Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

• 90 923
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
  • Paris, France
И аз съм правела често сух фаст . Не ми беше трудно защото по принцип не обичам да се наливам с вода .
Дали може 5 дни сух фаст ?
За сваляне на килограми кой фаст е по - ефективен , сух или воден  ? Някои казват , че е водният 🤔

Не всеки може да издържи 5 дена сухи пости. В това време трябва да се почива задължително. Не пречи да пробваш, но ако не се чувстваш добре, можеш да го прекратиш. Не бива да се наливаш с вода след фаста. Трябва вода с електролити. Пиенето на много вода обезводнява, защото дърпа електролити.

Естествено, че сух фаст сваля повече кила и мазнини, защото тялото е принудено, малко като камила в пустиня, да разгражда мазнини за да си набавя вода. Ако ми трябва удърно да сваля 3-4 или 5 кила за седмица, сухи пости и сауна са това, към което посягам. Безотказно работи.

За хора, които не са в перфектно здраве, водният пост е по-подходящ. Диабетик или хиперинсулинемик, човек с хипертония, болно сърце, бъбреци може яко да загази от сухи пости и не бива да допуска дълги периоди без вода. С времето може да започне 10-12 часа сух пост, после и повече, но трябва да се консултира със специалист, който разбира и от пости, но и от болестта му.

За мене дългите, сухи пости не са идеалното за сваляне на много кила, но дълги водни пости с витамини, минерали и чести, вмъкнати сухи пости помагат.

# 556
Много благодаря, изобщо не подозирах.

# 557
Nevena Virolan , а обиколки в талия и ханш свалят ли се ? Мисля , че това е най - важно , а не колко килограми . Ти колко см. сваляш от ханша и талията като правиш 5 дни сух пост ? Ако може да споделиш .
Последната година много се отпуснах ,    преживях стрес . Няколко пъти почвах монодиета , има ефект , но все се отказвах . А и като цяло по - лесно ми е да не ям цял ден , отколкото всеки ден да се чудя какво да ям ...

# 558
  • Paris, France
Италия, в предишен пост споделих, че не съм правила 5 дневен пост, а само 36 часов, малко под 48 часа. Съответно няма как да зная колко и откъде бих свалила.

При гладни пости първо се свалят коремни мазнини, ако такива има. Зависи от структура, наличие на излишни мазнини, тегло, активност.

Сантиметри не меря, нито килограми. Гладните и жадни постове не ги правя с цел да свалям тегло и даже внимавам, защото съм пред менопауза, с ниско тегло и намаляваща костна плътност. Целта на моите постове е автофагия и подобряване на имунитет, нищо друго.

За сантиметрите разбрах късно и меря от 8 години. 60-68см се движи талията ми, което е доста, но това е положението. Теглото ми се движи в диапазон 48-52 кила.

Не винаги свалям сантиметри като постя, но и не постя дълго. Веднъж след 4 дена гладен пост с пиене на вода само вечер се оказах с 67см талия, а започнах с 65 🥳. Може да съм била обезводнена, примерно. В ханша при мене промяна няма. Около 95 седи и не мърда, 100-110 Беше в младостта ми.

Обикновено свалям около 3-4, 5 сантиметра максимум от талия със седмица глад или 2 седмици глад през ден. Познавам хора, които свалят и по 10, 15 и 20, но започват от 80, 90 или над метър талия. Колкото човек е по-дебел, толкова повече сваля. Слаб човек може да свали 1кг след 10 дена глад.

Ако искаш добър метаболизъм и да сваляш тегло, трябва през ден да се тъпчеш и да ядеш често, а през ден да постиш и да не ядеш. След дълги пости аз качвам тегло (което ми е цел).

Или гладуваш с витамини и минерали до сваляне на излишното тегло + още 5 кила (защото като почнеш да ядеш се връща глюкоза, която задържа вода), или гладуваш през ден и на другия ден леко преяждаш и спортуваш.

Монодиета също е добре за автофагия, но повече от ден плодове (като манго, папая) ми действа зле. 15 зеленчука на Винс Жиронда ми действат супер.

Почни да постиш без очаквания, за кефа, за лекотата да не готвиш и с времето ще почнеш да сваляш и сантиметри!

Успех ти желая.

# 559
Правилно ли разбрах, че ако човек е със завишена глюкоза има вероятност да прави отоци заради задържана вода?

Къде може да се намери вода с електролити? Намирам само изотоници, които са винаги подсладени и са адски гадни.

# 560
  • Paris, France
Да, 1 грам глюкоза задържа 3 или 4г вода.

Човек със завишена глюкоза трябва да пие вода и достатъчно електролити. Не може да прави жаден пост директно. Първо трябва да си оправи нивата на глюкоза. Ако има и висок инсулин, който пречи да се влезе в кетоза, изобщо не е добре да пости. По-удачно е да намали и спре ВХ и чак като свали тегло и гладът изчезне, тогава да пости.

