Пердета - 10

 • 52 232
 • 709
 •   2
Отговори
 • Мнения: 46 723

Добре дошли в новата тема!

Основни съвети:
Скрит текст:
xenia
"Ще ти дам няколко практични  съвета, които да следваш в етапите на избора на цвят. Валидно е за всички, които още мислят и се чудят какъв цвят да изберат.

-  Първо, се огледай сред собствените вещи и аксесoари, какво имаш желание да внесеш в помещението от наличното. Може би имаш любими картини, статуетки, вазички или друг вид аксесуари, които би искала да сложиш в спалнята? Някои от тях биха могли да ти подскажат евентуална цветова гама.

-  После, помисли над обзавеждането и цветовете в другите помещения. При всичкото желание помещенията да са различни, добре е да има някаква логическа нишка, която да ги обединява.

-  Помисли над това, към коя посока е разположено помещението и колко светлина и топлина ще има в него. Цветовете могат много да допринесат или отнемат. Мисли не само достатъчно ли е естественото осветление, но и не на последно място, изкуственото. В кои точки е планирано, и кое ще осветява преди всичко.

-  Помисли над това какво усещане трябва да създава помещението. Дали би искала да е успокояваща и умиротворяваща атмосфера, или може би романтично-сексуална, или може би по-провокативно-възбуждаща...

-  Прегледай си гардероба и помисли в какви цветове се чувстваш добре и комфортно. Коя гама преобладава и защо имаш афинитет именно към тази гама. Помисли също какви са мотивите и стила които харесваш.

Тези неща си ги запиши на един лист. Ако евентуално имаш цветен аксесоар, който ще внесеш, вземи го или му направи реална цветна снимка, с която да обикаляш в търсене на твоите цветове.  Ако имаш любима дреха, в която много харесваш мотивите или цветовете, същото можеш да направиш и с нея. Намери си някакво парченце от фурнира на спалнята и също го вземи за мостра. Снимка на плочките и вратата.
Събра ли една чантичка с мостри? Супер. С  листа в ръка и мостричките, тръгваш на обиколки по магазините за платове. Ако този кит не е прекалено обемист, си го носиш винаги и навсякъде със себе си- не се знае къде и в какво ще се влюбиш от пръв поглед.
Ако държиш на килим в спалнята, започваш от килима. Ако такъв няма да има, тръгваш по магазините за спално бельо и покривала.
Помни, че голяма част от "дрешките" на самото легло, би могла да ушиеш сама от харесан плат. Може би това ще е плат подходящ и за перде и така ще вържеш спалния комплект с пердето.  Помни, че това не е детска спалня и внимавай спалното бельо да не е прекалено инфантилно, с някакви ярки рисунки на пингвини и подобно... Избирай цветно, но елегантно и изчистено. Ако планираш спалното бельо да е едновременно и покривало на спалнята, бъди особено внимателна към избора и акцентирай на качествена скъпа материя и представителен вид.
Когато избираш мотивите. Имаш вече един мотив на пода, така че го взимай под внимание. Добре е да повториш някъде мотива на ромбове като напомняне. Добре е също да го съчетаеш с други геометрични и контрастни мотиви (кръгове, линии). В спалнята си имаш изрязани дъги, можеш да ги подчертаеш с подходящи мотиви.

След магазините за спално бельо, обиколи магазини за платове (всякакви и различни), както и магазини за пердета и дамаски.

Вероятно ще си харесаш много и различни платове. Вземи от всеки по мостричка. Заостри особено внимание на платове, които се продават в дизайнерски комбинации. Това са  серии подбрани от специалисти в комплект с различни мотиви, но като правило обединени от една идея или цветова гама.  Такива серии могат да са ти много полезни.
 
Събери в къщи различните комбинации от мострички, разделени от различни теми, мотиви и цветови гами. Подреди ги някъде така че да са ти пред погледа и премисли коя комбинация ти допада най-много и защо. Помисли кой плат за къде би бил подходящ и какъв плат липсва в комплекта.

