Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пердета - 10

 • 9 361
 • 174
 •   1
Отговори
 • Мнения: 43 551

Добре дошли в новата тема!

Основни съвети:
Скрит текст:
xenia
"Ще ти дам няколко практични  съвета, които да следваш в етапите на избора на цвят. Валидно е за всички, които още мислят и се чудят какъв цвят да изберат.

-  Първо, се огледай сред собствените вещи и аксесoари, какво имаш желание да внесеш в помещението от наличното. Може би имаш любими картини, статуетки, вазички или друг вид аксесуари, които би искала да сложиш в спалнята? Някои от тях биха могли да ти подскажат евентуална цветова гама.

-  После, помисли над обзавеждането и цветовете в другите помещения. При всичкото желание помещенията да са различни, добре е да има някаква логическа нишка, която да ги обединява.

-  Помисли над това, към коя посока е разположено помещението и колко светлина и топлина ще има в него. Цветовете могат много да допринесат или отнемат. Мисли не само достатъчно ли е естественото осветление, но и не на последно място, изкуственото. В кои точки е планирано, и кое ще осветява преди всичко.

-  Помисли над това какво усещане трябва да създава помещението. Дали би искала да е успокояваща и умиротворяваща атмосфера, или може би романтично-сексуална, или може би по-провокативно-възбуждаща...

-  Прегледай си гардероба и помисли в какви цветове се чувстваш добре и комфортно. Коя гама преобладава и защо имаш афинитет именно към тази гама. Помисли също какви са мотивите и стила които харесваш.

Тези неща си ги запиши на един лист. Ако евентуално имаш цветен аксесоар, който ще внесеш, вземи го или му направи реална цветна снимка, с която да обикаляш в търсене на твоите цветове.  Ако имаш любима дреха, в която много харесваш мотивите или цветовете, същото можеш да направиш и с нея. Намери си някакво парченце от фурнира на спалнята и също го вземи за мостра. Снимка на плочките и вратата.
Събра ли една чантичка с мостри? Супер. С  листа в ръка и мостричките, тръгваш на обиколки по магазините за платове. Ако този кит не е прекалено обемист, си го носиш винаги и навсякъде със себе си- не се знае къде и в какво ще се влюбиш от пръв поглед.
Ако държиш на килим в спалнята, започваш от килима. Ако такъв няма да има, тръгваш по магазините за спално бельо и покривала.
Помни, че голяма част от "дрешките" на самото легло, би могла да ушиеш сама от харесан плат. Може би това ще е плат подходящ и за перде и така ще вържеш спалния комплект с пердето.  Помни, че това не е детска спалня и внимавай спалното бельо да не е прекалено инфантилно, с някакви ярки рисунки на пингвини и подобно... Избирай цветно, но елегантно и изчистено. Ако планираш спалното бельо да е едновременно и покривало на спалнята, бъди особено внимателна към избора и акцентирай на качествена скъпа материя и представителен вид.
Когато избираш мотивите. Имаш вече един мотив на пода, така че го взимай под внимание. Добре е да повториш някъде мотива на ромбове като напомняне. Добре е също да го съчетаеш с други геометрични и контрастни мотиви (кръгове, линии). В спалнята си имаш изрязани дъги, можеш да ги подчертаеш с подходящи мотиви.

След магазините за спално бельо, обиколи магазини за платове (всякакви и различни), както и магазини за пердета и дамаски.

Вероятно ще си харесаш много и различни платове. Вземи от всеки по мостричка. Заостри особено внимание на платове, които се продават в дизайнерски комбинации. Това са  серии подбрани от специалисти в комплект с различни мотиви, но като правило обединени от една идея или цветова гама.  Такива серии могат да са ти много полезни.
 
Събери в къщи различните комбинации от мострички, разделени от различни теми, мотиви и цветови гами. Подреди ги някъде така че да са ти пред погледа и премисли коя комбинация ти допада най-много и защо. Помисли кой плат за къде би бил подходящ и какъв плат липсва в комплекта.

Когато се определиш с това, което ти допада най-много, вече е много по-лесно да се определиш с цвят на стените, копирайки съществуващи в платовете цветове, Тогава ще се определиш и с настенната декорация имайки пред очите си наличните мотиви.
Тук може да постнеш всичко това във форума и да получиш по-ценен и практичен съвет.

Дългичко се получи, но се надявам на някой да е било полезно като етапи на мислене и подготовка за декорация на помещението. Помнете, че няма добър декор, който  да не е добре премислен и планиран. И не пренебрегвайте тези правила купувайки импулсивно.""- Малка стена с малки разстояния до прозореца от ъглите. Това налага пердетата да са плътно до ъглите за да ти разшири стената визуално.
- Нисък таван. Това налага пердетата да са плътно до тавана, да създават отвесен линеен образ, който да повдигне визуално. Корниз точно над прозореца не е за предпочитане.
- Несиметрично разположение на прозореца спрямо стената. Това трябва да бъде поправено с перде"
 

"Едноцветието принципно не може да е грешка. Грешка е съчетание на несъчетаеми тоналности. Но, ако избираш да правиш едноцветен или "тон в тон" интериор, трябва да правиш контраста в текстури и материали. За какъв цвят става дума?
Ако в стаята се предполагат и други цветове, трябва да се гледа разпределението им, контраст, осветеност, наситеност, визуален ефект...за да не стане гаф и да се постигне лош ефект със сливането. Просто нещата се разглеждат комплексно."

Старите теми:

# 1
 • София
 • Мнения: 1 514
Благодаря за новата тема, прехвърлям си питането, че май успях да го пусна в старата минута преди да бъде заключена Simple Smile

Здравейте, колко според вас стърчи напред пред корниза плътната завеса, когато се събере? Краят на корниза е зад една колона и реално там ще се събира завесата, но корниза е доста близо до колоната, дали пък няма да опира се чудя..

