Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 298
  • 572
  •   1
Отговори
# 270
Как е възможно толкова кисти? Да не би да са били фоликули? За да се счита за киста трябва един задържан фоликул да започне да расте. Струва ми се много странно всичко, което описвате, защото жените с ПКЯ имат със сигурност поне 1, ако не е и повече, от горе-описаните симптоми. Аз бих сменила АГ и също може би партньорът Ви да направи спермограма.  Все пак може и да стане скоро бебето 😊

# 271
Поликистоза, сиреч много кистички, които реално са фоликули. Даже нейните са много малко. Обикновено при СПКЯ е лунен пейзаж.

Илияна, нищо ти няма, не се филмирай. Нито имаш наднормено тегло, нито глад за сладко, нито ти премалява след ядене на въглехидрати. Не е имало смисъл изобщо да правиш натоварването с глюкоза. Единственото, което можеш да видиш, са щитовидните хормони.

Овулация не разбрах дали имаш и следиш, но 7 месеца опити не са кой знае колко много. Ако мине година и не се получават нещата, проверете първо за мъжки фактор - изследватията са много по-лесни.

# 272
И пролактин. Той също може да е проблем при Вас.

# 273
Благодаря за мнението, Snowche. И на мен ми е супер странно всичко това. АГ-то назначи стерилна урина, еякулат и спермограма на половинката ми, но тъй като той хвана някакъв сезонен вирус и отложихме изследванията докато се възстанови напълно.
Esmeralda23, благодаря за мнението. Следя овулацията с лентички. Щитовидни хормони пускам всяка година и са в норма.

Рошличката, благодаря за мнението. Пролактин пуснах последно преди 3 години и беше над реф. ст-ст. Седмица по-късно като пуснах беше в норма без да съм приемала медикаменти. Ще ги пусна отново в друга лаборатория този път.
Само да спомена, че АГ-то при прегледа ми каза, че имам свободна течност зад матката /не знам каква е, защо е там/ и каза, че може би ще се наложи цветна снимка да се направи.
А според личния лекар можело да се касае за преддиабет, но да се консултирам с ендокринолог и да ми погледне панкреаса с ехограф.
Знам, че 7 месеца не са много, но късно се намерихме с половинката ми, а 30те години чукат на вратата 😁 затова малко се обезпокоих, че няма бременност все още.
Как е възможно толкова кисти? Да не би да са били фоликули? За да се счита за киста трябва един задържан фоликул да започне да расте. Струва ми се много странно всичко, което описвате, защото жените с ПКЯ имат със сигурност поне 1, ако не е и повече, от горе-описаните симптоми. Аз бих сменила АГ и също може би партньорът Ви да направи спермограма.  Все пак може и да стане скоро бебето 😊

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 16:32 от Илияна Илиева 668263

# 274
Множеството фоликули не са кисти и не е това СПКЯ, но както и да е, да не влизаме в излишна полемика.

Тази течност може да е от спукана киста - когато се спука кистата отнема време да се разорбира течността. В мнооого крайни случаи, ако е твърде много, се налага пункция, но в тези случаи има сериозна болка, а ти доколкото разбирам, нямаш такава. Цикълът дойде ли ти в крайна сметка? Ти си явно младо момиче, не се притеснявай, ще станат нещата. Ела да ни се похвалиш като забременееш ❤

# 275
Благодаря много,snowche, дано скоро се похваля тук с две чертички. Др месец ставам на  29г 😁И аз мисля, че няма да се наложи пункция. Той цикъла си ми идва, нямам проблем с него. Не пропуска месец, рядко закъснява и то с 2 дена. Благодаря много за информацията и съветите на всички ви! ☺️

Множеството фоликули не са кисти и не е това СПКЯ, но както и да е, да не влизаме в излишна полемика.

