Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • www.bg-mamma.com
Домашните любимци са не просто животни, които отглеждаме у дома - те неизменно се превръщат в членове на нашето семейството и близки приятели. Грижите за тях изискват внимание и отдаденост, а любимите ни животни се отблагодаряват, дарявайки ни с безусловна любов, преданост и много щастливи моменти заедно.

В настоящата консултативна тема д-р Невена Микова ще отговаря два пъти седмично на Вашите въпроси, свързани с необходимите грижи за здравето и добрия външния вид на домашните любимци.

Д-р Невена Микова

Д-р Невена Микова е ветеринарен лекар и хомеопат.
През 2000 година се дипломира по специалност "Ветеринарна медицина" към Лесотехнически университет – град София, а през 2006 година завършва курса по Клинична Хомеопатия към Центъра за Обучение и Развитие на Хомеопатията, Медицински Университет, София.

През 2012 г. създава ветеринарен център "ХомеоВет", където хомеопатията и фитотерапията са първи избор за лечение на домашните любимци. В работата си успешно лекува остри инфекциозни състояния, наранявания, емоционални и дерматологични проблеми и други с помощта на най-щадящите и ефикасни методи. Прилага и традиционни лечебни средства винаги, когато случаят го налага.

Създава YouTube канал HomeoVet, където разказва за случаи от практиката си и популяризира хомеопатичния лечебен метод.
След дипломирането си през 2000 година е участвала в множество курсове, семинари и научни конференции.

За платен преглед и консултация с д-р Микова не се колебайте да се свържете на телефон 02/477-57-91.

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 14:17 от BG-Mamma™

# 1
Здравейте, д-р Микова! Каква храна бихте препоръчали за котка (женска, 3kg, 5 годишна, наскоро кастрирана по спешност заради пиометра) с проблеми с бъбреците?
Има ли методи за поддържане на цялостното ѝ здраве (хранене, витамини..), при тези обстоятелства?

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 08:56 от Син динозавър

# 2
Здравейте, д-р Минкова. Имам куче, 20кг, години, женска, хъски микс. През целият й живот разходките са се състояли от интензивно тичане след топка. Трябва ли с възрастта да й ограничим кардиото и ако да, от каква възраст, или е достатъчно да се доверя на чувството й за умора?

# 3
Здравейте, д-р Микова! Каква храна бихте препоръчали за котка (женска, 3kg, 5 годишна, наскоро кастрирана по спешност заради пиометра) с проблеми с бъбреците?
Има ли методи за поддържане на цялостното ѝ здраве (хранене, витамини..), при тези обстоятелства?

Здравейте! В какво се изразяват проблемите с бъбреците? Котките с хронична бъбречна недостатъчност трябва да се хранят с лечебна храна от серия Renal до края на живота си. Royal Canin и Hill`s имат много качествени храни от тази серия.
Ако проблемът с бъбреците не е толкова тежък, може да я храните с храна за кастрирани котки, но отново висок клас. Не правете компромиси с храненето. Някои животни нямат склонност да напълняват и при тях не е задължително да се хранят с храна за кастрирани.

Витамините, микроелементите и билковите екстракти са много добро допълнение към храната.

# 4
Здравейте, д-р Минкова. Имам куче, 20кг, години, женска, хъски микс. През целият й живот разходките са се състояли от интензивно тичане след топка. Трябва ли с възрастта да й ограничим кардиото и ако да, от каква възраст, или е достатъчно да се доверя на чувството й за умора?

На колко годими е хъскито? Животните са много интелигентни същества и обикновено ни показват, когато са вече изморени. Можете да й се доверите, просто я наблюдавайте.

# 5
На колко годими е хъскито? Животните са много интелигентни същества и обикновено ни показват, когато са вече изморени. Можете да й се доверите, просто я наблюдавайте.
Извинявам се за печатната грешка. 9 години.
Благодаря за отговора!

# 6
  • Бургас
Здравейте, доктор Минкова!
Имам коте на 4 месеца(на 21 ви стават 4).
3 пъти е обезпаразитяван с Каниверм,веднъж със Стронгхолд.
След последния прием на Каниверм за съжаление много повърна,имаше разстройство,но на два пъти изходи мъртви глисти.
Уж и един прием е достатъчен.
С какво да реша проблема с глистите?

Яде Роял Канин kitten и gastrointestinal.
Не иска друга храна,но уж Роял Канин не била хубава храна,имала пълнител царевица?Любимото му лакомство са паучовете на Уискас.Толкова ли са вредни наистина?

Мъжко коте наистина ли ще получи запушване на пикочните пътища,ако яде гранули?
Пробвах няколко пъти и с други гранули висок клас(без зърнени примеси и т.н.),не иска.Иска си Роял Канин.

И...освен всички болести,имаше гъбички и плешиви места.Взеха му проба и направиха посявка...
Биха му два пъти Биокан М.
Наистина започна да му расте козинка на плешивите места,втората доза беше на 11.06.
Обаче на мястото,където я инжектираха,има две-три подутини,като топчета ги напипвам и много се притеснявам.Разбира се,обадих се на ветеринаря,но той каза,че така се получава понякога и ще му мине.
Дано да мине.
Предстоят му тривалентните ваксини,ветеринарят казва,че тези топчета не са проблем и може да сложи другата ваксина малко по-надолу.Аз обаче  се притеснявам.Какво ще ме посъветвате?
Така или иначе ще изчакам поне още десетина дена.

Ветеринарят смята,че за коте,което стои в апартамент и не излиза,няма смисъл да се слага петвалентната ваксина,Вие на какво мнение сте?

Много въпроси имам, предварително благодаря!
Котето се чувства прекрасно,играе,търчи,спи спокойно,гушка се,мърка и меси...И расте и заяква...

Ааа да... исках да правим тест за СПИН и левкемия,но в едната клиника ми казаха,че до шест месечна възраст може да излязат фалшиво положителни резултати,а другия ветеринар твърди,че няма смисъл да давам пари,след като животинката е жизнена и расте...
Съвет и по този въпрос?

# 7
Здравейте, доктор Минкова!
Имам коте на 4 месеца(на 21 ви стават 4).
3 пъти е обезпаразитяван с Каниверм,веднъж със Стронгхолд.
След последния прием на Каниверм за съжаление много повърна,имаше разстройство,но на два пъти изходи мъртви глисти.
Уж и един прием е достатъчен.
С какво да реша проблема с глистите?

Яде Роял Канин kitten и gastrointestinal.
Не иска друга храна,но уж Роял Канин не била хубава храна,имала пълнител царевица?Любимото му лакомство са паучовете на Уискас.Толкова ли са вредни наистина?

