Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

 • 16 420
 • 267
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 370

Здравейте на всички, които биха искали да се запознаят с идеята на Интервалното хранене. Опитах да събера и синтезирам достъпната на български език литература по въпроса. Постът стана дълъг, но според мен всеки който реши да следва подобен начин на хранене трябва да бъде запознат с всичките му аспекти, с предимствата и недостатъците му, както и евентуалното отражение върху здравето на човека Simple Smile


Какво са интервално хранене, периодично гладуване, Фаст, Fasting?

Из BB team:
Периодично гладуване (ПГ) - Intermittent fasting
Това е методика за редукция на мазнини, която разчита на периодично лишаване от калории за периоди от 20 до 36 часа, които могат да се редуват с нормално хранене за определени периоди от време, а могат и да бъдат всекидневни в система, отново за определен период от време. Методиката има доста разновидности и разностранно приложение, но при всички тях винаги има периоди на лишаване от храна (калории), т.е. гладуване. Причината гладът да е основа на системата е в това, че за кратки интервали от време върши няколко неща, които системното три-четирикратно и повече пъти на ден хранене няма възможност да направи:
Увеличава инсулиновата чувствителност - така по-малко молекули инсулин могат да свършат повече работа и да не се стигне до отлагане на мазнини. По време на глад тялото не произвежда или произвежда малки количества инсулин и те биват достатъчни, за да се свърши цялата работа по транспортирането на вещества в тялото.
Създава отрицателен калориен баланс в мащаба на калорийната седмица и чрез ежедневната активност и основната метаболитна обмяна (BMR) се реализира сериозен разход на енергия. Периодите са достатъчно дълги, за да започне изгаряне на мазнини и недостатъчно дълги, за да започне сериозен спад в общия обем на метаболизма.

Разновидности на Периодичното гладуване
Според дължината на гладуването и периодите между две гладувания методите, ползващи принципа, биват:
Гладуване 1 до 3 пъти на седмица;
Ежедневни гладувания (воинска диета, Leangain, Fast -5);
Смесени методики.
Гладуване в 1 до 3 пъти седмично (1-3/седмица)
Простичко казано, гладува се веднъж до три пъти седмично през ден или през два по 20 до 36 часа, като в периода се включва и времето за сън.
Пример: Ако изберем да гладуваме във вторник, гладът стартира след ранната вечеря в понеделник и приключва с късен обяд в сряда. Тази система е вид калорийна и въглехидратна ротация и притежава всички положителни страни върху инсулиновите нива. Тя позволява постигане на отрицателен калориен баланс на седмичен принцип и по-голям потенциал за снижаване на седмичния порцион килокалории в сравнение с монотонните режими (консумиране на същите ккал/ден всеки ден).
Ежедневни гладувания (Воинска диета, Leangain, Fast -5)
Този тип хранене принуждава тялото да е в режим на ускорен катаболизъм на веществата през по-голямата част от денонощието, най-често активната, през която се изразходва енергия.
Основните калории за деня, включително по-голямата част от въглехидратния порцион се консумира в тесен прозорец от време, от четири до пет часа на денонощие.
Най-често това е времето от късния следобед до вечерята. Конкретиката варира при различните популярни методи, използващи принципа на ежедневните гладувания.
Смесени методики
Тук се комбинират няколко големи гладувания с няколко малки и дни с нормално хранене.
Пример: понеделник, сряда и петък нормално хранене, вторник и четвъртък - глад, а през уикенда глад през активната част от деня и хранене в тесен интервал от време от късния следобед до вечеря.
Съществуват доста различни комбинации. Принципа на разпределение на глада е - в активната част на деня, за да може да се разчита на максимално оползотворяване на мастните депа

Диетологични и здравословни предимства на Периодичното гладуване
Скрит текст:
Подобрява инсулиновата чувствителност. Смята се, че увеличава клетъчната готовност за съпротивление срещу токсичен стрес, породен от кислороден недостиг. Ефектът наподобява резултатите от системно спортуване. В това число има протективна роля върху централната и перриферна нервна система и сърдечно-съдовата система.
Дава възможност за постигане на най-голям калориен дефицит за седмица/месец и минимум забавяне на метаболизма в сравнение с другите известни методики. По-лесно е в сравнение с най-близкия като ефект (забавяне на метаболизма) вариант - ротационни хранителни режими. Не поставя забрани върху храни, стига да се спазват определени норми според периодиката на глада. Работи отлично при обездвижени хора, възрастни хора със свръхтегло (затлъстяване), хора с висок процент мазнини и ниско активно тегло, които не могат да индуцират допълнително енергоразход със спорт заради нисък потенциал за това (липса на тренинг) и/или бавно възстановяване. Ендоморфите печелят най-много от ПГ методиката. Спомага за "изчистване" на храносмилателната система. Отличен хранителен режим за хора с кондиционни или скромни фитнес цели, занимаващи се с интелектуален труд или ниска физическа активност в работния си ден.

Диетологични и здравословни недостатъци на Периодичното гладуване

Скрит текст:
Отразява се зле на гликогеновите депа в мускулите и намалява саркоплазмения прираст в мускулната маса.
По-рядко можете да спортувате и няма как да извършите тренировка с голямо общо повдигнато тегло или енергоразход, защото възстановяването на мускулатурата ще бъде възпрепятствано по време на гладуването. Иначе казано, ако сте атлет с бърз метаболизъм (високо активно тегло + голям обем ккал/ден), дори и да имате 20% подкожни мазнини - този метод на хранене може да ви бъде повече във вреда, отколкото от полза. Използването на ПГ не е в синхрон с висок атлетизъм по отношение на функционални или визуални критерии. Ако искате да сте изчистени или да вдигате тежко, не се захващайте с него.

Ефективността на метода спада рязко при неконтролируем прием на храна в дните с храна. Причината не е в свръхприема, а във възможността да се яде по-малко, отколкото е нужно. Това води до консервиране на метаболизма и редукция на активно тегло. При спортуващи - до претрениране.
Може да доведе до спад в кръвното налягане и снижена кръвна захар.
Не се препоръчва на инсулинозависими диабетици, заради чисто прагматични проблеми в регулацията на инсулиновия прием.
Води до раздразнителност в "гладните дни". Увеличава агресивния поведенчески модел. За хиперактивните и нервни хора е по-добре да се откажат от ПГ. Възможни са пристъпи на "тъпчене с храна".
Гладуването е проблем при язви и гастрити. С ПГ не бива да се занимават хора с нестабилна психика и проблеми със себевъзприятието и приемането. В това число булимици и анорексици или склонни към залитане в крайности.

Научна основа на методиката
Скрит текст:
Изследвания, провеждани с плъхове, показват удължаване на живота при хранене по модела на периодичното гладуване дори и без съществен калориен дефицит.
Смята се, че причината за общото благотворно въздействие на ПГ се корени в намаления обем на приетите калориии и умерената кетоза.
При изследванията с лабораторни животни, подложени на няколко седмици ПГ се споменават следните потвърдени биохимични параметри: увеличена инсулинова чувствителност, намалени нива на глюкоза в кръвта, увеличен растежен фактор IGF-1, намалени нива на лептин, увеличени нива на бета-хидроксибутират.
Ефектите са по-добро оползотворяване на инсулина, увеличени стимули за растеж, намаляване на отлагането на мазнини, увеличена активност на мазнините в метаболизма, увеличена антиоксидантна активност и по-добра защита срещу токсини и срещу свободни радикали. Изследванията с хора са в самото си начало, но потвърждават голяма част от откритията при животните
.

Повече за видовете периодично гладуване/интервално хранене (Наричани още фастинг протокол).

Войнска диета. Информация от BB team и Петър Савов:
Скрит текст:
Воинската диета (т.нар. Warrior Diet) е нетрадиционен хранителен режим, който се обръща към вродените човешки инстинкти и се отличава със свободата, която предлага. Създателят на диетата г-н Ори Хофмеклер черпи идеите си от начина на хранене на древните римляни и гърци.
Фазата на недояждане
Този етап трае през по-голямата част от деня – от момента на събуждане до 16-18 часа, като продължителността й зависи от индивидуалната адаптация към такъв начин на хранене. По време на този период се приемат много течности – вода, кофеинови напитки (по желание), пресни плодови сокове. Храната включва сурови плодове и зеленчуци с нисък и среден гликемичен индекс. Те се приемат в умерени количества при наличие на глад. Важно е да отбележи, че гладът е контролиран – целта е пречистване на тялото. Адаптираният към този режим организъм не усеща глад и е с повишена умствена и физическа енергия през целия ден. Не бива да се стига до моменти на  сериозни енергийни спадове или болки в стомаха.
Какво се случва с тялото, докато е в зоната на недояждане?
Понижават се нивата на инсулин, което позволява по-ефективно изгаряне на подкожни мазнини.В същото време се повишават нивата на глюкагон и на растежен хормон, които ускоряват допълнително мазнинното разграждане. Организмът се пречиства от токсини. Елиминират се мъртви и ненужни клетки (включително туморни). Засилва се имунната система. Малките количества плодове и зеленчуци увеличават ензимната активност. Ензимите подобряват усвояването на храната в следващата фаза и забавят процеса на стареене. Засилва се концентрацията и цялостната работа на нервната система.
Фазата на преяждане
Тя се случва в момента, когато тялото е подготвено за пълноценно усвояване на голямо количество храна. От значение е да знаем как да преяждаме. Препоръчително е вечерята да започва със салата, след нея – храни, богати на протеини и мазнини, и накрая – въглехидратите. Най-добре е в менюто да се включва възможно най-разнообразна храна по отношение на вкус, миризма, твърдост и температура. Естествените храни винаги са по-добрият избор за сметка на преработените. Спрете храненето, когато започнете да се чувствате много по-жадни, отколкото гладни. Повтарям - няма броене на калории, няма страх от въглехидрати.  Ако след първата вечеря имате желание за втора или дори трета – така да бъде! Слушайте тялото си, то знае кое е добре за него.
Как контролираното преяждане влияе на тялото? Попълват се запасите от гликоген, за да може тялото да има енергия за следващия ден. Подобрената усвояемост на белтъчините ускорява покачването на мускулна маса. Обилното хранене наведнъж ускорява метаболизма. Въглехидратите, приети в края на вечерята, не се преобразуват в мазнини. Значително се увеличава емоционалното удовлетворение от храненето. Обърнете внимание, че гладът и храненето са контролирани. Подходите на диетата имат конкретни цели и научна обосновка. Адаптацията към Воинската диета трае между няколко дни и 2-3 седмици. В периода на приспособяване могат да се приемат ядки или малки количества протеин (месо, яйца) по време на фазата на недояждане. По-лесно се свиква, ако този период постепенно нараства – в началото, например, поддържате контролиран глад до обяд и с всеки изминал ден увеличавате продължителността с час. Най-удачно е тренировката да е в късния следобед или около час преди вечеря. Така се постигат оптимални нива на растежния хормон.

