Програма - 70 градуса (или подобна);
5. Бърза програма;
6. Променяща се височна на кошници, добре би било и подложки за чаши, но не е задължително;
7. Три перки (или подобно);
8. Да не се отваря като свърши (не искам влага в стаята и без това през зимата се трупа по прозорците);
9. Колкто може по-безшумна;
10. По-дълга гаранция;
11. Естествено - колкото може по-евтина Smile

Изискванията не са в този ред. Мога да направя компромиси с едно или друго. Не се сещам май за друго важно, ако има, моля да ме подсетите. Не мога също да реша кое е по-добре - приборите да се слагат горе или в кошница?

Предварително благодаря за съветите!

# 2
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 114
Молята кажи ориентировачен бюджет.

# 3
 • Мнения: 2 617
Alia1 , според мен  AEG FSE72517P покрива всичките ви изисквания . Автоматичното отваряне се деактивира чрез комбинация от бутони , всичко е описано в упътването.

# 4
 • Мнения: 319
Молята кажи ориентировачен бюджет.

Ами не съм мислила точно - но може би 800-1000. Знам, че модели с повече екстри на Бош и Нефф са по-скъпи. Бих се спряла на такъв, наистина само ако е оправдано. Не винаги е необходимо да е по-скъпо и с повече екстри.

strawberry84 - Благодаря за конкретната препоръка. Като марка АЕГ за миялни нищо не знам. Пералнята ми е АЕГ. Съдомиялните надеждни ли са? Скоро гледах за вградена фурна, а консултантът в един магазин не ми препоръча АЕГ. Имам предвид, че всяка фирма е силна в определени уреди повече, отколкото в други. Та за миялни АЕГ и Електролукс нищичко не знам.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 09:35 от Alia1

# 5
# 6
 • Мнения: 2 617
За мен са супер . С моята миялна АЕГ съм от декември 2019 и до сега нямам проблеми .

# 7
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 114
Аз клоня към АЕГ.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 105
Като марка АЕГ за миялни нищо не знам. Пералнята ми е АЕГ. Съдомиялните надеждни ли са? Скоро гледах за вградена фурна, а консултантът в един магазин не ми препоръча АЕГ. Имам предвид, че всяка фирма е силна в определени уреди повече, отколкото в други. Та за миялни АЕГ и Електролукс нищичко не знам.
Аз ти предлагам да не слушаш консутанти твърде много... На мен преди година и малко един такъв ми каза, че АЕГ стават за всичко друго, само не за перални Simple Smile Ето обаче, ти си ползваш твоята, сестра ми е с АЕГ пералня от години - никой, който познавам не ми каза "абе, да знаеш, не стават за перални"... само "консултантът" в магазина. Един друг консултант пък твърдеше, че Самсунг и Whirlpool пералните най-много се купували, ама и най-много рекламации имали, та по-добре друго да си взема. На мен ми се струва, че има взаимовръзка между двете, та изобщо не разбрах как очаква да тълкувам думите му. Не го послушах и не съжалявам.
Върни се в предните 1-2 теми и виж за АЕГ миялните какво е писано от хора, които са ги ползвали или ги ползват Wink

# 9
 • Мнения: 2 617
Те тези консултанти винаги ще измислят нещо , с което да те "примамват" да купиш даден уред .
Или , че имат точно същия модел , който ти предлагат,  или  че е най-предлагания и още куп празни приказки ....

# 10
 • Мнения: 319
Благодаря ви и на всички. Четох стари теми, ама както казах, не мога много да се ориентирам... Може ли само да ми кажете защо предпочитате АЕГ пред БОШ? Има ли някакъв аргумент? Аз за сега виждам от сравненията, че май някои модели на Бош са по-тихи, а може и да имат и други разлики, но явно не са важни. Обаче по-важно ми се струва, че Бош в момента имат 5 г. гаранция. Какво мислите?

Колкото до пералнята АЕГ какво да кажа? Предишната ми също беше АЕГ - мнго добре переше, но се счупи за 7 години и то така, че не може да се оправи или щеше да излезе твърде скъпо. Пак взех АЕГ, честно казано най-вече защото имам опеделено място за комбинирана пералня, а те имат модел с такива размери. За сега съм доволна, но относно период на експлоатация не съм съвсем сигурна. Не е това, което е било преди. Познавам хора, които с перални втора упротреба АЕГ изкараха още 25 години! Сега това не може да стане. Та затова имам леки притеснения. Но пък и нищо не знам за дълготрайността на Бош.

# 11
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 114
Един такъв аргумент, е че Бош не суши добре. Аз не съм доволен. Иначе мие. Аег, изкарва всичко сухо
  Моето АЕГ на 6 год, разби лагер, ама понеже си я харесвам много си я ремонтирах.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 10:10 от Vasil Vasilev 676271

# 12
 • Мнения: 319
А за този модел на Беко какво е мнението ви: https://www.technopolis.bg/bg/S%C3%A0domiyalni-za-vgrazhdane/S%C … IS-28120/p/680414 ? Като параметри ми изглежда много добре. В една английска класация за съдомиялни за 2021 на 1-во място е модел на БЕКО, който не съм виждала тук - DIN 29x29 (не помня точно модела, но определено го няма тук).

# 13
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 114
Аз имам Беко но широка свободностояща. Ами нищо лошо. Мие и суши супер, има идеални програми, тиха.
   Единствено на втория месец някъде се е откачила буксата на датчика за сол и светеше постоянно  но го оправиха. Допълнителното рамо наистина си върши работата.

# 14
 • Мнения: 2 617
Изобщо няма база за сравнение между Беко и АЕГ,  Бош . Това чудо турско за нищо не става .
Според мен Уърпул  също би бил добър избор , но не и Беко .

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 10:41 от strawberry84

Общи условия

Активация на акаунт