Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имате въпроси, свързани със застраховането? Консултирайте се със Златка Белинова

 • 20 743
 • 47
 •   2
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 467
Застраховането има за цел да направи бъдещето по-сигурно и по-спокойно, като по този начин позволи на хората да планират смело. То е инструмент, с който можете да осигурите спокойствие и сигурност за себе си, за близките си, за имуществото и бизнеса си - за всички важни за Вас неща.

Това е Вашата тема за всички въпроси, свързани със застраховането:
• Как да изберете продукт или покрития?
• Какво да предприемете в случай на настъпване на застрахователно събитие?
• Как да защитите правата си, ако сте жертва или близък на пострадал при ПТП?


На Вашите въпроси два пъти седмично ще отговаря Златка Белинова.
Златка Белинова

Златка Белинова е магистър по Право, завършила Софийския университет "Климент Охридски". Професионалният ѝ опит е свързан с консултиране на компании от финансовия сектор, като фокусът ѝ през последните години е съсредоточен върху застраховането. Работата начело на Правния отдел на един от големите международни застрахователи ѝ дава както опита, така и ангажираността да споделя знанията си в името на това да подобри живота на хората, да го направи по-спокоен и по-сигурен.

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят


Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 22:34 от BG-Mamma™

Реклама
# 1
 • В градината...
 • Мнения: 15 829
Здравейте,
може ли да бъде застрахован преместваем обект по смисъла на чл.56 от ЗУТ, разположен в поземлен имот. Как ще се направи оценката му. Благодаря.

# 2
 • Мнения: 23
Здравейте,
Чл. 56 ЗУТ урежда поставянето на преместваеми увеселителни обекти, обекти за административна, търговска или друга обслужваща дейност, обекти за временно обитаване при бедствия и обекти,  свързани с отбраната и сигурността. Предполагам, че въпросът Ви е насочен за обект от пъвите две категории. Предполагам също така, че обектът е свързан с търговска дейност, и ще бъде застрахован като имущество на малки и средни предприятия, а не като домашно имущество.
Няма законови ограничения за застраховане на такъв вид обекти. Застрахователните компании сами определят реда и условията за това в общите си условия. При избора на застраховател, обърнете внимание на списъка с обекти, които не подлежат на застраховане, повечето застрахователи не приемат да застраховат обекти, в които се съхранява оръжие или боеприпаси например.
Оценката, или по - скоро определянето на застрахователната сума, най - често се извършва от застраховащия. Застрахователните компании нямат практика да правят предварителна оценка на имуществото по домашни застраховки и застраховки на малки и средни предприятия. Затова пък има механизъм, който определя какви са взаимоотношенията при подзастраховане и надзастраховане. Най - общо това, което следва да знаете и да имате предвид,  е, че застрахователят ще Ви плати действителната или възстановителната стойност на погиналато или увредено имущество съгласно уговореното в полицата.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 11:01 от Златка Белинова

  # 3
  • В градината...
  • Мнения: 15 829
  Благодаря за отговора. Не става въпрос за търговска дейност. А точно за домашно имущество. Има общини, чиито наредби за поставяне на преместваеми обекти, са доста либерални. Та, ние сме сред тях. Буквално къща. Но без основи.

  # 4
  • Мнения: 23
  Обектът на застраховка Домашно имущество най - често се определя като  недвижим имот - апартамент или къща, които са въведени в  експлоатация с разрешение в съответствие с установения от закона ред. В случай че разполагате  с надлежните документи, няма правна пречка къщата да бъде застрахована. Много е важно при попълване на въпросника за застраховане да посочите всички обстоятелства, свързани със статута на сградата. Така ще сте сигурни, че застрахователят я е приел за застраховане, разполагайки с цялата релевантна за оценка на риска информация. Що се отнася до оценката на сградата, при този вид застраховки тя се определя от застраховащия.

  # 5
  • Мнения: 58 688
  Привет. Аз имам следният въпрос :
  Застраховка на апартамент. Застрахователят е записал в договора, че  признава кражба с взлом. Дотук ясно. После е допълнил, че ще плати щета само ако бравата е секретна, а вратата-масивна. Какво се разбира под "масивна" врата и под "секретна" брава?
  Някакви определени марки ли, какво точно...

  # 6
  • В градината...
  • Мнения: 15 829
  Въвеждат се в експлоатация само строежи. Преместваемите обекти не са такива. Затова ми беше и въпросът.
  На къщата, в която живеем, застрахователите дойдоха и направиха оценка, така я застрахвахме. Ще пробваме и с обекта по чл.56.

  # 7
  • Мнения: 23
  Здравейте, teta75. Застрахователят вероятно е направил предписание след оглед на имота и е поставил покритието за кражба с взлом под условие на поставяне на масивна врата и секретна брава. Винаги можете да се обърнете с писмен въпрос към него за разяснение. Аз, обаче, ще Ви предложа друго - изберете врата и брава и преди да ги закупите, попитайте застрахователя писмено конкретно за тях дали отговарят на изискванията му. При потвърждение от негова страна ще разполагате с писмено доказателство, че сте изпълнили изискванията за влизане в сила на покритието. В случай че не бъдат одобрени, можете да помолите за по - детайлни указания и да действате съответно.

  # 8
  • Мнения: 58 688
  Оглед не е правил. Това са му условията към всички клиенти...
  Ще попитам, разбира се.
  А догодина ще направя застраховката при друг.

  Става дума за стандартна застраховка дом.имущество. ..не за някаква по-специална, насочена към определен вид клиенти все пак.