# 2
 • Мнения: 255
На колко см от пода се оставя дълго перде-2 или 3 см? Или повече?

# 3
 • Мнения: 5 639
На колкото ви харесва на вас. Аз не обичам пердето да мете пода. Един сантиметър разлика не е нищо.
Измерете на 3-4 места разстоянието от пода до тавана, че понякога има сериозни разлики.

# 4
 • Мнения: 28 887

Здравейте, колко според вас стърчи напред пред корниза плътната завеса, когато се събере? Краят на корниза е зад една колона и реално там ще се събира завесата, но корниза е доста близо до колоната, дали пък няма да опира се чудя..
Аз не те разбрах.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 123
Завесата стърчи в зависимост от размера й. Ако е дълга 5-6 м ще стърчи доста, поне4-5 см. Ако е по-къса, ще стърчи по-малко.
А дължината на пердета та са според вкуса на всеки. Според мен 2 см е ок и то при условие, че таванът и подът не са много криви

# 6
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
Краят на корниза е зад една колона и реално там ще се събира завесата, но корниза е доста близо до колоната, дали пък няма да опира се чудя..
Една педя някъде ще ви трябва. Колко всъщност е разстоянието?

# 7
 • Мнения: 78
Здравейте Simple Smile
Какво мислите за прозорец тип "френски" с щори "ден и нощ"и отгоре тънко "воал" перде?

# 8
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 483
Здравейте Simple Smile
Какво мислите за прозорец тип "френски" с щори "ден и нощ"и отгоре тънко "воал" перде?
На обикновен прозорец стои доста добре. Защо не и на френски.

# 9
 • Мнения: 3 408
А доколко е практично? Отваряеми ли са френските прозорци?

# 10
 • Мнения: 78
Отваря се част от него, което е врата.

# 11
 • Мнения: 3 408
Ако щората е цяла, никак не ми изглежда удобно. Ако пък е закачена на всяко от крилата, няма да изглежда добре.

# 12
 • Мнения: 78
Не знам, не мога да преценя и затова събирам мнения.

# 13
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
Кое не стои добре?

# 14
 • Мнения: 3 408
Добави и перде отгоре

# 15
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 483
И кое му е зле? Пердето си е перде, щората си е щора.


Нямам точно комбинацията на момичето, защото френския прозорец ми е между усвоената тераса и хола и там имам само тънко перде. А щорите са на прозорците на терасата, а там е кухня и съответно е само със щора.

# 16
 • Мнения: 1 863
Много зависи какъв е френският прозорец, цвят и размер, какво е обзавеждането

, в някои интериори повече ми харесва с римски щори,в други с щори плисе и все пак е въпрос на вкус Simple Smile!

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 21:10 от Natt***

# 17
 • София
 • Мнения: 2 994
Категорично не харесвам комбинация щори с перде, да си кажа Grinning Като манджа с грозде ми е

# 18
 • Мнения: 3 408
Ами и аз тва казах, и с доказателствата не стана по-добре.

# 19
 • София
 • Мнения: 1 514
Здравейте, как мислите, че е по-добре при обикновен прозорец и балконска врата на Г? Едно цяло перде, което да завива или две отделни, растиянието от прозореца до ъгъла, където започва балконската врата е около 40-50 см.

# 20
 • Мнения: 55
Цяло, което да завива.

# 21
 • Мнения: 2 190
Виждали ли сте някъде подобно перде?
https://www.pinterest.com/pin/261419953345519176/
Или бяло с тъмносини и червени дребни цветчета?

# 22
 • София
 • Мнения: 1 514
Дайте акъл Simple Smile
Мисля да е с пердета, които да завиват, на колко да е разделена плътната завеса, в единия край на прозореца и после чак след вратата или? Вероятно ще взема бежови пердета, но ако имате някакви по-интересни идеи бих ги обмислила Simple Smile

# 23
 • Мнения: 255
jen_kata, имам в 2 стаи подобна  ситуация. На вратата съм сложила щори. На мен ми стои грозно с пердета под ъгъл

# 24
 • Мнения: 55
Виждали ли сте някъде подобно перде?
https://www.pinterest.com/pin/261419953345519176/
Или бяло с тъмносини и червени дребни цветчета?
В Икеа, плат

# 25
 • София
 • Мнения: 1 123
И ние ще имаме френски прозорец и на съседната стена вратопрозорец. Решила съм френският да е с римска щора и перде, което да стои издърпано през повечето време, а вратопрозорецът ще е само с римска щора.

# 26
 • Мнения: 151
Моля за мнение харесах един фототапет и ми запратиха снимка и с цветовете му. Не мога да реша какви цветове ще е добре за другите стени, съответно пердето и килима. Вие как си го представяте Simple Smile

# 27
 • Мнения: 560
snejanks09 зависи от цвета на мебелите, настилки, врати и т.н. Ако другите стени ще са с латекс бих съчетала с най-светлия, основата на тапета. Пердетата дюс в някой от цветовете от палитрата по-горе

# 28
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
Зависи дали искаш светли или контрастиращи и тъмни цветове. Става с пердета в маслинено (сиво-зелено) или в прасковено (розово-оранжево), на пода рогозка в натурален цвят с ресни както е на картинката с легълцето. Другите стени в бяло или в онова бледозеленикаво като малките листенца от тапета, може и една бяло и една маслинено ако харесвате такива неща. Аксесоари в бяло-зелени тонове. Става и да направиш всичко бяло, пердета, стени, рогозки и да добавиш аксесоари в друг цвят. На пода и само ламинат е добре, без килими.

