Родени през месец април 2021

• 27 793
  • 811
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, днес ставаме на 6 месеца. Направо се чудя къде излетя това време😭

При нас от няколко дни като у в мен просто се напъва сама до седнало положение. Играчки всякакви са й интересни, но предпочитам да не купувам безброй. Най много харесва жирафа и кутията от кремчето за дупе 😂

Иначе от прегледа ни с ортопед, забрани изрично проходилки, бънджита и подобни, защото били много вредни за тазобедрените стави.

# 631
като стана въпрос за жирафа.. нашият започна да се скапва.. много избеля, което мога да приема, въпреки че петната почти изчезнаха, но това, което ме притеснява е че на места се понапука (там където го огъва).

някой да е забелязал такива промени? или нашият е дефектен. чудя се дали да купя нов или да изчакам този съвсем да се скапе и да го разкарам.

# 632
Честита половин годинка, mosca.marina! 🎉
И нашата мина в събота, кога си говорихме за първи симптоми на бремеността и кога дойде това време 😵.

Аз бънджита и проходилки няма да купувам, не се препоръчват от ортопеди.
Не може да сяда сама още моята, но оставя ли я аз си седи и играе така сравнително стабилно.

С играчки май почти нямаме успех. Има една книжка с песни и светлини и една с животните и техните звуци. Тях най-харесва. Другото, с което се занимава, е празни пликчета, торбички, чашки за кафе, пластмасови кутии и всичко, което не е играчка 😃.

И да се оплача, че захранването при нас изобщо не върви.. Предложила съм тиква, тиквичка, морков, пащърнак, картоф и магданоз. Правих всякакви комбинации, купувах и готови и повече от 20гр. не изяжда и то с нежелание. То са едни физиономии, че ще повръща, все едно отрова ѝ давам. Един ден реших да опитам с круша уж, че е сладка и пак същият успех имах. На всичкото отгоре се запече, нищо, че винаги има разхлабващ зеленчук. Днес е 5-ти ден и май пак ще правя клизма Мелилакс.
Дълго стана пак, ама така е, като рядко пишем 😃.

# 633
Честита половин годинка, mosca.marina! 🎉
И нашата мина в събота, кога си говорихме за първи симптоми на бремеността и кога дойде това време 😵.

Аз бънджита и проходилки няма да купувам, не се препоръчват от ортопеди.
Не може да сяда сама още моята, но оставя ли я аз си седи и играе така сравнително стабилно.

С играчки май почти нямаме успех. Има една книжка с песни и светлини и една с животните и техните звуци. Тях най-харесва. Другото, с което се занимава, е празни пликчета, торбички, чашки за кафе, пластмасови кутии и всичко, което не е играчка 😃.

И да се оплача, че захранването при нас изобщо не върви.. Предложила съм тиква, тиквичка, морков, пащърнак, картоф и магданоз. Правих всякакви комбинации, купувах и готови и повече от 20гр. не изяжда и то с нежелание. То са едни физиономии, че ще повръща, все едно отрова ѝ давам. Един ден реших да опитам с круша уж, че е сладка и пак същият успех имах. На всичкото отгоре се запече, нищо, че винаги има разхлабващ зеленчук. Днес е 5-ти ден и май пак ще правя клизма Мелилакс.
Дълго стана пак, ама така е, като рядко пишем 😃.
Звучи ми като големия ми син. Захраних го на 6 месеца, а той реално прояде към 7 и нещо. Не знам, с номер 2 почнах на 5 месеца и една седмица и категорично знам, че не е готов и беше грешка.
Играчки си има 3-4 и не смятам да купувам други, от брат му има 1000000 Simple Smile
Още не е седнал сам, върти се, опитва да си пълзи, но стоежа определено не му е сред приоритетите Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 сеп 2021, 08:31 от Rachel Bean

# 634
бел, съчувствам ти за захранването. сигурно си пробвала, но смеси с мляко (каквото даваш нормално) и съвсем малко пюре, така че да е почти течно и предложи лъжичка-две. и избери момент да е в добро настроение и гладна.