  # 9
  • Мнения: 23
  В този случай става дума за стандартн изискване на Общите условия, на което е много вероятно Вашият имот да съответства - задайте писмено въпроса, за да имате официално потвърждение, че застрахователят приема да покрие риска при съществуващите условия. В случай че вратата и бравата не отговарят на изискванията му, ще имате възможност да ги преведете в съответствие преди да е настъпило събитие.
  При избора на нов застраховател бих Ви посъветвала на първо място да се запознаета с т.н. ИДЗП - информационен документ за застрахователен продукт.  Това е документ, който застрахователните компании са задължени да предоставят ПРЕДИ сключване на застрахователните договори, и който съдържа информация за всички по - важни аспекти на застраховката. Информационните документи по различните видове продукти са налични в сайтовете на компаниите, на видимо място в офисите и могат да бъдат получени и на хартиен носител при поискване. По - долу можете да видите извадка от Кодекса за застраховане, уреждаща съдържанието и представятено им:

  Чл. 325а. (Нов - ДВ, бр. 101 от 2018 г., в сила от 07.12.2018 г.) (1) Преди сключването на застрахователен договор разпространителят на застрахователни продукти е длъжен да постави въпроси към ползвателя на застрахователни услуги и
  въз основа на информацията, предоставена от него, да определи неговите изисквания и потребности, както и да му предостави обективна информация относно застрахователния продукт в разбираема форма, така че да му даде възможност да вземе информирано решение. ....
  (2) Всяко предложение за сключване на договор трябва да съответства на изискванията и потребностите от застраховане на ползвателя на застрахователни услуги.
  .........
  (6) При спазване на разпоредбите на чл. 326 - 328, независимо дали се предоставя съвет, или не и независимо дали застрахователният продукт е част от пакет съгласно чл. 333, преди сключването на договор разпространителят на застрахователни продукти, като отчита сложността на застрахователния продукт и вида на ползвателя на застрахователни услуги, му предоставя относимата информация за застрахователния продукт в разбираема форма, за да може той да вземе информирано решение.
  ....
  (10) Информационният документ за застрахователния продукт съдържа следната информация:
  1. информация относно вида застраховка;
  2. обобщено описание на застрахователното покритие, включително основните застраховани рискове, застрахователната сума (или начина за нейното определяне) и когато е приложимо, географския обхват и обобщено описание на изключените
  рискове;
  3. начини на плащане на премиите и срок на плащане;
  4. основни изключения, когато не могат да се предявяват застрахователни претенции;
  5. задължения при сключване на договора;
  6. задължения по време на действието на договора;
  7. задължения в случай на предявяване на застрахователна претенция;
  8. срок на договора, включително началната и крайната му дата (или начина за тяхното определяне);
  9. начините за прекратяване на договора

  # 10
  • Виена
  • Мнения: 801
  Здравейте, имам лизингов автомобил, за който лизинговата компания ме е задължила да го застраховам с каско застраховка и естествено задължителната ГО. Въпросът ми е - редно и законно ли е лизинговата компания като собственик на автомобила да ме задължи да сключа застраховките при избран от тях застраховател и посредством посочен от тях брокер?

  # 11
  • Мнения: 23
  Здравейте, bombolino,

  Ако лизингът е финансов и ако застрахователната премия се дължи от лизингополучателя ( дори да е включена в лизинговата схема ), то тогава съгласно чл. 384 на Кодекса за застраховането, лизингодателят е длъжен да получи ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ПИСМЕНО съгласие на лизингополучателя по условията на застрахователния договор. Това включва и избора на застраховател, който ще носи риска за лизинговата вещ. Задължаването Ви да сключите договор с точно определен застраховател противоречи на разпоредбите на Кодекса за застраховане и се санкционира съгласно разпоредбите на чл. 646, ал 1 с глоба от 5000 до 10 000 лева, а при повторно нарушение от 10 000 до 20 000 лева.
  Застрахователният брокер  осъществява посредничество за сключване на застрахователни договори по възлагане от ползвателя на застрахователни услуги. Ваш избор е дали ще го упълномощите или не. Препоръчвам да прегледате договора за лизинг и да проверите дали там не съществува задължение да сключите застраховките на лизингово имущество през конкретен брокер. Такава разпоредба не е в противоречие с нормативната база.

  # 12
  • Мнения: 23
  Знаете ли, че...
  Със сигурност знаете, че Вашият застраховател ще Ви помогне, когато вашият дом пострада от наводнение или пожар.
  Но знаете ли, че той можеда Ви помогне и тогава, когато Вие сте причинили наводнение или пожар, с което сте увредили чужд имот и следва да платите щетите. Нужно е само да добавите покритие Обща гражданска отговорност към полицата си за застраховка Имущество и всички вреди, причинени на трети лица във връзка с ползването на имота, ще бъдат покрити от Вашия застраховател.

  Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 19:30 от Златка Белинова

  # 13
  • Мнения: 23
  Днес Комитетът на постоянните представители на Съвета (Корепер) даде подкрепата си за политическото споразумение, постигнато между Съвета и преговарящите от Европейския парламент на тристранната среща от 22 юни 2021 г., относно изменението на Директивата за автомобилното застраховане, което ще засили защитата на пострадалите лица при произшествия с моторни превозни средства и ще подобри правата на застрахованите.

  С временно договорения текст се изменя обхватът на директивата вследствие на решения на Съда на ЕС, включително с нови определения за „превозно средство“ и „използване на превозно средство“. Освен той предвижда държавите членки да получат нови възможности за национални дерогации от застрахователното задължение. Използването на превозно средство в прояви и дейности, свързани с моторни спортове, ще бъде изключено от директивата, при условие че е налице алтернативна застраховка.

  Освен това във всяка държава членка ще бъдат създадени органи, които да гарантират, че ако застрахователното предприятие на превозно средство, отговорно за произшествие, е неплатежоспособно, пострадалите лица ще могат да бъдат обезщетени в своята държава членка на пребиваване; впоследствие органът в тази държава членка ще иска възстановяване на разходите от органа в държавата членка по произход на неплатежоспособния застраховател.