Диетата 5:2 – Fast 5:2 diet д-р Майкъл Моузли
Идеята е същата, като другите видове периодично гладуване, но в теорията на д-р. Моузли в дните на фаст са позволени до 400-500 калории за жените и 500-600 за мъжете. Имам книгата, ако някой се интересува мога да дам по-подробна информация.
Източници на английски език – сайт на д-р Моузли, в който има книгата на английски език и още полезна информация https://thefastdiet.co.uk/

20 часа фаза на нехранене –
Яж, спри да ядеш
- http://www.eatstopeat.com/?utm_expid=.wXlKXQOLTG673G9-6R7ExQ.0&a … Fwww.google.bg%2F

И книгата в pdf формат : https://newsstand.joomag.com/en/eat-stop-eat-pdf-ebook-free-down … 48836001493714027
Информация на български от Инес Субашка
24 часа фастинг
Какво представлява?

24 часа фастинг е точно това, което си мислите – не ядете в продължение на 24 часа. Ако последното ви хранене е в събота, в 8 вечерта, това означава, че следващото ви хранене ще е в неделя в 8 вечерта. Препоръчва се да се практикува между 1-3 пъти в седмицата. Някои хора правят комбинация от ежедневен фастинг (16 часа фастинг с 8 часов прозорец за хранене) и правят 1 ден 24 часов фастинг.
Всеки, който се е интересувал от 24 часа фастинг е чувал за Брад Пилон и книгата му Еат Стоп Еат.
Не искам да ви обременявам с мнението си, но четох книгата и честно казано не ме впечатли. Може би заради начина, по който е написана, но определено не беше от книгите, които нямам търпение да затворя, за да приложа наученото на практика.
Какви са ползите от 24 часа фастинг?
На практика е доста лесно – просто решаваш да е ядеш 24 часа и го правиш. Няма кой знае какви правила и ограничения, с които да се обременяваш.
Другият плюс е, че 24 часа без храна, определено понижават приема на калории за седмицата. Ако всеки ден ядете по 2,000 калории, това прави 14,000 калории всяка седмица. Ако правите 24 часов фатсинг два пъти в седмицата, това означава, че ядете 4,000 калории по-малко и дори и някой от дните да се опитвате да компенсирате, със сигурност ще бъдете в калориен дефицит. Това в комбинация с повече движение, определено води до резултати.
В книгата си, Брад Пилон, споделя за изследване, според което най-големите плюсове от фастинга идват след 18-тия час. В схемата можете да видите графиката и как продължителността на фастинга(м/у 18ч. И 24 ч.) има правопропорционална зависимост със степента на изгорени мазнини. На практика най-големите ползи са, че този протокол е гъвкав, може лесно да се пригоди към начина на живот и е подходящ за хора, които не могат да си наложат ежедневен фастинг, но въпреки това искат да получат част от ползите от този краткотраен пост.
Този протокол е много подходящ и за хора, които практикуват .Ако имате чийт ден, бихте получили доста ползи от това да направите 24 часа фастинг след пируването.


16 часов фастинг с 8 часов прозорец
Инес Субашка
Какво представлява?

Скрит текст:
При този протокол фастингът е 16 часа, последван от 8 часов прозорец за хранене. През прозореца за хранене, могат да се ядат 2-3 хранения (ако се налага и 4, макар че според мен 4 е изключение).
Какви са ползите от този протокол?
Най-голямата полза от този протокол е, че е доста приемлив и не е труден за спазване, като отново се получават всички ползи от хормоналния статус по време на поста. Освен това е подходящ и достъпен за ежедневно практикуване.
Този протокол позволява да се изгради ежедневна рутина. Не се преминава през остри пристъпи на глад и позволява 2-3 хранения, които дават възможност приема на храна да се разпредели равномерно. Това води до усещане за лекота и енергия, а не за тежест и преяждане.
Какви са недостатъците?
За сега не мога да изтъкна някакъв недостатък. Може би за разлика от другите два протокола има малко повече „правила“, като препоръката за тренировка по време на фастинга и препоръката първото хранене да е веднага след тренировка.
Недостатъците се появяват, ако си изградите режим, който следва график, несъвместим със разпространеното социално поведение и навици. Какво имам предвид? Ако разпределите фастинга така, че последното ви хранене да е в 4 ч. следобед, тогава ще ви е по-трудно. Повечето хора се събират и излизат вечер с приятели. Повечето социални събирания са свързани с ходене в ресторант. Освен това, ако си лягате в 11ч. вечерта, ще са минали 7 часа от последното ви хранене и е много вероятно да сте гладни. Лично аз не мога да заспя, ако усещам глад. Затова е важно как ще разпределите прозорците.
Допълнителни материали:
WATER FASTING: The Complete Guide (Fastest Fat Loss Method) https://www.youtube.com/watch?v=DghrZNUP5vo&t=676s
Лечение на организма със собствени сили, Филанов, Сергей http://www.spiralata.net/biblioteka/?fbclid=IwAR0zL60FOm24bhyO4E … exmfXS72xazXjyjkQ

популярни протоколи за интервално гладуване: https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-do-intermittent-f … g#TOC_TITLE_HDR_2


Предишни теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=531176.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=519862.new
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=513525.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=508651.0
http://www.bg-mamma.com/?topic=718672
https://www.bg-mamma.com/?topic=1005169
https://www.bg-mamma.com/?topic=1132225
https://www.bg-mamma.com/?topic=1194129 - тема 9

Моля, всеки който реши че иска да се присъедини, да сподели какъв тип начин на хранене и гладуване е избрал, за да няма недоразумения, защо едни от нас ядат нещо, а други не ядат нищо в периода на гладуване.
Успех на всички Simple Smile)

# 1
 • София
 • Мнения: 7 289
Записвам се при вас.

Почти 1 година карах на 20/4, свалих почти всички излишни килограми, но зациклих, за това реших да променя храненията си и часовете.
Преминах на 16/8, но бях постоянно подута, определено 3 хранения на ден са прекалено много за мен.
От седмица съм на ОМАД и се чувствам страхотно, мисля, че открих моя режим.

Духче, благодаря за темата!

# 2
 • Мнения: 3 522
И аз се записвам.Лятото ще е по-лесно за фаст.
Впечатлена съм от резултата на  precious.
Дух,благодарности за темата!Как си?

# 3
 • Мнения: 1 370
Сън, днес съм особено гладна и леко нервна, щото аз искам да ям, а бебето не иска да яде и картинката е супер

# 4
 • Мнения: 267
Записвам се при вас.

Почти 1 година карах на 20/4, свалих почти всички излишни килограми, но зациклих, за това реших да променя храненията си и часовете.
Преминах на 16/8, но бях постоянно подута, определено 3 хранения на ден са прекалено много за мен.
От седмица съм на ОМАД и се чувствам страхотно, мисля, че открих моя режим.

Духче, благодаря за темата!
Темата е страхотна! Какво е ОМАД?

# 5
 • Мнения: 19 082
One Meal A Day. Еднократно хранене на ден.

# 6
 • Мнения: 1 564
И аз тук. Мерси за темата.
На 20/4 станало навик и не го мисля.
Този week-end ще бъде по-различен.
При "зацикляне" може да помогне смяна на "прозореца " или продължителността му, повече храна и/или различно хранене.
Успех на всички

# 7
 • Мнения: 10 864
От години си карам всеки понеделник (почти) на воден фаст. От неделя вечер до вторник на обяд.
2-3 пъти годишно почти по 3 дни изкарвам.

# 8
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 699
Открих ви случайно, сега ще прочета всичко. Бях добре преди локдауните, сега се мъча да сваля 5-6 килограма и все не успявам. Ще видя кой от тези режими ще е най-добре за мен.

# 9
 • Мнения: 274
Записвам се.

# 10
 • София
 • Мнения: 904
Записвам се при вас. Не съм практикувала фастинг досега, но съм с ИР и се надявам да ми повлияе добре. Планирам да започна с 18/6

# 11
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Дух, благодаря за новата тема!
Днес пети ден Fast и съм с килограм надолу .Миналата година опитах да се вкарам в нормалните за мен килограми и отидох при диетоложка.  Освен 120 евро след три месеца бях загубила само кило:frowning1: С две думи доволна съм. Днес не ми беше изобщо проблемно да достигна 16 часово гладуване. Чувствам се добре и по-лека. Не съм се мерила в см. Но по дънките усещам спадане в обиколката.
Успех на всички!

# 12
 • Мнения: 879
Записвам се и аз при вас. Стартирах преди месец с Кето и ежедневен фастинг 16/8 с едно основно хранене. От следващата седмица ще включа и по един ден 24ч. За сега ми се отразява добре и съм свалила един размер дрехи. Преди 5г направих 25 дни фаст (по схемата на Емилова) и свалих 9кг., но сега нещо не мога да се навия за толкова дълъг период. Може би по-нататък във времето.

# 13
 • Мнения: 684
Иля, това е много интересно за ОМАД. Преди време, в едно интервю, Наско Сираков сподели, че това е хранителния му режим и се чувства много добре (преди да го започне е имал проблеми със здравето). Може ли да споделиш повече информация? Ядеш ли малки снакове през деня, или сокове, или е стриктно само едно голямо ядене и нищо повече? На периоди ли го правиш, или постоянно?
Аз съм на фастинг режим 18/6 от повече от година, но не съм забелязала някакви промени от преди това, когато не бях на никакъв режим. Особено килограмите, ми се влияят повече от това какво ям, а не кога.

# 14
 • Бг-мама
 • Мнения: 2 120
Габонка и аз съм на ОМАД от около 40 дни. Свалени килограми към 8. Няма снаксове през деня , няма и сокове. Едно е храненето в определен час , който си си избрала. При мен е в от 17.30 до към 18.00 часа . И яденето не е едно голямо ядене както си го описала , а едно нормално хранене. Обикновено при мен е салата със някакво печено месо или порция манджа каквато съм си сготвила. Малко плод за десерт си позволявам , но в малки количества. Примерно 5-6 ягоди или едно манго го ям примерно за три вечери. Тази вечер вечерята ми е от задушен зелен фасул (от замръзените в пакетите на бондуел) в зехтин с чесън и лимон и порция пилешки дробчета , които са сигурно не повече от 100-150 гр. Аз по напред съм писала , за това че съм с хашимото и че при мен кг вървят страшно бързо нагоре. Така , че всеки си познава организма и го нагажда според себе си. Годините също не са без значение.

# 15
 • Plovdiv, Bulgaria
 • Мнения: 1 473
Записвам се и аз в темата.
Искам да опитам фаст 18/6 или 20/4.
16/8 не го усещам като фаст, а като нормално хранене, за това си мисля, че няма да ми е трудно.
Само трябва и аз да напасна часовете за тренировки, че всеки път са по-различно време.. Най-удобно ми е да тренирам рано сутринта, докато всички спят, но пък тогава ще ми е трудно с храненето. Мисля като часове 10-16 или 12-16 да пробвам.

Но да ви попитам - смятате ли си калориите? При нормално хранене понякога ми е трудно да си набавя повече от 1000-1200, а нали уж не било добре да са прекалено ниски. Та се чудя дали ще успея да набавя достатъчно.. Ама пък ми е по-лесно да не ям, отколкото все да мисля какво мога и не мога да ям.

Също - чета различна информация за хора с ИР. На едно място пише, че не е добре да се гладува, на друго че е ок. Някой с ИР да сподели резултати?

# 16
 • Мнения: 1 564
От това, което аз знам и от опит , фаста много помага при ИР. Но има и едно но.
Ако храната е въглехидратна -инсулина скача-кръвната захар се смъква и има хипогликемия (твърде опростена схема давам). За това и има съвети "често и по малко" докато стигне до "честито, имате диабет".
Единственото, което мога да посъветвам е четете и търсете достоверна информация от сериозни източници.
Мисля, че доктор Фънг има преведени на български език книги.