Вода с електролити си правя сама. Слагам морска сол, сол нигари (магнезиев глория и сулфат предимно), малко калиев бикарбонат и лимонов сок да го загаси и това е.

# 561
А има ли някакви пропорции, които да се спазват за водата с електролити?

# 562
Италия, смисълът на сухия пост не е диета, а здравословното му влияние - афтофагията, обновяването на клетките, детокса, промяна в съзнанието и тн.

# 563
Италия, смисълът на сухия пост не е диета, а здравословното му влияние - афтофагията, обновяването на клетките, детокса, промяна в съзнанието и тн.

Аз искам най - вече за отслабване в момента . Миналият месец карах ковид , дали ще ми се отрази добре сухият пост ? Още си имам храчки в гърлото рано сутрин като се събудя .

# 564
Не мисля. Причините заради които искаш да го правиш не са правилната настройка. А това е най-важното, за да можеш да го издържиш.
Иначе за рестарт на имунитета е супер.
Пробвай с вода и после с фаст режима на Невена и спорт.

# 565
Аз пък съм решила от другия месец да пробвам няколко дни смути - протеинов фаст и да видя как ще ми подейства. Първото хранене ще ми е смути (портокал, лимон, магданоз и микс от супер храни), а второто - веган протеин с кокосово мляко.

За имунитета - вземете си ехинацея. Много хубаво го подсилва.

# 566
  • Paris, France
Италия, след Ковид или ваксина срещу Ковид в тялото остават spike протеини. Добре е да вземеш мерки да ги изчистиш. Ето как:

https://worldcouncilforhealth.org/resources/spike-protein-detox-guide/

Кетогенна диета много помага.

https://publichealthcollaborative.org/misinformation-alert/post- … ns-from-the-body/

Също редовна сауна и горещи вани.

Трябват ти доста цинк, магнезий, йод, витамин С и много вода за да изхвърлиш протеините. Също протеолитични ензими, особено натокиназа.

Докато не съм забравила - килограмите и сантиметрите, които ти писах са мерени след 2-3 дни захранване и задължително след поне едно ходене до тоалетна по голяма нужда. По време на пост няма смисъл да ги мериш, защото е нормално да са ниски и после ще се ядосаш, че си качила кила и сантиметри, особено ако целиш отслабване.

Аз пък съм решила от другия месец да пробвам няколко дни смути - протеинов фаст и да видя как ще ми подейства. Първото хранене ще ми е смути (портокал, лимон, магданоз и микс от супер храни), а второто - веган протеин с кокосово мляко.

За мене смутитата и протеиновите прахове не са добра опция, защото с тях в стомаха нахлува необработена, с ензими, в устата, храна. Обработката на ВХ, протеини и даже мазнина започва в устата, с амилази и протези в слюнката. Протеините на прах, дори растителни, качват инсулина до небесата, а понякога и КЗ и повече вредят, според мене. Една от целите на постите е инсулинът да падне. При тренировки е леко различно.

# 567
Не харесвам смутита и прахообразни протеини , пила съм най-много 5 пъти в живота и изобщо не ми допадат. А да не говорим за безобразните цени на качествените протеини.

Ако ще е пост, най-добре воден, но без никакво кафе, чай и т.н
За мен изобщо не е трудно да го спазвам, особено и като не си падам по кафе, чай и други подобни напитки.

Също когато съм във фаст гледам само вода да пия, без нищо друго и така до хранене.

Невена, много интересна информация, благодаря.
Преди съм пила солена вода по подобни пропорции, беше ок на вкус.
Но предпочитам чиста, без нищо.

# 568
Nevena , все още имам храчки след ковид , рано сутрин като се събудя . Много е кофти .
А витамин ц дали е безопасно да се пие ? Някои лекари в България го забраняват защото съсирва кръвта . Thinking Иначе си купих от аптеката витамин ц 500 мг. на Natural Factors преди една седмица , но все още ме е страх да започна да го пия . В момента пия витамин д на капки и Омега 3 рибено масло от сьомга . Аспирин протект също пих до преди няколко дни , но го спрях . Не знам дали е редно да се пие продължително време . Лекарите са на различно мнение .

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 12:37 от Италия

# 569
  • Paris, France
Аспиринът пречи на витамин С да влиза в клетките. Витамин С нормализира кръвосъсирването, не го усилва, а и излишъкът се изпикава. Усвоява се до 250мг на един прием и повече няма смисъл да се пие наведнъж. Можеш да разделиш 2-3 грама на 10-12 приема и да пиеш непрекъснато.

Аспирин не бих пила.

На мене йод ми спря храчките, но не съм сигурна, че карах Ковид. Беше в началото на първата епидемия. Кодът е опасен при недостиг на селен.

Много лук, чесън, праз, люти чушки, джинджифил, куркума с черен пипер помагат за кашлица и храчки, но и трепят вируси.

Общи условия

Активация на акаунт