Мъжко коте наистина ли ще получи запушване на пикочните пътища,ако яде гранули?
Пробвах няколко пъти и с други гранули висок клас(без зърнени примеси и т.н.),не иска.Иска си Роял Канин.

И...освен всички болести,имаше гъбички и плешиви места.Взеха му проба и направиха посявка...
Биха му два пъти Биокан М.
Наистина започна да му расте козинка на плешивите места,втората доза беше на 11.06.
Обаче на мястото,където я инжектираха,има две-три подутини,като топчета ги напипвам и много се притеснявам.Разбира се,обадих се на ветеринаря,но той каза,че така се получава понякога и ще му мине.
Дано да мине.
Предстоят му тривалентните ваксини,ветеринарят казва,че тези топчета не са проблем и може да сложи другата ваксина малко по-надолу.Аз обаче  се притеснявам.Какво ще ме посъветвате?
Така или иначе ще изчакам поне още десетина дена.

Ветеринарят смята,че за коте,което стои в апартамент и не излиза,няма смисъл да се слага петвалентната ваксина,Вие на какво мнение сте?

Много въпроси имам, предварително благодаря!
Котето се чувства прекрасно,играе,търчи,спи спокойно,гушка се,мърка и меси...И расте и заяква...

Ааа да... исках да правим тест за СПИН и левкемия,но в едната клиника ми казаха,че до шест месечна възраст може да излязат фалшиво положителни резултати,а другия ветеринар твърди,че няма смисъл да давам пари,след като животинката е жизнена и расте...
Съвет и по този въпрос?

Здравейте, mariqivanova799!
Въпросите Ви са съвсем уместни. Каниверм, както и Стронгхолд, са ефикасни само срещу възрастните форми на най-разпространените видове глисти и нямат ефект върху младите форми. Това означава, че ако има съмнение за опаразитяване, животните трябва да се третират 3-4 пъти през 14 дни. Добре е да се спазва този период. Целта е да изчакаме ларвите да пораснат и да приложим ветеринарномедицински продукт преди да станат полово зрели и преди да започнат да се размножават. То този начин гарантираме пълно обезпаразитяване.

Във всички храни има някакъв пълнител и това много често са царевица и ориз. Въпреки това Роял Канин и Хилс са много качествени храни. Производителите им имат многогодишен опит и отделят не малко средства, за да подобряват непрекъснато качествата им.
Уискас и останалите брандове, които се предлагат в хипермаркетите, не са толкова качествени. Характерно за тях е, че съдържат доста атрактанти и котките наистина много ги харесват. И децата обичат чипс, хамбургери и всякакъв джънк фуд, но нали знаете какъв е резултата.

Ако храните котката си с нисък клас храна, наистина е много вероятно да се запуши. Преди години, в зората на гранулираните храни, това беше много често срещан проблем. Причина за това е високото съдържание на микроелементи, които се натрупват дълго време в организма, правят депа и в някакъв момент започват да се отделят кристали в урината, които нараняват мукозата на пикочните пътища и са причина за възпаление (цистит) и запушване на уретрата.

Топчетата от ваксината Биокан М би трябвало да се резорбират, ако не изцяло, то поне в много голяма степен.

Петвалентаната ваксина за котки покрива болести, които се предават с пряк контакт между животните. Ако Вашата котка ще живее само в апартамент, наистина няма нужда от тази ваксина. Ако смятате да я извеждате, да я водите на вила, по-добре е да поставите 5валентна ваксина.

Тестът за СПИН и левкемия е кръвен. Можете да го направите, ако се налага и някакво друго кръвно изследване. Ако котката Ви е домашна и не е излизла никога навън, наистина може да й спестите този стрес.

# 8
  • Бургас
Много Ви благодаря за изчерпателните отговори!
Котката ми е улична,имаше и бълхи и изкара не много лека калицивироза...
Затова се притеснявам да не се е заразила и с други заболявания,които в момента са в латентна форма.
Засега нямам планове да я водя на двор/вила,а и да я взема на село,ще стои вкъщи.Местните котаци само това чакат,ще го убият (мъжки е),но както казах,нямам такива планове.
На 4 месеца е.
Изчаквам да дойде края на месеца,за да сложим тривалентната ваксина.
Биокан М  втора доза беше на. 11.06,трябва да мине малко време между двете ваксини.
Каниверм сме дали 3 пъти, евентуално в петък пак ли да му дам...Пак ще повръща,дриска и ще му е зле...Той изхвърли само два глиста последния път.
Ужас,горкото животинче...

# 9
Каниверм сме дали 3 пъти, евентуално в петък пак ли да му дам...Пак ще повръща,дриска и ще му е зле...Той изхвърли само два глиста последния път.
Ужас,горкото животинче...

Дайте обезпаразитяващо лекарство 14 дни след последното приложение на Каниверм. Обикновено не се чувстват зле след обезпаразитяване. При Вас може да е имало някакво съвпадение с друг процес.

# 10
  • Бургас
Сложиха му ваксина Биокан М заедно с Каниверм...
Евентуално да сменя препарата,да взема Цестал коте?
Той вече трябва да е около 1 кг?
Тези топчета отзад между лопатките ,на вратлето,малко спаднаха.Категорично не са лимфни възли,нали?
Ще се насоча към паучове Роял Канин или Hills.

# 11
  • Козлодуй
Здравейте д-р Микова Simple Smile
Имам два котарака мъжки - кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани на 2 години при кастрирането помолих да им вземат кръвни изследваня и докторите казаха че са здрави, но още от малки им се събира мръсно на носовете - техния доктор каза че са здрави и това мръсното да го почиствам и нищо повече обаче аз все се притеснявам да не е симптом на някакво заболяване.
Моля кажете какво да им давам за да спре да се събира чернилка на носовете им?
Смених бентонитовата им тоалетна със силиконова защото се съмнявах, че полепва прах по носа им като на мен като им почиствам тоалетните но не е от това Simple Smile

# 12
Сложиха му ваксина Биокан М заедно с Каниверм...
Евентуално да сменя препарата,да взема Цестал коте?
Той вече трябва да е около 1 кг?
Тези топчета отзад между лопатките ,на вратлето,малко спаднаха.Категорично не са лимфни възли,нали?
Ще се насоча към паучове Роял Канин или Hills.

Цестал коте е добър вариант, дайте му половин таблетка щом е 1 кг.

Не са лимфни възли, върху лопатките няма лимфни възли

# 13
Здравейте д-р Микова Simple Smile
Имам два котарака мъжки - кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани на 2 години при кастрирането помолих да им вземат кръвни изследваня и докторите казаха че са здрави, но още от малки им се събира мръсно на носовете - техния доктор каза че са здрави и това мръсното да го почиствам и нищо повече обаче аз все се притеснявам да не е симптом на някакво заболяване.
Моля кажете какво да им давам за да спре да се събира чернилка на носовете им?
Смених бентонитовата им тоалетна със силиконова защото се съмнявах, че полепва прах по носа им като на мен като им почиствам тоалетните но не е от това Simple Smile

Може ли да ги снимате?