  Съзаконодателите постигнаха съгласие и относно съставянето на хармонизирано в ЕС удостоверение за предявени претенции и относно нови правила за избягване на дискриминация при третирането на титулярите на полици въз основа на тяхната националност или на предишната държава членка на пребиваване.

  Преработеният текст включва също:

  по-строги правила относно проверките на застраховките
  по-високи хармонизирани размери на минималната защита при телесни повреди и материални щети в целия ЕС
  целенасочени изменения на рамката за изпратените превозни средства и разпоредби относно произшествия с ремарке, теглено от превозно средство, независими инструменти за сравняване на цените на автомобилните застраховки, информационни центрове и информация за пострадалите лица.
  Следващи стъпки
  След редакция на текста от юрист-лингвистите се очаква Парламентът и Съветът да приемат директивата през есента. Щом бъде подписан и публикуван в Официален вестник на ЕС, текстът ще бъде транспониран в националното законодателство в срок от 24 месеца от датата на влизането му в сила.

  # 14
  • Мнения: 1 979
  Има ли застраховки на НИ против свлачища/срутища? Ефективни ли са и как се оценя щетата или пълна компенсация при забрана за ползване на имота?

  # 15
  • Мнения: 23
  Има ли застраховки на НИ против свлачища/срутища? Ефективни ли са и как се оценя щетата или пълна компенсация при забрана за ползване на имота?

  Здравейте, Gogo1979,

  Да, повечето застрахователни компании предлагат застрахователни покрития за свличане, срутване и подпочвени води.  Най - често не са част от основния пакет по застраховка Домашно имущество, а се договарят като допълнително покритие срещу допълнителна премия.
  Застрахователното обезщетение се дължи на база уговореното в Общите услвия по полицата, а това най- често е възстановителната стойност на увреденото имущество т.е. сума, която би позволила имуществото да се възстанови такова, каквото е било преди настъпване на събитието. Застрахователят, обаче, може да уговори и друго в Общите условия, така че е добре да се запознаете първо с тях.
  Застрахователят може да покрие и разходи за предпазване и съхранение на имуществето до отстраняване на последиците от събитието. Някои застрахователи покриват и разходи за хотелско настаняване, но с определен лимит за брой нощувки и цена на нощувките - добре е да се запознаете с Общите услвия и в тази част.

  # 16
  • Мнения: 2 410
  Здравейте, Simple Smile Застраховката на колата ми изтича декември, но понеже ще си ходя тези дни до България искам да я подновя още от сега.  Възможно ли е това? Да направя новата застраховка така, че да започва от декември, да се застъпят със старата?

  # 17
  • Мнения: 23
  Здравейте, Simple Smile Застраховката на колата ми изтича декември, но понеже ще си ходя тези дни до България искам да я подновя още от сега.  Възможно ли е това? Да направя новата застраховка така, че да започва от декември, да се застъпят със старата?
  Здравейте, Застрахователният договор може да предвижда  началото на застрахователното покритие да е от по - късна дата. Няма пречка договорът / полицата да се сключи през септември, а началната дата на покритието да е през декември. Моля да имате предвид, че застраховката ГОА не позволява наличието на повече от една действаща застраховка за период. С оглед на това застраховките ГОА не могат да се  "застъпят", ако под тази дума разбирате да има период, в който и старата и новата са действащи. Ако разбирате новата застраховка да влезе в действие в момента на изтичане на старата - напълно постижимо е.
  Успех!

  # 18
  • Мнения: 2 802
  Здравейте!
  Искам да застраховам жилището си, като включа всякакви рискове - наводнение, теч от покрив или водопровод, взлом, земетръс и пр.
  Какво бихте препоръчала?

  # 19
  • Мнения: 23
  Здравейте!
  Искам да застраховам жилището си, като включа всякакви рискове - наводнение, теч от покрив или водопровод, взлом, земетръс и пр.
  Какво бихте препоръчала?
  Здравейте, всички общозастрахователни компании на българския пазар предлагат застраховка на жилищни имоти и домашно имущество. Като цяло продуктите включват основно поркитие и допълнителни рискове. Най - често основното покритие е : пожар, мълния, имплозия, експллозия, падане на пилотирано летателно тяло и разчистване. Като допълнителни рискове се предлагат буря, градушка, проливен дъжд, сняг, лед , измръзване и морски вълни; наводнение в следствие на природни бедствия; свличане, срутване, подпочвени води; земетресение; изтичане на вода и пара; късо съединение и токов удар; вандализъм;чупене на стъкла;  кражба с взлом; грабеж; кражба чрез техническо средство; гражданска отговорност към трети лица.
  Всяка застрахователна компания създава Информационен документ за застрахователен продукт ( ИДЗП) за предлаганите продукти и от сайтовете на компаниите можете да се запознаете с предлаганите покрития и да изберете най - подходящите за Вас.
  Моята препоръка е да се запознаете детайлно и с изключенията. Например някои от рисковете, свързани с кражби, не са покрити за имоти, които не се използват целегодишно.
  Също така препоръчвам да застраховате гражданската си отговрност към трети лица. Това ще Ви защити в случай, че наводните съседи например.

  # 20
  • Мнения: 8 752
  Здравейте! Детето ми има застраховка Живот направена в училище за 2 лева. Изкълчи си глезена и събирах необходимата документация.
  На 5 ноември попълних куп декларации и ги оставих в офис на ЗК, но от тогава нито някой ме търси за нещо, нито има преведено обезщетение. Уточнявам, че дори входящ.номер не ми дадоха.
  Какъв е срокът за изплащане на обезщетение за този вид застраховка?

