Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 58 825
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Мисля, че превозвача с който изпращаме колети няма да откаже да вземе колело. В камиона в който товарим нашия колет е имало дограма, фаянасови плочки... Ако искате, пишете на лично ще ви дам номера му. И на нас ни предстои колет началото на юни. Младежът вече си записва поръчките на дъската .  Този превозвач пътува ежеседмично до Германия.
Ако на някоя майка детето взима Бафьог, би ли могла да се включи. Синът ми има въпрос  относно казуса да представя ли документ за доходите на  брат си. Или да пише само  че е студент, и толкова.

# 91
  • София
G..D.., цената по-ниска ли е от Арамекс? Сега говорих с Арамекс  - 45 лв до 30 кг

# 92
O, далеч по висока е. 100 лева е кашона. Изискването е до 30 кг. но сле имали кашон и над 40 кг. не са ни искали допълнително.

# 93
  • София
Здравейте дами, по въпроса с колелото, ние първата година го изпратихме на сина ми с Арамекс, но мъжът ми го беше разглобил и пакетирал в кашон от голям телевизор, така че да не надвишава техните изисквания за размерите. В този вид, платихме като за обикновен колет, но това е при условие, че детето после ще може да си го сглоби. Иначе Арамекс имат опция за изпращане на колело, беше по- скъпо, разбира се, може да се провери на сайта.
Да ви попитам, синът ми ще лети на 24 май от Берлин без да прави тест, обадил се е в Райънеър ,нямали изискване за тест за да се качи на самолета. Знаете ли като кацне в София дали искат да има тест, той предпочита да си остане карантина в къщи без да прави никакъв тест и след това да се ваксинира.
А иначе да се похваля, за тези които ни познават Simple Smile , синът завърши магистратура приложна информатика, от два месеца е докторант. Завърши HTW Берлин, като от 5 години работи по специалноста си, последната му работа преди докторантурата беше към Фолцваген. Това накратко разказвам за хората, които имаха големи съмнения за обучението в Хохшуле Simple Smile
Да допълня за пратките, много сме доволни от GGBG, с тях сме изпращали и багаж и колело от Берлин, вече возят и от София към Берлин, таксата за колело е 45 лв. , но мисля, че до други градове в Германия не ходят, трябва да се пита.

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 13:11 от kara.k

# 94
  • München, Deutschland
Eхеее, Кара, кога пишеше за студент, кога завърши, кога стана докторант. Wink Да ти е честит. Simple Smile За реализацията нямам никакви съмнения - кадърни програмисти се търсят много и навсякъде.

Би трябвало като българин, т.е. ако има и българско гражданство, винаги да може да влезе в страната. После, както казваш, ще трябва да зададе адрес за карантината.

# 95
  • София
Благодаря, Криси! Почти 6 години минаха толкова бързо Blush

# 96
  • София
КараК, браво на А Simple Smile Аз не съм от тези, които се съмняваха за  опциите след завършване на хохшуле, особено за информатика, където е огромен бонус приложното обучение, а не академизмът на унитата. Помня споровете Wink

Защо не си направи един  антиген в Германия, моята девойка с него кацна тук, призанват го нашите, ако е  от последните 48 часа, няма и карантина с него в  БГ, не се пише и на РЗИ мейл. С две дум- напълно свободен ще е тук..

# 97
  • София
kara.k честито и от мен!Да продължава момчето ти все така успешно да се развива!
За влизането в България не мога да помогна.Само знам,че на Т2,където каца Раян еър,може да си направи тест в Геника.Резултатът излиза до 24 часа и следва да бъде освободен от карантина при отрицателен тест.

# 98
  • София
За колелото намерихме познат на познат, който пътува за Кьолн.  На него го дадохме плюс един сак с каска, заключалка и дрехи. Не ни каза конкретна цена човекът, явно не му е практика, но около 50 Е. Синът ми тъкмо сета ще кацне в Кьолн и направо ще си го вземе към Аахен. Във влака било 5Е, уж, но ще видим .
Иначе намерих и друга фирма, 50Е за колелото и отделно още около 30 за друг багаж до 20кг. Е вярно, щяха директно да му го доставят, но пак нямах отзиви за тях.
За кацане в БГ, може да си пише адрес за карантина и толкоз. Така и никой не проверява, нямат ресурс. Поне преди месец така беше, като си дойде.