# 17
 • Мнения: 10 864
Нищо не смятам аз, но защото гладувам за здраве, а не за отслабване.

# 18
 • Мнения: 3 455
Записвам се в темата! Simple Smile
Наскоро пробвах НВ-ВМХ заради диагностицирана инсулинова резистентност, но нещо не се спогодих с него.
Сега проучвам Зоната, Метаболитното хранене и Фастинга.
В момента се храня по неопределен режим - изключила съм "сериозните" въглехидрати, но хапвам бобови и плодове. Ще видим до къде ще я докара. Simple Smile

# 19
 • София
 • Мнения: 7 289
Габонка, от скоро съм на ОМАД, преди това бях на 20/4 като имах 2 хранения, закуска с овесени ядки, чия, мед, стафиди, орехи и плодове всяка сутрин и обяд в 13ч.
Сега пропускам закуската и обядвам в 13ч , хапвам всякакви храни, здравословни, вегетариански + риба.
Предимно боб, леща, които често само сварям и прибавям към салата.
Ориз с гъби, ориз с тиквички и зеленччуци.
Риба
Много хумус и авокадо
И огромни салати

# 20
 • Мнения: 1 060
Нищо не смятам аз, но защото гладувам за здраве, а не за отслабване.
И аз така.
Но ще ви чета с удоволствие.

# 21
 • Мнения: 923
Rocket, Зоната е страхотен режим, преси време съм го държала. Резултат има, свиква се с всичко и наистина става начин на живот. Къде не успях аз - с финансиите, понеже приготвях храна за цялото семейство, просто в едни моменти не издържах, а и едно е ако режима го държиш само ти или всички. Ако си сам, може и да караш доста еднообразно и на бързо, когато гледаш да е готвено за всички, разнообразно, вече изисква повече време и тнт. Планирам да го измисля някак и пак да се върна към него.....някога...

# 22
 • Мнения: 3 455
Vige, на мен Зоната ми се струва сложна заради тези макроси.
Фастинга ми харесва като идея, защото и без това вечерям рано и не обичам да закусвам, та много често правя 16 часа пауза, без да искам. А щом го правя така неусетно и без напрежение, явно е подходящо за мен.
С НВ-ВМХ някак всичко беше насила и измъчено.

# 23
 • Мнения: 923
Зоната е сложна за няколко дни, до седмица знаеш таблицата на изуст и няма страшно. Сам решаваш дали порцията да е миниатюрна или огромна. По принцип протеините са 100грама на голямо хранене, с въглехидратите вече контролираш много ли да изглежда или малко, напримерни, салата, спанак, зелен фасул и др.може да ядеш в огромни количества, но картоф, домат, диня....минимум. Ако имаш и обичаш ядки ето ти и мазнини, ако не лъжичка зехтин. Слънчогледовото олио с тежко сърце върнах в кухнята.... Има група във ФБ, Зоната начин на живот, много помагат, обясняват, рецепти, всичко.... Резултатите не са веднага! Аз за половин година свалих около 10кг, визуално се виждаше дори от само познати.... Обаче ги върнах....
Сега съм на най-лекия фаст 16/8 и вечерта бях гладна, събуждах се гладна и сега съм гладна. След два часа и половина сякаш ще съм гладна без апетит. Не знам дали имам резултат за сега.

# 24
 • Мнения: 31
🐭записвам се и аз! Аз от началото на годината съм на 16/8. Вече планирам смяна на инервала на 20/4

# 25
 • The Evergreen State
 • Мнения: 669
Здравейте момичета, случайно попаднах в темата и се присъединявам към вас. Поздравления за всички които са решили да се погрижат за външността си но най-вече за здравето си. От три седмици съм на режим 16:8.

След поредица диети през годините започвани и спирани (съответно с ефект йо-йо) мисля че намерих своя режим на хранене, казвам режим защото не го чувствам като диета. Макар че визуално промяна има малка все още, мога да кажа че се чувствам по-добре.

За тези които са по-в началото от мен мога да кажа че имаше известно навикване първоначално. Отказах се от някои навици като чаша вино или бира вечер, похапване по всяко време и между храненията. Сега се храня само два пъти на ден, обядвам и вечерям и пропускам закуска както и всякакви снаквания между двете хранения.

Нямах заковани часове за обяд, единствено спазвах да е след 12 часа. Готвя малко преди обяд но често се случва да се забавя и обяда ми обикновено е към 1 часа, понякога се случва да е към 2 слетобяд, а през уикенда е дори към 3. Часа на вечерята ми също варира, но спазвам да имам 5 часа изминали от обяда и да не е след 9 вечерта. Естествено се случи някак 8 часовия прозорец да ми е между 1 и 9.

Един трик който на мен ми помага много е пиенето на кафе, чай и газирана вода. Това ме спасява между храненията когато усетя глад. Това са единствените напитки които консумирам (различни от вода), кафето и чая са чисти, без захар и мляко. До обяд карам на кафе, слетобедите минавам на чай, понякога обичам чаша газирана вода за разнообразие. Вечер след вечеря също пия чай, понякога два дори три.

Съвета ми е да се водите най-вече от нуждите на тялото си. Харесвам много този режим защото е адаптивен, не броиш калории, храниш се нормално (рядко с вечерята си позволявам нещо сладко), можеш да имаш социален живот и да се храниш на ресторант без притеснения. Също така не е екстремен и позволява на тялото постепенно да се адаптира и нагоди. Може спокойно да се превърне в лайфстайл което елиминира йо-йо ефекта. Единствения недостатък който виждам за себе си е че резултатите са по-бавни за който цели отслабване, и човек трябва да е търпелив и да не се отказва, отслабването ще се случи в един момент.
Успех в начинанието на всички. Flowers Hibiscus

Забравих да спомена също че е от значение за мен и какво се яде, не само кога. Храня се предимно с готвена храна - яхнии, супи, салати или домашно приготвен сандвич. Плодове не обичам много и рядко ми се дояжда сладко, опитвам да е плод но си позволявам и малък десерт.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 09:22 от Athena

# 26
 • Мнения: 4 958
така като ви чета, на ОМАД отиват нещата и при мен Laughing
утре - 36 часа фаст
от вторник - яйчен фаст за три дни
петък - 24 часа
и дано да паднат 2 кила Praynig Praynig Praynig

# 27
 • The Evergreen State
 • Мнения: 669
Записвам се и аз в темата.
Искам да опитам фаст 18/6 или 20/4.
...
Но да ви попитам - смятате ли си калориите? При нормално хранене понякога ми е трудно да си набавя повече от 1000-1200, а нали уж не било добре да са прекалено ниски. Та се чудя дали ще успея да набавя достатъчно.. Ама пък ми е по-лесно да не ям, отколкото все да мисля какво мога и не мога да ям.

Също - чета различна информация за хора с ИР. На едно място пише, че не е добре да се гладува, на друго че е ок. Някой с ИР да сподели резултати?

Christiana, за калориите аз имах обратния на твоя проблем в началото - притеснявах се да не би да започна да ям по-обилни обяд и вечеря от колкото нормално за да се презапася за часовете гладуване и дори заради тези опасения гледах да са ми леки обедите и вечерите, което да си призная ми дойде малко в повече. Постепенно се отпуснах и престанах да следя точно колко голям ми е обяда и вечерята и установих че като нямам това притеснение ям нормално нито презапасявам. В един момент стомаха се свива и нуждата от храна намалява още повече.
Аз изобщо не съм специалист но си мисля - ако тренирате тялото ви ще има нужда от повече калории но и логично е да бъдете и гладна повече. Моя съвет е да се вслушвате в тялото си и нуждите си. Хранете се докато се нахраните, гледайте да е здравословна храна а не празни калории, така тялото само ще ви покаже колко му е необходимо.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 10:01 от Athena

# 28
 • Мнения: 3 814
ИР е инсулинова резистентност и като човек с такова потвърждавам, че фастовете са страхотен начин не само за отслабване с ИР, но и за контрол и трайно смъкване на инсулина, кръвната захар и гликирания хемоглобин. Който не е чел, д-р Фънг има няколко книги на български, издателство Изток Запад, в които говори много за това. "Код Диабет", "Код Затлъстяване", наскоро излезе и "Код Рак". Във всички тях той препоръчва периодично гладуване за контрол и превенция на тези заболявания. Темата е наистина много интересна. Е, да, той е фен и на кетото, но мисля, че всеки може да извлече по нещо от тези книги.

Аз гледам да правя 20/4 и засега успявам. Трудно ми е с едно хранене на ден, защото тренирам. След хранене ми е трудно да тренирам, а преди него имам големи трудности в представянето, свързани с липса на енергия. Та открих за себе си, че ми е най-добре с лек снак преди тренировката - варени яйца например, и след това едно основно хранене.

# 29
 • Мнения: 1 564
Да допълня казаното по-горе.
Според доктор Фънг при интервалното хранене човек може да си позволи и по-въглехидратна храна и дава идеи за намаляване на гликемичния индекс на храните в такъв случай:
-ябълков оцет
-ферментирали зеленчуци
-фибри
-охлаждане преди консумация (картофи, ориз)

# 30
 • Мнения: 4 546
Здравейте. Благодаря за новата тема. Blush
Аз изкарах първата си пълна седмица на 20/4 и съм около -1 кг надолу.

# 31
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Днес сутринта голямо разочарование:cold_sweat:
Очаквах поне килограмите от вчера, обаче Не!!! След ранна менопауза, за щастие вече почти отшумяла, моето тяло е извън контрол...Имайки предвид,че вчера два часа подреждах саксии отпред, оформих около лимоновото дръвче и розите терена за поливане, пресадих малкото авокадо от саксията в градината( нали още фитнесите са затворени,та правя разходки и градинарство)... Очаквах значи минус на кантара.Уви, резултат"0". И от яд се захванах да изчистя гаража и саксиите отзад. После и двора... След два часа труд поне видях поне същите цифри на гадината-кантар.
Снощи се замислих по-сериозно колко часа гладувам, не че усещам глад през това време. И установих че всъщност гладувам от 20:00 h до 14:00h,т.е. 18часа, а не 16. Ям от 14:00 -14:30 до 20:00-20:30h. На изпита по математика ще ме скъсат:joy: Значи още от първият ден съм била на 18/6.
Продължавам. Ще успея!
 Успехи и на вас!

# 32
 • Мнения: 1 564
Спокойно, бе дани. И тялото си вика "тя ще ми каже на мен".
Карай си както трябва и нещата ще се нагласят. Пак казвам, че резултата е с "натрупване " и хич не си мисли,  че менопаузата има някаква вина. Напротив.
Нещо друго ви с.ре в гащите.
Видях една 70 годишна жена във видео на д-р Берг и за пръв път в живота си изпитах завист.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 15:02 от tania6

# 33
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Спокойно, бе дани. И тялото си вика "тя ще ми каже на мен".
Карай си както трябва и нещата ще се нагласят. Пак казвам, че резултата е с "натрупване " и хич не си мисли,  че менопаузата има някаква вина. Напротив.
Нещо друго ви с.ре в гащите.
Видях една 70 годишна жена във видео на д-р Берг и за пръв път в живота си изпитах завист.
Таня, имам много познати, които дори не знаят значението на думата менопауза,или критическа възраст... А и такива, които ядат каквото си искат, например течен шоколад със сметана и кроасан всеки ден, ам аз не съм от тях как Сийке, за съжаление.... И фитнес, и диети, и мерене на количества ... Преди се вкарвах в норма за седмица...  Сега се мъча три години.... Малко да се отпусна и белята е станала... Но или сега, или повече няма да имам оказиони да се вкарам в норма.