  # 21
  • Мнения: 23
  Здравейте! Детето ми има застраховка Живот направена в училище за 2 лева. Изкълчи си глезена и събирах необходимата документация.
  На 5 ноември попълних куп декларации и ги оставих в офис на ЗК, но от тогава нито някой ме търси за нещо, нито има преведено обезщетение. Уточнявам, че дори входящ.номер не ми дадоха.
  Какъв е срокът за изплащане на обезщетение за този вид застраховка?

  Здравейте, Кристал, срокът за произнасяне на застрахователя е определен в Кодекса за застраховане и е 15  работни дни от предоставяне на всички необходими и изискани документи във връзка с настъпилото събитие. Това, че нямате доказателство за предявената щета, не е добре. Съветвам Ви да изготвите писмо -покана за плащане в свободен текст, в което да опишете предсатвените документи и датата, на която сте ги представили, и да  поканиет застрахователя да плати. Препоръчвам да предоставите пълна информация за контакт с Вас, така че застрахователят да може да се свърже с Вас при необходимост. При липса на произнасяне и липса на покана за представяне на допълнителни документи, съветвам да се обърнете към Комисията за Финансов Надзор. Опишете случая, в правомощията на Комисията е да инициира проверка и да изиска произнасяне от застрахователя. Обикновено се задействат много бързо, дават 5 дневен срок на застраховятеля за инфорация и съответно имат механизми за въздействие.

  # 22
  • Мнения: 620
  Какви застраховки се предлагат на пазара при новородено бебе?

  # 23
  • Мнения: 23
  Какви застраховки се предлагат на пазара при новородено бебе?
  Здравейте, какви  рискове, свързани с появата на детето, искате да покриете със застраховка? Детето ли ще е обект на застраховане или други интереси?

  # 24
  • Мнения: 620
  Какви застраховки се предлагат на пазара при новородено бебе?
  Здравейте, какви  рискове, свързани с появата на детето, искате да покриете със застраховка? Детето ли ще е обект на застраховане или други интереси?

  Да, за детето става въпрос. Примерно здравна застраховка.

  # 25
  • Мнения: 23
  Какви застраховки се предлагат на пазара при новородено бебе?
  Здравейте, какви  рискове, свързани с появата на детето, искате да покриете със застраховка? Детето ли ще е обект на застраховане или други интереси?

  Да, за детето става въпрос. Примерно здравна застраховка.

  Детето може да е застраховано лице по застраховки  Злополука и Медицински застраховки.
  Покритите  рискове по класическата застраховката Злополука  в голямата си част не са приложими за новороденодете  -такива  са временната или трайна неработоспособност например,  рискът "смърт"за лица под 14 - годишна възраст също не се покрива.
  Медицинската застраховка е по - подходяща. Основните покрития включват : Профилактика и предпазване от заболявания ;  Извънболнична помощ – достъп до лекари-специалисти и високоспециализирани медицински изследвания ; Болнична помощ – диагностика, процедури и оперативни интервенции в звена на многопрофилни и специализирани болници за активно лечение; Разходи за лекарства и медицински стоки. В зависимост от застрахователя и продукта, които изберете,  покритията могат да варират.

  # 26
  • Мнения: 197
  Здравейте,
  Предстои ни взимане на ипотечен кредит със ЗЖ на името на мъжа ми, тъй като той основен кредитоискател. Искахме да разделим ЗЖ, но не е възможно.
  Какви опции за ЗЖ бихте ми препоръчали?
  Благодаря!

  # 27
  • Мнения: 23
  Здравейте,
  Предстои ни взимане на ипотечен кредит със ЗЖ на името на мъжа ми, тъй като той основен кредитоискател. Искахме да разделим ЗЖ, но не е възможно.
  Какви опции за ЗЖ бихте ми препоръчали?
  Благодаря!

  Здравейте, в конкретния случай предполагам, че става дума за специализиран банков продукт - рискова застраховка Живот без спестовни елементи. Такива има доста на пазара, създадени за нуждите на конкретно банково финансиране. За целити на ипотечния кредит този вид застраховки е адекватен, ползващо лице е банката, която е осигурила добро покритие, за да защити интересите си. Най - често при настъпване на застрахователно събитие  се изплаща договорената сума, която задължително покрива остатъка по кредита. Бих Ви посъветвала да проверите покритите рискове - добре е освен смърт, да се покрива и трайна неработоспособност например.
  Честно казано не разбрах какво имате предвид под "да разделим ЗЖ", ако уточните идеята си, вярвам ще мога да дам съвет.
  Успех с новия дом и да не ползвате застраховката Simple Smile

  # 28
  • Мнения: 407
  Здравейте, искам да си направя допълнително здравно застраховане. Моята фирма не предлага тази опция. Искам да включва задължително и пакет бременност и раждане, извънредна болнична помощ, дентална помощ, медицински консумативи. Моля да ме насочите към продукти.
  Бях на консултация в Уника, но пакетите с бременност и раждане били само за фирми… Моля да ме насочите кои застраховател има тези опции. Предпочитам средно или най-високо покритие на застраховката, годишни. На 28 години съм.
  Предварително благодаря!

  # 29
  • Мнения: 23
  Здравейте, искам да си направя допълнително здравно застраховане. Моята фирма не предлага тази опция. Искам да включва задължително и пакет бременност и раждане, извънредна болнична помощ, дентална помощ, медицински консумативи. Моля да ме насочите към продукти.
  Бях на консултация в Уника, но пакетите с бременност и раждане били само за фирми… Моля да ме насочите кои застраховател има тези опции. Предпочитам средно или най-високо покритие на застраховката, годишни. На 28 години съм.
  Предварително благодаря!