# 29
 • Мнения: 55
Зелени и бледозелени пердета и кафяв килим...

# 30
 • Мнения: 560
Някой може ли да ми измери колко излизат напред пердетата от стената при събрано състояние? За комбинация от плътно и тънко перде. Благодаря! Ще слагаме климатик на съседната стена и искам да предвидя колко навътре трябва да монтират климатика, така че да не се вижда онази пластмаса, която скрива голямата тръба

# 31
 • София
 • Мнения: 1 904
Моля за мнение ... интересува ме от тръбните корнизи, които нямат халки как се свалят пердетата.... искам корниз с който тази дейност е най-лесна. В момента имам в едната стая тръбен-дървен, но той е с халки и на него са сложени кукички. Откачването на пердетата е доста трудоемко. В другата стая съм с релси и там е същата работа.
Нещо такова имам като идея, с такъв перделък.
https://www.pinterest.com/pin/726627721132464605/
Но нямам идея как се свалят и какъв точно трябва да е корниза... Може би нещо от този сорт.
https://www.home-max.bg/korniz-elba-raztegaem-190-340-sm-kamenno-sivo/
И още нещо, понеже корнизът трябва да е двоен за тънко и плътно перде, а на мен ми харесва стената за завършва с фриз, на стената на която е прозореца май няма да може да се постави пред корнизите /или поне аз не си го представям/. Прозорците са високи, около педя под тавана и лично на мен ми харесва перде, което почва от тавана.

# 32
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 483
За този тип нанизване ти трябва точно такъв тръбен корниз. Той се поставя над прозореца, на държачи (има единични за една тръба, има и двойни, за две) и когато искаш да свалиш или качиш пердето сваляш цялата тръба или просто я надигаш да излезе от държача и да освободиш края. За мен такова нанизване ще е мъка, особено ако корнизът е дълъг и трябва да извършваш тази дейност сама.
Пред него аз не виждам как ще се сложи фриз, защото с две тръби ще излезе много напред. Също няма как да ти започва пердето от тавана. Ако искаш пердето да започва от тавана и да има фриз, помисли за пвц корниз с два канала.

# 33
 • София
 • Мнения: 1 904
За този тип нанизване ти трябва точно такъв тръбен корниз. Той се поставя над прозореца, на държачи (има единични за една тръба, има и двойни, за две) и когато искаш да свалиш или качиш пердето сваляш цялата тръба или просто я надигаш да излезе от държача и да освободиш края. За мен такова нанизване ще е мъка, особено ако корнизът е дълъг и трябва да извършваш тази дейност сама.
Пред него аз не виждам как ще се сложи фриз, защото с две тръби ще излезе много напред. Също няма как да ти започва пердето от тавана. Ако искаш пердето да започва от тавана и да има фриз, помисли за пвц корниз с два канала.
Благодаря, blue.angel, определено нанизването ми изглежда като песен в сравнение с усилията, които полагам с кукичките. Особено ако корнизът е лек...свалям го, надигам, изнизвам ..../ама сега си говоря така, не съм опитвала, затова зададох въпроса/. Може би ще се лиша от едната тръба, ще остане само плътното. То дефакто няма да се вижда корниз, защото пердето "настърча" от тръбата. Ще го мисля, имам още време. Притеснява ме и плъзгането на пердето, да не стане като го дръпна да падне и корниза ...Smile

# 34
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 483
То за лекото е лек, ама или трябва да го свалиш долу, да нанижеш пердето и да го качиш. Което за мен би било трудно, предвид, че пердето ще се влачи. Аз бих се пребила носейки корниз и перде, мъчейки се да се кача на стълбата, пък и да уцеля държачите. Ако само ще надигаш и ще нанизваш, с една ръка ще ти е трудно низането, предвид, че другата ще ти е заета да държи повдигнат корниза. С помощ би се получило лесно.
Аз вкъщи съм с два тръбни и кукички в две от стаите. Лесно ми е, но съм само с тънко перде, а то е лекичко и си се оправям сама с откачане/закачане. В третата стая ми е релса с плъзгачи, които съм зашила за пердето. За пране свалям и пера със все плъзгачите, които са пластмасови. Отпред имам гипсов фриз. Като дойде време да закачам, започва мъката. Аз съм ниска и не стигам, ММ едва си пъха ръката зад фриза. Абе цирк е, чакам да направим ремонт и да го изкъртим, за да си сложа и там тръбен и да си спестя главоболията.

# 35
 • Мнения: 3 408
Щом искаш да е скрито зад фриз/стиропорен корниз аз не виждам колко трябва да е голям тоя фриз, за да не се вижда тръбния..
Намерих ей това

Като гледам трудничко ще е да вадиш и слагаш, защото и напред ще си ограничена от фриза.
За мен тръбните са си за открито, релсовите са за зад фриз.

# 36
 • Мнения: 3 283
Здравейте!

Дали можете да ми кажете къде в София мога да си избера пердета, които да ушият за три седмици или по-малко?

Срокът ми е много важен, че искаме да си ги носим в чужбинско. Преди пет години или шест години ни ушиха перде за детска стая на улица 'Екзарх Йосиф' - пердето не е нищо особено, но нито цветовете са мръднали, нито пък то самото. Много съм доволна, но си спомням, че не беше много ясно дали ще бъде готово в посочения срок, а тогава беше само едно. Сега ми трябват три пердета за спални и две големи за хол.

Мерси предварително за предложенията.

# 37
 • София
 • Мнения: 1 904
blue.angel, second, благодаря ви момичета, все с нещо трябва да се направи компромис. На този етап мисля да е с фриза, който крие тръбния корниз.
Ако корниза е точно над прозореца в този случай може да си има фриз на стената. Ще го мисля, има варианти, но предпочитам удобството.

# 38
 • Мнения: 28 887
Да се изкажа за тръбните корнизи и перделъци. Моите перделъци карам шивачите да ми ги ушиват като тръба. Не тръбата да минава в опредлените отделения на перделъка, а директно влиза в перделъка.
Самият перделък е зашит след като педето в тази част е подгънато поне 3 см. Така над тръбата има бордюр, който също се набира, а самото перде вече може да се окачва и на релсов корниз, като се добавят само кукички.

