Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 540
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 16 650
не знам дали по другите градове има по едно място, което да ваксинира през уикенда, предполагам по-скоро - не, но средно във всяка една събота на ноември са се ваксинирали по 84 човека, дори само половината да са били в София, а надали е така, не е нула

# 16 651
Ако държавата преценява, че няма ресурс да доставя и поставя ваксини, най-удачно би било те да се разпространяват като редица други ваксини - желаещите си ги купуват от аптеката и сами търсят кой да им ги постави. Докато това не се превърне в реалност и държавата отговоря за поставянето на ваксините, най-нормалното нещо е да има работещи пунктове, където всеки да се ваксинира при желание да го направи. Вместо това ние се сблъскваме с поредния абсурд - желаещите обикалят като гламави и се молят на разни лекари да им поставят ваксина. 

Когато ми поставяха първата доза, с предварително запазен час през прословутата електронна система, дойдоха лекар и сестра от някакво отделение, които ми сложиха ваксина и издадоха документ. Това също е вариант при ограничен брой желаещи - дежурни в други кабинети/отделения ваксинират малцината желаещи, които за по-голямо удобство могат да са с предварително записани часове. Хем бързо, хем има някакъв ред.

# 16 652
  • София
Пунктовете, доколкото разбирам, са в "Пирогов" и в СРЗИ (за София).
В ситуация, в която желаещите да се ваксинират са една шепа, и аз не виждам за особено разумно някакви центрове да работят в събота и неделя, само и само през тях да минат 5-6 човека.
И, да, ваксините би било добре да се разпространяват като противогрипните - в аптеките.

# 16 653
  • Пловдив
Политиката за безплатни ковид ваксини е единна за целия ЕС и не е възможно държава от Европейския съюз да процедира чрез продажби в аптеките, освен ако не настъпи промяна в регламентите.

Не е приемливо да няма възможност за ваксинация в събота и неделя. Според мен не е задължително някой специално да седи и да чака 5 човека, както пише Съншайн. Във всеки медицински център и болница има работещи медицински сестри през почивните дни и може някоя от тях да свърши работата, дори да се наложи да се почака малко, докато се освободи. Предвид правилното съхранение на ваксините може да се организира с предварително записване на час. Няма начин да няма начин.Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 дек 2022, 09:46 от marzeliva

# 16 654
  • София
Всичко това е отново от несвършена навреме работа. Ако порталът за запазване на часове работеше добре и не беше дал една камара фалове, всичко щеше да се случва много лесно. За събота, например, има Х записани за ваксинация, спрямо които се преценява какъв да е часовият прозорец, в който ще има ангажиран медик.
Аз откакто има SuperDoc, се преродих. Няма звънене, няма "ама удобно ли е тука един час да ми запазите", няма чудене и маене - влизам, запазвам. И гинеколозите ми, и психиатърката ми работят с платформата и на всички ни е супер удобно.
Ама не, друго си е хората да обикалят като гламави...

# 16 655
И аз харесвам супердок. Джи пи то ми също работи със системата и не чакам въобще пред кабинета.

# 16 656
Става въпрос само за съботния пункт. През останалото време никой не е необходимо да обикаля като гламав. Има поне 20 пункта през седмицата за София, като списъкът е наличен с работно време и достъпен преди някой да тръгне да обикаля. Иначе и на мен не ми стана приятно, че в съботата, в която най-накрая се наканихме, пунктът не работи, но видях предварително на сайта. Това няма да ни откаже, ще се организираме макар и по-трудно в друг ден, тогава има и повече избор на пунктове.

# 16 657
Списъкът с пунктовете е на сайта на РЗИ така ли?

# 16 658
Да, винаги е бил там.

Ето, ако някой все пак не го намира: https://srzi.bg/bg/post/imunizacionni-punktove-na-teritoriyata-n … -sofiya-grad-3324

# 16 659
  • София
За делнични дни е ясно.
Но някои потребители смятат, че трябва да има поне един наличен пункт и през уикенда, което е разбираемо - има хора на смени, такива с тегави работодатели, които не дават току-така почивни дни и т.н.
Въпросът е как да се организира подобно начинание, без медици да висят напразно, но и без желаещи да се ваксинират (които и без това са една шепа) да остават без ваксина.

# 16 660
Навярно не само до висенето се свежда неудобството, но и до нужда да се отвори флакон, да се дозира и да се темперира. Въпрос на организация, която е критично слабо звено.

# 16 661
Не е и само до смените, а както има съвсем реална възможност човек да се почувства зле след ваксината, много хора заради това оставят за почивни дни... Не всеки може или иска да е на работа точно след ваксината. Поставяне в петък донякъде го решава това, ако се вмести човек в работното им време.
Не знам, евентуално в месеца 1-2 неработни дни по някакъв обявен график ако има къде, пак би улеснило желаещите.
Ама то нямаше свястна кампания когато беше по-критично да я има, че сега ли.

# 16 662
За реакциите след ваксината потвърждавам от собствен опит. Първия бустер си го бих в делничен ден, на следващия бях на работа и положението не беше розово. За втория избрах събота поради тази и поради невъзможност през останалите дни да отида и в понеделник вече ми нямаше нищо.

# 16 663
Най-добре е да се обучат магистър фармацевтите да поставят ваксини и да разрешат поставянето им в аптеките. Както е навсякъде.
Ваксините са безплатни, води се стриктна документация и на фармацевтите се заплаща. Не е сложно, така се процедира на много места, лесно е да усвои като практика.

# 16 664
Това е много добра идея, жалко, че тук не се прилага. Аптеките работят всеки ден. Повечето поне.

Общи условия

Активация на акаунт