Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Джобни Пари

 • 3 290
 • 88
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8
Майка съм на 12 годишно момиче и имам въпрос относно джобните пари. Ноември 2020 преди децата да са в онлайн обучение, и давахме по горе-долу  2.50-3лв на ден като джобни за училище. Съответно тогава аз получавах по 1500 лв заплата за месец, а мъжът ми по някъде 2000, но мъжът ми си смени работата понеже вече нямаше толкова работа и съответно пари.Сега той е със заплата 1000 лв и ни е трудно да и даваме пари като цяло и почти не даваме джобни (само ако попита и даваме по 3 лв).Но тя има и сестра (по-малка която е в детска) което пак са пари, а отделно тя ходи на уроци- по математика (16 лв) и по английски (20лв).Оплаква ми се, че връстниците и получават по 5-10 лв, а тя е винаги без пари.Предложете нещо!

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 16:01 от HighLevel

# 1
 • Мнения: 3 946
10 лв за мен са много за джобни пари за дете. Ако трябва да си купува храна с тези пари 2-3 лв пък са малко. За 2_3 лв може да яде само някакви боклуци. Ако ползва автобус нещата изглеждат по друг начин. Т.е. зависи за какво му трябват на детето.
Само се чудя, защо й давате джобни само ако попита. Дъщеря ми е на 10 и от първи клас ходи с джобни пари. Друг е въпроса, че не ги харчи и често има повече от мен.

# 2
 • Мнения: 2 554
За какво харчат? За какво й трябват пари? Моята носи храна от вкъщи, забранено й е купуването на джънк. Най-много дъвки да купи. Веднъж си беше купила и маска за лице (многократна) с картинка някакви герои, които харесва. Винаги има в портмонето около 5 лева на монети, но портмонето го проверявам и допълвам /до 5 лева/ веднъж седмично. Рядко е празно на края на седмицата.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 9 398
Детето трябва да се научи на личен бюджет. Естествено, че ще и се подиграват, ако няма никакви суми. Понякога има непредвидени обстоятелства и разходи. Обяснете и как и за какво да харчи, не с колко. Кои са приоритетите и. Поощрете я с подаръци, при по-висок успех. Личната мотивация ще помогне повече от частните уроци.
Мисля, че с тези заплати можете да си позволите 5 лв джобни.
Аз съм научена на самостоятелен бюджет още от трети клас. Спестявах, купувах си книги. И до днес отделям м/у 10 и 20% от всички приходи. Полезен урок от баща ми.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 01:17 от Viviana91

# 4
 • Мнения: 2 554
Кой е казал, че се подиграват?! И защо да е естествено да се подиграват?! 😯
Един ден дъщеря ми не трябваше да ходи на обяд на стол, за да тръгне по-рано от училище. Съответно за този ден не бяхме взели купон. Съученик един недоразбрал защо няма купон, отишъл и й купил купон от лавката. Но понеже не продават за същия ден, купил за следващия, и казал: "Вземи ти моя купон за днес, а аз ще мина с утрешния, ще се оправя в стола".
Това са уроците на живота, а не "личната мотивация за харчене".
Подигравки на тема пари, подаръци при висок успех, непредвидени разходи на 12 години, леле мале 🤑

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 01:50 от Doro

# 5
 • Мнения: 8
И аз не мисля, че едно 12 годишно дете ще си прави самО лични бюджети

# 6
 • Мнения: 2 554
Полезно е да се обяснява как се изкарват парите и как се харчат, за да се осъзнават от най-малки, че не падат от небето и не са неограничени. Това не отричам.
Пак дъщеря ми имаше като мъничка един лаф, с който се шегуваме и до днес. Като отидем на ол инклузив и казваше "Много ми харесва тук, че всичко ни е безплатно." 😃

# 7
 • Мнения: 8
И сестра и така казваше като по-малка

# 8
 • Мнения: 977
Не знам кой какво си мисли, но от 5 племенници, всички м/у 4 и 8 клас, всички получават по 10лв джобни. Толкова са давани и на приятелчетата от класовете им. На 2ма - 11 и 12 клас, им дават по 25. Не че родителите много имат и искат да им дават, но толкова са давани на останалите от класа, и те да не са назад или да не бъдат подигравани...

# 9
 • София
 • Мнения: 1 567
Синът ми е на 12 г. Давахме му към 5 лв джобни на седмица, като ходеше на училище. Пести си сам, купуват си с още едво приятелче и си разменят неща от лавката.
Може да не се подиграват децата, но знам какво е да нямаш пари, а другите да се избиват да си купуват неща пред теб, а ти да се чувстваш....
Ако нямате възможност за никакви джобни, да си носи закуска от къщи, ябълка, някакъв десерт, като има възможност. То с това онлайн обучение сега няма такава възможност.

# 10
 • София
 • Мнения: 29 490
За какво точно са тези джобни? За храна или за забавление? Ако е само за дъвки и боклуци, 3 лв стигат. Ако са за храна - не стигат.

# 11
 • Мнения: 2 554
PapaPanda големите си купуват храната през деня сами, не може да сравняваш

# 12
 • Мнения: 1 671
Ние живеем срещу училище пред което има два павилиона-единия за закуски,другия за пакетирани неща и книжарница.На всяко междучасие и след училище децата са на тумби там,даже учителите ги контролират да не се пререждат и карат.Ако има откъде да си купуват нещо и другите деца го правят,не трябва да го делите от другите деца,ще се чувства като гаврошче.

# 13
 • Мнения: 1 485
Започнете да давате определена сума на седмица.Трябва да е съобразена с това дали купува храна и каква.После преминете на сума за 2 седмици,така се учат да си правят сметката.Като им дадеш пари за деня,се чувстват длъжни да ги изхарчат.

# 14
 • Мнения: 214
Давайте по 2,3 лева на ден, няма да ви събори бюджета. Или веднъж седмично по-голяма сума, за да започне да си прави сметката. Гадно е всички да имат пари, а тя не.
Аз също така навремето трябваше да си искам, майка ми иначе не се сещаше да дава. Това също си е неприятно, малко като просяк се чувствах.

Общи условия

Активация на акаунт