# 39
 • София
 • Мнения: 1 904
Да се изкажа за тръбните корнизи и перделъци. Моите перделъци карам шивачите да ми ги ушиват като тръба. Не тръбата да минава в опредлените отделения на перделъка, а директно влиза в перделъка.
Самият перделък е зашит след като педето в тази част е подгънато поне 3 см. Така над тръбата има бордюр, който също се набира, а самото перде вече може да се окачва и на релсов корниз, като се добавят само кукички.
Mariat, аз точно от тези кукички искам да избягам.
Нещо такова ли имаш предвид?
https://www.pinterest.com/pin/338544096971883129/

Това харесах като компромис с една тръба два вида пердета. С две ми стои много грубо.
https://www.pinterest.com/pin/382102349616039264/

# 40
 • Мнения: 28 887
Да, Еми. Много лесно се нанизва пердето.

# 41
 • Мнения: 2 190
мисля, че в икеа си спазват сроковете за шиене и май са по-малки от три седмици.

# 42
 • Мнения: 3 283
мисля, че в икеа си спазват сроковете за шиене и май са по-малки от три седмици.

Мерси, ама не искам от пердета от Икеа. И тук си имаме Икеа и предполагам, че предлагат едно и също (макар че ги излових, че в българската Икеа продават точно леглото, което ми трябва като размери, а в тукашната не).

# 43
 • София
 • Мнения: 1 123
Аз съм с пвц релсов корнизи и пластмасови кукички в нас. Смъква пердето с кукички те и го пера с тях. После само нанизвам обратно, докато е мокро и съм готова.

# 44
 • Мнения: 560
Здравейте!

Дали можете да ми кажете къде в София мога да си избера пердета, които да ушият за три седмици или по-малко?

Срокът ми е много важен, че искаме да си ги носим в чужбинско. Преди пет години или шест години ни ушиха перде за детска стая на улица 'Екзарх Йосиф' - пердето не е нищо особено, но нито цветовете са мръднали, нито пък то самото. Много съм доволна, но си спомням, че не беше много ясно дали ще бъде готово в посочения срок, а тогава беше само едно. Сега ми трябват три пердета за спални и две големи за хол.

Мерси предварително за предложенията.
Първо си избери плат, който ти харесва. Ако фирмата от която ще купиш плата не могат да ти го ушият за три седмици си вземаш плата и го носиш в някое шивашко ателие. Със сигурност ще ти ги ушият по- бързо, но първо се уговори с шивачката

# 45
 • Мнения: 3 283
Здравейте!

Дали можете да ми кажете къде в София мога да си избера пердета, които да ушият за три седмици или по-малко?

Срокът ми е много важен, че искаме да си ги носим в чужбинско. Преди пет години или шест години ни ушиха перде за детска стая на улица 'Екзарх Йосиф' - пердето не е нищо особено, но нито цветовете са мръднали, нито пък то самото. Много съм доволна, но си спомням, че не беше много ясно дали ще бъде готово в посочения срок, а тогава беше само едно. Сега ми трябват три пердета за спални и две големи за хол.

Мерси предварително за предложенията.
Първо си избери плат, който ти харесва. Ако фирмата от която ще купиш плата не могат да ти го ушият за три седмици си вземаш плата и го носиш в някое шивашко ателие. Със сигурност ще ти ги ушият по- бързо, но първо се уговори с шивачката

Благодаря, ще пробвам. Лошото е, че действието ще се развива през август, който си е отпускарски месец. Дано намеря  някоя от познатите шивачки, че ми трябва и за едно яке, което детето скъса точно на третото обличане.

# 46
 • София
 • Мнения: 735
Здравейте, дами! Идвам за съвет. Правя ремонт в една стая и се чудя какви пердета да сложа.
Скрит текст:
Под прозореца ще има конвектор, мисля си за бели, прозрачни пердета и още едни отгоре плътни, само за цвета се колебая още, питанката ми е, дали да са дълги до долу на цялата стена, или вляво да е дълго до долу а, при прозореца да е до перваза. Не мога да си представя как ще стои...Не съм отхвърлила и идеята за щори, също.

# 47
 • Мнения: 28 887
Аз не харесвам пердета с различна дължина. Ако зависи от мен- изцяло дълги пердета.

# 48
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
елказелка, ще има ли нещо пред конвектора, диван и т.н.? Ако да, може късо перде или щора. Иначе естетически би било по-добре конвектора да се скрие зад тънко перде с корниза издаден по-напред. Но все пак цвят и форми на пердето е най-добре да се избират накрая след обзавеждането за да могат да се напасват стилно.

# 49
 • София
 • Мнения: 735
Успоредно на прозореца ще има легло, на около метър от конвектора

# 50
 • Мнения: 478
Свекърва ми има конвектори и пердетата , които са в близост до тях пожълтяха.

# 51
 • Мнения: 28 887
Много пъти сме обсъждали, че когато работи конвектор, пердетата може да се повдигнат с държачи.

# 52
 • София
 • Мнения: 735
Кеото означава през половината година Simple Smile

# 53
 • Мнения: 28 887
Ако продължава да е по половин година- бих си ушила и едни къси Stuck Out Tongue Winking Eye. Но едно перде с къса и дълга част- от мен има не.

# 54
 • Мнения: 255
Някой да е поръчвал пердета от тук:
https://bibtexhome.com/
До момента цените на метър плат и метър ушиване са най-добри.

# 55
 • Мнения: 1 863
Елказелка, аз също съм за дълго перде, късо и дълго и на мен изобщо не ми е красиво. Друг вариант е римски щори, сега поне има толкова красиви десени

# 56
 • София
 • Мнения: 735
Тези щори как се перат и не събират ли много прахоляк?

# 57
 • Мнения: 3 652
Една година живях в жилище с такива щори. Монтирани от известна фирма и доста скъпи. Прахоляк събират. В едната стая бяха си почернели видимо. От фирмата си имат такса да дойдат да ги демонтират и почистят, после идват и ги слагат. Имат малки пластмасови ушички, през които минават ремъчетата за набиране и част, от тях се бяха счупили с времето. Механизмите от време на време се развалят и т.н. Иначе като визия много ми допадат, но това, че не мога да сваля и изпера ми е голям минус, а фирменото почистване е доста скъпо....