# 14
  • Бургас
Благодаря Ви много,ветеринарят днес го прегледа,успокои ме,че не са страшни тези топчета(дано,че четох за фибросарком)...
Каза,че котето вече е на 4 месеца,че 3 обезпаразитявания с Каниверм стигат,би му Nobivac Tricat trio,дано е добра ваксина.
Котето е добре,играе...
За да изгради добър имунитет,понеже малко сме закъснели с имунизациите,предлага да му сложим втората ваксина след 14 дни...
Имаме здравна книжка,с лепенка от ваксината.
Дано наистина стигат тези обезпаразитявания,той последния път на практика изхвърли само два глиста...
Видимо е пораснал и напълнял...
Знам,че ще трябва често да му давам цестал коте,а дали е нужно всеки месец да слагаме Стронгхолд?
Е,бълха през лятото и без коте вкъщи сме намирали...Надявам се да няма нашествие...
Биокан М има ефект,по плешивите места няма люспички,взеха да никнат и косъмчета.
Тези топчета по гърба тогава може да са стерилен абсцес?Аз съм получавала от инжекция,топчето при мен стоя поне година и болеше...Но не се зачерви,не нагнои...

# 15
  • Козлодуй

Снимах ги, но тази седмица сякаш по-малко мръсотия им се е събрала. На Маринчо (1-вия) никога не мога да я изчистя докрай в лявата ноздра - много ми се искаше техния лекар да обърне внимание на това но той го пренебрегна.
Скрит текст:

# 16
За да изгради добър имунитет,понеже малко сме закъснели с имунизациите,предлага да му сложим втората ваксина след 14 дни...
Имаме здравна книжка,с лепенка от ваксината.
Дано наистина стигат тези обезпаразитявания,той последния път на практика изхвърли само два глиста...
Видимо е пораснал и напълнял...
Има резон в препоръките на лекуващия лекар. Мисля, че можете да му се доверите.

# 17
Здравейте, д-р Микова! Simple Smile
Имаме котак, кастриран, на ~4 години, много пухкав, към 6 кг.
Имаме 2 проблема с него, още от малък:
1 - Яде много боклуци - човешка коса, ластички, найлон, картон, метла, връзки и т.н.
2 - Повръща често, около 2 пъти в месеца.
Няма здравословни проблеми, но това повръщане е много неприятно, както за него, така и за нас, защото имаме бебе от няколко месеца, а той повръща навсякъде, където му дойде. Иначе нуждите си ги върши винаги в тоалетната, с това нямаме проблеми.

Купуваме му хубава храна, среден клас на ProPlan за кастрирана котка. Опитвали сме с по-скъпи и хубави храни, но тази си обича най-много. Не е злояд, хапва си добре. Даваме му и паучове регулярно.
Не можем да разберем на какво се дължи това ядене на боклуци и как да го предпазим. Всякакви съвети ще са ни от полза! Благодаря предварително. Animal Cat

Скрит текст:

# 18
Здравейте!
Имам котарак - смесена порода с преобладащо персийско, на 10 години, некастриран. Повръща много често - поне 2 пъти седмично, винаги след ходене до тоалетна. Повърнатото не са косми. Жизнен е иначе, играе си с въдицата, но не прекалено, не обича да го занимават, ако не е в настроение. Не изглежда въобще болен.
Яде само гранулирана храна, предимно Роял Канин, категорично отказва всякаква мокра храна - от евтини паучове, консерви и пастети, през човешки пастет, варено месо, пауч на Роял Канин, пастети на Пурина и Гурме Голд - твърдо не. Пие нормално вода според мен - когато е жаден, купичката му не се застоява непипната.
Стомахчето на котарака не е твърдо на пипане, не показва да го боли никъде, когато съм го проверявала.
Това повръщане ме притеснява - на какво може да се дължи?

# 19

Снимах ги, но тази седмица сякаш по-малко мръсотия им се е събрала. На Маринчо (1-вия) никога не мога да я изчистя докрай в лявата ноздра - много ми се искаше техния лекар да обърне внимание на това но той го пренебрегна.
Скрит текст:

Според мен няма от какво да се притеснявате. Котараците Ви са здрави и много чисти.
Всички отвори на живите организми секретират, включително ноздрите. Ноздрите на здравите хора също секретират. По този начин тялото изхвърля попадналите прашинки и косъмчета. С други думи това е сетствен процес и не е нужно да се лекува.

# 20
Здравейте!
Имам котарак - смесена порода с преобладащо персийско, на 10 години, некастриран. Повръща много често - поне 2 пъти седмично, винаги след ходене до тоалетна. Повърнатото не са косми. Жизнен е иначе, играе си с въдицата, но не прекалено, не обича да го занимават, ако не е в настроение. Не изглежда въобще болен.
Яде само гранулирана храна, предимно Роял Канин, категорично отказва всякаква мокра храна - от евтини паучове, консерви и пастети, през човешки пастет, варено месо, пауч на Роял Канин, пастети на Пурина и Гурме Голд - твърдо не. Пие нормално вода според мен - когато е жаден, купичката му не се застоява непипната.
Стомахчето на котарака не е твърдо на пипане, не показва да го боли никъде, когато съм го проверявала.

Кога повръща? След хранене или в ранните сутрешни часове на гладно?

# 21
Здравейте, д-р Микова! Simple Smile
Имаме котак, кастриран, на ~4 години, много пухкав, към 6 кг.
Имаме 2 проблема с него, още от малък:
1 - Яде много боклуци - човешка коса, ластички, найлон, картон, метла, връзки и т.н.
2 - Повръща често, около 2 пъти в месеца.
Няма здравословни проблеми, но това повръщане е много неприятно, както за него, така и за нас, защото имаме бебе от няколко месеца, а той повръща навсякъде, където му дойде. Иначе нуждите си ги върши винаги в тоалетната, с това нямаме проблеми.

Купуваме му хубава храна, среден клас на ProPlan за кастрирана котка. Опитвали сме с по-скъпи и хубави храни, но тази си обича най-много. Не е злояд, хапва си добре. Даваме му и паучове регулярно.
Не можем да разберем на какво се дължи това ядене на боклуци и как да го предпазим. Всякакви съвети ще са ни от полза! Благодаря предварително. Animal Cat

Скрит текст:

Често животните ядат боклуци, когато в организма им има някакъв недостиг, но не винаги е така. Във Вашия случай по-скоро е лош навик. Препоръчвам Ви да го храните няколко месеца (5-6 например) с лечебна храна Gastrointestinal на Роял Канин или на Хилс и да давате пробиотици всеки ден за един месец. Би трябвало това да го стабилизира. Повръщането при него би могло да се дължи на слабо изразен гастрит или да е провокирано от боклучетата, които изяжда.