звярът си е лакома и за момента яде всичко каквото й дам. само на броколите леко се цупи, но и тях си ги хапва. а.. и чиста оризова каша не искаше, но смесвам с малко плодово пюре и яде. не знам дали заради лакомията или заради това че давах дентокинда с лъжичка и беше свикнала, но като започна веднъж да яде от лъжица пюрета и каши, си хапва с апетит.

утре сме на педиатър. да видим какво ще каже. а на 12.10 имаме час за ортопед.

все още не сяда самостоятелно, но стои доста стабилно, когато има лека опора. и прави сериозни опити да пълзи. в количката вече иска почти само да седи и мрънка, когато я сложа да легне, а не й се спи. а в раницата я слагам и с лице напред и е голямо забавление, като 'танцувам' (по-скоро се поклащам и правя физиономии и й говоря) пред огледалото.

вече сме си обратно в бг повече от седмица и се връщаме към нормалния ритъм. понесе леко полетите, но със смяната на обстановката й се съсипаха навиците за сън. откакто сме пак вкъщи правим опити да спи сама в нейното легло и има някакъв напредък. дано скоро пак започне да спи там по цяла нощ.

# 635
  • София
Привет и от нас. Утре става на 5м малчо,а още се чувствам като в сбъднат сън 🥰. Вчера се върнахме от почивка. Много се забавлява - планински въздух,разходки,басейн,изобщо не се уплаши, зарадва ме много😊 Непрекъснато иска да го държим за ръчичките и той да се набира,да сяда и да се оглежда. На почивката го гушна баща му и сложи ръчички на масата ,много му беше интересно. Май ще препоръчат след около 2 седмици захранване,сякаш не ми се ще преди това. Засега се върти наляво надясно, но сам по коремче в поза за пълзене не е. Играчките трябва да потракват или шумят,плюшковците не са му много интересни. Нощем още се буди по няколко пъти да хапва,но се чудя дали не е за успокоение, не толкова от глад. При вас как е?

# 636
Здравейте!
При нас зъбите са на етапи. Сега е по-кротко, ориентирам се по слюнкоотделянето. Simple Smile
Захранването започна - още сме на първия зеленчук, личната иска 10 дни. Така че вече седмица менюто за обяд е тиква. После ще вкарвам други зеленчуци, повече разхлабващи, защото бебче бая се запича с пюрето, нищо че пие и панда. Преди ходеше всеки ден и макс да пропусне веднъж на 10 дни, сега е веднъж на 2-3 дни, в количества. Simple Smile
Опитвам да давам вода, бебето не пие много, аз забравям..
Чудех се, понеже еднокомпонентите пюрета не са много, като давам комбинации, реално давам цялото пюре като представям нов зеленчук (понеже е в по-малко съдържание) ама така как опитва вкус, то е смесица с още неща. Това дали може да се отрази на вкусовите предпочитания.. в смисъл, че няма да опитва вкуса на един продукт, а смесицата между повече.

Нашето също не стои, даже не се опитвам да я поставям, личната каза след прегледа при ортопед в 6 месец. Само като се храним с пюре е в столчето с лек наклон.

Син заек, браво за полетите!
Бел, как върви с консултанта по сън? Имате ли напредък? Simple Smile
Лира81, при мен има останало 1 нощно хранене и то не всяка вечер. Като хванах, че не е всяка нощ в продължение на 2 седмици, запознах да давам биберон като се събуди, ако не плаче и не е видимо гладна. 50/50 заспива, а ако не - все пак си хапва и продължаваме да спим - не я държа гладна. Simple Smile)

По темата с храненето - само при мен ли се омазва всичко около устата като ядем? Вече имам дрешка за ядене, защото се оказа, че тиквата не се пере.. :д