# 34
 • Мнения: 1 576
Таня, заинтригува ме с тази 70 годишна жена. Може ли да споделиш кое е видеото?

# 35
 • Мнения: 1 564
Таня, заинтригува ме с тази 70 годишна жена. Може ли да споделиш кое е видеото?
С удоволствие, но като го намеря. Толко неща съм запазила като интересни и вече не намирам необходимото интересно.

# 36
 • Мнения: 684
Аз нямам проблеми с по-дългото гладуване. Понякога дори забравям да ям. По-скоро ме притеснява дали само с едно ядене, тялото може да си набави всички необходими витамини и минерали. Аз такова "богато" ядене не бих могла да сготвя, дори няма да знам как да побера всичко необходимо в едно блюдо. А мултивитамини и добавки казват, че тялото не усвоява особено, затова разчитам предимно на храната.

# 37
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Gabоnka, откога гладуваш? И с каква цел?

# 38
 • Мнения: 684
Аз не мога да кажа, че гладувам. На фастинг режим съм - 18/6. Целта ми е предимно здравословна. Имам и 2-3 излишни килограма, но не съм се фиксирала върху тях. Те по-скоро биха били като бонус, ако ги смъкна.
През годините забелязах, че след всяко хранене, организмът ми влиза в "заспал" режим. Нямам никаква енергия, особено ако хапна по-тежка храна. И понеже напоследък много често почнах да чувам за храненето веднъж на ден, реших да събера повече информация за него. Но въпросът за набавянето на необходимите витамини и минерали само с едно ядене е това, което ме спира да пробвам този режим.

# 39
 • Мнения: 522
Защо ви тревожи това? Как се храните в момента при 18/6, нали разнообразно? Мисля, че качеството на храната, а не количеството определя ползите за организма. Ако имате хубава, богата салата, качествен протеин (това не значи непременно месо, а яйца, боб, леща, тофу, елда..) и при желание един сезонен плод (може да влезе в салатата преспокойно), не виждам риск нещо да ви липсва. Освен ако не ядете изключително малки количества и на едно хранене - един продукт. И пак, на следващото хранене като е друг, тялото ще си усвои необходимите вещества. Витамините и минералите не се натрупват и не изчезват за 1 ден. Ако греша поправете ме, но съм имала дефицити, поради здравословен проблем и нещата се случват бавно и с постоянство (което за жалост ми липсва, особено в тренирането и правилното хранене Blush).

# 40
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Gabonka, и аз от седмица съм на тази схема 18/6 ,но с две хранения. Не изобилни порции. Надявам се, че е балансирано менюто ми. Имам да свалям около десет излишни килограма. А и се надявам гладуването да повлияе на псориазисът! Не е много обострен, но лятото ми е много неприятно, защото няма как да скривам поразените участъци.
Вече се усещам по-лека е като че ли сланинките около кръста започват да се топят.

# 41
 • Мнения: 684
Аз сигурно не съм се изразила добре. Питах как може да се балансира менюто, когато става въпрос за ядене само веднъж на ден. Иначе ясно, че схемата 18/6 дава предостатъчно време за разнообразно хапване и набавяне на всичко необходимо. Но когато ядеш само едно ядене на ден, наистина ми е много интересно дали е възможно да дадеш всички вещества, от които организмът има нужда.

# 42
 • София
 • Мнения: 1 134
...Питах как може да се балансира менюто, когато става въпрос за ядене само веднъж на ден. ..
Аз си хапвам само вечер вече почти година. Мисля, че храната ми е балансирана, защото е по обем и състав, както почти за целия ден - това го знам, защото си въвеждам храната в калкулатор.
Хапвам месо/риба/яйца със зеленчуци(салата, или сготвени заедно с протеина), парче зряло сирене/кашкавал, ядки(орехи, бадеми, лешници) и берита с овче мляко/маскарпоне/заквасена сметана.
Не отслабвам, а задържам, защото май попрекалявам с ядките.
Правя 48 часов фаст всеки понеделник - пропускам вечерята.
Вземам и добавки, обаче - омега 3, крил ойл, ресвератрол, витамин д и комплексни витамини зимата.
Все пак съм почти на 51 и отслабването не е както преди, затова опитвам всякакви варианти.
Ако трябва да съм честна, прегрешавам по 2-3 пъти годишно по време на почивка.

# 43
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
За около десетина дни( трябва да си запиша точната дата, на която започнах) резултатът е около два кг. надолу. Има още какво да се желае. През времето на гладуването, почти не ми идва наум да ям нещо, макар че край мен поне по два пъти на ден дечицата си хапват.
Както вече писах, идеята да ям само веднъж на ден не ми изглежда много логична. Ако поемам на един път храната за цял ден, стомахът ще се разшири и точно вечер, да си легна с пълен стомах, мисля че ще ми развали сънят. Аз ям повечко на обяд. Вечер по-малко и веднага си мия зъбите ( после ме мързи само да си помисля, че пак трябва да ги мия и ми минава желанието да хапна нещо).

# 44
 • Мнения: 771
Добра е идеята за хранене веднъж дневно.  Най-вече заради намаления калориен прием, едва ли могат да се погълнат 1200-1400 калории наведнъж. Е, могат де, с друг вид храна. От 2-3 години все се каня и аз, но не почвам. С глада се свиква, но като се знам, дори да не съм гладна, все за това ще мисля Smiley

# 45
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Добра е идеята за хранене веднъж дневно.  Най-вече заради намаления калориен прием, едва ли могат да се погълнат 1200-1400 калории наведнъж. Е, могат де, с друг вид храна. От 2-3 години все се каня и аз, но не почвам. С глада се свиква, но като се знам, дори да не съм гладна, все за това ще мисля Smiley
Не съм фен на броенето на калории... Четох в предишната тема ( не помня името на съфорумката), че вечеря между 17:30 и 18:00... Това би било идеално,но обикновено трудно приложимо... Ако живея сама, може да стане, но ММ се прибира към 19:00... Понякога и по- късно.
И още нещо не ми е ясно, ако се поемат по-малко от 1200 калории, за дълго време, няма ли да  възникнат здравословни проблеми!?

# 46
 • Мнения: 8 987

Впечатлена съм от резултата на  precious.

Да, резултатите ми са впечатляващи дори за самата мен. Благодарение на ОМАД + ВМНВХ и леки трениривки достигнах до желаното тегло. В момента дори съм и 2 кг под него, за съжаление не от хубаво.  Доста време опитвах и други интервали, но едва когато минах на еднократно хранене, нещата се случиха.  
Скрит текст:
Скрит текст:

Благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 09:16 от precious*

# 47
 • Мнения: 1 370
Аз тамън се зачудих какво става и защо съм заковавал сега пак и дали не ям прекалено много и тази сутрин неочаквано ми дойде. Надявам се скоро пак да мръдне кантара.

# 48
 • Мнения: 215
Поздравления момичета на всички с постигнатите резултати.
Аз отново се обръщам към вас за съвет.
Както бях писала скоро в темата,при мен пиложението е следното.
Повече от 1.6г съм на интервално хранене,незакусвам,обядвам и вечерям,рядко ям плод следобед.
Обядвам предимно салати като гледам да има яйце,шунка.
Ходя много,имам проблеми с костите,скъсан минискус на едното коляно,но въпреки това не съм спирала да ходя, от скоро възобнових и пътеката в къщи плюс ходенето .
Но,кг ми се връщат,не знам защо.
Малко е демотивиращо,храня се режимно през седмицата в прозореца,не ям отиз,картофи и тн,събота си хапвам каквото ми се яде.
Някакви идеи какво става и защо кг се завръщат...
Благодаря предварително на всички,които се включат със съвет:)

# 49
 • Мнения: 336
...храня се режимно през седмицата в прозореца,не ям отиз,картофи и тн,събота си хапвам каквото ми се яде.
Мисля, че това отговаря на въпроса ти. Смятала ли си си калорийния прием?

# 50
 • Мнения: 215
Не,аз ям салата и вечер салата и някакво сготвено или салата  и месо,порциите не са голями

# 51
 • Мнения: 1 564
аз бих сменила прозореца, например закуска и обяд, без вечеря. Бих стеснила призореца и с две основни хранения.
Другото, което може да окаже влияние е:
-твърде малко храна
-твърде много храна, но това със салати и и дори да има някое яйце/шунка е невъзможно
-стрес
-липса на сън
-скрити възпаления (много вериятно)
-разбъркани хормони
и т.н.
Веси (No sugar https://m.facebook.com/Nooosugar/?ref=page_internal&mt_nav=0 има и вегетариански менюта/рецепти)
 е от години на ОМАД и по някое време смяташе калориите. Не падаше под 2000-2200, но тя се храни ВМНВХ. Така, че....
Моят критерий е малко по обем храна, която държи дъъъъъълго време ситост. Иначе съм "играла" във филмите "малко, но често", "запълване на стомаха" и т.н.
Информация има,  всеки трябва да си намери печелившата стратегия.
Браво дани!

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 10:49 от tania6

# 52
 • Мнения: 336
Не,аз ям салата и вечер салата и някакво сготвено или салата  и месо,порциите не са голями
Имам предвид дали си ги смятала в свободните дни. Имала съм същите периоди, в които през седмицата съм стриктна, а неделя му отпускам края и резултатите бяха плачевни.

# 53
 • Мнения: 1 564
По моя преценка и на пръв поглед, храненето е ниско калорично, ниско въглехидратно и ниско мазнинно. Всичко това комбинирано с интервално и чийт днИ всяка седмица Е нормално да води до такива резултати.
Ми не може да се комбинират коренно противоречиви режими.
Вярно, че и аз взимам идеи от различни режими и ги прилагам, но 5 часов интервал между хранения( д-р Папе), количество /чиния ( Сонома), гала-обяд (Монтиняк и Дюкан) веднъж на 1-2 месеца са неща,които са естествени и прилагани от поколения преди нас.

# 54
 • Мнения: 3 814
strawberry, и за мен храненето ти е твърде оскъдно. Според мен дори трудно събираш и 1000 ккал на ден. Това е страшно дълъг период (1,6 г.) на калориен дефицит. Известно е, че тялото може да забави или ускори метаболизма с до 30% (д-р Фънг), което обяснява защо си спряла да отслабваш - просто тялото ти се е нагодило на тези оскъдни калории. А за качването - един ден от седмицата, в който тялото ти се запасява с онова, което описваш като "каквото ми се яде".

# 55
 • Мнения: 4 546
Вярно, че и аз взимам идеи от различни режими и ги прилагам, но 5 часов интервал между хранения( д-р Папе), количество /чиния ( Сонома), гала-обяд (Монтиняк и Дюкан) веднъж на 1-2 месеца са неща,които са естествени и прилагани от поколения преди нас.
tania6, аз дори не разбрах какво каза... би ли обяснила по-подробно, ако имаш желание. Blush
Не съм запозната с всичките режими, които цитираш.
Какво е гала-обяд? Кое е добре да се прилага и кое не? Интервалното, комбинирано с чийт дни, не разбрах нещо хубаво ли е или не?