Когато се определиш с това, което ти допада най-много, вече е много по-лесно да се определиш с цвят на стените, копирайки съществуващи в платовете цветове, Тогава ще се определиш и с настенната декорация имайки пред очите си наличните мотиви.
Тук може да постнеш всичко това във форума и да получиш по-ценен и практичен съвет.

Дългичко се получи, но се надявам на някой да е било полезно като етапи на мислене и подготовка за декорация на помещението. Помнете, че няма добър декор, който  да не е добре премислен и планиран. И не пренебрегвайте тези правила купувайки импулсивно.""- Малка стена с малки разстояния до прозореца от ъглите. Това налага пердетата да са плътно до ъглите за да ти разшири стената визуално.
- Нисък таван. Това налага пердетата да са плътно до тавана, да създават отвесен линеен образ, който да повдигне визуално. Корниз точно над прозореца не е за предпочитане.
- Несиметрично разположение на прозореца спрямо стената. Това трябва да бъде поправено с перде"
 

"Едноцветието принципно не може да е грешка. Грешка е съчетание на несъчетаеми тоналности. Но, ако избираш да правиш едноцветен или "тон в тон" интериор, трябва да правиш контраста в текстури и материали. За какъв цвят става дума?
Ако в стаята се предполагат и други цветове, трябва да се гледа разпределението им, контраст, осветеност, наситеност, визуален ефект...за да не стане гаф и да се постигне лош ефект със сливането. Просто нещата се разглеждат комплексно."

Старите теми:

# 1
 • София
 • Мнения: 1 679
Благодаря за новата тема, прехвърлям си питането, че май успях да го пусна в старата минута преди да бъде заключена Simple Smile

Здравейте, колко според вас стърчи напред пред корниза плътната завеса, когато се събере? Краят на корниза е зад една колона и реално там ще се събира завесата, но корниза е доста близо до колоната, дали пък няма да опира се чудя..

# 2
 • Мнения: 511
На колко см от пода се оставя дълго перде-2 или 3 см? Или повече?

# 3
 • Мнения: 12 016
На колкото ви харесва на вас. Аз не обичам пердето да мете пода. Един сантиметър разлика не е нищо.
Измерете на 3-4 места разстоянието от пода до тавана, че понякога има сериозни разлики.

# 4
 • Мнения: 39 985

Здравейте, колко според вас стърчи напред пред корниза плътната завеса, когато се събере? Краят на корниза е зад една колона и реално там ще се събира завесата, но корниза е доста близо до колоната, дали пък няма да опира се чудя..
Аз не те разбрах.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 268
Завесата стърчи в зависимост от размера й. Ако е дълга 5-6 м ще стърчи доста, поне4-5 см. Ако е по-къса, ще стърчи по-малко.
А дължината на пердета та са според вкуса на всеки. Според мен 2 см е ок и то при условие, че таванът и подът не са много криви

# 6
 • Мнения: 17 128
Краят на корниза е зад една колона и реално там ще се събира завесата, но корниза е доста близо до колоната, дали пък няма да опира се чудя..
Една педя някъде ще ви трябва. Колко всъщност е разстоянието?

# 7
 • Мнения: 150
Здравейте Simple Smile
Какво мислите за прозорец тип "френски" с щори "ден и нощ"и отгоре тънко "воал" перде?

# 8
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 11 021
Здравейте Simple Smile
Какво мислите за прозорец тип "френски" с щори "ден и нощ"и отгоре тънко "воал" перде?
На обикновен прозорец стои доста добре. Защо не и на френски.

# 9
 • Мнения: 6 828
А доколко е практично? Отваряеми ли са френските прозорци?

# 10
 • Мнения: 150
Отваря се част от него, което е врата.

# 11
 • Мнения: 6 828
Ако щората е цяла, никак не ми изглежда удобно. Ако пък е закачена на всяко от крилата, няма да изглежда добре.

# 12
 • Мнения: 150
Не знам, не мога да преценя и затова събирам мнения.

# 13
 • Мнения: 17 128
Кое не стои добре?

# 14
 • Мнения: 6 828
Добави и перде отгоре

Общи условия

Активация на акаунт