Азиатска кухня

  • 63 106
  • 730
  •   1
Отговори
# 165
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 11 096
Вчера правих ориз по китайски, докарах го почти като от китайски ресторант на аромат и вкус Grinning Обаче бях толкова гладна, че не направих никакви снимки.

1/2 чаша ориз дългозърнест ориз (ползвах жасмин)
шепа сурово кашу
10 печурки
1 голям морков
1 шепа замразен грах
1/2 глава лук нормален размер
5-6 скилидки чесън
5-6 ролца от раци
1 с.л. захар
2 с.л соев сос
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. oyster сос (може и без него)
слънчогледово и сусамо олио за готвенето
1-2 яйца

Суровото кашу се накисва в студена вода за поне 2 часа. Оризът се сварява според указанието на опаковката (аз за жасмина спазвам правилото 1 част ориз : 1.5 части вода) и се оставя да се охлади. В общи линии това се прави поне час и половина преди същинското готвене или може да сварите ориза от сутринта и да го сготвите вечерта.

Всички зеленчуци без граха нарязвам на кубчета с размер колко граха, като чесънът съвсем наситно или през преса.
В голям тиган загрявам 2-3-4 с.л слънчогледово олио (според количеството зеленчуци и ориз) на 4-5 степен от 6 (в хода на готвенето намалям с една степен, ако яденето почне да загаря). Запържвам лука за половин-една минута и след това добавям морковите и гъбите. Като се позапържат слагам и граха, той си пуска малко водичка, малко след него добавям и кашуто. След 5-6 минути добавям и чесъна - на него му трябват 30 секунди. След това заливам със "сосчето", приготвено от захарта, оризовия оцет, соевия сос и oyster соса. Разбърквам енергично и слагам охладения ориз, като поръсмам с мъничко куркума за цвят. Тук е моментът да се добави и сусамовото олио - 1-2 с.л. или още слънчогледово олио, ако има нужда. Бъркам енергично с 2 дървени лъжици, събирайки и разделяйки ориза. Накрая избутвам малко ориза встрани, за да отделя малко място и чуквам две яйца, които бъркам директно в тигана докато станат почти като бъркани яйца. Като постегнат малко обърквам заедно с ориза, за да се досготвят - половин-една минута е достатъчно.

# 166
  • Русе
  • Мнения: 6 355
Пилешки бон филета по корейски

# 167
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Вчера правих ориз по китайски, докарах го почти като от китайски ресторант на аромат и вкус
...
Пробвай да добавиш чесън, пресен джинджифил, лимонова трева и рибен сос - ще са още по китайски вкусът и ароматът. Simple Smile

# 168
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 11 096
Благодаря ти, Морена! Чесънът е в рецептата, джинджифил слагам понякога, но напоследък усещам че добавя повече лют вкус отколокто аромат и невинаги слагам. Лимонова трева имам от Лидл, но нещо не дава някакъв особен аромат. А вместо рибен сложих oyster сос (от стриди се води уж).

# 169
  • Мнения: 4 432
i_peych  би ли споделил с нас рецептите за салатата с патладжани и за тези пилешки филенца
а вчера ние бяхме на това
салата

и пилешко със сладко-кисел сос , тофу с чеснов сос и плоски питки със зелен лук

# 170
  • Русе
  • Мнения: 6 355
Скрит текст:
i_peych  би ли споделил с нас рецептите за салатата с патладжани и за тези пилешки филенца
а вчера ние бяхме на това
салата

и пилешко със сладко-кисел сос , тофу с чеснов сос и плоски питки със зелен лук


Салата от печени патладжани по корейски

За пилешкото ще дам линк, като напиша в близките дни рецептата.
Пилешко по корейски

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 09:27 от i_peych

# 171
  • Русе
  • Мнения: 6 355
Пържени пилешки крилца по корейски


# 172
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Много се колебаех дали да кача нещо тук, защото не съм сигурна доколко методите ми на приготвяне са азиатски. Отделно ползвам обикновени тигани и продукти, които намирам в Европа, уж внесени, но - признавам - не съм чела етикет за произход. В този смисъл не знам дали се вписвам напълно в темата.

Пиле, ананас, кашу, жасминов ориз



Все пак със сос Кикоман и Хой Син сос.
Изобщо не ми хрумна да мина през азиатския за пресен кориандър...

# 173
  • Мнения: 4 432
chrissy няма значение дали е приготвено едно ястие точно според азиатския методи на приготвяне и дали си ползвала чисто азиатски продукти, важното е да е азиатски тип  Hands Ok Hand

# 174
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Криси, всички сме така (с методите и продуктите), щом не сме в азитска страна.
За повечето ястия продуктите стигат и без метода/технологията.  Даже смятам, че така е по-приемливо за вкуса ни, от автентичната храна на място.

# 175
  • Мнения: 4 432
Отдавна се канех да ги направя
Корейски улични хот-доци ,оказаха се много вкусни Yum  Yum Yum

Корейски картофени крокети с моцарела и хлебчета с крема сирене

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 21:03 от Danifin1

# 176
  • Den Haag
  • Мнения: 1 971
Днес бях на вълна Кимчи Simple Smile дъщеря ми каза, че мирише ужасно вкъщи 😆

# 177
  • Мнения: 2 827
Не му ли е малко соса ?

# 178
  • Den Haag
  • Мнения: 1 971
Не му е малко, след някой ден ще ферментира и ще пусне доста сок. Миналата година соса почна да прелива в хладилника Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 окт 2021, 22:32 от diana lobodova

# 179
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
С една супа Tom Yum се заиграх днес, но понеже не я правих за снимка и купичката е дълбока, изглежда все едно е само течност. 😃



Не успях да се класирам до по-голям магазин и трябваше да се задоволя с кварталния, където половината съставки ги нямаше, но съм благодарна, че изобщо имаше fish sauce и Тика масала вместо червената къри паста, която беше свършила. И чушките само жълта и червена, без зелена, но толкова от магазинче с 5 реда рафтчета. 😃

Казахме си, че ще направя пак, но вече с истинските съставки.

Общи условия

Активация на акаунт