Нашите цветя - обща тема 8

• 35 059
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • Мадрид / София
Phloxx,  много са светли и издължени, което според мен е показател, че им липсва слънце и светлина. Слънцето им е необходимо да потъмнеят, да укрепнат.
Моята бромелия има и трето цветче. Интересното при нея е, че щом предишното цветче започне да увяхва и се появява следващото.
Между другото потърсих информация, как точно се нарича цветето, бромелия или тиландсия. На повечето места описват цветето като бромелия, на други тиландсия. На трето място прочетох, че е тиландсия от рода бромелия. Мисля, че понеже цветето има сходство с двете други цветя и всеки си го кръщава, както намери за добре. Едно е сигурно, че тези цветя са от семейството на бромелиите и кое, как точно се определя, какво е следващото му название, за мен информацията от Интернет е доста противоречива и затова остава неясна. Като купих цветето, на саксията имаше етикет, на който пишеше бромелия, затова го приех с това име.

Тиландсията расте без субстрат. Само се пулверизира с вода. Бромелиите мисля, че са в субстрат и се поливат. Показаното може да е тиландсия, те са от рода на бромелиите.

# 196
  • забравих си мисълта...
Phloxx, , внимавай обаче да не са на силно слънце, че са още много нежни и да не изгорят. Hands Plus1

Скрит текст:
Phloxx,  много са светли и издължени, което според мен е показател, че им липсва слънце и светлина. Слънцето им е необходимо да потъмнеят, да укрепнат.
Моята бромелия има и трето цветче. Интересното при нея е, че щом предишното цветче започне да увяхва и се появява следващото.
Между другото потърсих информация, как точно се нарича цветето, бромелия или тиландсия. На повечето места описват цветето като бромелия, на други тиландсия. На трето място прочетох, че е тиландсия от рода бромелия. Мисля, че понеже цветето има сходство с двете други цветя и всеки си го кръщава, както намери за добре. Едно е сигурно, че тези цветя са от семейството на бромелиите и кое, как точно се определя, какво е следващото му название, за мен информацията от Интернет е доста противоречива и затова остава неясна. Като купих цветето, на саксията имаше етикет, на който пишеше бромелия, затова го приех с това име.

Тиландсията расте без субстрат. Само се пулверизира с вода. Бромелиите мисля, че са в субстрат и се поливат. Показаното може да е тиландсия, те са от рода на бромелиите.
[/spoiler]

Точно, такива като моята ги продават в повечето случаи в субстрат. Моята имаше много малко пръст на дъното. Купила съм ѝ субстрат по препоръка от цветарския магазин, но я чакам да прецъфти. Не искам да я пресаждам по време на цъфтежа. Иначе за мен, това тук е тиландсия.

Снимката е от Интернет.

# 197
Ако трябва да сме точни, това е Wallisia cyanea, подсемейство тиландсови, семейство бромелиадови. Известно е също като  Tillandsia cyanea и Tillandsia lindenii, втория вид е малко по-издължен. Има лека разлика в гледането, живее в субстрат, нуждае се от повече вода отколкото тиландсията, течен тор може да се добавя както директно в почвата с поливането, така и в пръскалката с вода, а като цъфти трябва да е на малко по-топло.

# 198
  • In transit
Да ви споделя, че в Бриколаж има 30% намаление на всички грудки с цветя. Вчера имаше много далии, бегонии, фрезии и още доста видове. Едвам устоях на изкушението да не напълня една кошница. Blush

# 199
Идвам да кажа здрасти с поредния цъфнал сукулент Simple Smile

И този съд ни отесня

А от утре до събота чакаме бурни ветрове (Force 10) и стълбите към покрива изглеждат така

Уви не бях толкова предпазлива преди дни и красивото ми бяло облаче цветове остана наполовина 🥲

# 200
За любителите на сукуленти: Кактус онлайн в Марково ще има Отворени Врати в Събота и Неделя!
Заредили са и НеСукуленти!