Тази течност може да е от спукана киста - когато се спука кистата отнема време да се разорбира течността. В мнооого крайни случаи, ако е твърде много, се налага пункция, но в тези случаи има сериозна болка, а ти доколкото разбирам, нямаш такава. Цикълът дойде ли ти в крайна сметка? Ти си явно младо момиче, не се притеснявай, ще станат нещата. Ела да ни се похвалиш като забременееш ❤

# 276
Здравейте, има ли някоя раждала мама тук с поликистозни яйчници? Дали ви се регулира цикъла след това и изчистиха ли ви се яйчниците? Докторите ми казват, че раждането влияе благоприятно на ПКЯ, но при мен цикъла пак си липсва.

# 277
И аз дълги години слушах как ще ми се регулира цикъла след като родя, но не се случи. За справка - последните ми три цикъла са съответно с продължителност 37, 44 и 51 дни, което е достатъчно показателно. Редовен цикъл имам само ако е предизвикан медикаментозно.

# 278
Здравейте, има ли някоя раждала мама тук с поликистозни яйчници? Дали ви се регулира цикъла след това и изчистиха ли ви се яйчниците? Докторите ми казват, че раждането влияе благоприятно на ПКЯ, но при мен цикъла пак си липсва.

Определено при мен нямаше такова нещо. Само с инозитол цикъла ми е редовен като по часовник на 28-29 дни, иначе варира между 30-45 дни.

# 279
А какъв инозитол приемате, че мисля и аз да започна?

# 280
При мен първите 2-3 цикъла след раждането дойдоха на време, после почна пак закъснението. Стигнах до 40+дни. При мен помогна стриктно кето+Боуен терапия. Заковах сега на 28 дни, което беше супер, защото в момента пак съм на стимулация за пункция и всичко е супер предвидимо Simple Smile

# 281
Здравейте, скъпи дами!
Включвам се в темата, тъй като преди време бях диагностицирана със СПКЯ от АГ (според мен погрешно, но както и да е) и ми бяха изписани С-ФЕМ и Пикозитол. Пих ги около 3 месеца и на четвъртия забременях. Всъщност при нас се получи на втория цикъл, след като бях свалила пролактина в нормални граници с Достинекс. Но и сашетата определено подпомогнаха хормоналния ми баланс.

Имам 22 сашета С-ФЕМ и 24 сашета Пикозитол, прилежно подредени заедно в една обща кутия, както си ги подреждах за пиене вкъщи. Ще се радвам да ги подаря на някой, който ще има полза от тях Simple Smile
Също така имам и 2 опаковки по 50 бр. лентички за тестване на овулация на Easy@Home, поръчани от Амазон:

https://www.amazon.com/Easy-Home-Ovulation-Fertility-Predictor/dp/B00F3IH58Y?th=1

Едната опаковка тестове за овулация е само и единствено отворена, другата не е дори разпечатана. Оказа се, че така и не ги ползвах. Ще се радвам да ги подаря и тях на някой, на когото ще бъдат нужни. Свържете се с мен със съобщение, в случай, че някой проявява интерес. И на всички пожелавам да бъдете много здрави, щастливи, спокойни и обичани! Simple Smile

# 282
Момичета, по колко антрални фоликула са ви преброявали в началото на цикъла? Опитвам Се да намеря бройка, индикираща СПКЯ, но без успех. Чудя се дали ако са много, но не наредени по периферията дали пак е индикация за СПКЯ?

# 283
Един от критериите за диагностициране на СПКЯ е повече от 12Я(20-25 според някои по-нови критерии) в яйчник или обем поне на един яйчник повече от 10ml. Обаче трябва да има и нещо друго (завишени андрогени или по-малко от 8 менструации за година/цикъл по-дълъг от 35 дни), за да се постави диагнозата.
Иначе може да има поликистозни яйчници, още известно като поликистозна яйчникова морфология/PCOM, което обаче не е метаболитно състояние като СПКЯ.

Лично на мен на амбулаторните листи обикновено ми пишат по 12Я в яйчник.

# 284
2402 много благодаря, да явно е PCOM, защото само бройката и съотношението на lh:fsh не са много ок ... В единия яйчник днес преброиха 18 в другия 14 аф и пак казаха че не е точно СПКЯ ... Аз си викам е**си ако с тая бройка не се класирам 😅😅 но благодаря пак , поизясни ми се положението ...

Общи условия

Активация на акаунт