# 56
 • Мнения: 1 564
Дълъг път в търсене на моята стратегия...
Най-наред режим на д-р Папе (да отслабнем докато спим ) : за да се смъкне инсулина трябва да е интервала минимум 5 часа и това мнооооого преди тук ,в бгмамата да се заговори за инсулин. Храната при него режим не отговаряше на вкуса ми, твърде много и нелюбими въглехидрати, не държи сито закуската.
Режим Сонома : ограничаване обема на храната, чиния с размер 26 см диаметър (по спомен), отдавна чиниите са ми по-малки. Разреши проблемите с преяждането в семейството,  няма вече тави/паници и други чинии всеки да си слага колкото иска. От един момент нататък ставаШЕ едно мезене, едно "малко вино да си доям месото,  малко мезе за виното и....". Вярно радикално беше, но супер успешно за всички и всичко. Качеството замени количеството.
След това доогледах съдържанието на чинията за да ми държи сито, но аз и по принцип клоня към ВМНВХ.
Фастинга дойде естествено.
Нямам чийт дни , но в празнични дни си позволявам нещо...празнично. И това влиза в идеите на Монтиняк и Дюкан за след режима.
Чийт ден и въглехидратно зареждане са различни неща.
https://www.bb-team.org/articles/5147_zarejdasht-den-i-mrasen-de … -razlichni-neshta
За някои хормони е необходимо пик на инсулина ...от време на време.
Ето тук за грешки при фаста, става въпрос за кето-фастващи, но е полезно
https://youtu.be/0fp-PurD2_s
И не, идеята на фастинга не е "малко калории или намаляване на калориите ", а съвсем друга, но никой не ви пречи да си мислите обратното.

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 12:16 от tania6

# 57
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Срещата ми с Таня беше именно в Сонома диета...
Тема за режима Папе, да отслабнем докато спим май вече не съществува!? На мен въобще не ми подейства...
Днес няма прогреси. Но коланът го закопчах на следващата дупка... Доволна съм.

# 58
 • София
 • Мнения: 1 199
Здравейте.
Аз от 7-ми май съм на 16/8. Целта ми е сваляне на кг, но за сега мноооого слабо... един килограм го свалих още първите 4-5 дни, и после- нищо. А имам доста за сваляне, около 20, не е като да нямам...

Имам питане- тази сутрин ми беше много гладно и реших да не се мъча до 11ч., затова си направих една чаена лъжичка Хуск. Обаче след това започнах да разсъждавам- той няма калории, но пък стомахът работи. Не съм усвоила още подробностите относно този вид хранене, та да попитам вас, които знаете повече- дали идеята на режима е стомахът да не работи изобщо, следователно пием само вода и кафе във времето на почивка, или може да залъгваме глада с неща, които нямат калории, какво ще кажете?

# 59
 • The Evergreen State
 • Мнения: 669
Аз спазвах дисциплинирано известно време и бях само на кафе/чай и две хранения. Има дни обаче в които не успявам да съм съвсем така, общо взето се водя и от тялото си, ако съм много гладна ям и не чувствам вина. Рядко се случва и гледам да се върна бързо към режима. Мисля че самото тяло свиква постепенно на този режим но в крайна сметка не сме машини а и защо да се подлагаме на излишен стрес. Търпение, ще стане, аз се запалих по режима от една жена на която случано попаднах в Ютюб. Видеото е на английски но със силен френски акцент - дамата е французойка но живее е Австралия дълги години. Заповядайте

https://www.youtube.com/watch?v=jNowNWW8FsM

# 60
 • Мнения: 1 564
Не разбрах каква роля имат калориите в интервалното хранене, а и май нямам намерение да разбирам. По тази логика може цял ден да изкарате на кока кола с подсладител и 0 калории.
Като съм гладна ям и то сериозно, няма залъгване на глада, а и моя стомах (на телец) хич не се лъже.
Интервалното е да има интервал без храна,  а не за каляване на волята.
Може да се преразгледа последното хранене и/или да се измени "прозореца". Свиква се, но не е изведнъж. Дайте си време.
Идеята не е да ядете по-малко или както викате "да намалите  още повече калориите", а да има време инсулина (хормона на стокаж) да се върне в нормална граница.
Има 2 цели
-за отслабване т.е. да се държи инсулина ниско и дълго, но има и други хормони (кортизол), за които това е стрес. Внимателно. В този случай кафе с малко сметана или масло е допустимо.
- за автофагия, тя започва след 17 часово гладуване и очевидно трябва да се изчака поне 19-20 и повече часове. Всичко различно от вода, чисто кафе и чист чай я прекъсва.
Разрешени и забранени напитки в двата случаи (на френски е, но има картинки)
https://youtu.be/sUrOjR166aw
Инес Субашка имаше интересен опит и изводи по повод интервалното. Според нея и за жени е по- подходящо да закусват. Не помня какви й бяха обясненията, но никой на никого тук не фиксира часове на хранене и от 10 до 18 ч дори и 3 пъти може да се яде и ще е 16/8, най-лесното и без автофагия.
Направете си интервалите по вкус и начин на живот. И не е задължително да е всеки ден.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 07:34 от tania6

# 61
 • София
 • Мнения: 1 199
Добре де, не съм задала въпроса съвсем коректно.  Но то е само защото не консумирам нито газирано и Кола, нито приемам подсладители. Изобщо не съм се сетила за тях. Конкретно Хуск ме интересува, защото определено засища, а прозорецт на хранене ми харесва и не искам да го изменям. Просто има редки случаи, в които имам вълчи апетит буквално през целия ден, и Хуск ме засища. Ако някой може да ми каже дали той се възприема от организма като храна, ще съм благодарна. За калориите споменах, защото, доколкото ми е извество, Хуск се състои главно от фибри и почти няма калории, затова съм силно озадачена дали вдига инсулина или не...

# 62
 • Мнения: 1 370
Бъркаш се, има калории. Просто е толкова лек, че над 10 грама едва ли ще можеш да изядеш.

# 63
 • Мнения: 1 564
Може да ядеш хуск в прозореца, когато се храниш. Инсулина се вдига от всякаква храна, но при някоя съвсем малко и при друга мнооооого. И не калориите вдигат инсулина.
Например: мазнините са най-калоричната храна,  но имат съвсем малко/почти незначително влияние на инсулина.
Протеините (в разумно количество ) вдигат инсулина на разумно ниво. Прекаляването води до проблем, но засищат и са жизнено необходими.
Въглехидратите вдигат най-много инсулина, но тук вече се говори за различни въглехидрати, гликемичен индекс на храните (колко вдигат инсулина), гликемичен товар (ясно е, че и количеството има значение) и начините за смъкване на ГИ в храните (фибри, ябълков оцет,охлаждане).
Хуска е фибри т.е. добре е да се добавя в храна при желание/харесване/необходимост, но прекъсва фаста. Нали стомаха се опитва да го преработи и измъкне от него някакви полезности?

# 64
 • София
 • Мнения: 1 199
Точно това ме интересуваше, момичета, благодаря!
Значи не може Хуск извън прозореца... Wink

# 65
 • Мнения: 712
Когато започнах това хранене преди години намалявах прозореца с лъжица кокосово масло.
Преди това изслушах всички видеа на д-р Берг и д-р Фънг.
Инфоримаран - въоръжен. Или поне половината от битката е преодоляна.
По препоръка тук от темата на tania6. Чест и почитания. ❤️
И както е писала Таня това не е с цел каляване на волята.
Имало е дни, когато извън прозореца съм пила кола, вино и пр.
Въпреки всичко резултат има.
И аз не го правя само с цел редуциране на тегло.
Много от показателите ми вече са в норма.
Само ви чета от години, ето настъпи момента и да се включа.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 08:40 от *Белла *

# 66
 • Мнения: 4 958
не може Simple Smile
пий черен или зелен чай
16/8 е доста либерален за сваляне на 20 кг

# 67
 • София
 • Мнения: 1 199
не може Simple Smile
пий черен или зелен чай
16/8 е доста либерален за сваляне на 20 кг
Така е, либерален е. И ми звучеше лесно, преди да започна. Обаче аз съм чревоугодник, трудно устоявам на храна, свикнала съм да хапвам от всичко по всяко време и в момента дори този либерален прозорец ми е предизвикателство. Wink
Нека да посвикна сега, ще видя нататък ка кще бъде- дали ще намаля прозореца, дали ще променя часовете...
Ако няма резултат, просто ще се откажа. Пред време отслабнах бързо и сравнително лесно със "Системата минус 60"- за 3 месеца свалих 12 кг. Може би най-добрият вариант за мен е лека и ранна вечеря. Лошото е, че със семейството се събираме вечер на масата и вечеря сама в 17 или 18ч.  за мен означаваше в 19, когато сядаме заедно, да стоя и да гледам. Затова и не успях да задържа резултата.
Сега съм си направила прозореца от 11 до 19ч. Обаче ето че резултат почти няма...

# 68
 • Мнения: 712
Трънче, та ти само от 7 май си на ИГ.
Търпение трябва.
Не искам да те отчайвам, но гледах видео с една руска певица, тя вярно е на години, резултати е започнала да вижда чак на втората година. В теглото ѝ беше 120,  130 сега е 70кг.
Важното е да не се отказваш.
При всеки е индивидуално, но като за начало организма започва да се оздрвява. Да се самолекува. Изкарва се излишната вода, нормализира се кръвно. Нормализират се хормони и пр. На който му е интересно да намери видеата.
Слушах д--р Е. Берг, че първо има озрвителен ефект, а последствие е понижаването на теглото.
И за да не съм голословна ще сложа снимки на Бабкина.
Аз не я бях гледала години и като случайно попаднах по Тв то на предаване с нея не можах да повярвам. Че това е същият човек.
Изгледах в нета всички интервюта с нея и така разбрах за ИГ.
Преди

Сега
И повярвайте ми това е една и съща жена.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 13:39 от *Белла *

# 69
 • Мнения: 522
Белла, имах нужда от точно такъв коментар в момента. От 2 седмици съм на 18/6 и теглото ми е намаляло с 1 кг, а за кратичко време, качих 5 кг и много трудно ги боря сега. Не мърдат и не мърдат... Опитвам да мина на 20/4, но засега не ми се получава, особено през уикенда е ужас. Знам, че стресът е виновен също за неуспеха, но и също имам пристъпи на глад, не често, но в такива моменти не успявам да издържа без да хапна поне малко. Вероятно са колебания в кръвната захар или просто лакомия и аз не знам вече, ама ще трябва да си намеря как да ги преодолявам, че се дразня.

# 70
 • Мнения: 4 958
за мен 16/8 не е никакъв фастинг протокол и няма начин да смъкнеш и 5 кг с него, а за 20 трябва да комбинираш и с друга диета
най- добре ниско- въглехидратна, за да не 'пригладняваш" от скоковете на инсулина

това са работещите протколи, има ги на първа страница
https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-do-intermittent-fasting
за 16/8 -> It’s very important to primarily eat healthy foods during your eating window. This method won’t work if you eat lots of junk food or an excessive number of calories.

