Майчинството счетоводно - 89

• 31 939
  • 731
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Майчинството се плаща вторник/четвъртък до 5 число на месеца за предходния. 1 юли е единсвената дата отговаряща на критериите.

# 421
Здравейте, нужна ми е помощ. Надявам се да я намеря тук, на работа не могат да ми дадат отговор.

Октомври месец ми изтича втората година майчинство. Ще използвам натрупаният платен отпуск , а след това и неплатен за отглеждане на дете ( 6 месеца). Знам, че мога след това да изляза в неплатеният полагащ се на таткото, но за 5 месечен срок.
Колко трудов стаж до момента на използването на отпуска му трябва да има в съответната фирма? Има ли минимални критерии, които трябва да покрива. Примерно ако е на 4 часа?

# 422
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, нужна ми е помощ. Надявам се да я намеря тук, на работа не могат да ми дадат отговор.

Октомври месец ми изтича втората година майчинство. Ще използвам натрупаният платен отпуск , а след това и неплатен за отглеждане на дете ( 6 месеца). Знам, че мога след това да изляза в неплатеният полагащ се на таткото, но за 5 месечен срок.
Колко трудов стаж до момента на използването на отпуска му трябва да има в съответната фирма? Има ли минимални критерии, които трябва да покрива. Примерно ако е на 4 часа?

Няма допълнителни критерии освен бащата да е на трудов д-и и да има право на отпуск.

# 423
Здравейте!

Имам нужда от съвет по следния въпрос. От 1 април 2021 съм на трудов договор и се оказа, че горе долу по това време съм и забременяла и се очава да родя края на декември / началото на януари. Както се досещате няма да съм натрупала 12 месеца трудов стаж до тогава.
Също така съм в изпитателен срок до средата на декември и няма как до тогава да го крия от работодателя.

Имам следните въпроси:

1. Има ли някаква опция въпреки това, че няма да имам 12 месеца трудов стаж да получавам майчинство?

2. Дали ще мога да си платя осигуровки като самоосигуряващо се лице за няколко месеца назад или напред, за да си получавам майчинството?

3. Има ли шанс да ме уволнят, когато споделя, че съм бременна?

Всякаква информация по темата би ми била полезна!

# 424
Майчинството се плаща вторник/четвъртък до 5 число на месеца за предходния. 1 юли е единсвената дата отговаряща на критериите.

Това касае ли също 45 дневния болничен преди раждане? на 06.06. излязох в болничен, в календара за изплащане на обезщетения видях, че периоди в болничен, касаещи повече от един календарен месец се изплащат до пет работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, т.е. за юни компенсацията следва да я получа до около 7-8-9.07. (вторник или четвъртък, както се пада датата). Правилно ли съм разбрала?
Благодаря

# 425

Това касае ли също 45 дневния болничен преди раждане? на 06.06. излязох в болничен, в календара за изплащане на обезщетения видях, че периоди в болничен, касаещи повече от един календарен месец се изплащат до пет работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, т.е. за юни компенсацията следва да я получа до около 7-8-9.07. (вторник или четвъртък, както се пада датата). Правилно ли съм разбрала?
Благодаря
Не,не означава,че ще получиш тогава.
Болничните се изплащат всеки вторник и четвъртък,в зависимост кога са предадени, за какъв срок са и т.н.
Срока на работодателя да предаде към НОИ болничните е 10 юли.След това още 10 работни дни имат НОИ, за да направят плащане.Тоест,ако работодателя чака последният ден, то плащане ще имаш края на юли.
Можеш да си извадиш ПИК и да си ги следиш.
След този болничен ще имаш такъв и от болницата,после от педиатъра и чак след това ще започнеш да получаваш майчинство (като подадеш нужните документи) в началото на всеки месец.

# 426
Благодаря,
Имам Пик, но не виждам къде мога да проследят този болничен.
Освен в предадени от лечебното заведение към електронния регистър, този болничен никъде не излиза. Имам някакъв спомен, че навремето дори преди да е започнало плащане, а само обработка от страна на НОИ на съответния болничен, излизаше в сайта, сега не го виждам. Може би просто все още не е предаден от Работодателя към НОИ.
И въпреки че в календара чета, че болнични и майчинство се изплащат до десет работни дни след предоставяне на данни от страна на Работодателя, пише също, че ако болничния обхваща два календарни месеца, сумата подлежи на плащане пет работни дни след края на текущия месец. Къде бъркам?