Последна редакция: пн, 27 сеп 2021, 14:17 от colorful_life

# 637
и при нас беше жестоко омазването в един момент и то точно с тиква или морков, които са много цапащи. май и пюрето тогава беше по-редичко. взех лигавник с ръкави и й прибирах ръцете вътре в ръкавите, че голямата цапаница идваше и от ръцете. помогна доста. все още я храня седнала в мен, така че имам някакъв лек контрол над движенията или поне усещам какво се кани да направи.
от доста време не се цапа или много леко около устата и единични капки върху лигавника. вече използваме обикновен миещ се (пак от икеа). даже този уикенд се престрашихме и на два пъти я хранихме с пюре навън. нямаше никакви поражения.
а тиквата се пере.. просто отнема повече пранета. имаше едно лекьосано боди и след няколко пранета петната изчезнаха.

за новите зеленчуци. много често давам смесени (само с един нов по възможност).. например бях захранила с картофи, моркови и пуйка и сега въведох карфиола със смесено пюре пуйка с карфиол и други зеленчуци. грах също въведох в комбинация с броколи (които вече беше яла самостоятелно). не е необходимо да се яде много. като се дава няколко дни може да се прецени дали има алергична реакция. а и с вкуса се запознават стига да не е умишлено замаскиран..
аз само първото пюре въвеждах дълго. май 8-9 дни. после започнах по 3-4, но гледам да повтарям зеленчуци, за да не ги забрави. особено за 'по-неприятните' важи. тези дни пак ще давам броколи.

а относно запичащи/разхлабващи. тиквата е разхлабваща. просто най-вероятно на  организма му трябва малко повече време да се научи да преработва новата храна. при звяръа също като започнахме пюретата имаше няколко дни без пълен памперс. после се нормализираха нещата.
дадох пюре от слива. общо за 2 дни изяде едно бурканче от 190 грама, като половината го излапа наведнъж вчера следобед и от вчера вечерта пълни 3ти или 4ти памперс, което за нея е ужасно много. но това е. известно време никакви сливи и круши...

а зъби си няма още. каквото докопа се пъха в устата и се дъвче. чеше си венците и с пръсти понякога. но като гледам за момента няма да се появят.

# 638
Colorful_life, още не сме започнали същинската част. Предната седмица водих дневник и в събота обсъждахме. От днес имаме подготвителна седмица и след това вече ще се заемаме сериозно със самостоятелното заспиване.
Като цяло ни похвали, че режимът ни е супер, трябва да поудължим дневния сън и да намалим последния интервал преди вечерния сън, защото идва 3 часа.
Поздрави ни, че ляга между 19:30 и 20:00 часа, че спим на тъмно и не гледаме изобщо телевизия, когато тя е будна.
С някои насоки снощи съкратих интервала до 2:45 мин и успях да я приспя за 3 минути, като първото будене беше след 4 часа за хранене. В този ред на мисли още си ги имаме нощните хранения, като ще опитаме с консултантката да махнем някое.

И да кажа, че няма нещо, което да не съм изпрала със сапуна за петна на ДМ, включително и тиква. Натърквам петното, без да се старая да изчезне и след това в пералнята. Всичко се маха.

# 639
И нашият жираф се скапа. Даже на предната подмишница има дупка. Тия дни ще го отворя да видя дали е мухлясал вътре. Уж не трябва да се мие под чешмата точно поради тази причина, но честно, аз съм го мила така.

Иначе днес й взехме две нови дъвкалки по повод 6 месечието и хич не беше очарована, даже рева.
Ето тези гадини й взех, дано започне да ги харесва, че майка я заболя джоба хаха

Са се похваля, на екскурзия сме в Париж. Денем обикаляме, тя спи в количката или гледа. Но има моменти да мрънка. Трябва да приема, че екскурзиите не са това което бяха. Но пък видяхме Париж по здрач, в 6 сутринта, че става по българско време.

Като се приберем започваме и ние захранване.