  Превилно сте забелязала, че повечето застрахователни компании предпочитат да предлагат групови здравни застраховки. И това е нормално,  така се разпределя рискът и може да се предложи разумна застрахователна премия. Има компании, които предлагат медицинска застраховка на физически лица ( ДЗИ, България, Евроинс), но покритията по тях най - често са базови и свързани със злополука и заболяване. Честно казано не мисля,  че на пазара може да се намери стандартен продукт за физически лица, който да включва покрития за бременност и раждане. Можете да опитате да договорите индивидуални условия, но индивидуалното тарифиране ще даде резултат, много по - различен от стандартния.

  # 30
  • Мнения: 207
  Здравейте,
  Брокерът, при който си направих Автокаско ми каза, че всички застраховате изплащат само 80% при тотална щета. Това отнася ли се и за кражба? При ПТП има някаква логика, защото все него е оцеляло от автомобила, но при кражба е логично да е 100% минус някаква амортизация от датата на сключването до датата на кражбата. Например днес застраховам за 20000лв, утре има кражба и застрахователя изплаща 19900, но не им 80% което е равно на 16000лв?

  # 31
  • Мнения: 23
  Здравейте,
  Брокерът, при който си направих Автокаско ми каза, че всички застраховате изплащат само 80% при тотална щета. Това отнася ли се и за кражба? При ПТП има някаква логика, защото все него е оцеляло от автомобила, но при кражба е логично да е 100% минус някаква амортизация от датата на сключването до датата на кражбата. Например днес застраховам за 20000лв, утре има кражба и застрахователя изплаща 19900, но не им 80% което е равно на 16000лв?
  Здравейте,
  Размерът на обезщетението в случай на пълна загуба ( тотална щета ) се урежда в общите условия по застраховката. Действително при пълна загуба, дължаща се на ПТП, обезщетението най - често се намалява с определен процент, равняващ се на запазените части от автомобила. При кражба, обаче, има различни практики на пазара - както такава с изплащане на  пълния размер на застрахователната сума, така и с изплащането на фиксиран размер. Застрахователният брокер по занятие следва да Ви предостави пълна и изчерпателна информация за представляващата итерес застраховка. Можете да го направите и самостоятелно - Общите условия, информационните документи за застрахователни продукти по Каско и Правилата за ликвидация на компаниите са представени на сайтовете им.

  # 32
  • Мнения: 3 284
  Здравейте! Интересува ме предлага ли се здравна застраховка за пенсионери (пенсионирани по придобит трудов стаж и възраст)? За лица с ТЕЛК?

  # 33
  • Мнения: 23
  Здравейте! Интересува ме предлага ли се здравна застраховка за пенсионери (пенсионирани по придобит трудов стаж и възраст)? За лица с ТЕЛК?
  Здравейте,
  Предполагам, че въпросът Ви е насочен към медицинските застраховки, които включват профилактика, болнична и извънболнична помощ и възстановяване на разходи. Тези застраховки най - често се предлагат като групови застраховки за служители. Повечето компании не изключват лицата с ТЕЛК, т.е. възможно е такова лице да бъде застраховано.  Повечето компании имат възрастови ограничения и те са именно до пенсионната възраст. За отделни случаи може да се иска покритие по изключение, т.е. със съгласие на застрахователя могат да бъдат застраховани и лица над 65 годишна възраст.
  При индивидуалните застраховки всичко е въпрос на лично договаряне.
  При туристическите застраховки Злополука и Заболяване няма ограничения за възраст и ТЕЛК, но там и покритията са доста по различни.

  # 34
  • Мнения: 500
  Здравейте,
  Какви са изискванията за застраховка на жилищна сграда. ( отделни апартаменти и общи части) ? Пожарогасители, достъп и т.н?
   Ако част от собствениците имат застраховки в други компании длъжни ли са да сключат още една застраховка?
  Жилищната сграда се води в апарт хотел и е ваканционен дом с много малко живущи- 5-6 апартамента на фона на 130 .

  # 35
  • Мнения: 23
  Здравейте,
  Какви са изискванията за застраховка на жилищна сграда. ( отделни апартаменти и общи части) ? Пожарогасители, достъп и т.н?
   Ако част от собствениците имат застраховки в други компании длъжни ли са да сключат още една застраховка?
  Жилищната сграда се води в апарт хотел и е ваканционен дом с много малко живущи- 5-6 апартамента на фона на 130 .
  Здравейте,
  Можете да застраховате всеки отделен обособен обект и съответните му общи части. При застраховка на дом и домашно имущество  няма изисквания  за достъпи, наличие на пожарогасители и т.н. Трябва, обаче, да предоставите предварителна информация относно вида на имота,типа строителство, достъпите, наличието на противопожарни системи и т.н., за да бъде оценен риска.
  Ако целта е да се застрахова цялата сгреда, ще е необходимо да се направи имуществена застраховка за търговски обект - в този случай ще бъдат зададени въпроси относно достъпите и пожаната безопасност и може да бъде направено предписание. Застраховащ може да е етажната собственост или  отделни собственици, но застрахован и ползващ могат да са само собствениците / ползвателите.  Ако за един обект има повече от една застраховка, при наличие на застрахователно събитие рискът се разпределя между двамата застрахователи.

  # 36
  • Мнения: 8 752
  Здравейте! Искам да си направя застраховка живот, която същевременно е и спестовна, към коя компания ще ми препоръчате да се насоча?

