Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Доходи от продажба чрез наложен платеж

  • 1 381
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 59
Бих искала с този пост да предпазя потребители, които през 2020 година са продали свои ненужни вещи на други лица, ползвайки куриерски услуги за доставка и опцията  "наложен платеж". НАП е събрала информация за всеки един такъв потребител чрез куриерските фирми и услужливо му е подготвила в сайта си  годишна данъчна декларация в електронен вид, че лицето дължи данък върху доходите на физическите лица върху сумите от наложен платеж. НАП изхожда от предположението, че тези суми са реализирани от физическото лице като търговец, осъществяващ регулярна търговска дейност. В тази връзка искам да поясня, че сумите от наложен падеж, които сте получили от ваше продадено имущество, което ви е излишно (джанти, гуми, обувки, роклички, книги, сувенири и т.н.) не подлежат на облагане с данък върху доходите на физическите лица. НАП обаче не се интересува от начина на получаване на тези суми, поради което ще ви търси данък. И тъй като вие не се считате задължени да подавате годишна данъчна декларация за тези суми, след изтичане на срока за деклариране, вие първо ще бъдете глобени, че не сте подали годишна данъчна декларация. Второ, данъчните ще ви търсят данък в размер на 10% от размера на получените суми по наложения платеж. Ще трябва да обжалвате актовете на НАП и да доказвате, че получената от вас сума по наложения платеж касае рокличка, която сте продали за 20 лева. И доказването ще е толкова затруднено! Отделно от това, миналата година върнах стелки за автомобил, закупени онлайн, и за да ми върнат сумата, ги върнах с опцията наложен платеж. Сега в данъчната ми декларация, попълнена от НАП, излиза, че аз съм реализирала приход в размер на 40 лева от върнатите постелки и дължа данък. Ситуацията е повече от абсурдна!  За да я избегнете, влезте в сайта на НАП с ЕГН и ПИК (раздел Електронни услуги с ПИК) и  вижте каква годишна данъчна декларация ви ПРЕДЛАГА НАП да подпишете. Ако виждате суми от наложен платеж,  изчистете ги от декларацията и така я подайте. По този начин вие заявявате, че сумите, които сте получили от продажба на ваши вещи, не са в резултат на упражнявана от вас търговска дейност. Ако НАП мисли обратното, агенцията ще е тази, която ще следва да докаже, че извършвате търговска дейност, не сте декларирали приходи от нея и подлежите на санкция.

# 1
  • Мнения: 4 249
може ли да ми обясниш по-подробно.
Ако продам нещо в olx  и ми платят по банков път и изпратя по пощата,  в същия случай ли сме?

# 2
  • Мнения: 59
Възможно е да не съм права, че данъчните ще процедират както съм предположила. Факт е, че те са подготвили за всяко лице, получило суми с наложен платеж за улеснение на лицето годишна данъчна декларация. Ако лицето не я подаде, защото е безсмислено да подава декларация с нулеви стойности, то данъчните преценяват кой е извършвал търговска дейност или не. Така че притесненията ми може да не са основателни. Щом не подавам декларация, значи заявявам, че получените суми от наложен платеж не представляват суми от търговска дейност. Ако НАП мисли иначе, да заповяда и да докаже обратното. Така че мисля, че хората, които продават личните си вещи, не следва да подават декларация и да се притесняват.

# 3
  • София
  • Мнения: 17 905
Точка 4.
За стари ролери и пералня няма никой да ви търси.

https://www.tita.bg/free/taxes/753

# 4
  • Мнения: 3 996
Автоматичното попълване спестява супер много време и грешки.

Общи условия

Активация на акаунт