Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 191
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 8 775
  • София
Къде в България човек може да се консултира относно това каква ваксина да сложи, след като е имал алергична реакция към Астра Зенека?

Пробвай на горещия телефон : https://coronavirus.bg/bg/contacts

Цитат
Здравейте, тази сутрин си сложих първа игла на Пфайзер. Нямам оплаквания,само леко ръката ме боли но това явно е нормално! Имам един въпрос, като съм си сложила първа игла и ми дадоха талонче, но нямам все още сертификати мога ли да посещавам местата където се изисква сертификат? Нали от понеделник вече на повечето места ще искат сертификат, това което ми дадоха като документ след първа доза явява ли се като доказателство,че имам някаква ваксина? Благодаря предварително за отговора,ако някой е запознат.

Сертификата би трябвало само с референтния номер на първата доза ваксина да може да се извади от ето този линк:
https://www.his.bg/bg/dgc

# 8 776
Благодаря!

# 8 777
Здравейте, ще може ли малко помощ в разбирането на нововъведенията от тези дни.
Чета информация, че всички преболедували, регистрирани чрез PCR или антигенен тест, ще имат възможност да си извадят сертификат от понеделник.
Кои всички, обаче? Има ли период за преболедуването?
Преболедувах октомври/ноември миналата година. Такива като мен имат ли право на споменатото по-горе? Поне временен вариант би бил това, докато се ваксинирам.
Все още се колебая между Янсен и Модерна.
Притеснява ме, че съм проявявала алергии към различни медикаменти до сега, както и два пролапса на сърдечни клапи (митрална и трискупидална).

# 8 778
Чета информация, че всички преболедували, регистрирани чрез PCR или антигенен тест, ще имат възможност да си извадят сертификат от понеделник.
Преболедувах октомври/ноември миналата година. Такива като мен имат ли право на споменатото по-горе? Поне временен вариант би бил това, докато се ваксинирам.
Притеснява ме, че съм проявявала алергии към различни медикаменти до сега, както и два пролапса на сърдечни клапи (митрална и трискупидална).
Дължината на сертификата за преболедуване го удължиха на 1 година, доколкото знам. Трябва да сте имали лабораторно въведен в системата PCR или антигенен тест (и да сте били под карантина, разбира се). Вижте от каква дата е било Вашето изследване.
Съветът ми е да се ваксинирате колкото може по-скоро, боледували сте доста отдавна и ваксината ще Ви е от полза. Ако се притеснявате от алергични реакции, поставете ваксината в центъра на някоя болница и изчакайте известно време след поставянето. Имайте предвид, че тежки алергични реакции към съставки на ваксината са изключителна рядкост. Пролапсите са само причина да се ваксинирате по-скоро. Успех!

# 8 779
И аз имам алергия тъм медикамент. Съобщих на служителката, която сложи ваксината - каза, че няма проблем.
Също преболедувах миналият новмври - отрицателни тестове, а и срокът е 1 година - безсмислено да си вадя, дори и да можех.
Антителата са ми много малко, и си викам - шибвай си ваксина, квот стане.

# 8 780
Всички, всички, само баща за момента е рисков, щом приятелят ти е карал ковид два пъти (доказано ли е тест или на око го е диагностицирал).
Първият път аз бях заразена, мои близки също, той се изолира от мен, но вече бяхме имали контакт. Скоро след мен той разви симптоми, а щом аз и близките ми бяхме заразени малко вероятно неговото да е било друго. Той загуби и обоняние после. Вторият път той се тества и беше положителен, когато се разболя. При второто боледуване два месеца не можеше да се оправи, вкуса му трудно се върна. И сега и сега усеща една натрапчива миризма на лук.

# 8 781
Благодаря за отговорите.

Pandora_sue, коя ваксина избрахте?Наясно съм, че е индивидуално, но все пак също имате прояви на алергия в миналото.

# 8 782
Избрах Модерна, че Файзер май издиша, не при всички де, но мои близки са с проблеми с нея, а и с ковид, който карат сравнително леко. Дано всички да пазят от тежко протичане. Ще видим някой ден.

# 8 783

И аз съм в подобна ситуация (преболедувах ноември, имам пролапс на митрлна клапа и алергични реакции към медикаменти) и се чудя коя ваксина да избера ... Но при мен го има и момента, че все още имам антитела и дори сега са ми най-високи от всичките изследвания, които съм правила от януари досега - септември бяха почти 700 BAU и според личния лекар да ичзакам да паднат под 400 BAU. Хем ме е страх как ще реагира организма ми на ваксината, хем не ми се поема риска да повторя вируса и то по-тежко от първия път. И аз се чудя между Модерна и Янсен.

