Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Липса на документи за право на жилище

 • 1 283
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 117
Здравейте, ще помоля за помощ за озаконяване на жилище. Положението е същински мармалад. Жилището е семейна кооперация построена от дядо ми, който има две деца-татко и чичо. Татко почина преди две години. Тези неща не ги оправиха докъто татко беше жив сега е ужас. Територията на чичо е прехвърлина и оправена документално, моята част не е. Нямам никакви документи нито скица,нито нотариален акт, нито друг документ, който да доказва, че имам някакво правоотношение за това жилище. За капак, полувината от моето жилище се води на чичо, защото някога само на чичо се прехвърлиха документите. Той каза ,че полувината негова част от етажа, на който живея аз ще я препише на мен, но аз нямам документи за моята част. За капак на всичко някога при подпълването на данъчна декларация не е подълнена правилно и частта на баща ми се води по документи полумасивна сграда, което май е в разрез със дайствителността. Просто е гредоред и си е помислил че е полумасивна и дворът ни не е деклариран.  Сега незнам от къде да започна, законово. Никога не съм се занимала с тези дейности. Незная колко пари ще ми трябват и към кого да се обърна за помощ и съвети. И дали държавата няма да ме подхване за данъчните декларации. Нямам никаква идея дали 2хил. лева ще оправят положението. И дали законово ще се оправят нещата, защото това ми е единствено жилище и няма къде другаде да отидя.

# 1
 • Мнения: 4 107
извадете си първо Удостоверение за наследници на името на дядо ви, също и на името на баща ви ( за всеки случай) - в общината, района или кметството по последния постоянен адрес на починалото лице, носи се копие на смъртни актове.

След това ще  да потърсите някакви документи за имота
https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/

Най-добре си намерете адвокат, като гледам по-нататък историята с чичото, май ще ви трябва някой да ви посъветва как да си защитите правата.

За данъците - ще се оправяте в данъчното. Просрочили сте малко срока, баща ви плащал ли е данък? Имате ли брат/сестра - ако имате, те също да си подадат данъчни декларации...

# 2
 • Мнения: 117
Данъците, който плащам са на етажа в който живея аз. Едната част на баща ми и другата част на чичо ми. Смъртен акт, на дядо нямам. Имам на татко. Братя и сестри също нямам. Но да плащам данъците, поне това, което е декларирано.

# 3
 • Мнения: 4 107
Ти си наследник на дядо си  и имаш право да поискаш Удостоверение за наследници.

"Допустим заявител – издава се на законен наследник, на негов законен представител или на трети лица, когато са им необходими за техни законоустановени правомощия или когато същите са изрично упълномощени с нотариално заверено пълномощно."

Искай от чичо си, той има, щом си е уредил неговата част.  Поне ЕГН на дядото знаеш ли? Това с прехвърлянето от чичото не го разбрах, и не разбрах колко етажа има.  Не е ли къща с един етаж, който ползвате 1/2 и 1/2? Или всеки има отделен етаж?

# 4
 • Мнения: 117
Етажите са два. Един за него, един за татко. Обаче неговият се е прехвърлен на негово име, а този на татко се води 1/2 на татко, 1/2 на чичо след смъртта на баба и дядо.Чичо ми е обещал че тази 1/2 от етажа ще я препише на мен. Такава уговорка имаше.

# 5
 • Мнения: 5 354
Ами говори с чичото да ти я прехвърли още сега, не в бъдещ период. Той деца има ли?

Подкрепям предложенията, които вече ти се дадоха: удостоверение за наследници на дядото,  на баща ти, справка в имотния регистър и разговор с адвокат с всички документи. И подаване  на данъчна декларация за тази част, която  се пада  на теб:  половин етаж.
Ти  и за чичо си ли плащаш данъци, тоест - за целия етаж, на който се водите съсобственици?
От чичото можеш да вземеш копие от нотариален акт на къщата,  след като той си е оправил  документите. Може да направите нотариално заверено  копие, че ще ти трябват после копия от  това копие за разните служби.