# 427
Да,плащане може да има до 5 дни след изтичане на месеца, но САМО, ако болничният е предаден в НОИ вече и са минали тези 10 работни дни.Тоест,ако работодателя го беше предал до към 20 юни,можеше да имате плащане за частта от юни.В случая обаче не е предаден.
Срока на работодателя за предаване към НОИ е 10 число на месеца, следващ месеца , в който сте му го предали.Във вашият случай това е 10 юли.

# 428
И да е подаден болничният, в сайта излиза 2-3 дни по-късно. Като се появи  ще видиш на коя дата е представен. В началото на юли вероятно ще получиш за юни, ако е предаден този месец. Ако са си спазили срока и го предадат юли, до 10 работни дни ще получиш за юни, а за юли- до 5работни дни след края на юлската част.

# 429
Здравейте, дами,

По ваши препоръки ходих до НОИ преди 2 седмици, за да си извадя ПИК номер. Днес се опитвам да влезна в системата с ЕГН и предоставения ПИК, но ми изписва "Невалиден идентификатор или ПИК"

ПИК номера ми съдържа буквата А. На какъв език въвеждате вашите букви и с малък или голям шрифт?

При мен не стана и на кирилица и на латиница, също с малък или голям шрифт. На листчето от НОИ е попълнено с голям. Някой да е имал сходен казус? Благодаря ви предварително!

# 430
В моя ПИК има няколко букви (включително и “А”) и ги въвеждам големи и на латиница.

# 431
Здравейте!

Имам нужда от отговори на няколко въпроса.
Имам детенце на година и 1 месец. Чакам второ през септември.
Осигурявана съм над осигурителния праг за България. От началото на август трябва да изляза в 45 дневен болничен. Към момента съм в болничен + получавам 50% от майчинството.
Посъветваха ме да се върна в майчинство няколко дни преди да изляза в 45 дневния, за да получавам същото майчинство като с първото дете. Това е така, нали?
Другия ми въпрос е свързан с майчинството за 1во дете - след излизане в 45 дневния, ще получавам ли нещо и за първото дете? От човешки ресурси ми казаха че няма да получавам нищо, а в интернет намирам противоречива информация.

Благодаря предварително!

# 432
  • София-Младост
Здравейте!

Имам нужда от отговори на няколко въпроса.
Имам детенце на година и 1 месец. Чакам второ през септември.
Осигурявана съм над осигурителния праг за България. От началото на август трябва да изляза в 45 дневен болничен. Към момента съм в болничен + получавам 50% от майчинството.
Посъветваха ме да се върна в майчинство няколко дни преди да изляза в 45 дневния, за да получавам същото майчинство като с първото дете. Това е така, нали?- Да, така е. Трябва да сте в отпуск за първото дете, да се застъпи с издаването на 45 дневния.
Другия ми въпрос е свързан с майчинството за 1во дете - след излизане в 45 дневния, ще получавам ли нещо и за първото дете? От човешки ресурси ми казаха че няма да получавам нищо, а в интернет намирам противоречива информация.- Ще получавате 50 % от обезщетението, докато детето навърши 2г.

Благодаря предварително!

# 433
Happy1, щом първото Ви дете е на 1 год.и 1 месец и вече сте в болничен, то значи не сте получавала ниското обезщетение от 380 лв и всичките 24 месеца назад ще Ви се смятат на максималния осигурителен праг,независимо дали се върнете в майчинство преди 45-дневния или си останете болничен до излизане в него.
Това със застъпването има смисъл,ако сте взимала няколко месеца по 380 лв. и съответно те Ви намаляват базата за 24 месеца назад,защото тези месеци се смятат на минимална заплата за целите на второто майчинство.
Според мен е по-изгодно да не ползвате втората година майчинство,защото в месеца,в който излезете,за да застъпвате майчинства,вместо 80% от 3000 бруто болничен,ще получите съответните дни от 380 лв.,което е много малко,да не говорим,че е свързано с гимнастики за подаване на декларации и т.н.

# 434
  • София-Младост

HappyHeartbeat
Четете правилно. Тя ползва болничен..за нещо си друго, а не 45 дневен.
И при застъпването има право да получава обезщетение в размера като за първото дете, ако това е по-изгодно за нея.

Общи условия

Активация на акаунт