# 22
Скрит текст:
Здравейте!

Кога повръща? След хранене или в ранните сутрешни часове на гладно?
Различно - може да е ял вече, може и да не е ял, по всяко време на денонощието се е случвало. Тази сутрин например хапна, изпишка се, излезе от банята и повърна гранулите. Преди 3 дни повърна след ходене по голяма нужда , не беше ял все още. За космите малко излъгах - връща косми, но понеже родителите ми също имат котараци (два персийски) и те си повръщат козината на меки фишеци, а на моя не изглеждат по същия начин.

Просто повръща само и единствено след ходене до тоалетна , по-често след ходене голяма нужда, понякога след малка.

Забравих да напиша - не пасе трева, категорично отказа. Давам му ето тези хапчета , за да има нещо 'зелено': https://www.gimcat.info/en/produkte/gimcat-grasbits-40-g/ . Бях пробвала някаква гранула на РК за по-добро храносмилане, (RC Digestive или нещо от сорта), но не я хареса и спрях да му взимам от нея.

# 23
  • Козлодуй

Според мен няма от какво да се притеснявате. Котараците Ви са здрави и много чисти.
Всички отвори на живите организми секретират, включително ноздрите. Ноздрите на здравите хора също секретират. По този начин тялото изхвърля попадналите прашинки и косъмчета. С други думи това е сетствен процес и не е нужно да се лекува.

Благодаря за мнението - много се радвам, че са здрави, но старата ми котка нямаше такова мръсно на носа - винаги муцунката и беше искрящо розова, затова си мисля, че тия мърлячи са болни пък то какво било - нормално секретиране.  Simple Smile

# 24
Здравейте, -Narcissa-!
Препоръчвам Ви да го заведете на преглед при лекар, за да се направят кръвни и каквито е необходимо изследвания.

# 25
здравейте на всички .,.,.,не съм мама татко съм ама това е друга тема
живея на село и от доста време в двора си имам костенурки
не ,че ги отглеждам ама се меркат от време на време
та оня ден котката ми беше хванала едно малко около 6 сантиметра и аз го прибрах
сега е в един кашон 60 на 40 см и не смея да го пусна да не го хване пак котката  .,.,..,....,.та въпроса ми е с какво да го храня
трева не иска краставици не от как го прибрах е само на домати
ще го пусна напролет като порасне малко .,.,.,., ако мислите ,че ще оцелеее ще го пусна още сега

# 26
здравейте на всички .,.,.,не съм мама татко съм ама това е друга тема
живея на село и от доста време в двора си имам костенурки
не ,че ги отглеждам ама се меркат от време на време
та оня ден котката ми беше хванала едно малко около 6 сантиметра и аз го прибрах
сега е в един кашон 60 на 40 см и не смея да го пусна да не го хване пак котката  .,.,..,....,.та въпроса ми е с какво да го храня
трева не иска краставици не от как го прибрах е само на домати
ще го пусна напролет като порасне малко .,.,.,., ако мислите ,че ще оцелеее ще го пусна още сега

Свържете се със "Зелени балкани" https://greenbalkans.org/ и ги попитайте какво да правите.
Те имат спасителен център за диви животни и дейности за опазване на видовете.

# 27
  • Бургас
Здравейте отново!
Котето е вече реваксинирано,топчетата на гърба почти изчезнаха...
Сега ме интересува как да храня правилно мъжко коте,за да не получи проблеми с бъбреците и пикочно-половата система.
Той е на 5 месеца и засега яде kitten Royal Canin гранули и за съжаление се наложи и Royal Canin Gastrointestinal отново да яде.
Дадох пауч Уискас,получи диария.Вероятно може и да е било реакция след ваксината,беше около десетия ден след първата ваксина.Но имаше и слуз в изпражненията дълго време...
Не знам каква мокра храна да давам и нужна ли е изобщо?
Пиле яде по мъничко,аз за моите здравословно проблеми готвя пиле с ориз на фурна,без олио,без сол...И давам от пилето на котето,но малко му се мръщи и си набляга на гранулите.

# 28
Здравейте доктор Микова, съвсем скоро ни предстой да посрещнем нашия домашен любимец. Кученце на 2месеца, не е породисто, майката е дребна, бащата също. За нас породата няма никакво значение, кученцето е без ваксини, гледано от бебе навън на двор заедно с други животни. В събота отиваме да го вземем, понеже е много далеч Русе, а ние сме от Пловдив, ще можем да го заведем на ветеринар в понеделник. Може ли съвет какво да му вземем за из път и за вкъщи.
Купих шампоани, купички, нашийници и кайшки 2 вида и за врата и нагръдници, то едва ли е имало до сега. Купихме една купичка с шише за вода за из път.
Храна незнам каква да взема, то до сега е яло всичко, майката е починала.
Общо взето ми тряват малко съвети как да го посрещнем вкъщи.
Благодаря ви

# 29
Здравейте, доктор Микова.
Днес диагностицираха 6-месечното ми кученце с парвовироза. Настанен е в клиника и вече започнаха системи с вливания. Въпросът ми е има ли опасност за голямото ми 11 годишно куче, също да се разболее от вируса, след като двамата бяха почти неразделни? Големият не показва признаци на заболяване, храни се нормално, не е летаргичен и като цяло липсват симптомите, които проявяваше малкият.  И другият ми въпрос е изгражда ли се траен имунитет след прекарване на заболяването?

# 30
Здравейте, доктор Микова.
Днес диагностицираха 6-месечното ми кученце с парвовироза. Настанен е в клиника и вече започнаха системи с вливания. Въпросът ми е има ли опасност за голямото ми 11 годишно куче, също да се разболее от вируса, след като двамата бяха почти неразделни? Големият не показва признаци на заболяване, храни се нормално, не е летаргичен и като цяло липсват симптомите, които проявяваше малкият.  И другият ми въпрос е изгражда ли се траен имунитет след прекарване на заболяването?

Здравейте, mi666i!
От павовироза боледуват най-често младите кучета. Ако голямото Ви кучето се ваксинира ежегодно, вероятността от заразяване е малка. Препоръчвам Ви да му давате пробиотици едежневно за известен период, за да засилите микробиома и естествения имунитет. На малкото кученце също е добре да давате пробиотици поне 1 месец, след като се стабилизира.