# 58
 • Мнения: 478
Аз имам такива щори в спалнята. Преди 15 години  си ги ших сама, като гърбът им го направих от плат с тъмна нишка. Тогава бяха доста непопулярни в България и си бях купила механизмите, халките и въженцата от Холандия. Платът също, но не защото тук нямаше, а защото е същият като тапетите.  Тапети имам само на едната стена от стаята и стана много симпатично в комбинация с щорите. Наистина свалянето за пране и закачането после си е занимавка, но не по-досадна от закачането на кукички или нанизването на халки.  По-скоро като неудобство бих отразила това, че пречат на широкото отваряне на прозореца.

# 59
 • Мнения: 1 863
В къщи навсякъде сме с римски щори, плата беше антистатик, нашите са с лепки и метални кукички, чистя ги с прахосмукачка и след като ми обявиха срок от 20 дни за пране от фирмата, от която ги купих- свалям и пера в банята. Лично на мен ми е по трудно прането на пердета и окачването им.

# 60
 • Мнения: 4 996
В кой от магазините на дом Хармония в София да отида? В смисъл, че има по-голям избор.

# 61
 • Мнения: 478
В къщи навсякъде сме с римски щори, плата беше антистатик, нашите са с лепки и метални кукички, чистя ги с прахосмукачка и след като ми обявиха срок от 20 дни за пране от фирмата, от която ги купих- свалям и пера в банята. Лично на мен ми е по трудно прането на пердета и окачването им.
Аз ги пера в пералнята, вадя пръчките, халките са ми пластмасови

# 62
 • Мнения: 197
Щори плисе или тяхната комбинация с пердета също е удаче вариант за балконска врата и отделни прозорци.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 63
 • София
 • Мнения: 1 123
Здравейте, искам да попитам за икейските размери https://www.ikea.bg/products/curtains/curtains-blinds/curtains/l … k-t-2-br/60444476
Това 145х300 е размерът на двете завеси или на едната? Тоест едната е 145см или двете общо?

# 64
 • Мнения: 28 887
На едната завеса.

# 65
 • Мнения: 1 863
Meri79, как вадите пръчките?

# 66
 • Мнения: 478
Meri79, как вадите пръчките?

Понеже аз съм си шила щорите сама, на канала, в който влиза пръчката единият му край го оставих отворен. Така много лесно вадя и пъхам пръчките обратно

# 67
 • Мнения: 49
Не намерих да е коментирано, затова ще попитам, може ли да споделите плюсове и минуси на корнизите тип тръба и пердетата с метални халки в самия плат?

# 68
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 483
Не намерих да е коментирано, затова ще попитам, може ли да споделите плюсове и минуси на корнизите тип тръба и пердетата с метални халки в самия плат?
Малко по-нагоре коментирахме закачане на пердета без кукички. Същото важи и за тези с халки в плата. За мен малко трудно би се справил сам човек със сваляне и качване на пердето. Не знам и този метал колко е устойчив на пране и съответно ръжда. Може и да е ОК, не съм имала такива завеси.

# 69
 • София
 • Мнения: 1 904
Не намерих да е коментирано, затова ще попитам, може ли да споделите плюсове и минуси на корнизите тип тръба и пердетата с метални халки в самия плат?
Някой в темата беше споделил, че тръбата се драска от металните халки.

# 70
 • sofia
 • Мнения: 377
Момичета моля за коментар някой дали има тези предмета от Икеа? Питането ми е дали са хубави на живо,дали са блекаут? Търся си жълти за една супер слънчева стая..
https://www.ikea.bg/products/curtains/curtains-blinds/curtains/m … 2-br-k-t/50417789

# 71
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
може ли да споделите плюсове и минуси на корнизите тип тръба и пердетата с метални халки в самия плат?
Плюсът е естетиката, вземат се заради самия корниз, гледай снимки и си прецени. Минус е че по-трудно се дърпат и трябва да си ги нагласяш сам. Тези с релсите могат да се дърпат с минимално усилие и заради перделъка пердето се подрежда само на равномерни гънки.

# 72
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 483
Не намерих да е коментирано, затова ще попитам, може ли да споделите плюсове и минуси на корнизите тип тръба и пердетата с метални халки в самия плат?
Някой в темата беше споделил, че тръбата се драска от металните халки.
Ако е боядисана, да, ако е сива метална, нищо й няма. Или поне не си личи да й има. Имам ги над 10 години. За да стои подредено пердето, трябва да е с отделни халки с кукички и перделик. Ако е грамотно ушито, пердето скрива кукичките и седи много красиво.

# 73
 • Варна
 • Мнения: 1 064
Здравейте дами! Моля за съвет къде във Варна мога да намеря хубави метални корнизи.

# 74
 • Мнения: 151
И аз търся метален корниз на прилична цена, няма значение къде ако може да се поръча? Бяхме взели от айко, доволна съм но май само сив, а сега търся златен на цвят двоен 😊
И да попитам колко трябваше да е по-дълъг корниза спрямо прозореца?

# 75
 • София
 • Мнения: 7 735
Meri79, как вадите пръчките?

Понеже аз съм си шила щорите сама, на канала, в който влиза пръчката единият му край го оставих отворен. Така много лесно вадя и пъхам пръчките обратно

Мери, а какви механизми ползва за щорите и от къде.

# 76
 • Мнения: 478
Meri79, как вадите пръчките?

Понеже аз съм си шила щорите сама, на канала, в който влиза пръчката единият му край го оставих отворен. Така много лесно вадя и пъхам пръчките обратно

Мери, а какви механизми ползва за щорите и от къде.
Механизмите ги домъкнах от Холандия преди 15 години.  Въжета, халки, пръчки - всичко си донесох.   Тогава живеех там и мислех, че тук няма да има такива. Всъщност се оказа, че има, но не бяха толкова популярни.