# 99
kara.k - браво на момчето! Поздравления! Стопля ми се душата като прочета за реализирани деца. Това е целта на всички които търпят трудностите и несгодите на обучение в чужбина.

# 100
  • София
Г.Д, затъжила си май ти за младежите Heart и ти се привиждат несгоди в битието на следващите в чужбина. Децата се оправят далеч от нас, узряват по-бързо, научават се  да се справят с живота самостоятелно - все ценни умения. А на нас, родителите, просто ни липсват и затова ни  се струва, че им е доста трудно. Да, ученето е много, но нали сами са си го избрали? Simple Smile

# 101
Не знам, Русалка, споделяла съм и преди - единствено се оплаша да не е самотен там.
А и съгласи се - колко от децата останаха навън. Отр набора на Митко никой, никой не е навън освен той. Всички се прибраха. Сега отвориха тук заведенията, събират се, и като ударят по чашка две, му пишат - кога си идваш брат.... макар че говори за това с ясното съзнание, че е там по свой избор, все се тревожа как му се отразява самотата.
При големия е същото. Всички чужденци се прибраха и  освободиха квартирите си.  И той, и приятелката му избраха да останат там -   учат, работят , борят  се .. те си знаят какво им  е.
Факт е, че нито един от тях  не възприема идеята за обучение от тук. Категорично отказаха такъв вариант.  Но че не им е лесно, в това съм убедена.

# 102
  • München, Deutschland
Аз пък, в интерес на истината, познавам само една, която се върна в България, след като е работила тук. Тя беше обаче с хуманитарно образование и й беше трудно с намирането на добре платена работа. Сега е на някъде 37-38 години, да се е върнала преди някъде 2, т.е. преди короната.

Съжалява, че се върна.

Иначе се сещам за още 3ма, които се върнаха - при единия беше решено от самото начало, че няма да остава, той си завърши магистратурата почти от България вече, при другите двама ги чакаха бащите им с (почти готов) обещаващ бизнес, който да поемат, тук щеше тепърва да им се наложи да изграждат нещо. Единият дори не е работил в Германия, освен като студент.

Но от хората, които работят тук и успяват да се реализират добре, в известни фирми, никой не е тръгнал да се връща.

# 103
chrissy,  децата за които споделям не са се върнали за да продължат кариерата си тук. Те се върнаха, защото се обучават онлайн и не им е наложително да са в близост до университета. Това са второкурсници основно - напуснаха квартирите си, и се прибраха в БГ. Иначе си учат от тук.  Но да, ти си права, едва ли ще  търсят реализация на чужд пазар един ден. Пък може и да търсят, кой знае... нищо не се знае.

# 104
  • София
Короната промени много неща, факт - вчера голямата ми девойка ми обяснява, че в Нюрнберг предложили на нейна приятелка продължаване на договора към Щудентенверк за пета година.. Такова нещо преди беше абсурд, явно има множество освободени стаи.

Аз говоря по-скоро принципно. А някой дали е  самотен или не..не съм убедена, че  това зависи толкова  от следването му навън. Това си е  до характер. Едната ми девойка не е от най-социалните, вече трети пореден месец е тук, кара си онлайн обучението в БГ и рядко излиза  с приятели, макар много и от учещите навън да са си тук. Другата, за която аз се подписвах с две ръце и два крака, че е най-затворена от всички, ме опроверга - при това в Германия, в корона времената.. Излиза със състуденти от други националности, среща се с бивши съученици от НЕГ, следващи в Аахен друго, готви в общата кухня при налично време разни  неща и черпи и германците, тоест и с тях постепенно се сближава (последните са очаровани от бг баницата, от френската селска торта и от сладкиша с ябълки и грис), не пожела да се прибере за кратко поне през изминалите месеци въпреки моите увещания и въпреки факта, че договорът й за работа е от 1 юни и можеше да учи и оттук. Просто децата са различни Simple Smile Пусто има два географски полюса само, иначе щях да кажа, че моите са на три различни полюса откъм характер.Явно не се чувства самотна, за моя радост. А като почне работа, нещата ще са сигурно и по-добре откъм контакти. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт