Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 482
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 8 415
Би било добре, защото много хора преболедуваха без да си правят тестове. Или поне за антигенните да дават.

# 8 416
  • София
На лекарства съм да, водят ме висок риск. В работата още март миналата година шефа ми връчи лаптоп и ме прати у дома само и само да ме опазят.
Сега ноември съм на задължителната профилактика на кардиолог и ендокринолог, та ще ги питам явно.
Проблем е, че никой не иска да ми каже с точност дали ще издържа на ваксината, прехвърлят си топката.
Каката ми се разболя от Ковид, викнахме линейка за тестове, факт че имаме още едно жилище и я изолирахме. Тестваха всички в къщи, доктора като го питах за ваксина, също каза не. Това бе февруари, април се раболя брат ми, същото стана.
Джипито ми е много отговорна, обади се и ваксинира всички без мен и малката, тя е на 16.
Разбирам я, защото обясни на прост език, че няма достатъчно данни дали ще я понеса.
Цялата съм в синини, вените се пукат сами, всеки месец се тествам за протеомбиново време, за да дозирам лекарства. Ако искате ми вярвайте, мразя всички с бели престилки и като видя игла ми се гади 🤐.

# 8 417
Сутринта адвокат Мария Шаркова заяви, че би могло да се издаде зелен сертификат при голям титър антитела дори да няма тест правен в  лаборатория. Въпросното изследване трябва да е правено през последните шест месеца в лицензирана лаборатория. Странно ми стана как би могъл да се издаде сертификат на базата на лабораторно изследване и наличие на доста антитела. Дали има някой по-запознат? Моя близка е с една доза, преболедувала и тя като мен без лабораторен тест. Има много антитела след тази една доза плюс преболедуването.
Според мен се е объркала жената или си прави свободни съчинения. Няма как да се извади сертификат на база антитела. Но май ще има добра новина за регистрираните в системата след лабораторен БАТ. Преди малко прочетох, че хора вече са успели да си изтеглят сертификат след БАТ. До тук писаха хора, правили си тест в ковид зона на Александровска и Рамус. Предполагам и за другите лаборатории ще се появи възможност да се генерира сертификат като преболедувал в his.bg. Доста потребители се оплакаха, че сега е тегаво със сайта и нормално, че всички са се юрнали да си вадят сертификати.
Два пъти я питаха и не изглеждаше като да се е объркала. В страни като Гърция има два сертификата - вътрешен и такъв за пътуване. За първият май важат антителата.

# 8 418
Здравейте! Няма  как да изчета всичко,което сте писали. Медицинско лице съм и съм наясно с доста неща. Искам да попитам тези,които са боледували и после са се ваксинирали с Модерна каква ви беше реакцията след първа и втора доза? Аз изкарах ковид декември,според мен беше средно тежко, само вкъщи, не стигнах до болница и не съм пила кортикостероиди,които подтискат имунитета, януари месец имах мнооооого антитела и си казах,че поне година няма да мисля за ваксина, въпреки че професията ни е високо рискова.Но на 23.09 почина моя близка колежка,която се зарази от пациент, отиде си за седмица от вдигането на много висока температура, тя имаше малко антитела след много леко изкаран ковид и мислеше да се ваксинира, но не успя за съжаление. Аз доста се стреснах и си направих в понеделник на 27.09 тест за вирус неутрализиращи антитела,който показва процент защита и ми беше 36 %, прецених,че е малко и си сложих във вторник първа доза на Модерна. През нощта като ме затресе и затраках зъби, три дни почти бях на легло, с температура около 38 и нещо до 39 и нещо, ръката,че ме боля изобщо не обръщах внимание. Очевидно имунитета ми клетъчен и хуморален ( с антителата) работи здраво.Та направо си ме е страх от втората доза ,няма как ще я слагам.
Извинявам се,че стана дълго, като се замисля май чакам някой да ме успокои..
Знам за случай като вашия. Тоест боледувал и ваксиниран с Модерна. След първата като при вас, след втората едно голямо нищо.

# 8 419
  • Варна
Не съм сигурна как е в БГ, но в Германия, напр., сертификат можеш да получиш и след една доза, при положение, че имаш потвърдено с ПСР преболедуване.
Тук за съжаление не може. Искат двете дози и това е. Изключително тъпо.

# 8 420
  • assenovgrad
Здравейте! Няма  как да изчета всичко,което сте писали. Медицинско лице съм и съм наясно с доста неща. Искам да попитам тези,които са боледували и после са се ваксинирали с Модерна каква ви беше реакцията след първа и втора доза? Аз изкарах ковид декември,според мен беше средно тежко, само вкъщи, не стигнах до болница и не съм пила кортикостероиди,които подтискат имунитета, януари месец имах мнооооого антитела и си казах,че поне година няма да мисля за ваксина, въпреки че професията ни е високо рискова.Но на 23.09 почина моя близка колежка,която се зарази от пациент, отиде си за седмица от вдигането на много висока температура, тя имаше малко антитела след много леко изкаран ковид и мислеше да се ваксинира, но не успя за съжаление. Аз доста се стреснах и си направих в понеделник на 27.09 тест за вирус неутрализиращи антитела,който показва процент защита и ми беше 36 %, прецених,че е малко и си сложих във вторник първа доза на Модерна. През нощта като ме затресе и затраках зъби, три дни почти бях на легло, с температура около 38 и нещо до 39 и нещо, ръката,че ме боля изобщо не обръщах внимание. Очевидно имунитета ми клетъчен и хуморален ( с антителата) работи здраво.Та направо си ме е страх от втората доза ,няма как ще я слагам.

Аз съм с Модерна. Първият път с доста силни болки в ръката, температура и отпадналост. Втория път - вечерта след ваксината силно втрисане с тракане на зъбите, температура над 38 градуса, отпадналост. Симптомите бяха до 36-48 часа след иглата, след това лека отпадналост. Успокойте се. Доколкото знам, Модерна е по-имуногенна - тялото реагира по-бурно, но всичко отминава.

# 8 421
Здравейте! Няма  как да изчета всичко,което сте писали. Медицинско лице съм и съм наясно с доста неща. Искам да попитам тези,които са боледували и после са се ваксинирали с Модерна каква ви беше реакцията след първа и втора доза? Аз изкарах ковид декември,според мен беше средно тежко, само вкъщи, не стигнах до болница и не съм пила кортикостероиди,които подтискат имунитета, януари месец имах мнооооого антитела и си казах,че поне година няма да мисля за ваксина, въпреки че професията ни е високо рискова.Но на 23.09 почина моя близка колежка,която се зарази от пациент, отиде си за седмица от вдигането на много висока температура, тя имаше малко антитела след много леко изкаран ковид и мислеше да се ваксинира, но не успя за съжаление. Аз доста се стреснах и си направих в понеделник на 27.09 тест за вирус неутрализиращи антитела,който показва процент защита и ми беше 36 %, прецених,че е малко и си сложих във вторник първа доза на Модерна. През нощта като ме затресе и затраках зъби, три дни почти бях на легло, с температура около 38 и нещо до 39 и нещо, ръката,че ме боля изобщо не обръщах внимание. Очевидно имунитета ми клетъчен и хуморален ( с антителата) работи здраво.Та направо си ме е страх от втората доза ,няма как ще я слагам.

Аз съм с Модерна. Първият път с доста силни болки в ръката, температура и отпадналост. Втория път - вечерта след ваксината силно втрисане с тракане на зъбите, температура над 38 градуса, отпадналост. Симптомите бяха до 36-48 часа след иглата, след това лека отпадналост. Успокойте се. Доколкото знам, Модерна е по-имуногенна - тялото реагира по-бурно, но всичко отминава.
Казват да се пие парацетамол на няколко часа превантивно след ваксинация, за да се избегнат неприятните реакции.

# 8 422
Има противопоказания за ваксинация само на хора с тежки форми на автоимунни заболявания като лупус и хора с трансплантирани органи. За всички останали ваксинацията е препоръчителна, също така наличието на антитела не е противопоказание за ваксинация. Не се ваксинира при данни за респираторно заболяване със симптоматика.

# 8 423
Благодаря на включилите се, надявам се втората доза да я понеса по-леко.
Да дам и аз моите 5 стотинки: подкрепям факта, че титъра на антителата не е показателен за нивото на имунитет. Може би сте чули, че повечето лекари казват, че клетъчния имунитет е по-важен ( има тестове за него, но са трицифрени суми, а колко са точни срещу Ковид причинителя друг въпрос). Защо е така, защото антителата циркулират в кръвта и намалява нивото им с времето ( от последната им среща с антигена) и това е нормално, даже може да изчезнат напълно. Но са важни клетките на паметта, които всъщност спадат към клетъчния имунитет. Тези клетки обикновено си стоят в лимфните възли или тимуса, и когато "усетят" и разпознаят, че е дошъл същия гост (вирус или бактерия) , казват на едни други клетки, наречени плазмоцити да започват да произвеждат точните антитела. Така, че и да нямаме антитела, а си имаме тези клетки на паметта, ние реално пак сме защитени. Аз на това разчитах след моето преболедуване, но както споменах се стреснах и реших, че ще съм доста по-спокойна с ваксина.  Единствено съм се притеснявала да не отключа за в бъдеще автоимунно заболяване, тъй като имам горчив спомен от друг колега, който разви множествена склероза след имунизация срещу Хепатит Б (поне така твърдяха тогава лекуващите го лекари) , но всичко е Божа работа и е индивидиално. Нека всеки си прецени за себе си, правейки информиран избор.

# 8 424
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Didolinaaa, попитай в групата Ваксини във фейсбуук
и изчакай отговор от някой от лекарите в групата

# 8 425
  • Terra incognita
Тук също след преболедуване поставят една доза само. А ако преболедуваш между първа втора доза си оставаш само с първата.
Отдавна не съм чела тук, но днес като прегледах фб и направо ми призля. Хората са откачили и тотално са се озлобили и умопомрачили с тези зелени сертификати. Какъв е този насаден страх, това е просто безумно. Почти навсякъде в Европа пропуските с ГП са факт още от лятото и всичко е много уредено и спокойно.
Но на народ, който твърдо вярва, че го пръскат с Ковид от самолети- никакви мерки и сертификати не могат да му бъдат наложени.
Сега ще стане "всяко чудо за три дни", след което животът ще продължи постарому.
Койтоцможе ще си купи сертификат, друг ще хване връзки, трети е на принципа " ти знаеш ли аз кой съм" и така, докато вирусът не порази достатъчно виспк процент от населението. Естествен подбор и крах на здравната система. Срам и позор.

Скрит текст:
миналата седмица водихме детвто на рд в закрит детски център. Изискваха селен сертификат и лична карта на всеки 12+г посетител. Майката на рожденика си беше забравила личната карта и отказаха да я пуснат. Такъв трябва да бъде контролът.

# 8 426
Дидолина, възможно е да смятат, че някое от заболяванията ти в момента не е под контрол и затова да съветват така. Точно затова е важно всички останали да се ваксинират. Хубаво е, че близките ти са ваксинирани. Ти си работи от дома. Това за момента е максимума за хора с реални противопоказания.

# 8 427
Привет,
след наложените мерки и аз се замислям за ваксина. Притесненията ми са относно предстояща планирана бременност/инвитро процедура. Моля ако има момичета, които са минали през ваксинация да споделят да ме насочат коя ваксина да избера?

# 8 428
# 8 429
  • София
VickyTaylor, в коя държава се случва това?

Общи условия

Активация на акаунт