# 77
 • Мнения: 2 190
кои магазини за пердета препоръчвате с най-голям избор и качество, вкл на изработка? да знам откъде да ги почвам. Simple Smile

# 78
 • Мнения: 560
кои магазини за пердета препоръчвате с най-голям избор и качество, вкл на изработка? да знам откъде да ги почвам. Simple Smile

В Севлиево ли? Или в Полски Тръмбеш Simple Smile

# 79
 • Мнения: 2 190
а, да Simple Smile в софия Simple Smile

# 80
 • Мнения: 2 685
Някой да е поръчвал пердета от тук:
https://bibtexhome.com/
До момента цените на метър плат и метър ушиване са най-добри.

Купувала съм си плат ( не ме устрои срока за учиване. Имаше кой да ми ги ушие.
Хареса ми десена , не беше толкова заради цената.Доволна съм от качеството им.
Пердета имам от Бибтекс и Дом Хармония.

Сега сме в търсене на пердета за щерката, номтя нищо не си харесва

# 81
 • Мнения: 4 996
Пердета имам от Бибтекс и Дом Хармония.
Кой магазин на Дом Хармония, на кой адрес?

# 82
 • Мнения: 2 685
От магазина на бул. Цар Борис III,  на Красно село. Каквото съм си купила от тях , си е и шито от тях после. И един корниз , който си монтираха.

# 83
 • Мнения: 255
Ширина на перделика 8 см добре ли ще стои при височина на тавана 2,50 , перде - на 3 см от пода? Набор 1 към 2,

# 84
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
Ширина на перделика 8 см добре ли ще стои при височина на тавана 2,50 , перде - на 3 см от пода? Набор 1 към 2,
Съвсем нормални ми се виждат тия мерки Hands Plus1

# 85
 • Мнения: 255
Това перде набор 1 към 2 ли е ,как мислите:
https://curtains.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8/% … D0%BB%D0%B5%D0%BD

# 86
 • София
 • Мнения: 7 735

Използвам последния пост, за да искам мнение.
Такъв тип плат подходящ ли е за римски щори?
Търся нещо прозрачно, без хоризонтални шарки или такива, които трябва да се напасват по някаква причина, тъй като идеята е аз да ги сътворя. Структура подобна лен предполагам ще е по лесна за шиене.
В момента съм с това в стаята на децата:
Скрит текст:
но ми е скъпо да го приложа и в хола.
Гледам и това:
https://zavesi.bg/bg/product/2964.html
или
https://zavesi.bg/bg/product/2965.html
Цветовете в стаята са "земни" - пясъчно, прасковено, бяло (част от стените и мебелите) дърво (клен -  мебели  и орех - пода)

# 87
 • Мнения: 2 190
на дадения сайт има страхотни десени, благодаря, и ми е близо магазинът.

# 88
 • Мнения: 560
Според мен да. Имаш ли идея каква е цената за метър?

# 89
 • Мнения: 255
Цената е 19,50 за метър

# 90
 • Мнения: 92
Здравейте! Може ли да препоръчате магазин за пердета/платове /примерно да предлагат услуга ушиване/ в София или Пловдив на разумни цени с качествени платове? Много благодаря Simple Smile

# 91
 • Мнения: 5 639
Здравейте! Може ли да препоръчате магазин за пердета/платове /примерно да предлагат услуга ушиване/ в София или Пловдив на разумни цени с качествени платове? Много благодаря Simple Smile
Имат по няколко физически магазина в София. За Пловдив не знам.
http://www.textilano.com/?gclid=Cj0KCQjw5auGBhDEARIsAFyNm9EpFKlY … uOqEaAkqiEALw_wcB

https://curtains.bg/

Поръчвала съм и от двата и забележки нямам.

# 92
 • Мнения: 255
За руж над перделъка 0,5 см добре ли е? Ще има бленда пред корниза-пласмтасов Гардениа е . И още един въпрос- дължината на кукичките смята ли се при определяне дължината на пердето?

# 93
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
И още един въпрос- дължината на кукичките смята ли се при определяне дължината на пердето?
Зависи как е окачено. При мен е окачено така, че горната част на пердето почва от самия корниз и няма смятане на кукички, за ново перде меря от корниза до земята.

# 94
 • Мнения: 255
Ефибуш,кукичката не сваля ли пердето с 0,5-1 см надолу? Става въпрос за пластмасов корниз Гардениа.А ружа ,който се оставя над перделика ,той опира в долната част на корниза

# 95
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 549
Ефибуш,кукичката не сваля ли пердето с 0,5-1 см надолу?
Не знам какво е "руж/а", при мен има перделик и кукичката е зад него, не е на върха на пердето. Май трябват снимки...

# 96
 • Мнения: 255

Ето тук е показано.Ружа се оставя над перделика,придава красив завършек на пердето  и служи за скриване на кукичките ,мисля.

# 97
 • Мнения: 560
Момичета, имам няколко въпроса. Пвц или алуминиев корниз е по-добре, за перде монтирано на тавана? Препоръчайте марка и модел ако има значение вида. На колко сантиметра от стената се монтира? И...в едната ми стая има прозорци на двете стени. С единия прозорец всичко е точно, но над другия има един много стърчащ напред трегер (29см). Чуденката ми е дали да сложа пердетата под трегера или просто да ушия щора за този прозорец? Ако го закача на тавана пред прозореца ще е много напред пердето, а отдолу ще има мебели. С щора ще е ок, но пък през деня когато е вдигната ще гледам гол прозорец. Прилагам снимка. Ще съм благодарна на съвети. 

# 98
 • Мнения: 255
inska_maslinka,щора според мен. Перде на малък прозорец или само терасна врата ми е грозно.

# 99
 • София
 • Мнения: 1 123
И аз съм за щора

# 100
 • Мнения: 1 863
Маслинке, и аз съм за щора- римска, роло или плисе

, вече има толкова хубави десени. Перде хич не го виждам на това прозорче. Няколко аксесоара с цвета на щорите и ще се получи чудесно Simple Smile.