# 8 784
Има ли ваксина, която да не издишва? Mr. Green

# 8 785
Понеже виждам, че има хора, които се притесняват за алергична реакция към ваксината, споделям. Миналата седмица ми правиха прик тестове за алергии към съставките на иРНК ваксините преди третата доза (в алергологията на Александровска). Бяха малка част от много други прикове и лекарят поиска да види и тях. Отрицателни бяха.

Тестът за ваксините включва 6 съставки (тези, които могат да предизвикат реакция). Всеки струва 2,50, тоест 15 лева общо. Хубаво е да направите и консултация с алерголог (пак там), който да Ви изпише антихистамин за няколко дни преди и след ваксината. Приемат и по НЗОК (с направление), и на частно, като цената на прегледа е 40-60 лева според лекаря.

Не боли (като ухапване от комар е) и става готово за 20 минути. Няма блъсканица от болни хора пред техните кабинети - намират се далеч от ковид отделенията на болницата.

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 14:31 от Hope4C

# 8 786
Има ли ваксина, която да не издишва? Mr. Green
С Делтата май няма. Но и с естествения имунитет е така.

# 8 787

И аз съм в подобна ситуация (преболедувах ноември, имам пролапс на митрлна клапа и алергични реакции към медикаменти) и се чудя коя ваксина да избера ... Но при мен го има и момента, че все още имам антитела и дори сега са ми най-високи от всичките изследвания, които съм правила от януари досега - септември бяха почти 700 BAU и според личния лекар да ичзакам да паднат под 400 BAU. Хем ме е страх как ще реагира организма ми на ваксината, хем не ми се поема риска да повторя вируса и то по-тежко от първия път. И аз се чудя между Модерна и Янсен.

Да не би да сте се срещали отново с вируса и затова да са по-високи към момента?

Иначе Янсен ми допада, че е за сега с еднократна доза. Но пък вече имам колеги, които позитивираха и бяха под карантина, сложили нея пролетта. А тези, които са с Модерна за сега са доволни от към защита (доколкото е възможно да се каже).

Допълнение: обмислям да посетя алергологията на Александровска, да.
Пускала съм тестове за упойки преди и също мисля, че са добри и адекватни специалистите им.

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 13:53 от Maria Sia

# 8 788
отчитам се последно и аз за третата доза - всичко размина в рамките на 96 часа от инжекцията, включително и дежурният Covid arm, който ми се получава всеки път - втрисане и лека температура първия ден, силна болка в ръката от следващия, щом болката отмина се появи кожната реакция - вчера леко ме и засърбя, от днес сутринта - никакви следи, че е имало инжекция изобщо

странното е, че някъде отпреди месец ме заболя ставата на десния палец на ръката, мазах с разни неща противовъзпалителни и за болка - никакъв ефект, от сряда болката там почти напълно изчезна, ай сиктир и пенкилера дето е тая ваксина Smiley
Скрит текст:
майтапя се, сигурно пак ще ме заболи скоро, просто досега си фокусирах съзнанието с наблюдения върху другите ефекти

# 8 789
Вчера сутринта и аз минах на първа игла Модерна. Нищо не усетих при самото ваксиниране и веднага след това. Следобяд започна да ме боли рамото и излезе лека синка, едва забележима подутина. На следващия ден тук таме се обажда някакво слабо главоболие, лека умора. Нищо особено за сега. Още ме боли рамото и май за сега това ми е най-силния страничен ефект. А съм с пролапс на митралната клапа и ме беше страх, че нещо неприятно ще последва, но за сега няма слава Богу. Опитвам се да пия повече вода, да мине по-скоро.

Мъжа ми е онкоболен и за него е невъзможно да се ваксинира за сега. И нас ни поставят в ситуация, в която той никъде няма да може да ходи. А ние винаги спазваме стриктно всички мерки, маски, дезинфекция и до сега се опазихме. Но е много тъпо, че не са измислили варианти за хората, за които ваксините са противопоказни по медицински причини. А те не са малко. Явно ще трябва да се тества... и няма да ни излязат евтино тези ограничения. Или просто няма да ходим никъде.

Общи условия

Активация на акаунт