# 31
Здравейте доктор Микова, съвсем скоро ни предстой да посрещнем нашия домашен любимец. Кученце на 2месеца, не е породисто, майката е дребна, бащата също. За нас породата няма никакво значение, кученцето е без ваксини, гледано от бебе навън на двор заедно с други животни. В събота отиваме да го вземем, понеже е много далеч Русе, а ние сме от Пловдив, ще можем да го заведем на ветеринар в понеделник. Може ли съвет какво да му вземем за из път и за вкъщи.
Купих шампоани, купички, нашийници и кайшки 2 вида и за врата и нагръдници, то едва ли е имало до сега. Купихме една купичка с шише за вода за из път.
Благодаря ви
Здравейте, GoSSipSs!
Малко закъснявам с отговора заради сезона на отпуските. Надявам се, че вече имате нов член на семейството и всичко е наред. Вече съм на работа и ще отговоря на въпросите, които още Ви вълнуват. Пишете ми с какво мога да бъда полезна.

# 32
Здравейте отново!
Котето е вече реваксинирано,топчетата на гърба почти изчезнаха...
Сега ме интересува как да храня правилно мъжко коте,за да не получи проблеми с бъбреците и пикочно-половата система.
Той е на 5 месеца и засега яде kitten Royal Canin гранули и за съжаление се наложи и Royal Canin Gastrointestinal отново да яде.
Дадох пауч Уискас,получи диария.Вероятно може и да е било реакция след ваксината,беше около десетия ден след първата ваксина.Но имаше и слуз в изпражненията дълго време...
Не знам каква мокра храна да давам и нужна ли е изобщо?
Пиле яде по мъничко,аз за моите здравословно проблеми готвя пиле с ориз на фурна,без олио,без сол...И давам от пилето на котето,но малко му се мръщи и си набляга на гранулите.

Здравейте, mariqivanova799!
Можете спокойно да го храните само с гранулирана храна, но тя трябва да е висок клас. Роял Канин е чудесен избор. Паучовете Уискас най-добре ги забравете. От Вашето пиле можете да му давате, само не прекалявайте.

Мокра храна също можете да давате, но не често (напр. 1-2 пъти седмично или дори по-рядко) и тя трябва де е висок клас.

# 33
Благодаря ви
Здравейте, GoSSipSs!
Малко закъснявам с отговора заради сезона на отпуските. Надявам се, че вече имате нов член на семейството и всичко е наред. Вече съм на работа и ще отговоря на въпросите, които още Ви вълнуват. Пишете ми с какво мога да бъда полезна.
Благодаря за отговора.. взехме кученцето, игрив малък пух.
Бяхме на ветеринар, объзпаразетен е вътрешно вече още в понеделник. Външно днес. Има паразите външни. Ще го водим пак в петък. Пръскахме с лекарството вече 1 път. Недохранено е, което не ме изненадва.
Взехме Purina Opti Start яде я явно му харесва.
Ваксини ще слагаме след обезпаразитяването, така каза доктора.
Иначе никакъв проблем с адаптацията вкъщи. Играе, тичат с детето по цял ден. Но се изморява бързо и спи. Малък е и е кожа и кости.

# 34
Значи всичко е наред. Много е симпатичен.

# 35
Той е игрив много, храни се, но след като махнахме всички буби с препарата останаха бели гниди по козината, тях незнам как да махна. Ще може ли някакъв съвет, изобщо ще се махнат ли?

# 36
  • София
Здравейте, доктор Микова, имаме коте на 1 година и 3 месеца, женско некастрирано, изцяло домашно, британско синьо-кремаво. Започна да се разгонва през последните няколко дни, не искаме да я кастрираме, но и не искаме да има поколение за сега. Как да постъпим, за да й помогнем да се успокои, тя само мяука и се търка около нас. Жално вие, сякаш я боли нещо. Ще помогне ли хомеопатията или хормонални инжекции/таблетки? Кое е най-щадящо за животинчето?

# 37
Той е игрив много, храни се, но след като махнахме всички буби с препарата останаха бели гниди по козината, тях незнам как да махна. Ще може ли някакъв съвет, изобщо ще се махнат ли?

Изкъпете го с кучешки шампоан в някой топъл ден, за да изсъхне по-бързо. Не прекалявайте със сешоара.

# 38
Здравейте, доктор Микова, имаме коте на 1 година и 3 месеца, женско некастрирано, изцяло домашно, британско синьо-кремаво. Започна да се разгонва през последните няколко дни, не искаме да я кастрираме, но и не искаме да има поколение за сега. Как да постъпим, за да й помогнем да се успокои, тя само мяука и се търка около нас. Жално вие, сякаш я боли нещо. Ще помогне ли хомеопатията или хормонални инжекции/таблетки? Кое е най-щадящо за животинчето?

Здравейте! Това е доста сложен въпрос. Аз също имам женска котка и не исках да я кастрирам, точно като Вас. Давах й хомеопатичните медикаменти FOLLICULINUM 30 CH и MUREX PURPUREA 15 CH, както съм описала в долния линк, но при моята котка нямаха достъчно силен ефект. При някои котки разгонванията са по-слабо изразени и биха могли да се ползват. Можете да опитате и Вие без да се притеснявате, че ще й навредите.
Хормоналните таблетки никак не са препоръчителни, понеже имат много неблагоприятни реакции.

Препоръчвам Ви да помислите за кастрация, ако след приложение на хомеопатичните лекарства продължава да мяука и да е неспокойна.

Моята котка също е кастрирана.

http://homeovet.bg/%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d … 0%b5%d0%bd%d0%b0/

# 39
Здравейте доктор Микова!
Имам 2 мини пинчера - майка и дъщеря. Храня ги предимно с гранули висок клас, но понякога им давам кучешки консерви или пауч. Лакоми са и добре си хапват. Трябва ли на голямата, която е кастрирана, да давам специална храна? Напълня, но според мен е от количеството. Колко гранули трябва да се дават при тегло 3,5 кг и 2,8 кг? И още един въпрос - малката повръща при возене с кола, може ли да направим нещо?
Поздрави!

# 40
  • София

Здравейте! Това е доста сложен въпрос. Аз също имам женска котка и не исках да я кастрирам, точно като Вас. Давах й хомеопатичните медикаменти FOLLICULINUM 30 CH и MUREX PURPUREA 15 CH, както съм описала в долния линк, но при моята котка нямаха достъчно силен ефект. При някои котки разгонванията са по-слабо изразени и биха могли да се ползват. Можете да опитате и Вие без да се притеснявате, че ще й навредите.
Хормоналните таблетки никак не са препоръчителни, понеже имат много неблагоприятни реакции.

Препоръчвам Ви да помислите за кастрация, ако след приложение на хомеопатичните лекарства продължава да мяука и да е неспокойна.

Моята котка също е кастрирана.

http://homeovet.bg/%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d … 0%b5%d0%bd%d0%b0/
Благодаря Ви! Днес взехме хомеопатичните и ги почваме.
А хормонални инжекции колко често се слагат? Нали и хората приемаме хормони понякога, толкова ли са вредни?