# 101
 • Мнения: 560
Благодаря ви, момичета. Няма ли да е грозно от едната страна на големия прозорец пердета със завеси, а от другата на малкия само щора?

# 102
 • Мнения: 3 408
Щората може да се изработи от плата на завесата в другата част на стаята.

# 103
 • София
 • Мнения: 1 123
Аз по тази причина ще слагам щори с пердета, а на вратопрозореца само щора.

# 104
 • Мнения: 560
Щората може да се изработи от плата на завесата в другата част на стаята.
Да, по принцип това е идеята. Щората ще е от същия плат като завесите. Сега обаче почвам да се замислям тези щори как стоят ако прозореца е отворен само отгоре, сигурно висят? Май не се нагъват съвсем до горе. Не ми е драма, ама все пак си задавам някои въпроси Simple Smile Какво ще кажете за корнизите? Алуминиеви или ПВЦ?

# 105
 • София
 • Мнения: 7 735
Още един глас за щората.
Корниз - За алуминиев.
Изглежда по-добре, по-незабележим. Нашите са от Бриколаж.
Имахме преди това ПВЦ.

# 106
 • Мнения: 4 996
Щората може да се изработи от плата на завесата в другата част на стаята.
Кой и къде може да изработи това?

# 107
 • Мнения: 3 408
Curtains.bg ми изработиха такава, предполагам че и други го правят.

# 108
 • Мнения: 3 652
Алуминиев таванен коринз, защото ПВЦ-то старее и може да почне да се чупи след време.

# 109
 • гр. София
 • Мнения: 4 231
Здравейте! За кухня кое е по-подходящо - пердета или щори, тип римски? Пердетата предполагам, че трябва да са къси. Единият прозорец обаче е широк 1,30м + 0,75 см балконска врата и не си представям как ще стои щора на него. От друга старана пък е неотваряем и е удобно.  Другите два прозореца са по 1,15м, разделени на две и едната част се отваря.

# 110
 • Перник
 • Мнения: 4 247
Прозорецът на кухнята ми е малък - 115х125 см. Под него е мивката и някак не го виждам с перде. Щори ще слагам, най-вероятно "ден и нощ".
Вчера се влюбих в този корниз https://curtains.bg/%D0%B4%D0%B2%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%81%D … %D0%B8%D0%B7-3395 Но предвид факта, че ми трябват 5 броя, засега само ще си го гледам Sad

# 111
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 483
Щори ден и нощ има по веригите магазини на прилични цени. Аз купих за апартамента от Лидл преди 2 години. А миналата взех от Юск за вилата. Абсолютно еднакви са като изпълнение, но в Юск има по-голямо разнообразие на цветове и размери. А и там често пускат намаления, може да следите. Виждала съм и в Практикер, вероятно има и по другите строителни хипермаркети.
Ако помещението е само кухня, за мен не е практично с перде. Някак не ми се струва удобно, а и си мисля, че ще поема миризми повече от щора.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 10:55 от blue.angel

# 112
 • Мнения: 2 190
дали имате представа как седи на прозорци перде, а на врата балконска до него - римска щора от същия плат? дали ще е добре?

# 113
 • Мнения: 3 408
https://www.facebook.com/101252260040046/posts/1868355923329662/?d=n не са съвсем близо, но може да се види

# 114
 • Мнения: 2 190
много благодаря! тъкмо се чудех коя фирма прави свои римски щори. zavesi.bg май не. а тези явно виждам, че да.

едит: ето там още по-точна картинка, ако на някого е полезна. много добре седи, според мен.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 15:51 от arino

# 115
 • Мнения: 195
Момичета моля за коментар някой дали има тези предмета от Икеа? Питането ми е дали са хубави на живо,дали са блекаут? Търся си жълти за една супер слънчева стая..
https://www.ikea.bg/products/curtains/curtains-blinds/curtains/m … 2-br-k-t/50417789

Имам този модел, но в розово. Много са красиви. Не се водят блекаут, но са много плътни и затъмняват добре.
За сравнение, купихме завеси от Домко - "блекаут". Нищо общо, въобще не съм доволна, не затъмняват добре.

# 116
 • Мнения: 255
Имам завеси блекаут на ок.4 години. Фирмата,която ги уши, си взе размерите, исках ги до пода , всичко беше точно. С годините забелязвам ,че почнаха да се влачат по пода и сякаш провиснаха.На някой да му се е случвало такова нещо? При пране слагам омекотител,ако това е от значение.

# 117
 • Мнения: 1 004
Благодарение на вас си харесах два магазина около женски пазар. Сега да питам - трябва ми плътна завеса, тъй като фино перде имам вече. Но не искам да тежи! Идеята не е да затъмнява вътре, а да не се вижда от вън. Какъв плат ще ми препоръчате?

# 118
 • Мнения: 2 190
Някой прави ли си завеси без набор, толкова колкото прозореца. Аз такива искам, щото почти нон стоп са набрани, рядко ги опъвам целите. Чудя се много ли е странно... Моите са така от 10г. А тези, които харесах, нови сега, се оказват хипер скъпи, стандартен набор ми излизат 1000лв пффф

# 119
 • Мнения: 195
Не съм търсила специално такива, но тези които взех от ИКЕА са без набор - Majgull. В последствие купих кукички за набор, защото без него не ми хареса. Мисля, че като цена и качество са супер. Затъмняват доста добре. 😊

# 120
 • Мнения: 3 652
Някой прави ли си завеси без набор, толкова колкото прозореца. Аз такива искам, щото почти нон стоп са набрани, рядко ги опъвам целите. Чудя се много ли е странно... Моите са така от 10г. А тези, които харесах, нови сега, се оказват хипер скъпи, стандартен набор ми излизат 1000лв пффф
От Икеа и Юск са без набор. Вие си набирате както Ви хареса - дали с кукички, дали просто събрано на корниза. Моите плътни завеси бяха даже 5 см по-къси от прозореца, но аз ги опънах за 3г два пъти.