  # 37
  • Мнения: 23
  Здравейте! Искам да си направя застраховка живот, която същевременно е и спестовна, към коя компания ще ми препоръчате да се насоча?
  [/quote

  Здравейте,
  Застраховките Живот и особено онези от тях, които имат инвестиционен характер, са продукт, който следва да се преценява индивидуално с оглед на потребностите и финансовите възможности на застрахования. Предлагането на подходящ за Вас продукт следва да е резултат от внимателно проучване на потребностите Ви. Кодексът за застраховане изрично урежда процеса на преценка на уместност на продукта и доколко той е подходящ за съответния клиент:
  Преценка за подходящ или уместен продукт или услуга. Предоставяне на информация на ползвателя на застрахователни услуги

  Чл. 342. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2018 г., в сила от 07.12.2018 г.) (1) При спазване на разпоредбите на чл. 325а при предоставяне на съвети във връзка с инвестиционни застрахователни продукти застрахователят, съответно застрахователният посредник, е длъжен да събере необходимата информация относно знанията и опита на ползвателя на застрахователни услуги в областта на инвестициите с оглед на конкретния продукт или услуга, неговото финансово състояние и целите на инвестицията, в т. ч. склонността му към поемане на риск, за да му предложи подходящ продукт, който съответства на допустимото за него равнище на риск и на възможността му да понася загуби. Когато се предоставят съвети относно пакетни продажби, застрахователят, съответно застрахователният посредник, е длъжен да прецени дали целият пакет от услуги или продукти е подходящ за ползвателя на застрахователни услуги.
  (2) При спазване на разпоредбите на чл. 325а, когато застраховател, съответно застрахователен посредник, извършва дейност по разпространение на застрахователни продукти, различна от тази по ал. 1, при продажби без предоставяне на съвет, застрахователят, съответно посредникът, изисква от ползвателя на застрахователни услуги информация за знанията и опита му в инвестиционната област, към която се отнася предлаганият или търсеният продукт или услуга, така че разпространителят на застрахователни продукти да може да прецени дали разглежданата застрахователна услуга или продукт са уместни за ползвателя. Когато се предвижда пакетна продажба на услуги или продукти съгласно чл. 333, при оценяването застрахователят, съответно застрахователният посредник, е длъжен да прецени дали целият пакет от услуги или продукти е уместен за ползвателя на застрахователни услуги.
  (3) Когато застрахователят, съответно застрахователният посредник, прецени въз основа на получената информация по ал. 2, че продуктът не е уместен за ползвателя на застрахователни услуги, застрахователят, съответно застрахователният посредник, предупреждава за това ползвателя на застрахователни услуги. Това предупреждение може да се извърши в стандартизиран формат.
  (4) Когато ползвател на застрахователни услуги не предостави информацията по ал. 2 или предостави недостатъчна информация относно своите знания и опит, застрахователят, съответно застрахователният посредник, го предупреждава, че не може да определи дали разглежданият продукт е уместен за него. Това предупреждение може да се извърши в стандартизиран формат.
  (5) При спазване на разпоредбите на чл. 325а, когато не се предоставя съвет по отношение на инвестиционни застрахователни продукти в отклонение от разпоредбите на ал. 2 - 4, застрахователите, съответно застрахователните посредници, могат да извършват дейност по разпространение на застрахователни продукти на територията на Република България, без да е необходимо да получават информация или да извършват преценката по ал. 2 - 4, когато са спазени всички условия, както следва:
  1. дейността се отнася до един от следните инвестиционни застрахователни продукти:
  а) договори, които водят до експозиция на инвестициите единствено към финансови инструменти, смятани за несложни съгласно Директива 2014/65/ЕС, и не включват структура, която затруднява ползвателя на застрахователни услуги да разбере съществуващия риск;
  б) други несложни инвестиции посредством застрахователни продукти за целите на тази алинея;
  2. дейността по разпространение на застрахователни продукти се извършва по инициатива на ползвател на застрахователни услуги;
  3. ползвателят на застрахователни услуги ясно е информиран, че при извършването на дейността по разпространение на застрахователни продукти застрахователят, съответно застрахователният посредник, не е задължен да преценява дали предоставяният или предлаган инвестиционен застрахователен продукт е уместен и дали извършваната или предлаганата дейност по разпространение на застрахователни продукти е уместна и че ползвателят на застрахователни услуги не се ползва от съответната защита на приложимите правила за извършване на дейността; такова предупреждение може да се извършва в стандартизиран формат;
  4. застрахователят, съответно застрахователният посредник, изпълнява задълженията си по чл. 146, ал. 5 - 8 и по актовете по чл. 340.
  (6) Когато сключва застрахователен договор с ползвател на застрахователни услуги, чието обичайно пребиваване или установяване е в държава членка, която не прилага изключението по ал. 5, застрахователят, съответно застрахователният посредник, със седалище в Република България, който извършва дейност при правото на установяване или при свободата на предоставяне на услуги, спазва приложимите в тази държава членка разпоредби.
  (7) Застрахователят, съответно застрахователният посредник, създава досие, в което включва съответния документ или документи, договорени между него и ползвателя на застрахователни услуги и уреждащи правата и задълженията на страните и другите условия, съгласно които ще предоставя услуги на ползвателя.
  (8  ) Застрахователят, съответно застрахователният посредник, предоставя на ползвателя на застрахователни услуги подходящи отчети за предоставяните услуги на траен носител. Тези отчети включват периодично представяне на информация, поне веднъж годишно, на ползвателя, която е съобразена с вида и сложността на съответните инвестиционни застрахователни продукти и с естеството на предоставяната услуга и в съответните случаи съдържа сведения за свързаните със сделките разходи и извършените услуги за сметка на ползвателя.
  (9) Когато предоставя съвети относно инвестиционен застрахователен продукт, преди да бъде сключен договорът, застрахователят, съответно застрахователният посредник, предоставя на ползвателя на застрахователни услуги на траен носител изявление дали продуктът е подходящ, в което посочва предоставения съвет и начина, по който този съвет отговаря на предпочитанията, целите и другите характеристики на ползвателя. Изречение първо се прилага при спазване на условията на чл. 330, ал. 1 - 4.
  (10) Когато се предоставя съвет и в случай че договорът се сключва чрез средство за комуникация от разстояние, което възпрепятства предварителното предоставяне на изявлението дали продуктът е подходящ, застрахователят, съответно застрахователният посредник, може да представи това изявление на траен носител веднага след като ползвателят на застрахователни услуги бъде обвързан от договор, когато са налице следните условия:
  1. ползвателят на застрахователни услуги е дал съгласието да получи изявлението дали продуктът е подходящ незабавно след сключването на договора, и
  2. застрахователят, съответно застрахователният посредник, е предоставил на ползвателя на застрахователни услуги възможността да забави сключването на договора, за да получи преди сключването му изявлението дали продуктът е подходящ.
  (11) Когато се предоставя съвет и когато застрахователят, съответно застрахователният посредник, е информирал ползвателя на застрахователни услуги, че ще извършва периодична оценка дали продуктът е подходящ, периодичният доклад съдържа актуализирано изявление за начина, по който инвестиционният застрахователен продукт отговаря на предпочитанията, целите и другите характеристики на ползвателя.
  (12) С Делегиран регламент (ЕС) 2017/2359 се определя начинът, по който застрахователните посредници и застрахователите трябва да се съобразят с принципите по този член.
  (13) Допълнителни изисквания във връзка с класифицирането на инвестиционни продукти като несложни по ал. 5 се определят с наредба на комисията, когато е необходимо да се осигури спазване на насоките на Европейския орган.


