Великден е най-големият и светъл православен празник. Той съчетава в себе си радостта от възкресението на божия син и опиянението от настъпилата пролет, от възраждащата се природа, от вечния кръговрат на живота, от младостта, любовта и красотата.

Да се подготвим за празника

Прието е всеки един ден от Страстната седмица да се отбелязва по специфичен начин. По традиция първите три дни са отредени на старателното почистване и подреждане на дома, което има и символичен характер – за здраве. След това се пристъпва към великденската украса. Тематичните декорации създават нужната празнична атмосфера. Новата покривка и празничните сервизи са само основата, а по-нататък всичко зависи от фантазията на домакините. Красиви свещници и свещи, бродирани салфетки с тематична символика, декоративни фигурки на зайчета, пиленца или агънца, пъстри, весели яйца, свежи цветя и зеленина… Най-много се радват децата и с голямо удоволствие участват в празничната суета – изработват собственоръчно различни декорации, боядисват яйца и украсяват интериора.Великденските яйца

По стара традиция те се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. За целта се използват най-различни техники на украсяване, което ги превръща в своеобразни произведения на изкуството.

Най-простата техника е да се свари суровото яйце заедно с лукови люспи или да се използват други естествени оцветители – цвекло, спанак, боровинки, куркума, зелен чай.

Несъмнено яйцата, боядисани в специалните бои, подходящи за хранителни нужди, са най-наситени и ефектни. Днес на пазара има богато разнообразие от цветове, като най-красиви са перлените, мозаечните, пастелните и др.

Любими за децата са специалните стикери и термобандероли с весели великденски картинки. Тяхното основно предимство е, че с тях се работи бързо, лесно и чисто и са предпочитани от по-заетите домакини, защото пестят време и сили.

За тези, които разполагат с повече време и имат художествени заложби, любима техника е рисуването на яйца с восък. Нужни са само писалка, восък за рисуване и бои. Има два метода за рисуване с восък – при първия се рисува върху свареното и още топло яйце, което след това се боядисва, а при втория – първо се боядисва яйцето, а след това върху него се нанасят восъчните рисунки. За по-прецизен резултат може първо да нарисувате фигурките с молив, а после да ги повторите с восък.

Друга ефектна техника е декупажът. Нужни са ви само красиви хартиени салфетки, ножица, четка и разбит белтък. Намазвате черупката на яйцето с белтък, залепвате предварително изрязаните картинки и минавате още веднъж върху тях с четката. Оставяте ги да изсъхнат и вашите уникални яйца са готови.

Как да сварим правилно яйцата така, че да не се напукат

Първото условие е да се варят яйца със стайна температура. Ако ги държите в хладилника, трябва да ги извадите няколко часа преди варенето. Застелете дъното на тенджерата с кърпа, наредете внимателно и плътно яйцата, залейте ги със студена вода и включете котлона. След като заврат, затворете плътно с капака и изключете котлона. Засечете 12 минути, след което ги извадете от водата. Ако ги оставите по-дълго време, те ще се преварят.

По-бърз и лесен начин с минимални усилия е с помощта на любимия на съвремененната домакиня уред – яйцеварката. Тя не е скъпа и позволява за няколко минути да получим яйца с нужната ни твърдост, без да се притесняваме, че може да са прекалено рохки или преварени.

Тайните на качественото боядисване на великденските яйца
•   По възможност използвайте бели яйца – върху тях цветовете изглеждат по-наситени и ярки.
•   Преди варене измийте старателно яйцата с готварска сода.
•   Боите ще се нанесат равномерно, ако преди варенето изтъркате яйцата със спирт.
•   Черупките няма да се спукат, ако при варенето добавите във водата няколко лъжици сол.
•   Боите могат да проникнат през черупката на яйцата и да предизвикат алергия, затова за предпочитане са естествените оцветители.
•   След оцветяването може да натъркате яйцата с растително масло, за да станат бляскави и да удължите тяхната трайност.Великденският козунак

Един от главните атрибути на великденските празници е пухкавият, ароматен и изключително вкусен козунак – любимо лакомство на малки и големи. Колкото по-богат и сложно оплетен е той, колкото повече конци има при разчупването, толкова по-горд и доволен от произведението си е майсторът.

Много начинаещи кулинари се страхуват да пробват, защото месенето на козунак в домашни условия им се струва сложна и трудоемка задача. Но тук на помощ може да ни се притече друг любим кухненски уред – хлебопекарната. В нея можем само да замесим тестото, да го извадим и след като го сплетем, да го изпечем във фурната. А можем и да се доверим на специалната програма за печене на сладък хляб и да оставим машината да се погрижи изцяло за нашия козунак.

Съвети за пухкави козунаци с много конци

•   Погрижете се стаята, в която ще месите и втасвате козунаците, да е топла и да не става течение.
•   Продуктите задължително трябва да са топли.
•   Брашното трябва да е качествено и по възможност с повишено съдържание на глутен. Колкото повече глутен, толкова повече конци в козунака.
•   Пресейте брашното 2 – 3 пъти, за да се насити с кислород.
•   Замесеното тесто трябва да е еластично и меко като меката част на ухото.
•   Използвайте качествена животинска мазнина – масло или мас. Добри резултати се получават и при смесването на животинска и растителна мазнина 50:50.
•   Лимоновият сок убива миризмата на свинската мас.
•   Не прекалявайте с количеството захар, защото тя утежнява тестото.
•   Конците зависят също от продължителността на месенето и от усукването на тестото на фитили.
•   Колкото по-бавно втасва тестото, толкова по-вкусни и красиви стават козунаците.
•   При печенето не забравяйте да сложите във фурната купичка с вода, за да не изсъхва козунакът.
•   След изпичането намажете козунака с масло за мека коричка.


И накрая – нека не забравяме, че най-важното при подготовката ни за великденските празници е да пречистим душите и сърцата си от всички негативни чувства, да загърбим гнева и злобата, раздразнението и отмъстителността, завистта и ревността, за да напълним живота си с радост и светлина.

Споделете в темата:
Как украсявате Вашия дом за празника?

Кои са личните Ви трикове и хитрини за боядисване и декорация на великденските яйца?


Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 13:16 от Mamma