# 121
 • Мнения: 2 190
О, супер!
Щото жената от магазина за пердета ме изгледа много странно.
А нали говорим за едно и също, т.е. от ИКЕА са си прозорец метър и перде метър, а не метър и половина?

# 122
 • Мнения: 3 652
В Икеа пердетата и завесите са с ширина 1,40 всяко и 3 м височина. Продават се по 2 в пакет, т.е. обща ширина 2,80 м. Има лента за подгъване, която може да си купите или да ги скъси шивач... Също имат и платове и предлагат шиене.

# 123
 • Мнения: 10 720
В Икеа шивачките не са никак добри. Толкова криви пердета не съм имала досега. Наложи се след тях да ги скъсявам още, за да се оправят. Накрая си купих други и ги направих сама, защото не ги искам къси или висящи на една страна.

# 124
 • Мнения: 1 379
Здравейте,
искам да сложа тръбен корниз на френски прозорци, но разстоянието ми от тавана до прозореца е 12 см. Ходих в Дом Хармония и ми казаха, че трябва да е 15 см поне.
Отделно, че искам да е двоен и най-долу под френския прозорец има радиатор, тънкото перде трябва да започва  от 12 см, такива тръби почти няма.
Някой имал ли е такава драма ?

Също много се чудя какво да е захващането на пердето за тези тръбни корнизи, защото има няколко вида и не знам кое е най-удобно.

# 125
 • Перник
 • Мнения: 4 247
wantmenow, имам 2 френски прозореца. Сложих си двойни корнизи и пердета от ИКЕА и мисля, че добре се получи. За съжаление не мога да покажа снимки в момента, евентуално утре.

Защо са тези 15 см.? Толкова са нужни за монтажа на корниза ли?
https://www.ikea.bg/products/curtains/curtain-rails-rods/bekraft … -kornizi/40489705 Това са нашите корнизи, а това - пердетата https://www.ikea.bg/products/curtains/curtains-blinds/curtains/l … 00-byalo/10070262https://www.ikea.bg/products/curtains/curtains-blinds/curtains/m … 2-br-k-t/90346752

# 126
 • Мнения: 1 379
Да, планката е доста голяма и май няма как да се захване. А гледам че в другите магазини продават друг вид захващане за стената.
Ходихме в Икеа, мъжът ми не хареса, че са телескопични и на някои места като пробвахме пердето запъваше точно там.

# 127
 • Мнения: 2 685
Измерихте ли планката на корниза в Дом Хармония?

Мисля, че се презастраховат с тези 15 см.
По- малко е. Монтираха ми точно те скоро такъв. Утре ще ходя там, но съм убедена, че влиза в 10 см

Ето я планката:

# 128
 • Мнения: 1 379
Ами самите те ми казаха, че няма да стане. Още докато видяха снимката, даже преди да сме измерили. Щяло много да се набие до тавана и ако съм искала да ги сложа на тавана .

# 129
 • Мнения: 4 996
На тавана защо не искате?

# 130
 • Мнения: 1 379
На тавана защо не искате?

Защото се губи ефекта на тръбите като визия. Ако ще е на тавана ще си взема директно от тези пластмасовите релси.

# 131
 • Мнения: 149
Здравейте! Някой да си е слагал подобни пердета от Curtains? Много ми харесаха в магазина, но ме притесняват да не са много  натрапчиви…

# 132
 • Мнения: 431
Как бихте решили нещата с пердетата при наличието на вратата от дясно🤔
Дали да сложа корниз със завой? Половинката не искал много перде в ъгъла, че щяло да пречи да се отвсря широко към балкона, но всичко друго ми изглежда странно-щори и т.н.за вратата 🙄
Аз също се оглеждах за готови пердета, но в Икеа и по-големите магазини са наистина по 1.50 и няма да има набор или да покрие съвсем при стена 3.45 :/

# 133
 • София
 • Мнения: 4 878
Корниз със завой не ми харесва. Вратата няма нужда от перде, може евентуално щора да се сложи, но там едва ли пече. Аз бих сложила перде само на прозореца.

# 134
 • Мнения: 28 887
Купувате повече бройки пердета и готово. Ще си има набор и ще стои красиво. Аз лично бих избрала корниз със завой.
Сега при повторно вглеждане, бих направила завой и от другата страна, за да скрия тръбите и кабелите, че ми бодат очите.

# 135
 • Мнения: 431
Да, за тръбите мислехме нещо декоративно от летвички, но и пердето ще е ок сякаш.
Благодаря за идеята Simple Smile

# 136
 • Мнения: 3 652
Ще препречи климатика обаче, иначе идеята е добра. Тази тръба на климатика защо не я вкопахте?!

# 137
 • гр. София
 • Мнения: 4 231
Корниз със завой не ми харесва. Вратата няма нужда от перде, може евентуално щора да се сложи, но там едва ли пече. Аз бих сложила перде само на прозореца.
+1.
Тръбите ги скрийте с кутия.

# 138
 • Мнения: 255
Перде -само на прозореца.На вратата сложете щора.

# 139
 • Мнения: 431
За съжаление е в наследство това инженерно творение 🙄😂

Благодаря ви за идеите. Ще питам мъжа дали пердето ще пречи на климатика, а и не знам дали ще има пространство да завие корниза 🤔

Мислите ли, че ще стане странно, ако на вратата има римска щора в същия цвят като пердето?
Не ми е топ решение, но не останаха много опции.
 
Ще препречи климатика обаче, иначе идеята е добра. Тази тръба на климатика защо не я вкопахте?!

# 140
 • Мнения: 2 190
Аз съм гледала снимка на тераса с щора и е готино. Вижте проектите на сайта на curtains.bg напр.

# 141
 • Мнения: 431
Благодаря Simple Smile Ще погледна там.
Имате ли насоки каква е разумната цена за линеен метър? Искам нормални завеси и не най-евтините, но смао веднъж съм поръчвала и не помня каква беше цената :/