  В допълнение и след направеното проучване Застрахователят е длъжен да предостави и следната, също нормативно определена информация:

  Допълнителна информация преди сключване на застрахователни договори по раздел І от приложение № 1

  Чл. 327. (1) Преди сключване на застрахователен договор по застраховка по раздел І от приложение № 1 застрахователят, съответно застрахователният посредник, е длъжен да представи на всеки ползвател на застрахователни услуги следната допълнителна информация относно застрахователния продукт:
  1. определянето на всяко плащане и всяка опция;
  2. срока на договора;
  3. начините за прекратяване на договора;
  4. начините на плащане на премиите и срок на плащанията;
  5. начините за изчисляване и разпределяне на бонусите, когато такива са предвидени;
  6. откупната стойност и намалената застрахователна сума и степента, до която те са гарантирани;
  7. премиите за всяко застрахователно плащане както за основните плащания, така и допълнителните плащания, когато това е относимо;
  8. за полиците, свързани с дялове в инвестиционен фонд - определяне на дяловете, с които са свързани плащанията;
  9. характера на базовите активи за полици, свързани с дялове в инвестиционен фонд;
  10. условията, при които е възможно едностранно прекратяване на договора;
  11. обща информация за данъчния режим, приложим към съответния договор.
  (2) Застрахователят, съответно застрахователният посредник, предоставя също така и конкретна информация с оглед правилното разбиране на основните рискове по договора, които поема застраховащият, съответно застрахованият.

  Препратки от статииПрепратки от практикиПрепратки от процедуриБележки
  Информация, предоставяна по време на действието на застрахователния договор

  Чл. 328. (1) Застрахователят е длъжен да представя на застраховащия следната информация по време на действие на застрахователния договор по раздел І от приложение № 1:
  1. всяка промяна в общите условия, ако приложимото законодателство допуска това без съгласието на застраховащия;
  2. всяка промяна във фирмата на застрахователя, правноорганизационната му форма или адреса на управление, съответно в адреса на управление на клона, с който е сключен договорът;
  3. информацията по чл. 327, ал. 1, т. 4 - 10, в случай че промяната на общите условия или съответно на приложимото законодателство води до промяна в тези уговорки;
  4. ежегодно информация за състоянието на бонусите.
  (2) Когато във връзка с предложение за сключване или със сключване на договор за застраховка "Живот" застрахователят предоставя данни за размера на евентуални плащания над и извън договорно определените плащания, застрахователят предоставя на застраховащия примерно изчисление, с което плащане на падежа се определя въз основа на изчислението на премията с три различни лихвени процента. Това не се прилага за краткосрочни застраховки. Застрахователят информира застраховащия, по ясен и разбираем начин, че примерното изчисление е само калкулационен пример, основаващ се на абстрактни допускания, и че застраховащият не може да обосновава каквито и да е претенции по договора въз основа на примерното изчисление.
  (3) В случай на застраховки с участие в резултата застрахователят информира застраховащия писмено и ежегодно относно състоянието на вземанията му, представляващи участие в резултата. Освен това, когато застрахователят е предоставил данни относно евентуалното бъдещо развитие на участието в резултата, той информира застраховащия за разликите между действителното развитие и първоначалните данни.


  В обобщение - запознайте се с предлаганите продукти, изискайте съвет от застраховател или застрахователен посредник и изберете най - подходящото за Вас.Ако все пак настоявате за насока и без да знам индивидуалните потребности - насочете се към международна компания с традиции в животозастраховането. Купувате доверие, така че доверете се на тези, които деситилетия наред са опрадвали доверието на своите потребители по света.

  # 38
  • СОФИЯ
  • Мнения: 10 806
  Оглед не е правил. Това са му условията към всички клиенти...
  Ще попитам, разбира се.
  А догодина ще направя застраховката при друг.

  Става дума за стандартна застраховка дом.имущество. ..не за някаква по-специална, насочена към определен вид клиенти все пак.
  Условията са различни не само заради търговеца застраховател. Застраховала съм и вила, и селска къща.

  # 39
  • Мнения: 350
  Здравейте, може ли инфорамция за това какво представлява "рентната" застаховка живот и за кого е препоръчителна/ подходяща?

