Майчинството счетоводно - 89

• 31 900
  • 731
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, в майчинство съм втора година. Бременна съм и ще излизам в болничен. Трябва ли да подавам такава декларация за да ми изплащат 50% от майчинството или не?

# 481
Знаете ли колко трудов стаж трябва да имам, за да взимам майчинство. И колко за платен болничен през бременността. Blush

# 482
  • София-Младост
Знаете ли колко трудов стаж трябва да имам, за да взимам майчинство. И колко за платен болничен през бременността. Blush
КСО
Право на обезщетение за бременност и раждане
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
Чл. 40. (1) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност и при трудоустрояване, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Изискването за 6 месеца осигурителен стаж не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст.

Norry

Ако искате даполучавате 50 % от обезщетението за първото дете-да.

# 483
Здравейте! Имам няколко въпроса относно попълването на Приложения 1 и 2 за майчинството -
По Приложение 1 към чл. 3, ал. 2 и 3
1. НОИ ли трябва да запиша на “осигурен при осигурител (наименование на осигурителя)”?
2. В “I. Декларирам следните обстоятелства”, точка 2. Детето …. - отбелязано е, че това поле се попълва само за деклариране на обстоятелства за изплащане на парично обезщетение по болничен лист за майчинство след 42-рия ден от раждането и за случаите по чл. 167 от Кодекса на труда. Член 167 мисля е за прехвърляне на майчинството на друг човек? Което не важи за мен. Също така, аз родих преди няколко дни, т.е. Не важи и частта с 42-рия ден от раждането и съответно не е нижно да попълвам това поле, нали не греша?
Датата на приложението теябва ли да съвпада с датата на болничния от болницата?
Благодаря!

# 484
За 45 дневния болничен преди раждане колко пари се взимат или как се изчислява?

# 485
  • София
Здравейте, аз пак с любопитен казус, който ме касае лично. ММ работи на трудов  договор в една фирма в същото време се самоусигурява на частно във фирмата си. Очаква се да родя около 20.08.,а той от 10.08. да работи вече само на частно и да е напуснал на другото място. Тогава ще има ли право на бащинство от НОИ или не? Става въпрос за онези 14 дни платен отпуск, който започва да тече от деня на изписването.

# 486
  • София-Младост
За 45 дневния болничен преди раждане колко пари се взимат или как се изчислява?
КСО чл. 49
невното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Здравейте, аз пак с любопитен казус, който ме касае лично. ММ работи на трудов  договор в една фирма в същото време се самоусигурява на частно във фирмата си. Очаква се да родя около 20.08.,а той от 10.08. да работи вече само на частно и да е напуснал на другото място. Тогава ще има ли право на бащинство от НОИ или не? Става въпрос за онези 14 дни платен отпуск, който започва да тече от деня на изписването.
На отпуск право има. За обезщетението, ако внася осигурит. вноски "на високия" процент-да. Т.е. ако се осигурява за общо заболяване  и майчинство, ще има и обезщетение.

Cherrybomb7
НЕ ви осигурява НОИ, а ваши работодател, така че пишете имета на фирмата.
В това приложение  е важно да си попълните банковата сметка, ако не е декларирана до сега. Ако  едекларирана прил. 1 не попълвате.

# 487
  • София
Ала Бала много благодаря, за съжаление се оказва, че е на ниския процент☹️
А това обезщетение за таткото не е като болничен? Защото нали до един месец след напускането си имаш право да излезеш в болничен и нои го плаща, но това не е болничен, а друго така ли?

# 488
  • София-Младост
Ала Бала много благодаря, за съжаление се оказва, че е на ниския процент☹️
А това обезщетение за таткото не е като болничен? Защото нали до един месец след напускането си имаш право да излезеш в болничен и нои го плаща, но това не е болничен, а друго така ли?

Това с болничния и напускане го отмениха.
Ако има вариант да се задържи още малко на работа, да ползва отпуска ипосле да му се прекрати ТД.

# 489
Здравейте, имам питане относно едни пари, които получих и не знам точно за какво са и откъде идват. На 1.07. си получих превод с паричките за болничния, защото родих наскоро и още се водя в болничен, а не в майчинство. А днес получих още един превод (по-малък като сума от предния), за който отново пишеше, че е "Обезщетение/помощ". Какъв е този втори превод 6 дни след първия? На някой дали му се е случвало? Thinking Мислех, че превеждат болничните и майчинството наведнъж.

# 490
  • София-Младост
Взимате ПИК и проследявате. Накуп не...когато болничния обхваща два месеца, може дасе получат два превода.
Майчинство разговорно се нарича втората година.

# 491
Bibonss, теб те знам от отчетната Simple Smile

Твоят термин беше съвсем в началото на юли, ако не греша? Може би едното плащане ти е за юни, второто, малката сума, за м.07.2021, дните до термин. След като е обработен веднъж болничния, бързо изплащат следващите траншове. Ако нямаш пик, пробвай да се засечеш по  дни - дневният размер на обезщетението, умножен по работните дни в юни и съответно в юли месец.

# 492
Здравейте!
Сигурно е писано по темата, но в момента преживявам неописуем стрес и идея нямам къде да търся информацията, а имам и "прекрасни" работодатели.
При застъпване на майчинствата, когато майката роди преждевременно и не дочака 45-дневния болничен, какво се прави?
Какви документи се подават към работодател и с каква дата? В смисъл, в приложение 7 и 8, каква дата са пише?
С датата на 45дневния или с датата на болничния, който ще се издаде от болницата?
Благодаря на тези, които ще ми отговорят!

# 493
  • София-Младост
Болницата издава 42 дневен болничен, от датата на раждане. Неизползваните 45 дни се прибавят в третия (в случая във втория болничен), издаден от личния лекар.
Прил. 8 считано от датата на раждане, прил. 7 също.
Нали изобщо не се стига до издаване на 45 дневния, раждането е станало преди него.

# 494
А какво се случва след третия болничен?
Когато изтече той, пак ли се издава нов от личния лекар?

Болницата издава 42 дневен болничен, от датата на раждане. Неизползваните 45 дни се прибавят в третия (в случая във втория болничен), издаден от личния лекар.
Прил. 8 считано от датата на раждане, прил. 7 също.
Нали изобщо не се стига до издаване на 45 дневния, раждането е станало преди него.

Общи условия

Активация на акаунт