Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 58 827
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • София
В България може да се влиза с PCR, бърз антигенен тест, 2 ваксини или положителен PCR тест до 6 месеца назад. Ние пътувахме по празниците и това беше изискването при влизане на нашето летище. Когато тръгвахме, още нямаше разрешение за бързи антигенни тестове, та ние си направихме PCR. 

# 76
  • Варна
Super Tedi Да, от 1.05 са тези промени при влизане в България. Сега остава и Германия да признава имунизационните сертификати, та да си пътуваме спокойно без тестове. Щерката е ваксинирана с Модерна и планира лятото да си идва. Simple Smile

Русалке 11Е май е минималната часова ставка за работа в клиниката. Доколкото знам там няма работа на минималната ставка за страната.

Ali97 Поздравления за дипломирания бакалавър Hands Clap Успешна магистратура му желая!

# 77
  • München, Deutschland
Няколко решения от днес във връзка с облекченията за пътуване. За жалост нямам време да превеждам в момента, затова само копирам важните изречения.

Nach der neuen Einreiseverordnung der Bundesregierung dürfen Geimpfte, Genesene und negativ Getestete nach Deutschland einreisen und müssen nicht mehr in Quarantäne.

Menschen, die nicht geimpft oder genesen sind, können sich der neuen Verordnung zufolge freitesten, wenn sie aus einem Risikogebiet einreisen. Dafür reicht ein Antigentest, der nicht älter ist als 48 Stunden ist - oder ein PCR-Test, der nicht älter ist als 72 Stunden ist.

Wenn eine Person aber aus einem Hochrisiko- oder Mutationsgebiet kommt, muss sie sich in Quarantäne begeben. Zudem gelten als geimpft nur diejenigen, die mit einem in der EU zugelassenen Vakzin geimpft sind. Das sind derzeit die Impfstoffe von BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca und Johnson & Johnson.

Общо взето нещата, които описвах и предните дни, като уточнявам, че решението е още на Бундесниво, не пишеше все още да е влязло в сила на локално ниво. Обикновено последното отнема към седмица-2.

# 78
Криси, аз с моя  преводач не улавям разликата - ако си с две ваксини, влизаш без тест, или ?  Документа в който са отбелязани датите на двете ваксинации вече е официален и служи като пропуск, правилно ли разбирам .

# 79
  • München, Deutschland
Да, само че ако си с 2 ваксини, от втората са минали Х седмици и ваксината е била една от 4те изредени, които са допуснати официално в ЕС. Първите 2 неща не са уточнени в тази статия, може би защото ежедневно ги повтарят.

# 80
  • Варна
Понеже и аз съм с google translator, може ли да ми обясните този текст "Wenn eine Person aber aus einem Hochrisiko- oder Mutationsgebiet kommt, muss sie sich in Quarantäne begeben. "

От тези зони може ли с ваксина или не?

# 81
  • München, Deutschland
Понеже и аз съм с google translator, може ли да ми обясните този текст "Wenn eine Person aber aus einem Hochrisiko- oder Mutationsgebiet kommt, muss sie sich in Quarantäne begeben. "

От тези зони може ли с ваксина или не?
Не, ако пътуването е от ВИСОКОрисков район или район с мутации (наричат ги и още Virusvariantengebiet), тогава и с ваксина, и с тест, все си в карантина. При високорисковите райони, поне в Байерн имаш право да съкратиш карантината с тест на 5-я ден или ако си посещавал роднини, карантината отпада напълно, но при районите с мутации, тези опции ги няма.

Надявам се сега да обясних ясно. 😃

Иначе Бг от 2 седм вече е само рискова, вече махнаха високорисковия статус.

