Дванадесети клас - първите профилирани

• 49 943
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
Излезли са с някакво становище. Писах в МОНската тема.

# 496
  • София
"Някакво становище" Laughing е много меко казано, Дидева. Абсолютна интелектуална ч.кия е това.

# 497
"Някакво становище" Laughing е много меко казано, Дидева. Абсолютна интелектуална ч.кия е това.
Че е самозадоволяване съм съгласен, но че е мъжко дело - не!
Айде да не прехвърляме всичкото вина на мъжете - нали ще бъдем равни? Joy

# 498
  • София
От седемте автора на въпросното... творение, шест са мъже.

# 499
Когато написах " някакво" становище, имах предвид МОН, а и още не го бях прочела. Бързах да ви осведомя.

# 500
  • Русе
Тази позиция не е изненадваща. Преди 4 години я обсъждахме и още тогава sanaka предрече, че ще се заложи на общообразователната подготовка при балообразуването. И тогаз се чудехме за чий е профилирането.
   Сега нямам идея какво точно се учи по съответните профилиращи - биология и химия. Колко добре са подготвени училищните преподаватели.По профилиращите предмети,които учи моят син , повечето модули се водят от университетски преподаватели с базата на университета и го намирам за много добро решение.  Нямам идея и как точно се избират преподавателите, които водят тези предмети. Държат ли някакви изпити. Още не мога да си избистря идеята за учене на две години специализирано без съответните осигурени практически умения и някакво ниво осигурено за практикуване след това.
  Съмнявам се да се промени нещо от позицията на съответните университети, защото ще се ограничи достъпа до образование. Смятам че достъпа трябва да е максимално широк ,а прецеждането да стане по време на обучение, в който момент точно ще има полза от тези две години профилиращи предмети.  Слабото място обаче е ,че в 8 клас много от децата ни нямат ясна представа, което е съвсем нормално, какво ще изберат и тогава това профилиране увисва много здраво.

# 501
От седемте автора на въпросното... творение, шест са мъже.
Не бъди старомодна - говорим за джендър, а не за пол. Joy

# 502
  • столицата
Амбър, при нас профилите се водят от досегашните учители.
Дори и не ми се чете това "становище". Страх ме е..

# 503
  • София
Амбър, да се заложи на общообразователната подготовка е по-малкото зло. Тези юнаци обаче предлага да се балообразува или с оценки от ООП, или с оценки от ПП, или с ДЗИ ООП, или с ДЗИ, без да е посочено, че това ще е алтернативно, по избор на кандидат-студента например, или че ще се взима най-високата оценка от посочените. Значи, ако имаш оценка от ПП, която се постига много по-трудно и тя не е отличен 6, ще си в по-неизгодна позиция от тези, които имат 6 от ООП, но нямат профил. Страшна тъпотия! А второто им, алтернативно предложение, избива рибата - да се балообразува с ДЗИ по БЕЛ. Flushed Тези медици ли ще обучават, или литератори, да им...

# 504
  • Русе
Нямам много време да чета становището. Но логично е в този случай тези, които кандидатсват и са учили ПП химия и биология да могат също да избират да кандидатсват с оценката от ООП. Така ще имат възможност да изберат по-добрата си оценка.

# 505
Тези медици ли ще обучават, или литератори, да им...
Ааааа, без джендър насилие!!! Вземай пример от СМГ/ейци! Joy

# 506
  • София
Логично е, но не е ясно разписано в редакцията на предложението в становището на медицинските университети. Така както е разписано, дава възможност да се тълкува, че ако имаш оценка от ПП, не можеш да кандидастваш с оценката от ООП. Аз в момента пиша становище до МОН,  с копие до омбудсмана и МУ София. Ще изчакам да ми мине афекта, за да му направя финална редакция.

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 12:58 от sanaka

# 507
  • Чикаго / София
Здравейте момичета и момче Simple Smile
 Признавам си, че не съм чела последните 10 страници на темата, ще се върна да ги прочета по-късно. Обикновено докато наваксам с четенето и времето ми свършило, та сега започвам с писането, пък после ще наваксвам с четенето.

Нашата ваканция свърши. Изкарахме си хубаво в България, а днес беше Първия Учебен Ден на Деница. Открихме 12 клас! Надявам се само на една обикновена и нормална учебна година. Леко скучна, присъствена и без нищо драматично в нея.
Първият ден е минал добре. Да видим как ще е с остатъка от учебната година.

Има ли други наборчета, които искат да учат Ветеринарна Медицина? Деница се е засилила и сега търси университети в Европа. Не иска да е тук- САЩ. Даже ходихме в Лесотехническия в България да питаме как става кандидатстването и там, но все пак тя предпочита някъде в Европа. Ако някое наборче събира подобна информация, може да обменим инфо.

# 508
  • София
Irka, за Холандия намерих това https://www.uu.nl/en/organisation/faculty-of-veterinary-medicine/education

Трябва да имате предвид, че проблемът с намирането на квартири е огромен.

А Дени защо не иска да продължи в университет в САЩ?

# 509
Ако ще се учи Ветеринарна медицина в България - в Стара Загора, а не в Лесото. Обучението там по тази специалност е все още на много високо ниво.

Общи условия

Активация на акаунт