# 41
Здравейте доктор Микова. Имам куче на почти година . В последно време много лае когато излиза навън. Лае всички кучета ,които срещне . Когато чуе лай отвън докато е в къщи също отговаря . Когато беше малък го разхождах по много часове обикновенно 3 часа на ден ,но в последно време все по-малко . Като цяло и кучето в последно време не иска да излиза . Когато е навън е неспокойно за разлика от вкъщи където е значително по-спокойно. Живее и с две котки с които няма проблем. Кучето е микс от овчарка и неизвестна друга порода . Родено в манастир в спокойна среда .

# 42
Здравейте д-р Микова имам котка на 4г и не е кастрирана. От малка е научена на тоалетна със силикон,който редовно се сменя,но тя непрекъснато уринира дивани,кревати и целия апартамент. Какво ли не съм пробвала спейове,белина и др без резултат. Знаете ли нещо,което би помогнала да спре с тези навици? Благодаря.

# 43
  • София
Здравейте, д-р Микова. От колко месечна възраст мога да давам зеленчуци и плодове на померанче?  Прочетох какви са подходящи и какви - не, но не намерих информация от кога мога да ги включа в менюто.
Благодаря предварително!

# 44
Здравейте доктор Микова!
Имам 2 мини пинчера - майка и дъщеря. Храня ги предимно с гранули висок клас, но понякога им давам кучешки консерви или пауч. Лакоми са и добре си хапват. Трябва ли на голямата, която е кастрирана, да давам специална храна? Напълня, но според мен е от количеството. Колко гранули трябва да се дават при тегло 3,5 кг и 2,8 кг? И още един въпрос - малката повръща при возене с кола, може ли да направим нещо?
Поздрави!
На голямата можете да давате храна от сериите Obesity или Metabolic, те са за намаляване на наднормено тегло и имат дозировка на гърба на чувала. За всяка храна дозировката е различна и трябва да се провери. Не е добре да допускате да напълнява.

Ipeca 9 CH е хомеопатично лекарство за повръщане, по 3-5 гранули няколко часа преди пътуване, при потеглене и по време на самото пътуване, ако е по-продължително. В долния линк можете да намерите и други полезни съвети за пътуване.

http://homeovet.bg/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d … 0%b0%d0%bd%d0%b5/

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 12:08 от Д-р Невена Микова

# 45
Цитат
Благодаря Ви! Днес взехме хомеопатичните и ги почваме.
А хормонални инжекции колко често се слагат? Нали и хората приемаме хормони понякога, толкова ли са вредни?

Хормоналните инжекции за котки вече не се препоръчват заради многото неблагоприятни реакции. Това са синтетични хормони и в практиката много често срещаме вредите от тях.

Хормоните са различни видове и в момента коментирам само тези, които се прилагат при котки против разгонване. В хуманната медицина е различно.

# 46
Здравейте доктор Микова. Имам куче на почти година . В последно време много лае когато излиза навън. Лае всички кучета ,които срещне . Когато чуе лай отвън докато е в къщи също отговаря . Когато беше малък го разхождах по много часове обикновенно 3 часа на ден ,но в последно време все по-малко . Като цяло и кучето в последно време не иска да излиза . Когато е навън е неспокойно за разлика от вкъщи където е значително по-спокойно. Живее и с две котки с които няма проблем. Кучето е микс от овчарка и неизвестна друга порода . Родено в манастир в спокойна среда .

Потърсете добър тренер и рзговаряйте с него по-този въпрос. Наскоро моя близка остана много доволна от съветите на мама Еми, има и фейсбук група с това име.

# 47
Здравейте д-р Микова имам котка на 4г и не е кастрирана. От малка е научена на тоалетна със силикон,който редовно се сменя,но тя непрекъснато уринира дивани,кревати и целия апартамент. Какво ли не съм пробвала спейове,белина и др без резултат. Знаете ли нещо,което би помогнала да спре с тези навици? Благодаря.

Някои женски котки маркират и уринират на други места по време на разгонване. Други имат свои причини за това поведение. Ако отглеждате повече от една котка, сложете отделна тоалетна за всяка от тях. Може това да е решение. Питайте в зоомагазините или при ветеринарния си лекар. Трябва да се обсъдят всички особености на отглеждането.

Понякога ревнуват или за нещо отмъщават.

# 48
Здравейте, д-р Микова. От колко месечна възраст мога да давам зеленчуци и плодове на померанче?  Прочетох какви са подходящи и какви - не, но не намерих информация от кога мога да ги включа в менюто.
Благодаря предварително!

След 3-4 месечна възраст можете да му давате, но по съвсем малко, колкото грахче например. Те обикновено са много люпитни и искат всичко да пробват.

# 49
Много благодаря за отговора!

# 50
Здравейте! Имам котарак на 14 години, не излиза, не сме променяли диета, котешката тоалетна или каквито и да е друго, но козинката на вратлето взе да пада на големи петна. Почиствам със смрадлика, там не може да се облизва и сякаш малко се подобри. Мога да приложа снимки, ако ще е от полза.
Имам детенце на 2 годинки, но никога не го е мачкал или дърпал, котката има своето пространство, своите места, където спи, храни се, не се сещам за някакъв стрес, не сме променяли нищо.

# 51
Здравейте, д-р Микова. Осиновихме си непородисто куче,но от известно време стана много страхлив-чуе ли пиратка или гръм или какъвто и да е силен шум -бяга,ако е навън и се крие в банята и не иска да излиза на разходка.Мога ли да му помогна да преодолее страха.Препоръчаха ми да му давам таблетки глог ,мента и валярян,но той ги плюе.Благодаря предварително

# 52
Здравейте! Имам котарак на 14 години, не излиза, не сме променяли диета, котешката тоалетна или каквито и да е друго, но козинката на вратлето взе да пада на големи петна. Почиствам със смрадлика, там не може да се облизва и сякаш малко се подобри. Мога да приложа снимки, ако ще е от полза.
Имам детенце на 2 годинки, но никога не го е мачкал или дърпал, котката има своето пространство, своите места, където спи, храни се, не се сещам за някакъв стрес, не сме променяли нищо.

да, покажете ми снимки

# 53
Здравейте, д-р Микова. Осиновихме си непородисто куче,но от известно време стана много страхлив-чуе ли пиратка или гръм или какъвто и да е силен шум -бяга,ако е навън и се крие в банята и не иска да излиза на разходка.Мога ли да му помогна да преодолее страха.Препоръчаха ми да му давам таблетки глог ,мента и валярян,но той ги плюе.Благодаря предварително
Таблетките мента, глог и валериян не са ветеринарни и по-добре не експериментирайте с тях. Попитайте при Вашия ветеринарен лекар за подходящо лекарство. Мисля, че и с хомеопатия можем да опитаме да го успокоим. Ако решите да дойдете на преглед в ХомеоВет, запишете си час.