Инес С. няма да коментирам, защото ще прозвучи злобно, а и ти не тренериш колкото тя

# 71
 • Мнения: 684
Ааа, знам я. Това е Надежда Бабкина. Тя освен всичко е на 71г. и гаджето й е на годинте на сина й. Това си е сериозен мотив за отслабване Simple Smile

# 72
 • Мнения: 215
Не знам наистина на какво се дължи ,но явно трябва да сменя прозореца,всеки ден съм с по около 800гр отгоре без да съм променила яденето,много е отчайващо...Иначе по дрехите незабелязвам промяна.
Мисля да пробвам да започна да закусвам пак овесени ядки с мляко и плод или само плод,да обядвам нормално и да не вечерям,да видя.
Иначе ходя много,отделно започнах наново пътеката в къщи след скъсан минискус.По принцип съм човек,който е нон стоп в движение,не се спирам,дори със скъсания минискус не съм спирала да се движа.
Ако имате още съвети казвайте.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 08:45 от strawberry0302

# 73
# 74
 • Мнения: 1 576
Аз реших да не вечерям. Прозорец от 10 до 14 часа някъде, като през почивните дни ще е вероятно 14-18 или нещо подобно. Супер ми е да спя така, много ми е леко на корема. Снощи опитах само 2 пържени тиквички, но на фона на тъпченето до сега е нищо 😄. Обаче задържам много вода и днес съм +1 от вчера. Явно трябва да орежа въглените, за да изхвърля водата 😔

# 75
# 76
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Не знам наистина на какво се дължи ,но явно трябва да сменя прозореца,всеки ден съм с по около 800гр отгоре без да съм променила яденето,много е отчайващо...Иначе по дрехите незабелязвам промяна.
Мисля да пробвам да започна да закусвам пак овесени ядки с мляко и плод или само плод,да обядвам нормално и да не вечерям,да видя.
Иначе ходя много,отделно започнах наново пътеката в къщи след скъсан минискус.По принцип съм човек,който е нон стоп в движение,не се спирам,дори със скъсания минискус не съм спирала да се движа.
Ако имате още съвети казвайте.
и аз съм така. Но обиколките са със сантиметри по-малки. Вчера влязох в два нови за мен сайта,споделени в темата НВХ ВМХ. От там научих много нова за мен информация... И днес ,след яденето на масло(в буквалния смисъл на думата) съм надолу... Сайта Ruled.me  и Diet doktor. Днес съм решила да направя голям прозорец. Без обяд. Пих кафе с масло... Не е гадно както очаквах.
Успех!

# 77
 • Мнения: 1 370
Ами явно на Инес Субашка сайта го отчита като спам. Ето снимка на статията и заглавието

# 78
 • Мнения: 923
И аз почти месец, не знам имам ли кило долу или нямам, но поне нямам кило горе...
Иначе забелязвам, че въпреки 8 часовия прозорец се храня мноооооого по-малко от обичайното. Вечерям три часа по-рано, липсват вечерните глезотии от време на време, поглеждането в хладилника преди лягане.... Закуската ми също е 3-4 часа след обичайното ѝ време, така че....вярвам че ще тръгне на долу все някога. Всеки ден ми е все по-лесно, а и лятото е сезон за нови нагласи, предполагам че ако бях започнала зимата, нямаше да се справя, а сега имам време да свикна с режима до тогава.

# 79
 • Мнения: 215
Да ви помоля да кажете кое приложение използвате за броене на калории,моля🤪

# 80
 • София
 • Мнения: 13 305
Да ви помоля да кажете кое приложение използвате за броене на калории,моля🤪
Lufesum

# 81
 • Мнения: 1 271
Здравейте момичета, аз доста отдавна само чета и не смея да пиша, защото не мога да вляза в ритъм...от доста време. Но реших да споделя при мен как се развиха нещата миналата година, за да окуражатези, които мислят, че няма да се справят с ОМАД. Започнах миналата година от 88, 8 кг на 1.06, директно с едно хранене на ден. Обаче, към 11 пиех кафе, което принципно не е проблем, ама моето кафе е ок.400 мл мляко и нес вътре. След това обяд от 13 до към 13 и 30. Нямах подготвителен етап, направо с ОМАД. Ядях манджи, боб, леща ( никак не съм по месото), зеленчуци, сирене, кашкавал. Почти всяка събота се отпускат вечер с питиета и мезе ( ама пиене яко). В неделя правех фаст. Та, на финала със съботните прегрешения, смъкнах 12,4 кг за 3 месеца. Не съм изпитвала глад, готвех вечер за децата, за другия ден, никога не съм се изкушила да пробвам. Така че всичко е въпрос на настройка. А, единствено, че ми се появи запек, а по принцип нямах проблеми. Сега започвам пак, защото съм 84 кг в момента, но....аз съм си такава безволева. Успех на всички!

# 82
 • Бг-мама
 • Мнения: 2 120
Да споделя и аз. Старт на 28.03.2021. от 71 кг. Днес два месеца по късно минус 9 кг. и съм 62 в момента. Целта ми е към 57-58 кг. ОМАД е режимът ми през повечето време . Понякога се случва да съм и 20/4 , като второто хранене е плод някакъв , че сега много ме изкушават черешите , ягодите и динята. Успех на всички.

# 83
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Трябва да се наканя и да опитам хранене само веднъж на ден.... Като се връщам на обяд у дома няма как да стане... Но другият месец ще се наложи да оставам на работа и следобед. Ще пробвам. По-лесно ще ми е,ако нямам лесен  достъп до храна .
Засега съм два килограма и половина надолу. Прозорец от шест часа. За две седмици е повече от чудесен резултат.
Благодаря ви, че споделяте опит!

# 84
 • Мнения: 3 814
Трябва да се наканя и да опитам хранене само веднъж на ден.... Като се връщам на обяд у дома няма как да стане... Но другият месец ще се наложи да оставам на работа и следобед. Ще пробвам. По-лесно ще ми е,ако нямам лесен  достъп до храна .

Това все едно аз съм го писала. Вкъщи ми е много трудно да правя OMAD. От седмица обаче ни върнаха в офиса вече на 100% и ми е много, много лесно. Сутрин излизам преди 8, следобед се връщам, взимам дрехите за фитнеса, тренирам и чак след това се установявам вкъщи и съответно вечеряме.

Аз нямам кой знае какви резултати на кантара, горе-долу с 1 кг на седмица надолу се движа, откакто правя OMAD, но колегите ми днес ме засипаха с комплименти за това как изглеждам.

# 85
 • Мнения: 684
Всички казват, че закуската е най-важна, но откакто съм на режим 18/6 и не закусвам, имам чувството, че имам много повече енергия сутрин. Интересувам се от различните режими не заради килограмите, а по-скоро за здраве.

# 86
 • The Evergreen State
 • Мнения: 669
За закуската зависи пак от начина на живот. Ако човек става рано сутрин и се движи от сутринта - например спортува сутрин редовно или професията му изисква да е на крак голяма част от деня (фризьори, лекари, детски учителки и т.н) му трябва енергия и си осигурява със закуската след което я изразходва с движението.

За хората които сядат зад компютър сутрин и са на бюрото през повечето от деня определено не е същото. Същото важи за всички които са по-активни вечер когато след работа трябва да пазаруват, да сготвят вечеря и да почистят в къщи както и тези които предпочитат да спортуват вечер. За тях обяда и вечерята определено са по-важни от закуската. Но има и такива които предпочитат да хапнат нещо леко сутрин, обядват късно по-обилно и пропускат вечерята. Други са свикнали със закуска, обяд и вечеря но ако са леки и балансирани пак е възможно да се подържа добро здраве и тегло.
Хората които работят в радиото и телевизията трябва да са на линия много рано сутринта, или хората които дават нощни смени - техния режим определено е доста по-различен и няма как да се впишат с общоприетите закуска, обяд и вечеря. Важното е човек да открие за себе си какво, кога и колко му е необходимо според това кога и колко е активен през денонощието.
За себе си открих че ми трябва по-скоро режим на хранене към който да се придържам и който съответства на начина ми на живот, отколкото диета, независимо колко е хвалена и резултатна.

Последна редакция: пт, 28 май 2021, 21:03 от Athena

# 87
 • Мнения: 13 330
Може ли кафе със сметана да се консумира в часовете на "гладуване "?
Например, днес в 8 пих кафе със сметана за закуска, а обядвах чак сега.
Идеята ми е да знам от закуската или обяда да си изчислявам часовете.

# 88
 • Мнения: 1 564
Може ли кафе със сметана да се консумира в часовете на "гладуване "?
Например, днес в 8 пих кафе със сметана за закуска, а обядвах чак сега.
Идеята ми е да знам от закуската или обяда да си изчислявам часовете.
Зависи от целта, ако е за автофагия е твърдо не. Ако е за отслабване д-р Фънг допуска малко сметана (сметаната е в категория мазнини!) в кафето, по спомен до 70 калории (каквото и да означава тази дума )

# 89
 • Мнения: 13 330
Благодаря.
Значи около 50 гр течна сметана идват към 70 калории.

# 90
 • Мнения: 1 576
Аз преди си правех фастовете със сметана, дори и прясно мляко съм слагала в кафето. Свалих 10 кг за около 6 месеца без особени ограничения от към храната, но тогава бях сериозна и не падах под 18 часа фаст. За протокола съм с Хашимото, ако някой се чуди за бавното сваляне.
Тази седмица се заех пак по-сериозно, като гледам да не падам под 16-17 часа, но не ги следя реално колко са. В делничните дни имам едно хранене в 10 часа и едно към 14 часа и приключвам за деня, не вечерям. Днес ядох чак в 15 часа, та ми се събират към 24 часа фаст. Утре съм планувала само едно стабилно хранене на обяд или ОМАД, за да не свиква организма че получава храна в точно определен час. Още ми е трудно вечер, но определено се спи по-добре гладен. Кафето вече го пия чисто, че се старая да огранича млечните, но освен сметаната друго не съм спряла 😂

# 91
 • Мнения: 684
А да попитам - знаете ли дали някой режим специално да помага за свалянето на мазнини в корема? Аз нямам проблем с килограмите, но след две раждания, коремът ми е натрупал мазнина, която по никакъв начин не мога да сваля с упражнения. Редовно правя кардио, пилатес, тежести, нищо не помага. Явно си трябва някакъв специален хранителен режим.

# 92
 • Мнения: 336
А да попитам - знаете ли дали някой режим специално да помага за свалянето на мазнини в корема? Аз нямам проблем с килограмите, но след две раждания, коремът ми е натрупал мазнина, която по никакъв начин не мога да сваля с упражнения. Редовно правя кардио, пилатес, тежести, нищо не помага. Явно си трябва някакъв специален хранителен режим.
На теория заради лоша инсулинова чувствителност се трупа мазнина около пояса. В темата за отслабване с инсулинова резистентност почитаме ВМ-НВ режим.

# 93
 • Мнения: 923
А какво препоръчват при Хашимото или Гушавост? Два прегледа при един и същ специалист с две различни мнения. Както казах, вече месец нито на горе, нито на долу. Зоната ми помогна преди година  и имах добър резултат, но просто финансово беше неиздържимо, защото приготвях за цялото семейство. Отделно в началото ми костваше много време.

# 94
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Вече почти месец прилагам периодично гладуване. Откъм тегло си остават свалени само два килограма. Откъм сантиметри обаче са повече. Не се сетих да отбележа съответните обиколки преди да започна този режим и според по далечни спомени съм ги намалила с около пет сантиметра. Днес ще опитам да не вечерям. Стискам си палци! Засега не усещам глад.
Никой не е писал скоро. Явно повечето са в темата ВМ НВХ... Аз не съм по месото. Чета редовно, но не пиша там.

# 95
 • Мнения: 522
Дани, тук сме си, ама аз лично нямам с какво да се похваля. Поставих си за цел 20/4 и вече 2 седмици се боря да се вкарам в "правилния" прозорец. Местих го насам-натам и всичко на всичко 5 пъти докарах до 20 часа фаст, другите дни все 16-18. Ама няма да се отказвам, толкова мотивиращи постове прочетох, твоя също, така ми се иска да имам резултат на обиколки, защото това си е видимо.
За жалост, сякаш не мърдам. От никъде. Даже има дни нагоре в кг, после пак леко надолу и до старото тегло.
Но! Няма да се отказваме, трябва си време и за настройка на времето за хранене, и за изграждане на навици, и за получаване на резултати.
Чувствам се добре, нямам нито спад на енергия, нито прималяване, само пристъпи на животински глад, но май е повече в главицата, отколкото в стомаха Blush
Така, че напред!

# 96
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Parfait, никакво отказване. Чувствам се добре. Не изпитвам глад. Само снощи ми се дояде сладко. Хапнах малко папая и стафиди.
Поне с този режим нещата тръгнаха. Преди беше хем глад, хем "0" _ви резултати. Пиша най-вече да се окуражавам. И препрочитам първа страница. Все откривам нещо, което съм пропуснала.

# 97
 • Мнения: 1 060
Е, след като искате някой да пише, пиша. Blush
Записах се, за да науча нещо ново покрай вас, оказа се, че аз цял живот съм на тоя режим, изключая периодите на бременност и  и началните месеци на кърмене. Тогава имах по-изявен глад... и съответно цял живот съм кльощава - 55/56кг на 170см..
За мен този режим е естествен. Не огладнявам сутрин откак се помня. Не огладнявам до към три, четири часа следобяд. Последните три години съм качила около десетина килограма след прием на лекарства, промяна в хранителния режим и чист мързел. В момента свалям с гладуване няколко дни и няколко дни храна само следобед, предимно зеленчукова, с малко месо и много течности - основно вода и фрешове, когато съм в къщи. От кафето не се отказвам, така че и кафе. Тръгнах преди десетина дни от 65, в момента съм 62. Смятам да стигна 58 и да си продължа с храненето само следобяд.

# 98
 • Мнения: 1 576
Аз продължавам да не вечерям. Изключение беше четвъртък вечер - някакси имах нужда да ям и ядох към 18 часа. На следващия ден си продължих нормално. И в събота вечер, защото имахме гости, но гледах да ям малко и възможно най-късно. Днес съм с едно хранене около 15 часа. За утре планирам първо хранене в 12, второ в 14:30 и после чак във вторник  по някое време. В събота сутрин си взех мерки и ще меря пак след 2 седмици.

# 99
 • Мнения: 1 370
Аз си поставям за цел от утре два фаста по 20 часа (понеделник и четвъртък) и в останалите дни по 16. Утре няма да са баш 20 часа защото имахме гости и си хапвах до късно, ха няма да чакам да стане 22 за да ям утре но ще опитам да издържа поне до 19-20 часа.

# 100
 • Мнения: 4 271
Привет, момичета.

И аз влизам сред вашите редици.

Преди години практикувах сух пост и воден и много добре ми се отразяваше.
Но беше през лятото и работих интензивна работа, та не се сещах нито за храна, нито за вода.

Сега обаче е друго .
Мъжът ми е вкъщи и не ми дава сух пост, затова ще ги правя когато го няма.
Дотогава обаче обмислям да започна да се храня по един път на ден, главно вечер когато сме с него.

През деня, докато не хапвате, само течности ли пиете?
Аз не пия кафе и чай, евентуално само вода.


Имам да свалям около 5-6 кг и след това желая да започна спорт.
Та ще намаля плодовете ( смятам да акцентирам само на диня и череши), без млечни, повече зеленчуци и риба.
Други меса и месни продукти не ям.

# 101
 • Мнения: 215
Здраейте отново и от мен,
Аз мисля да пробвам тази седмица хранене само веднъж на ден-вечер,а през деня само  на вода и кафе,него винаги съм го пила с мляко.
Нещо малко да променя,че вече повече от 1.6г съм на интервално гладуване и нещо зациклих,а в същото време ограничих и почти не ям и плодове.
Някой др има ли който да се храни само веднъж и то вечер да каже има ли ефект?
Аз като ученичка така се хранех и свалих десетина кг,но сега чета Др Емилова казва,че този начин хранене го водят мъжка диета и не бил мн препоръчителен защото после си връшаш всичко свалено.
Някакви съвети?

# 102
 • The Evergreen State
 • Мнения: 669
По повод на забавянето на топенето на килограми от дадена диета, това нещо е познато като weight-loss plateau или в превод - плато на загубата на тегло. Ето статия която го обяснява но е познат феномен и има информация в интернет https://www.secondnature.io/us/guides/mind/motivation/weight-los … lateaus-explained.

Общо взето трябва търпение и дори и нищо да не промените в диетата трябва да продължите да я спазвате, това плато отминава между шест и осем седмици и после отново започват да се свалят килограми. Свалянето на килограми е и психическа и физическа борба, на тялото му е трудно да се адаптира и отнема време, тези плата са обезсърчителни но минават. И аз наскоро научих за тях, но и аз като много други прохождам още в спазването на режим на хранене за по-дълго време. Успех на всички и се вслушвайте в тялото си, бързайте бавно, ще стане!

# 103
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 190
Здравейте,
Търся съвет. Правя 24 часов фастинг и в 8 вечерта ми е единственото хранене. Притеснява ме факта, че може да изяждам 2000 калории за 20 мин, защото съм много гладна. Предполагам, че това ще се промени с времето и ще свикна. Но по принцип, при дългите фастове внимава ли се и с храната? Чета различни неща и се обърквам. Целта е отслабване.

# 104
 • Мнения: 522
Мария, щом е единствено хранене, трябва да е балансирано, говорихме по-горе за това, да ви набави всички микронутриенти и витамини. 2000 ккал ми звучи като хляб и мармалад, шегувам се, аз също го имам този проблем. На 20/4 съм и като съм фаствала 20 часа, си мисля, че е редно да се наградя с шоколад и мекици. Но тялото няма нужда от това или поне не като основа на храненето. Ще посъветвам както е по книгите, с уговорката, че аз съм далеч от тая перфектност, но се старая Sunglasses
Храненето започва с богата салата, идеално, че сме гладни, да е по-големичка е екстра. Мъничка пауза, докато си отсервирате и сервирате второто, например, после протеини и въглехидрати, разбира се с превес на първото.
Никога няма да е идеално и никой не очаква това, но горе-долу да бива, нали Grinning
ПС: понякога започвам с плод, вместо салата, защото това ми се яде, но идеята е, да е разнообразно и с витаминки Stuck Out Tongue Winking Eye

# 105
 • Мнения: 4 958
аз ако започна с богата салата, ще си остана само с нея и недохранена Simple Smile
ям си протеина, салатата - за дояждане
може ли пример на 2000те калории, не мога да си ги представя в едно хранене

Мария, много си гладна, защото ядеш чак в 8
за кога ти трябва тая енергия?
нали ще заспиш след 3 часа

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 09:03 от Herzen

# 106
 • Мнения: 1 370
Мария, защо не си въвеждаш храната в приложение, така няма да се притесняваш, че ядеш повече от колкото трябва.
А какво обикновено ядеш?
Да, гладът намалява с времето.
И според мен да се започне с голяма салата е грешно. Първо си изяш основните носители на важните макронутриенти и нормално количество салата. Ако си още гладна тогава търси обемни храни с ниски калории, но чак след като се нахраниш. Основна грешка в този режим е малкото храна на вечеря или ниските мазнини и протеини в храненето, което прави почти невъзможно да се издържи на следващия ден на глад

# 107
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 190
Само да кажа, че фаствам 3-4 дена вече, съвсем в началото съм, целта е отслабване и лекуване на лакомията. Само това не съм пробвала в този живот. Друго важно нещо е, че имам сложен ботокс на стомаха и гладът ми не е силно изявен, а само напомнящ за себе си. Плюскането идва т лакомията и навика да се натъпча.
Ядох 3 парчета баница, не можах да се спра. Предната вечер ядох ребра със салата. Нрави ми се ВМ диета, но с НВ ми е адкси адски трудно. Ще го овладея. Фастинга с гастрален ботокс е далеч по-лесна задача. Нямам предишен опит с това, но не ми пречи да си виждам грешките още в самото начало.
Относно часа на хранене, вечер ми е трудно, когато всички сядат на масата, а аз гледам отстрани.

# 108
 • Мнения: 19 082
Мария, къде слага ботокса? В Турция или вече го предлагат и тук?

# 109
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 190
Мария, къде слага ботокса? В Турция или вече го предлагат и тук?
Първата съм аз, в София, болица Вита. На 2 юни го сложих, има още време да се развие ефекта и да кажа мнение. За момента виждам резултат, самото отслабване зависи от човека. Аз имам проблем с лакомията и количествата. Затова този път избрах фастването, другото фитнес безвкусно меню по час хич не е за мен, пълна депресия. Отделно, че се подобрява ИР и контролира теглото, все неща, за коитп имам да работя.

# 110
 • Мнения: 4 546
Не съм чувала за ботокс в стомаха. Какво се цели, да се направи един вид "нечувствителен" ли? Какви са ефектите?

# 111
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Не съм чувала за ботокс в стомаха. Какво се цели, да се направи един вид "нечувствителен" ли? Какви са ефектите?
и на мен ще ми е интересно да науча.

# 112
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 190
Не съм чувала за ботокс в стомаха. Какво се цели, да се направи един вид "нечувствителен" ли? Какви са ефектите?
Намалява апетита и забавя изпразването на стомаха. Процедурата е бърза, под пълна упойка, с гастроскопия. Нищо сложно. За улеснение при хранителен режим.

# 113
 • Мнения: 19 082
Много благодаря за информацията. Да не рззводнявам темата, ще ти пиша за повече подробности на лични Blush

# 114
 • Мнения: 4 546
Не съм чувала за ботокс в стомаха. Какво се цели, да се направи един вид "нечувствителен" ли? Какви са ефектите?
Намалява апетита и забавя изпразването на стомаха. Процедурата е бърза, под пълна упойка, с гастроскопия. Нищо сложно. За улеснение при хранителен режим.
Благодаря, че сподели. Hug Честно казано, тази подчертаната част не ми звучи като най-здравословното нещо, но със сигурност в случая "целта оправдава средствата". По-добре това, отколкото да си носиш наднормените кг и да не предприемаш (или да не можеш да предприемеш) нищо.
Имам една позната, която преди години си сложи едно балонче в стомаха. Целта е да има постоянно усещане, че е запълнен и да не могат да се поемат големи количества наведнъж. Но това се предприема при големи степени на затлъстяване, не го препоръчват на всеки. Също така е временно, май около 6 месеца и после балончето се маха. Тя тогава постигна чудесни резултати, свали поне 20 кг за тези 6 месеца, но за съжаление после без балончето малко по малко си ги върна, понеже по-скоро нямаше съществена промяна на лайфстайла като движение и т.н.

За да не е само спам, споделям, че аз продължавам с 20/4. Миналата седмица имах 3 дена, в които не спазих режима (за първи път ми се случва, откакто го почнах преди месец) и тренировките ми бяха само 3, вместо обичайните 6 за седмицата. Така че миналата седмица минава в графа "ваканция" (а всъщност бях ужасно заета и под стрес и затова наруших Laughing) и като резултати само задържах. Тази седмица отново съм по план. Предстои ми ваксина вдругиден, което сигурно пак ще ми наруши тренировките, но не виждам причина да ми наруши интервалното. Simple Smile

# 115
 • Мнения: 1 564
И аз съм от тези, които не запълват стомаха с излишни неща, следователно суров зеленчук е само за украса.
Както и друг път съм казвала, моят стремеж е да не надхвърлям обема на стомаха,който е около половин литър за зрял човек и засищане за дълго време.
Това,  със стомаха ми изглежда временно, а и със сигурност може да се "заобиколи" (бях чела идеи за "заобикаляне" при операции/"пръстен" на стомаха).
При фаст (в моя случай) от една страна издържам дълго без храна, а от друга се нахранвам с малко количество. И за това гледам малко по обем , но засищащо хранене.
Обожаваше закуската и за това съм повече на закуска и обяд , 20/4 в повечето случаи.

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 14:59 от tania6

# 116
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
Идната седмица ще се опитам да направя първи сериозен опит фаст от 24 часа. Вече опитах, но а малко хапване на вечеря. Нещо като генерална репетиция. Мотивирана съм, защото виждам първите по-съществени резултати.
Вчера пообиколих няколко магазина, дощяло ми се е рокля да си купя, но се отчаях да се гледам в пробната. Да им имам огледалата. Ще видим в края на сезона как ще съм я докарала.

# 117
 • Мнения: 13 330
Да им имам огледалата.
Joy
Много ми хареса репликата!

# 118
 • Plovdiv, Bulgaria
 • Мнения: 1 473
Някой с инсулинова резистентност и успех само с фастинг? Така де, и режим, ама без лекарства?

# 119
 • Мнения: 1 576
Някой с инсулинова резистентност и успех само с фастинг? Така де, и режим, ама без лекарства?
Аз съм с недоказана ИР, но само защото не съм правила натоварване. Иначе симптомите си ги имам след ядене на повече въглехидрати, а и инсулина на гладно ми беше към 15 миналата година. Ефект имаше преди време, но специално при мен по-бавен - около 2 кг на месец. После се отпуснах, и така вече 2 години, но не съм си върнала 12-те свалени кг. Най-осезаем ефект имах от 18+ часа фаст. Тогава, дори да ядях хляб или сладко след основното, сякаш нямах онзи скок на инсулина като при трикратно хранене, сякаш захарта от въглехидратите отиваше където трябва. Определено подобрява инсулиновата чувствителност.

# 120
 • Мнения: 684
А аз да ви се оплача. От 10-ина дни съм на ВМ НВХ, както го наричате. И от няколко дни така ми се е запекъл корема, че само с лекарства можах да го размърдам. Личният лекар каза, че е много вероятно да е от увеличената консумация на месо, особено червено такова. Ама то какво друго с тази диета да се яде? Не мога само на салати да живея. Риба всеки ден да купувам също не ми е по възможностите. Явно дори най-доказаните режими не работят за всеки.

# 121
 • Мнения: 336
Ех, обичам такива коментари. Първо Х-то в името ВМНВХ означава хранене, което от своя страна означава, че не е диета за 2 седмици, а е с идея да се превърне в постоянен режим. Съответно няма как за 10 дни да го отпишеш като неработещ. Стомахът има нужда от известно време да се нагоди към по-високия процент мазнини и често реагира с отклонение или в посока като в твоя случай, или в обратната. Освен месо на прима виста може да ядеш яйца, субпродукти, млечни, риба в консерва е бюджетен вариант. Заповядай в темата посветена на режима, ако още не си я разглеждала детайлно, там периодично се обсъждат и рецепти. Даже май имаше и отделна тема за ВМНВ рецепти.

# 122
 • Мнения: 1 564
Просто погрешна представа имате за ВМНВХ.
Основното са добрите мазнини и това не значи масло/мас с лъжица и зехтин от бутилката. Мазнини (добри) има и в авокадо, маслини, ядки, млечни, кокосово масло/мляко/сметана, тахани и естествено в месо и яйца.
Субпродуктите са полезни и евтини, малко са хората които не обичат дробчета, воденички и сърчица.
Аз салати не ям, но в чинията ми има зеленчуци с всякакви цветове. А сега е толкова подходящ сезона! Тиквички, патладжани, чушки, домати и т.н. Има разни зелении като спанак и (не им знам имената). В камерата имам винаги салатен зелен фасул, брюкселско и някакви смесени зеленчуци за дни, в които ме мързи или нямам пресни зеленчуци. Целина, алабаш,чевени цвекло, праз, моркови .....има целогодишно. Карфиол, тикви, сладък картиф и някакви ряпи със странни имена.
Дори готвен зеленчук е по-добре от салата: заема малко място в стомаха и държи дълго време ситост. Естествено да не се забравя мазнина (добра).
Рибните консерви са евтина алтернатива и подходящи за такива като мен, които не обчат риба. Да се гледа само да е в зехтин или натюр: сардини и други дребни рибки.
.....
Ох, от "увеличена консумация на месо, особено червено". Та аз сега ям по-малко месо от преди! А червено месо дори не ям (във Фр свинското не е в категория червено месо!)

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 17:17 от tania6

# 123
 • Мнения: 1 370
За жалост толкова хора подхождат с незнание и всъщност в това има голяма доза безотговорност. Не е редно да започнеш режим, с който очевидно не си наясно. Месо се яде при Дюкан. ВМ НВХ е друга философия.
Н

# 124
 • Мнения: 1 564
Примерно кето меню или как се храни доктор Берг.
https://youtu.be/GaBwuaq-1nU
А палео групата, която следя направо клони към вегетарианска.
За информация палеото също е в рамките на ВМНВХ, допускат се мед, фурми и кленов сироп мноооого ограничено, сладък картоф, елда и ориз басмати също ограничено. Въглехидратите са до 120 г,  много зеленчуци, малко плодове и никакви индустриални храни, включително естествените изкуствени подсладители.
Вили има интересни рецепти.
Тук пикантна кето супа топчета с тиквички
https://www.vilistime.com/bg/2021/06/03/pikantna-keto-supa-tikvi … W3ucTk25NyDOTQ3zg

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 20:10 от tania6

# 125
 • Мнения: 1 576
Нещо про мен нещата не вървят както искам. Вместо да свалям, аз взех да качвам, +2 кг за 10 дни и в сантиметрите съм на +. МЦ ми дойде преди 5 дни и вече трябваше да съм източила водата. Продължавам да не вечерям, с едно изключение за тези 10 дни, но тогава направих около 28 часа фаст преди вечерята. Май ще се върна на храненето в 14 и в 19 часа. Или ще зарежа всичко и ще ям, то и без това лято няма да има 😂😂😂

# 126
 • София
 • Мнения: 13 305
Frozenn, разсмя
ме 😄

# 127
 • Мнения: 8 987
Ох, не можах да се сдържа! Yum

# 128
 • Мнения: 1 564
Да не би храната да ти е малко?
Тялото влиза в режим оцеляване и се запасява, кортизола скача ...
Върни се към предишното и след известно време опитай пак, но примерно веднъж в седмица и постепенно увеличавай.
Аз си харесвам 20/4 или 19/5, най-добре ми е, но ми се случва и ОМАД, идва естествено понякога,  не се насилвам и не планирам.

# 129
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 4 761
И при мен нещата вървят с миша стъпка. Последната седмица даже съвсем спря каквото и да е развитие. Дори започнах да качвам. Ужас някакъв. Вчера направих почти пълен фаст. С едно яйце и три кайсии. И днес сън отново надолу.

# 130
 • Мнения: 1 576
Не знам дали ми е малко храната - не тегля и меря. Примерно онзи ден закуска 3 буркани яйца с една сурова чушка, обяд свинско печено, задушен спанак с масло, маслини.
Вчера закуска 1 сурова чушка, половин краставица, кашкавал. Обяд гнездо от кайма и доматен сос, останал от спагетите на домашните, дообъркан с 2 яйца и малко чедър, за вечеря 1/3 парче торта 😂.
От днес обяд и вечеря.

# 131
 • Мнения: 215
Нещо про мен нещата не вървят както искам. Вместо да свалям, аз взех да качвам, +2 кг за 10 дни и в сантиметрите съм на +. МЦ ми дойде преди 5 дни и вече трябваше да съм източила водата. Продължавам да не вечерям, с едно изключение за тези 10 дни, но тогава направих около 28 часа фаст преди вечерята. Май ще се върна на храненето в 14 и в 19 часа. Или ще зарежа всичко и ще ям, то и без това лято няма да има 😂😂😂
Това все едно аз съм го писала😏
И аз започнах да качвам,а продължавам с мойте фастове без закуска и само обяд и вечеря,пробвах и да не вечерям или да не обядвам и само на яйца и нищо и се чувствам нон стоп подута и отчаяна..

# 132
 • Мнения: 771
Един ден направете въглехидр. зареждане. После си продължете по старому.
Изобщо, трябва да се дава ритник на метаболизма.

# 133
 • Мнения: 1 564
Не помня как всички се храните, но дали не сте много ограничили въглехидратите?
Много ограничения? Стрес, безсъние, хормони....
Вижте дали не описан вашия случай тук
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2019/01/blog-post_28.html?m=1
Дълга и нервна е статията (авторката диетолог е силно ядосана), но има полезни наблюдения и обяснения.

# 134
 • Мнения: 215
Ами аз не ям ориз,картофи,нищо през седмицата,карам предимно на салати през деня,вечер може и готвено и салата,но пак без ориз,картофи,хляб…събота си хапвам от всичко ,но вече нещо нерабо ти при мен този начин на хранене,ходя много през деня,движа се много

# 135
 • Мнения: 1 576
Ами аз лично не мога да спя добре от както се е родило второто дете - т.е. почти 6 години вече. Събуждам се през 2-3 часа, отделно тя не спи като хората и много често обикаля от стая в стая, върти се, рита и т.н., та едва ли ми се събират повече от 6 часа сън и то на пресекулки. С Хашимото и хипофункция на щитовидната съм, с недоказана ИР, задържам вода като камила и не знам защо (уж било от недобре регулирани щитовидни хормони) и сигурно и още има, но само за това се сещам сега.

# 136
 • Мнения: 3 455
Frozenn, как така недоказана ИР?
Правихте ли обременяване с глюкоза?

# 137
 • Мнения: 1 576
Frozenn, как така недоказана ИР?
Правихте ли обременяване с глюкоза?
Не съм правила обременяване и за това написах недоказана. Иначе инсулина на гладно ми е висок, в нормата под 25, но над 10, при консумация на по-въглехидратни хран