# 82
  • София
Ясмина, да, девойката после същото ми каза, минималната ставка само за унивсритетската болница е 11 евро, а не по принцип в Аахен.Но в тази връзка се сетих да питам нещо, ако имаш идея. Чудя се какво да я посъветвам. Договорът й е за толкова часове седмично, че няма да надвишава онези често спрягани 450 евро месечно. Но аз й казах, че законът не се интересува от това какъв е месчният доход и че немската здравна става задължителна, дадох й за пример сестра й (макар и в друга провинция и с доход над 450), но тя ме обори, че всички българи около нея с подобен брой часове в униклиниката и доход под 450 НЕ плащат немски здравни и си карат с ЕЗОК..А сега де? 100 и кусур евро месечно все пак не са малко и ако наистина може да  се кара с ЕЗОК..

# 83
  • Варна
Русалке Доколкото аз знам, щом работиш, трябва да се осигуряваш в немска ЗОК, независимо от дохода. Но не съм 100% сигурна как стоят нещата за този доход 450Е. Всъщност той за какво беше лимит?
Моята дъщеря работеше 17ч. на седмица. Когато започна да се осигурява към АОК, увеличи часовете на 19ч. за да може да си покрива здравната вноска. С Bafog срещна големи бюрократични трудности и се отказа да се бори, но други българи получават, та и това е вариант - там се покриваха здравните вноски.

# 84
  • София
Точно товаа знам и аз. Нали сестра й е така. Но ето, бг студенти, работещи в клиниката и изкарващи по-малко от 450, не плащат..Ще видим какво ще реши.

# 85
След като започна първи семестър, моя син намали часовете на работа  до 11 седмично, което го слага в категорията миниджоб. Съответно, здравните му застраховки паднаха, и от АОК  го попитаха иска ли да си поддържа студентска застраховка, или не.  Според синът ми, при миниджоб със  заплащане до 450 евро месечно не е задължително здравното осигуряване в страната в която се полага труда. Но наистина, закона е категоричен - работиш - осигуряваш се. Като и да е, в крайна сметка той реши че за него, като пребиваващ през почти цялата година в страната е вътрос на интегриране и сигурност да поддържа немска застраховка. Преди седмица имаше гърлобол, и посети личния си лекар - всичко мина леко и успешно. Разбира се, оставяме  настрани факта, че лекаря след прегледа не е установил каквито и да са симптоми на заболяване, но му е дал няколко таблетки лоразепам , верявайки го, че ако нещо си мисли че го боли, то е само в главата му. Посъветвал го е да пие няколко дни... и така...
Излишно е да казвам колко змии и гущери избълвах по здравната им система като прочетох за какво се изписва лоразепам. А и знам колко здрав човек е синът ми. Подозирам  , че филма с Ковид, и обкръжението му от млади стажант- доктори е допринесло до "болестното" му състояние. След този случай не се е оплакал от гърлобол нито веднъж!

# 86
  • с/у ОколоМръсТното
Може ли да споделите от кои превозвачи сте доволни,  конкретно за Аахен, ако има такива. Искам да му изпратя колелото, но Метински не ходи до Аахен, намерих други подобни, които ходят, но нямам отзиви за тях и малко ме е шубе да пратя сравнително скъпо колело. Не съм питала и Спиди и Арамекс, но с тях май ще е по-скъпо.

ako става дума за колело нисък, до среден клас... не виждам смисъл.
Да си купи детето в ДЕ едно 2ра употреба за 50-80Е  и да си го кара със здраве.

# 87
  • София

Мислехме и този вариант, но той си иска своето колело. Наистина няма смисъл там да си купи някакво старо, а неговото да ръждясва вкъщи.

# 88
  • София
Аз изпращам колетите с Арамекс и съм много доволна, но чак колело не съм изпращала ...

# 89

Мислехме и този вариант, но той си иска своето колело. Наистина няма смисъл там да си купи някакво старо, а неговото да ръждясва вкъщи.
Liani намерихте ли превозвач за колелото? Ние също сме на тази тема в момента да изпратим неговото. Въпреки, че ни казват, защото е хубаво веднага ще го откраднат. Имаме дори две и да стоят така .

Общи условия

Активация на акаунт