# 54
Доктор Микова, здравейте, аз пак имам въпрос.
Кученцето ни е почти на 4м.есеца, тежи 3кг. Храни се с Пюрина Про план puppyes.
Немога да разбера колко трябва да яде, гледам таблицата в сайта им и вместо да се увеличава грамажа се намалява това нормално ли е?
Това е таблицата, моля за помощ

# 55
Предполагам имате предвид дажбата за кученца на 4-5 месеца и тегло 5 кг? Препоръчват се 80-70 грама.
Според мен това е техническа грешка. Свържете се с представителите на ПроПлан и ги попитайте:

https://n1866.secure.force.com/contactus/CU_Home?brand=purinabg& … p;countryCode=359

# 56
Здравейте
Имам кученце, което е на 10год. Имаме проблем с бълхите, от които той има алергия, започва много да се чеше и си прави огромни рани Това е всяка година от пролетта до зимат.
Имахме кайшка, след това слагахме спот-он пипети 3бр в рамките на един месец (по съвет на ветеринар) и резултатът е един и същ. Не искам вече да му слагам химии. Въпросът ми е дали има някакъв природен начин за справяне с този проблем. Разбрах за етерични масла, но се притеснявам да не са опасни за него. Много ще съм Ви, благодарна ако ни дадете решение на този проблем.

# 57

да, покажете ми снимки
Скрит текст:

Оцветяването е от смрадликата. Има образувание на тестиса, но ни отказаха операция, тъй като е много възрастен, за момента не нараства. Храни се нормално, няма промяна в поведението

# 58
Здравейте
Имам кученце, което е на 10год. Имаме проблем с бълхите, от които той има алергия, започва много да се чеше и си прави огромни рани Това е всяка година от пролетта до зимат.
Имахме кайшка, след това слагахме спот-он пипети 3бр в рамките на един месец (по съвет на ветеринар) и резултатът е един и същ. Не искам вече да му слагам химии. Въпросът ми е дали има някакъв природен начин за справяне с този проблем. Разбрах за етерични масла, но се притеснявам да не са опасни за него. Много ще съм Ви, благодарна ако ни дадете решение на този проблем.

Няма клинични изследвания за употребата на етерични масла. Има продукти на растителна основа, които можете да пробвате на фирмата Beaphar и други, попитайте в близкия зоомагазин. Можете също да потърсите мнението на друг колега, да се направи още един преглед.

# 59

да, покажете ми снимки
Скрит текст:

Оцветяването е от смрадликата. Има образувание на тестиса, но ни отказаха операция, тъй като е много възрастен, за момента не нараства. Храни се нормално, няма промяна в поведението

Трябва да го заведете на преглед.

# 60
Ветеринаря тук каза стрес. Не излиза, няма досег с други животни. Моля кажете ми поне с какво да го мажа.

# 61
Здравейте! Имаме домашна котка, която не излиза на вън. Всяка година ли трябва да се ваксинира и какви ваксини се слагат. Котето кара 2рата си година.

# 62
  • София
Котето ни е със счупено задно краче и след операцията отказва да ходи до тоалетна и по малка и по голяма нужда. Може да се придвижва самостоятелно, но не е много стабилно. Опитах се на няколко пъти да го поставя в тоалетната му, но се сърди и излиза. Храни се нормално и пие вода, даже повече отпреди инцидента. Случвало се е и преди при стрес от смяна на жилището да отказва тоалетна, но на втория-третия ден се успокои и започна. Утре е на лекар за антибиотик и предполагам ще се изпишка в клетката, като го изнесем. Ще се консултираме и с лекаря му, но бих искала и вашето мнение как да процедираме у дома с изхождането.

# 63
Здравейте! Имаме домашна котка, която не излиза на вън. Всяка година ли трябва да се ваксинира и какви ваксини се слагат. Котето кара 2рата си година.
Да, ваксините за котки се поставят всяка година. Националното законодателство не Ви задължава да ваксинирате ежегодно, какъвто е случаят с ваксините срещу бяс при кучетата.

Но за домашните котки, които не излизат никъде, има риск от заразяване с вирусни и паразитни инфекции. Най-често ние, техните стопани, носим вкъщи с дрехи обувки причинители на заболяванията.

# 64
Котето ни е със счупено задно краче и след операцията отказва да ходи до тоалетна и по малка и по голяма нужда. Може да се придвижва самостоятелно, но не е много стабилно. Опитах се на няколко пъти да го поставя в тоалетната му, но се сърди и излиза. Храни се нормално и пие вода, даже повече отпреди инцидента. Случвало се е и преди при стрес от смяна на жилището да отказва тоалетна, но на втория-третия ден се успокои и започна. Утре е на лекар за антибиотик и предполагам ще се изпишка в клетката, като го изнесем. Ще се консултираме и с лекаря му, но бих искала и вашето мнение как да процедираме у дома с изхождането.
Рабирам, че случаят е малко по-сложен, предвид скорошната оперативна намеса. Лекуващият лекар може да бъде най-полезен в този случай.

# 65
  • София
Рабирам, че случаят е малко по-сложен, предвид скорошната оперативна намеса. Лекуващият лекар може да бъде най-полезен в този случай.
Благодаря, всичко е от стреса. Нещата вече влизат в норма. Вече използва тоалетната.

# 66
Кафяв секрет по очите на котка, бактериална инфекция ли означава? Секретът е "заразен", предава се от котка на котка. Здрава котка без секрет, след месец цъфва със секрет. 5 котки всичките със същия секрет. За какво да тестваме?

# 67
Кафяв секрет по очите на котка, бактериална инфекция ли означава? Секретът е "заразен", предава се от котка на котка. Здрава котка без секрет, след месец цъфва със секрет. 5 котки всичките със същия секрет. За какво да тестваме?
При котките има доста вирусни инфекции, които засягат конюнктивите, често и носната лигавица.
Няма тестове за всички възможни инфекции.

# 68
При котките има доста вирусни инфекции, които засягат конюнктивите, често и носната лигавица.

Предполагам сте виждали този секрет при други котки. Значи с антибиотични капки да не пробвам. Така ли? Конюктивата е леко подута, набръчкан е клепачът във вътрешната му част. Секретът изсъхва и става на тъмни гурели, които котката не обича да си чисти. По носа няма секрет. Няма и никакви грипоподобни симптоми. Само този кафяв секрет.

