Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа... през юни

• 76 363
  • 2 908
  •   1
Отговори
# 195
Да не четат ученици...
Навремето намирах готови есета и от 5-10 правех едно. Ох как мразех литература. Та и това е опция поне за опорни точки и структура. С друго не мога да помогна.Confused

# 196
  • София
Форматът кара децата да я мразят. Аз съм учила и в друга система и начина на преподаване е съвсем различен.

# 197
  • Пловдив
Именно...
Аз пък като почнах да чета кво е написал и му казах, че ми прилича на преразказ, ама той уж следвал правилата Rolling Eyes  Хич ме няма там...с българския по се оправям, ама тук...както казва моя - не мога да разтягам локуми Simple Smile
А това, че не четат масово е проблем според мен...ся, наистина не на всеки се оттдава, ама...училище-мъчилище е от време оно Smiley

Благодаря ви.

# 198
  • France
Произведението никак не е леко, както ни го представяха в училище. Става дума за сериозно депресиран човек, който е в криза. Криза поради нещастни обстоятелства, възрастова, финансова. Санчо винаги сме приемали като простоват герой, но образът му е близък до този на Сам от Властелинът на пръстените. Състрадателен и отдаден на приятеля си.
Точно. Санчо е щеката, благодарение на която, се върти цялото произведение. А ДК е дори отвъд депресията - биполярен делириум. Ето, Санчо - реалистът, който живее с времето си. ДК - интелектуалецът, за когото реалността е твърде голям товар и предпочита да избяга в свой собствен свят.

Допис
Всъщност есето би трябвало да бъде много симпатично упражнение, което да улеснява децата. Попитай го какво точно мисли по въпроса. Би ли последвал ДК или по-скоро би бил един реалист със съвсем земни щения. Тук няма грешен отговор, важното е как си структурира мисълта. Умение, което ще му е ценно цял живот.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 15:23 от Philomena

# 199
Добър дАн!
Ма такъв мисловен мързел ме е обзел... Не завиждам на синчето на Мистик. Горкия.. И то тема кат тема лий 😏 Санчо е нашият чиляк 🤪 Той завалията.. желУезен да изтърпи таз лудуС. Дали са ималЕ валидолец тогаз. Както разбрахте, никва помоШ не съм 😂
Иначе тез въятърни мелници са си актуални и в днешно време... та, понякога имам чувството, че и на йота не сме мръдналЕ.
Работих, наработих се. Ще си почина ся..

# 200
  • София
За съжаление не учат децата да четат с разбиране, и нас не са ни учили.
На запад могат да прочетат една книга на година, но я въртят от 100 страни, обсъждат я и вникват в думите и смисъла.

# 201
  • France
Абе, и на запад не е супер-дупер. Поне това, което съм видяла във Франция. В моята селска гимназия беше по-високо нивото.

# 202
  • София
Аз от Англия имам наблюдения и беше по-смислено. Баба Илиица и борбата и с кола са ми нанесли дълбоки щети 🤣.

# 203
  • France
Представи си ако беше получила инфаркт, щяхме да спестим някоя и друга глава.
Между другото си личи, че мъж го е писал. Коя жена ще си зареже вързопа с потомството да хукне да помага на някой друг. Ще размотавам аз болното си внуче през цяло едно произведение, хубаво да донастине и да се доразболее. Да, бе!

# 204
  • София
Не знам как биха реагирали децата на съвременни автори. Аз чета всичко почти. Проблемът е да изкласят без да побелеят майките.
Никак не са глупави децата и това вкарване в норми ги дразни и отегчава.

# 205
Рен, аз видях зора с Маминото детенце и живота на чорбаджийското семейство по онова време.  Любениците ми  докарваха кошмари. 7 пъти ме кара учителката да пиша преразказ с елементи на разсъждение . Все не й харесваше Head Band

Понеже досегът ми със сегашното образование е почти нулев, беше ми странно да прочета в една тема, че днешните деца не разбират Под игото.

# 206
Привет, дружина!
Може ли 112 отговора от вчера /или от онзиден дали не беше.../

Май нямам нищо за хвалене, ама и за оплакване нямам... ше готвя пържоли с топено сирене, сметана, гъби и лук...

# 207
  • France
О, аз пък харесвах страшно много мамино детенце. Намирах, че най се доближава до нас. Виж, Ангелинка ми беше ужасна. Още бълнувам за зъбите като канари на леля Дъмша.

# 208
  • Пловдив
Явно сте в пъти по-млади от мен...ни-що не помня от тези разкази и романи аз...Явно детето на мен ще мяса по тая част Stuck Out Tongue Closed Eyes Язък!

# 209
  • Euskal Herria
Аз пък не харесвах и все още не харесвам "Малкият принц".

Общи условия

Активация на акаунт