# 201
  • In transit
Жълтите са две и странно, че не успяха да израстат на височина, тръгнаха да цъфтят бебета Simple Smile Но ароматът, който се носи на балкона е прекрасен. Heart Eyes

# 202
Здравейте! В началото на годината ми подариха кокосова палма Арека (според Гугъл), но се оказа голяма за вкъщи. Поливам я веднъж седмично и стоеше далеч от прозореца. При затоплянето преди десетина дни я изнесох на терасата, където между 8 и 11-12ч има слънце. Терасата е остъклена (безпрофилно), няма вятър. Привързах палмата, за да не стърчи. Забелязвам, че листата й са започнали да покафеняват. Докато беше вътре всичко беше наред. Сега се чудя дали е от пряката слънчева светлина, или от това, че имаше няколко нощи с отворен прозорец, а навън температурите бяха ниски. Четейки из интернет срещам различна информация, а картинките са все с нашата палма. Веднъж обичала обилно пряко слънце, веднъж не трябва да я пече директно. Веднъж да се полива на 3 седмици, веднъж да не се оставя да изсъхне почвата... Да пробвам ли да я местя в по-сенчестия край на терасата? Съвсем се обърках! Не ми се ще да я смествам насила в стаята, а на терасата ми пасна идеално на сегашното си място.

# 203
Какви прекрасни балкончета, и на Магни цъфнали стълбите! Smiley Много красиво е станало! И мушкато на топка Hands Plus1Аз гледах веднъж мушкато, останаха си две клечки с три листа и половин цвят и от тогава не вземам, не се разбираме с това растение Smile За петуниите се зарибих, обаче някакво пиле ми вади растенията, намирам ги изкоренени, ще видим какво ще порасне.

Мики, страхотна колекция цветове зюмбюл! Тъмночервения гледах в магазин тези дни, но беше само в комплект с други цветя насаден в саксия, а е просто извънземна разцветка Nature Star2 Ще се оглеждам за такова догодина, много лови окото.  

У нас все си мислех че няма място, но вече сложих две саксий в лятната стоя да се топлят на слънце, то си е като балкон, и както е почнало ще се окаже че има още много място за стайни растения ММ е в потрес да не се завъдят мушички.

Томи, на ареката сигурно й е студено.

Айде и у нас лалета. Имам и други снимки, но трябваше да излизаме на разходка още преди един час, ММ вече е нахлузил яке и така седи на дивана с тънък намек Satisfied Аз бях навън да цъкна снимки и ми замръзнаха пръстите. Навън е за шал и ръкавици! На пиериса му измръзнаха червените връхчета Weary

Берберисът се е самонасадил там, вероятно с помощта на някое птиче, но добра комбинация се получава.  Червеното лале оцеля след преустройване на градината и стои по сантиментални причини, но така общо се заформя очеприятна картинка в комплект с останалите неща, съвсем по естествен начин (❁´◡`❁)

# 204
  • In transit
Ефибуш, нали? Страхотен цвят е, до тази година не бях виждала такъв. От лидл ги купих есента грудките. В опаковката бяха три цвята мисля. Гледам, че доста хора в махалата са купили от същите. Има ги във всеки двор и околоблоково пространство тази пролет.
А твоите лалета са страхотни. Моите кога ли ще цъфнат?

# 205
Леле, Мики, разкошни са ти зюмбюлите, голяма красота !
И аз не съм виждала такъв цвят, представям си какъв божествен аромат се носи на терасата ти Simple Smile !
Ефи, не знам за кой път казвам, ама страхотна ти е градината !

# 206
  • Бургас
Оххх, Мики 😍разкошни зюмбюли ❤️
Чак им усетих аромата, тук!

Ефи, разкошна градинка си имаш!

Имам си нови придобивки, подарък от шефката ми! ❤️

# 207
Аз съм любителка на орхидеите, вкъщи терасата ми е пълна с най-различни екзотични видове, които не се продават на българския пазар. Всяка година ме радва ето това бижу с огромни цветове и силен аромат, но за жалост са краткотрайни Sad

# 208

Ето ги и моите пролетни красавци. За жалост вече прецъфтяха. Явно са от една и съща холандска партида с предходно показаните 😜
Много едри цветове, с неестествено наситен цвят, чак на изкуствено боядисани ми приличаха.

# 209
Dari, красота и твоите са разкошни Simple Smile!
Момичета, обаждайте се за събота и неделя да идвам да ви помагам с градините и да се радвам на красотата им
 невероятни са Simple Smile!
Карзче, незнам къде ще ги слагаш подаръците от шефката, ти имаш цветя колкото за един магазин Simple Smile!

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 21:02 от Natt***

Общи условия

Активация на акаунт