Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

MIS-C - Мултисистемен възпалителен синдром при деца

  • 752
  • 4
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 2 083
Здравейте,
Пускам темата и се надявам малко родители да се включат със споделен реален опит, но също така, смятам, че ще бъде полезна за тези, които се сблъскват с диагнозата, тъй като информацията на български е доста оскъдна.
"Всъщност MIS-C е известен много преди да избухне сегашната пандемия от коронавирус", каза пред ДВ преди близо година шефът на отделението за детска кардиология и педиатрична интензивна медицина към Мюнхенския университет Николаус Хас. "При различни инфекциозни заболявания е възможно някои предразположени пациенти да изпаднат в състояние, при което цялото тяло реагира с тежко възпаление", казва той. А децата не са изключение."
Така и не се разбра при нас дали е Covid или в следствие на друга инфекция. Всички тестове - Антигенен, 2 PCR и няколко за антитела бяха Отрицателни, също и за грип А и Б. Но каквото и да е, е минало абсолютно безсимптомно. Подозират Ковид, защото е имал контакт със хора със симптоми. Детето не е боледувало от миналия март, когато изкара тежък грип Б. В живота си освен него има 1 бронхеолит, 1 варицела, 1 силно зачервено гърло и няколко кратки вирусчета. АБ е пил 2 пъти. Оказа се, че това е типично - поразява здрави деца.
Нашият случай накратко:
В сряда, 24.03.2021г., в 15ч., синът ни, 10г., активен спортист, необледуващ, вдигна температура 37,9 , която до вечерта се покачи до 39,7.
На следващия ден, 25.03. бе прегледан от ЛЛ. Симптомите бяха: висока Т, болки в коремната област при вървене и натиск, странно усещане, описано от него като  изстискване, при уриниране. Имаше и лека индикация за болка в ляво отзад при почукване. CRP 67, СУЕ 27. Беше му изписан антибиотик Панфеф, по 1 на ден и бяхме насочени към нефролог. Започна приема на АБ в 16ч.
26.03. При прегледа от нефролога не бяха намерени данни за възпаление на бъбреците и пикочните пътища. Бяхме насочени към детски хирург, който заключи, че няма данни за нещо хирургично.
27.3. Тест covid 19 антигенен - отрицателен.
Рентгенова снимка - левостранна пневмония, но с мнооого леки изменения.
Прибрахме се у дома, в 16ч трети прием на АБ,  в 17 ч  повърна, измерих Т - 40,5 и отидохме в спешен кабинет. Докато чакахме се появи обрив. Ситен, нерелефен, несърбящ.
Приеха ни в болница. Преглед на ехограф. Установена СПТ в корема и подути лимфни възли. Съмнение за апандисит.
В неделя детето започна да се влошава, като нов симптом се появяваше буквално на всеки час. Висока Т, треска, повръщане, разстройство, обрив, обложен език, ягодово червен по краищата, зачервени и подути очи и клепачи, зачервени, сухи и до кръв напукани устни, болки във врата.
След 2 нощи в детско отделение, 2 Отрицателни PCR и 3 антибиотика, в понеделник бе диагностициран с Мултисистемен възпалителен синдром (след прекаран ковид?) и преведен по спешност в интензивно отделение.
CRP се покачваше всеки ден, достигна 300+ , д димер многократно увеличен. Не се изолира никаква бактерия в кръв, урина и секрет. Изливи освен в корема, се появиха в перикарда и белите дробове. Белтъкът падаше, оттоците се увеличаваха. Той беше 39 кг преди да се разболее. В интензивното е стигнал до 44 кг. от оттоци.  Невъзможно стана използването на абокатите и се наложи да бъде поставен централен венозен път, през който да му се правят вливките.
Започнаха лечение с имуноглобулин, който Слава Богу подейства и в четвъртък ни зарадваха с новината, че няма температура. В петък бе изведен от интензивно. Останахме още седмица в болницата. Вече сме у дома и той се възстановява, а ние се молим целият този кошмар да е приключил и да няма последици.
Заболяването прилича много на Кавазаки,  толкова много, че го наричат Кавазаки лайк, т.е. подобие на Кавазаки, но не е.
Линкове към статии на български:
https://m.dw.com/bg/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D … %D1%81/a-53367622
https://medconsult.bg/guest/item/3496-prof-violeta-yotova-silnat … eca-sled-covid-19
https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopitno/222039-uslozhneniya-na-k … -19-pri-detsa/amp
https://www.patient.bg/view_news_bg.php?news_id=6608
Снимки от доклад плеведен от Ива Недялкова:


Целият доклад:
https://drive.google.com/file/d/1D0pPpjg8vf5572c3yzdenicaIlZ91s4a/view


Материал на английски:
https://www.cdc.gov/mis-c/

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 09:35 от mar4ela5

# 1
  • Мнения: 2 766
Детето навремето кара Кавазаки. Хипопротеинемия нямаше, отоци съответно също. Пневмония, изливи нямаше. Обрив имаше, увеит, увеличени лимфни възли да, увеличени слезка и черен дроб, температура почти постоянна, в продължение на седмици, намаляваща само за времето на действие на антипиретика, тежка астеноадинамия. Беше с левкоцитоза, числа не помня, но май над 20 хил, защото едната ДД беше левкоза, силно завишени възпалителни маркери. Локално възпаление никъде не се откри въпреки якото търсене къде ли не. 
Не съм търсила сега справка за общото и различното между класическия Кавазаки и МВС след ковида. Не четох справката, която си дала, но от казаното от теб в случая сякаш разликата е, че при МВС има повече прояви на полисерозит. Имахме няколко възрастни болни с подобни прояви, но по-леки от описаното от теб. И при тях плеврални и/или перикардни изливи, тежки отоци по ставите с ужасно силни болки, също и по мускулите, в единия случай с изразена рабдомиолиза, фебрилитет, повишаване на пулса и кръвното. Възрастните от малкото ни наблюдения се оказаха кортикозависими- докато върви кортизона, се подобряват и са стабилни, щом тръгнем на намаляване на дозата към спиране, и нещата се връщат. Насочихме ги към ревматология, засега нямаме обратна връзка. Хипоалбуминемия и хипопротеинемия нашите нямаха. Имаха леко повишена екскреция през бъбреците, но лека, в кръвта числата бяха в норма.
Съчувствам ти. Минали сте през ада. Радвам се, че детето е добре вече и сте вкъщи без симптоми. Стискам ви палци всичко да е зад гърба ви.
Периодично сме ходили през годините на ехокардиографии- не се установиха последици, слава на Бога!

# 2
  • Мнения: 276
Благодарим за полезната информация! Стискам палци да се възстанови бързо. Съжалявам за това, което сте преживели.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 2 083
ra2, радвам се, че без последици е минало Кавазаки при вас! Някои нямат този късмет!
Дени, благодаря за съпричастността!
При нас нещата имат развитие. На 16.04. излязоха новите изследвания и синът ми има антитела 51 при реф ст-ст повече от 6. Споделих в една чужда група и имаше коментар, че е възможно да е от интравенозния имуноглобулин. Нямам представа дали това е възможно, така и не успях да попитам за това лекарите, но следващия път ще го направя.
Днес бяхме на контролен преглед и лекарят му спря всички лекарства без кръворазреждащото (Акард), което остава по 1 на ден до следващия преглед след месец. Иначе той се възстановява и се чувства все по-добре! Според лекарите всичко е приключило без последици, Слава Богу!Избирам да им вярвам и се моля наистина да е така!

# 4
  • Мнения: 2 766
Дай, Боже!

Общи условия

Активация на акаунт