  # 40
  • Мнения: 23
  Здравейте, може ли инфорамция за това какво представлява "рентната" застаховка живот и за кого е препоръчителна/ подходяща?

  Здравейте,
  Застраховките могат да покриват различни рискове - смърт, настъпване на трайна неработоспособност.При ненастъпване на рисковете и преживяване на предварително заложения застрахователен период, застраховното лице има право да получи едно или повече рентни плащания.
  На практика този вид застраховка е едновременно и инструмент за осигуряване на обезщетение при настъпване на неблагоприятни обстоятелства,  и лична инвестиция.
  Важно предимство  е правото на ползване на данъчни преференции за застрахованите лица и за техните работодатели тогава, когато последните се явяват застраховащи.
  За кого е подходяща определена застраховка може да се прецени само и единствано при индивидуален подход и оценка на финансовите възможности и потребности на застрахованото лице и адекватността на различните продукти. Това е причината и Кодексът за застраховане да предвижда специална процедура ( съвет и стандарт за продажба) за разпространителите на застрахователни продукти:
  Чл. 325а, (1) Преди сключването на застрахователен договор разпространителят на застрахователни продукти е длъжен да постави въпроси към ползвателя на застрахователни услуги и въз основа на информацията, предоставена от него, да определи неговите изисквания и потребности, както и да му предостави обективна информация относно застрахователния продукт в разбираема форма, така че да му даде възможност да вземе информирано решение. Разпространителят на застрахователни продукти е длъжен да документира и съхранява документи за поставените въпроси към ползвателя, дадените отговори от него и предоставената информация за застрахователния продукт, когато е бил сключен застрахователен договор.
  (2) Всяко предложение за сключване на договор трябва да съответства на изискванията и потребностите от застраховане на ползвателя на застрахователни услуги.
  (3) Когато преди сключването на конкретен договор се предоставя съвет, разпространителят на застрахователни продукти предоставя на ползвателя на застрахователни услуги препоръка, съобразена с личните особености на ползвателя, в която се обяснява защо определен продукт отговаря най-добре на неговите изисквания и потребности.
  (4) Видът и обемът на информацията по ал. 1 - 3 зависи от сложността на предлагания застрахователен продукт и от вида на ползвателя на застрахователни услуги.

  # 41
  • Sofia
  • Мнения: 3 567
  Здравейте,какво означава покритие движимо имущество (мебели,уреди) при застраховка на жилище? Какво се очаква да покрива -щети при природни бедствия,пожари,токов уред или също стандартни повреди на уреди след изтичане на гаранцията ?

  # 42
  • Мнения: 23
  Здравейте,какво означава покритие движимо имущество (мебели,уреди) при застраховка на жилище? Какво се очаква да покрива -щети при природни бедствия,пожари,токов уред или също стандартни повреди на уреди след изтичане на гаранцията ?
  Здравейте,

  Движимото имущество най - често обхваща обзавеждане  ( мебели, домашен текстил, осветителни тела и т.н. ) и техника и домашни уреди ( черна и бяла техника, бойлери, компютри, СОТ инсталация и т.н. ). При специални условия могат а се застраховат и бижута, произведения на изкуството, лично оръжие, музикални инструменти.
  Покритите рискове са тези, които са договорени по полицата. При стандартните имуществени застраховки това са пожар, природни бедствия, земетресение, токов удар, вандализъм, кражба и грабеж. 
  Повреди на уредите НЕ са обекта на застраховане по имуществените застраховки на домашно имущество.
  Застраховка на конкретни уреди, която покрива повреди, може да бъда закупена при покупка на някои уреди, например мобилни телефони.

  # 43
  • Мнения: 297
  Относно застраховане на имот под наем, има ли по-специфично изискване за документи от наематели, при щета гледа ли се договора към тях и пр? Не е нужно застраховане на личните им вещи, а най-вече за щети по мебели и стандартна бяла техника

  # 44
  • Мнения: 23
  Относно застраховане на имот под наем, има ли по-специфично изискване за документи от наематели, при щета гледа ли се договора към тях и пр? Не е нужно застраховане на личните им вещи, а най-вече за щети по мебели и стандартна бяла техника
  Недвижимият имот може да бъде застрахован както от наемателите, така и от собствениците. При сключване на застраховката не е необхдим документ, доказващ собствеността или наемното отношение. При наличие на щета, ще бъде изискан докумен за собственост и обезщетението ще се изпалти на собственика, независимо кой е ползвал имота.
  Със застраховка Домашно имущество не можете да застраховате щети, резутат от обичайно използване и износване, както и резултат от небрежност нанаемателя.

  # 45
  • Мнения: 58 688
  А умишлено нанесена повреда или унищожаване на вещи? Начупен климатик, изтръгнати в трешни чаркове..очевидно не по небрежност нанесени, а рушено съзнателно с цел унищожаване?

  # 46
  • Мнения: 23
  А умишлено нанесена повреда или унищожаване на вещи? Начупен климатик, изтръгнати в трешни чаркове..очевидно не по небрежност нанесени, а рушено съзнателно с цел унищожаване?

  Застраховката Домашно имущество може да включва като допълнителна клауза Вандализъм. 
  Вандализъм представляват злоумишлени, противообществени действия на трети лица, изразяващи се в умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имуществено благо, включително умишлен палеж или умишлено използване на взривни устройства и материали.
  Не се считат за трети лица Застрахования, негови работници и служители, членове на неговото семейство или
  домакинство, както и лица, които работят под негов контрол или са допуснати със знанието и съгласието му.
  В обобщение - вандализмът може да бъде покрит, но не и тогава, когато е в резултат на действия на лица, което застрахованият е допуснал в имота.

  # 47
  • Мнения: 58 688
  Взлом - разбита брава, влизане с насилие. Това е по НК.

  Общи условия

  Активация на акаунт