Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 201
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 8 760
Къде в България човек може да се консултира относно това каква ваксина да сложи, след като е имал алергична реакция към Астра Зенека? Изчетох каквото можах по въпроса. Но освен че при Файзер са маааалко повече случаите на аергична рекация, сравнено с Модерна, не знам нито как да се профилактирам преди бустерна доза, нито как да ваксинирам един ден детето. Дъщеря ми е на 16, но е правила анафилактичен шок като бебе и също ще трябва профилактика преди ваксина за всеки случай. Ако някой знае специалист в тази област, нека ми каже. Предварително благодаря.

# 8 761
Алергологията на Александровска болница. Консултират и правят тестове за съставките на ваксините. С направление. Всеки лекар там върши работа, от месеци основно това правят.
За съжаление не знам такова място в страната.

# 8 762
Вече имам много познати, ваксинирани с различни ваксини и мога да обобщя, че силата и вида на реакцията не е според вида ваксина, а е според имунната система на човека.
Може ли на по- прост език да обобщиш! А може и други, дето имат същите мисли да се включат.
Лично аз не мога да си отговоря на въпроса. Ако има бурна реакция след ваксина, това е = на силна имунна система, или точно обратното- ваксина+ никаква реакция след нея= нисък имунитет.....
Не казвам това, специалистите също много пъти казаха, че няма връзка бурна реакция - по-добър имунитет, както и повече антитела - по-добра защита.
Написах коментара, понеже една потребителка пита за реакции след Янсен, а всъщност моите и твоите реакции например нямат никаква връзка с това как тя ще реагира на същата ваксина. Имам предвид, че реакцията към ваксината е индивидуална и не може да се обобщи - на едната ваксира хората реагират с Т, а на другата - с отпадналост, защото към една и съща ваксина са възможни различни реаккции, включително и никакви и няма как някой да предвиди как ще е реакцията на питащия.

# 8 763
Ето къде можете да се ваксинирате през уикенда:
https://m.fakti.bg/zdrave/623266-eto-kade-mojete-da-se-vaksinirate-prez-uikenda

# 8 764
Момичета, току що първа доза Файзер! Дано всичко мине Ок!

# 8 765
Трети ден след ваксинация с Янсен, първата нощ втрисане и температура, болки в цялото тяло, но с един нурофен температурата спадна. Днес обаче ми се появи кашлица, усещам дразнене някак надълбоко в трахеята. Има ли друг с подобни симптоми? Изкарах ковид ноември със същите симптоми.

# 8 766
Аз кашлях много след бустера , но с Модерна. Ама много и точно трахеята ми хриптеше и бухах силно.
Това няколко дни. Нямах температура, нямам друго..ама преди пък имах, та вече не знам кое и откъде е.
Не го отдавам на ваксината, но може и да е. Може да си настинала или не знам, аз бях правила тест домашен-отрицателен, спадна ми температурата и уж се оправих, боцнах се в петък и в неделята направо се давех от кашлица. Сега намаля. Но и аз съм си хронично такава кекава и без ковид, сега ми е трудно много да преценявам в опасност ли съм или си ми е хроничното.

# 8 767
  • София
Ваксинирани сме и двамата с мъжа ми още през април (АЗ). Сега детето (11г) е с корона, с +PCR и засега кара горе-долу леко. Няма как да  изолирам хлапето, малко е и все е навряно в мен. Ами ще проверим дали действа ваксината Simple Smile Засега една седмица не ни е хванала гадината..Стискайте палци да ни пропусне!

# 8 768
Здравейте!Имам въпрос, за понеделник имам записан час за поставяне на ваксина Пфайзер, но от вчера имам болки в яйчниците.Ако евентуално е някакво възпаление, това би ли било противопоказание за ваксиниране?

# 8 769
Здравейте!Имам въпрос, за понеделник имам записан час за поставяне на ваксина Пфайзер, но от вчера имам болки в яйчниците.Ако евентуално е някакво възпаление, това би ли било противопоказание за ваксиниране?
Не.

# 8 770
Този weekend ще ваксинират от 13 до 18 ч
в търговските центрове "Парадайс мол",
"Ринг мол", "Сердика мол", "България мол"
и "Дъ мол" .

# 8 771
Аз усещам леко втрисане, но доста ме боли ръката в убоденото място - мускулна болка, почти не спах. При мъжа ми същата работа, но той много тренира и се пораздвижи и сега е по-добре от мен.
При тези, които са имали болка в ръката - кога премина ?

# 8 772
  • София
Е, и? Каква е връзката с това, което съм написала?
Поне 30 човека познавам, които изкараха вируса и са част от т.нар. скрита заболеваемост, тъй като не фигурират никъде.
Права си, но има една подробност. Имаше период, в който не важаха антигенните тестове. Тогава ако в едо семейство се разболееха двама само един си прави писиар щото струваха по 100 лв. Или ако някой от семейството се зарази втори е ясно от какво е. Проблемът е, че още тогава държавата не пусна безплатни тестове.  Изобщо в нашата държава от самото начало мерките са с цел непретоварване на здравната система и това е единственото което що-годе се постига. Когато целта стане ограничаване на вируса, тогава може да си говорим...

Понеже отворихте дума за заразени след всксина пак ще ви кажа при мен какво се случи, вече 10 дни след положителен тест. Разболяхме се и трите всксинирани колежки, работещи в една стая. Не ползваме маски на работа, защото смятаме, че сме си клъстерче. 😄 То така се и оказа. Ваксината е Астра зенека. Първа игла през февруари. Мисля, че за векторните това трябва да е съществената дата, втората доза е като бустер. И трите имахме напълно различни по характер симптоми. Единственото общо беше загубата на обоняние. И трите сме добре, без усложнения, антибиотици и т.н. Надявам се след тия 10 дни на не се получи обрат някакъв.

# 8 773
Втора доза НЕ е бустер. При двудозови ваксини, ако нямате втора доза, нямате завършен ваксинацио е  цикъл и степента на защита е много по-малка към 40% ми се върти.

# 8 774
Здравейте, тази сутрин си сложих първа игла на Пфайзер. Нямам оплаквания,само леко ръката ме боли но това явно е нормално! Имам един въпрос, като съм си сложила първа игла и ми дадоха талонче, но нямам все още сертификати мога ли да посещавам местата където се изисква сертификат? Нали от понеделник вече на повечето места ще искат сертификат, това което ми дадоха като документ след първа доза явява ли се като доказателство,че имам някаква ваксина? Благодаря предварително за отговора,ако някой е запознат.

Общи условия

Активация на акаунт