# 640
Майчета, паузираха ни захранването за сега - за 4-5 дни. И тиквата ни спряха за месец. Според личната по телефона й е станало тежко, и този зеленчук не й понася. Ще минем на по-бавно захранване с малки порции продължително. Подробно отдолу Sad

Скрит текст:
Снощи: Навън сме с бебе и количката, унасяше се да заспива и повърна пюре през носа и устата и се задави да не може да си поеме дъх и аз правя всички движения, които съм гледала в ютуб и чела при задавено бебе. Така се зарадвах като изплака, както при раждането й. Това за 2-3 секунди цялото. :Д Доста се стреснах.

Не знам това дали да го броя като рефлукс, или че не е успяла да се оригне добре след храненето което бе преди повече от час, ама върна пюре, а след него имаше и хранене с мляко само.

До тук хубаво, случва се, мина, ама имах епизод с час и половина неутешим рев, мазах с Бочко ако е зъб, само на ръце, накрая заспа, пиейки малко водичка и малко мляко. Приличаше на колики, не знам какво беше, ама беше супер неприятно.

И предните дни след пюре имаше лек дискомфорт ама мислех, че просто свиква. :/  

# 641
бързо да се оправя и следващия път да й понесе пюренцето. какъв зеленчук ще пробвате? в германия знам че един от първите е пащърнак, а на нас в бг ни каза педиатърът картоф или морков. сладък картоф също се препоръчва за първи.

ние днес бяхме на консултация и ваксини. на 6 месеца и 11 дни е. измериха я 72 см, 7700 с дрехи. педиатърът каза че добре расте. боцнаха я с хексасима и синфлорикс. сега се гушка и се кани да спи зверчето. иначе е в добро настроение. похапна си и сутринта и на обед.
другата седмица ще правим изследвания --кръв и урина и ехограф на органи.
тези дни мога да започна захранване с жълтък, но трябвало много внимателно. пиле и теле също, когато пожелая.

# 642
Мерси!
С тиква пробвах като неутрален и хипоалергенен зеленчук и на бебче много й хареса. Сега педиатърката новият опит да  е с пащърнак, картоф или морков. Мисля да е с пащърнак.

Днес още е неспокойна и имахме по-кратък епизод на плач, само да я оставя на леглото и почва. Като същ сигурна, че не е зъб, но може да е още от тиквата в храносмилателния тракт.

Много хубави мерки сте докарали вие. Дано минат леко ваксините. Simple Smile

# 643
Ние днес ходихме на изследванията за 6-ти месец. Има показатели под и над референтните стойности, но според педиатъра всичко е наред. За нефролог имаме записан час за 6-ти октомври. Продължава да си е бухтичка 8.900кг. и 69см., но поне забави качването 😃.

Днес имахме и успех с пюрето. Направих ѝ комбинация пащърнак, картоф и морков. Май пащърнакът ще се харесва.

Clorful_life, дано минава бързо. Вие имахте колики до късно и съвсем възможно е захранването да ги е върнало.

# 644
Здравейте!
И на нас ни предстои да започнем захранване следващата седмица.
Бебка си играе със сензорни топки, чешалки и комплект гумени животни. Отново прояви интерес към активната гимнастика.
Педиатърката каза, че вече мога да я прикрепям седнала у мен, защото тя сама иска. Дори, когато правим коремните преси тя се изправя за секунди на крака. Каза също да я държа много пъти дневно за по няколко секунди права като крачетата да опират в твърда повърхност. Това има за цел да премахне рефлекса за свиване на пръстчетата.
Иначе ние от неделя се видяхме в прикачения, детето се събуди с 38.3 температура и диария, разкарваха ни шест часа от болница на болница. Частните клиники нямаха свободни часове за преглед и беше кошмар. Накрая открихме частен денонощен педиатър в 20ДКЦ. Вчера отново беше с температура. Нощем не спи, плаче, върти се. Днес е с хрема и е прегракнала. Надявам се да са зъби, защото лиги текат, ръцете са все в устата, утре сме на преглед, защото педиатърката е отпуска.

Общи условия

Активация на акаунт