Не е изключено  да ти стигнат  тези 2000 лева за прехвърлянето на 1/4 от  имота от  чичото  на теб, зависи от цената на имота. Може и да ти  останат, ако не е скъп този имот. Ще  има  обикаляне за документи, но си струва.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 14:25 от Uncommon

# 6
 • Мнения: 117
Плащам данък за целия имот. Чичо не може да ми прихвърли нищо преди да оправя всички останали неща, поне така знам де. Трябва да си оправя нотарялният акт и скиците и данъците от полувината на баща ми и чак когато се изчистят тези неща, реално тогава може да я прехвърли на мое име. Поне знам , че така е законно. Но все още имам кредит, трябва да го изплатя и да изтегля друг за да ги започна. Остават няколко месеца и вси от някъде трябва да тръгна. Благодаря за отделеното внимание.

# 7
 • Мнения: 1 423
пОловина

# 8
 • Мнения: 4 107
... а този на татко се води 1/2 на татко, 1/2 на чичо след смъртта на баба и дядо.Чичо ми е обещал че тази 1/2 от етажа ще я препише на мен.
имаш интерес да го направиш максимално бързо, докато не е размислил...

# 9
 • Мнения: 1 539
Тук можете да получите само насоки.Наемете адвокат и почнете да разнищвате историята отначало.Удостоверение за наследници на дядото/и на бабата ако е имало такава/,на баща Ви и ако можете вземете копие на документите на чичо Ви.

# 10
 • Мнения: 5 648
За да "припише" чичото своята половина, ще трябва да представи документ/и за собственост. И така от неговия документ за собственост по-лесно ще се ориентирате/намерите и вашия документ за собственост (има вероятност или да е общ нотариален акт, или да са поредни).

# 11
 • Мнения: 50 167
Точно така ....как чичото си е оправил всичко документално?.... след като е, да ви помогне.
Събирате всички нотариални актове, старите. Почвате от този на дядото. Като начало вижте нотариалния акт на чичо ви, в него на гърба, накрая, са вписани предходни документи за собственост. Вижте и кой нотариус е издал нотариалния акт на чичо ви, може да пази и той този предходен документ.

Ако чичо ви откаже да ви съдейства, отивате в АВ и пускате молба за копия от всички документи за имота.

Накрая може, но не е задължително, да си извадите констативен нотариален акт за собственост, в който да фигурира вашето име за наследствените части, които ви се падат.

Може да се справите, ако се стегните. Просто съберете всички документи за собственост до момента, които касаят имота.

# 12
 • Мнения: 5 648
Той чичото нали ще прехвърля на потребителката - значи не би трябвало да не ѝ съдейства. Тя ще си има нотариален акт за прехвърлената част, а в него ще има номер на предходния нотариален акт и така.
Един съвет - направете си копия, дори е добре да си сканирате и запазите на файл, всички документи, които чичото ще събере. Това засяга най-вече строителните документи, скици от стари планове, скица от кадастър и т.н. Щом е къща, строена от роднини, тези документи са критично важни.

# 13
 • Мнения: 50 167
Не се знае дали има стар нотариален акт от дядото.

Това

Етажите са два. Един за него, един за татко. Обаче неговият се е прехвърлен на негово име, а този на татко се води 1/2 на татко, 1/2 на чичо след смъртта на баба и дядо.Чичо ми е обещал че тази 1/2 от етажа ще я препише на мен. Такава уговорка имаше.

един за него, един за татко, може да е било устна уговорка, обещание от дядото само. Без да е оформено със сделка пред нотариус. А чичото ние не знаем какъв документ има и има ли изобщо. Може да е вадил по давност някакъв констативен нотариален акт, гадае се просто в момента.

Защото ако дядото беше направил това: "единия етаж на единия син, другия-на другия" със СДЕЛКА, то след смъртта му, половината на бащата нямаше да се води съсобствена с чичото ..

# 14
 • малко градче
 • Мнения: 186
Аз нещо не разбирам.Единият етаж е наследствен от дядото и се дели на две,а другият е на чичото. Ако е така чичо ви,след като има нот. актове, по всяко време може да  прехвърли дела си на вас.Това са пълни глупости,че вие трябва първо да си оправите документите за  частта ви. Трябва ви данъчна оценка и скици,които вече всеки нотариус издава. А за данъчното вие ,като наследник, е следвало да подадете декларация за придобито наследство.При прехвърляне сега не се ходи в данъчното,а информацията отива по електронен път. Ако пък цялата къща е била на дядото не разбирам как чичото има етаж и половина.Най -добре отивате при нотариус и му обяснявате всичко.Той ще ви обясни какви документи и от къде да се извадят.И чичо ви като е казал,че ще прехвърли не отлагайте.

Общи условия

Активация на акаунт