# 69
Здравейте д-р Микова, имаме котка на година казва се Бети.  За месец се разгони три пъти, а от седмица се ближи така учестено че вече има голи петна на гушката. Пред два дни я заведохме на годишната ваксина. Но два дни след това тя пак се разгони. Днес я заведохме на лекар за да назначи дата за кастрация. Взеха й кръвно изследване и по късно ми звъннаха че изследванията не са добри. Казаха че има ниско ниво на левкоцити. Изписаха й Vetomune. Прилагам снимка на резултата. Моля за вашето компетентно мнение какво да правим с котенцето ни. ❤️

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 19:42 от Kremi_Vasileva

# 70
  • София
Здравейте, д-р Микова. Имам мъжки бигъл на 7 г. Забелязах, че едно зъбче падна,горен до кучешки,другите зъби са му покрити с много зъбен камък и някакви наслагвания. Водихме го на ветеринар и казаха,че всички зъби трябва да се извадят. Има ли някаква друга възможност, която може да помогне на моето куче. Благодаря ви.

# 71
Здравейте, д-р Микова. Имаме котка - британка, която миналата седмица навърши 1 годинка. От осеммесечна възраст започна да се разгонва през около 2 седмици и тогава разбираемо намаляше доста храненето си. Вече мина една седмица от поредното разгонване, но тя още повече намали количеството храна - вчера реших да измеря - за целия ден изяде 10 гр. гранули. Храним я само с гранули. И вода не я виждам да пие, количеството вода също не намаля в купичката й. Тази сутрин й сложих гранули в купичката, не прояви веднага интерес, след време се завъртя, подуши ги и подмина. Притеснява ме това неядене.

# 72
Здравейте, д-р Микова! Имаме кученце Джак Ръсел Териер на 50 дни. От десетина дни е при нас
Нямаме никакви проблеми с адаптация. Храни се добре. Игриво е.Учудващо за нас нямаме никакви проблеми с хигиенните навици. Обезпаразитено е и с поставена първа ваксина. Налага ни се да пътуваме за 2-3 дни и ще трябва да го вземем с нас на вилата. В къщата никой не живее, освен в събота и неделя. Няма никакви животни, освен евентуално преминаващи котки ( но и те рядко се забелязват). Притеснението ни е дали има опасност кученцето да се разболее от някоя болест, пренасяна от котки. Пътуването ще трае около 1,5 часа. Ще ни бъде полезно,ако споделите съвети и за самото пътуване. Ще ни се налага всички да свикнем и с това,защото често  ще пътуваме по различни направления 😀.
Благодарим предварително за отговора!

# 73

Предполагам сте виждали този секрет при други котки. Значи с антибиотични капки да не пробвам. Така ли? Конюктивата е леко подута, набръчкан е клепачът във вътрешната му част. Секретът изсъхва и става на тъмни гурели, които котката не обича да си чисти. По носа няма секрет. Няма и никакви грипоподобни симптоми. Само този кафяв секрет.
Заведете я на преглед при ветеринарен лекар.

# 74
Здравейте д-р Микова, имаме котка на година казва се Бети.  За месец се разгони три пъти, а от седмица се ближи така учестено че вече има голи петна на гушката. Пред два дни я заведохме на годишната ваксина. Но два дни след това тя пак се разгони. Днес я заведохме на лекар за да назначи дата за кастрация. Взеха й кръвно изследване и по късно ми звъннаха че изследванията не са добри. Казаха че има ниско ниво на левкоцити. Изписаха й Vetomune. Прилагам снимка на резултата. Моля за вашето компетентно мнение какво да правим с котенцето ни. ❤️
Наистина е ниско нивото на левкоцитите. Ветомюн е добър вариант. Можете да направите един курс с него и да повторите изследването. Попитайте колегите дали има възможност да направите хематология на 2 различни апарата.

# 75
Здравейте, д-р Микова. Имам мъжки бигъл на 7 г. Забелязах, че едно зъбче падна,горен до кучешки,другите зъби са му покрити с много зъбен камък и някакви наслагвания. Водихме го на ветеринар и казаха,че всички зъби трябва да се извадят. Има ли някаква друга възможност, която може да помогне на моето куче. Благодаря ви.

Ако наистина има много зъбен камък и корените на зъбите са силно оголени, няма какво друго да се направи.
Почистването на зъбния камък е много важно, профилактиката също. В зоомагазините и в кабинетите има различни дентални стиксове и хранителни добавки, които забавят този процес.

# 76
Здравейте, д-р Микова. Имаме котка - британка, която миналата седмица навърши 1 годинка. От осеммесечна възраст започна да се разгонва през около 2 седмици и тогава разбираемо намаляше доста храненето си. Вече мина една седмица от поредното разгонване, но тя още повече намали количеството храна - вчера реших да измеря - за целия ден изяде 10 гр. гранули. Храним я само с гранули. И вода не я виждам да пие, количеството вода също не намаля в купичката й. Тази сутрин й сложих гранули в купичката, не прояви веднага интерес, след време се завъртя, подуши ги и подмина. Притеснява ме това неядене.
Котките много често отслабват по време на разгонване и при домашно отглежданите животни кастрацията е добро и хуманно решение. Не я отлагайте. Честото разгонване е изпитание за всички членове на семейството.
Вашата котка би трябвало да започне да се храни, след като намалеят разгонванията.

# 77
Здравейте, д-р Микова! Имаме кученце Джак Ръсел Териер на 50 дни. От десетина дни е при нас
Нямаме никакви проблеми с адаптация. Храни се добре. Игриво е.Учудващо за нас нямаме никакви проблеми с хигиенните навици. Обезпаразитено е и с поставена първа ваксина. Налага ни се да пътуваме за 2-3 дни и ще трябва да го вземем с нас на вилата. В къщата никой не живее, освен в събота и неделя. Няма никакви животни, освен евентуално преминаващи котки ( но и те рядко се забелязват). Притеснението ни е дали има опасност кученцето да се разболее от някоя болест, пренасяна от котки. Пътуването ще трае около 1,5 часа. Ще ни бъде полезно,ако споделите съвети и за самото пътуване. Ще ни се налага всички да свикнем и с това,защото често  ще пътуваме по различни направления 😀.
Благодарим предварително за отговора!
Трябва да ограничите контактите с други кучета. Котките могат да са механични преносители на вирусни и паразитни инфекции, затова не е добре да контактува с тях, докато не се поставят всички ваксини. Накратко, избягвайте контакт с всякакви животни.
По време на пътуването трябва да ограничите движението на кученцето в купето, за да избегнете стресови ситуации. Има поводи, които се закачат към щипките на коланите. Клетка според мен не е подходяща за джак ръсел. Добре е отрано да създадете навици. Не го хранете 1-2 часа преди пътуването. Много кучета повръщат и ако имате такъв проблем, вземете хомеопатичния Кокулин от човешка аптека, прием по 1/4 таблетка на всеки час.

# 78
Скрит текст:
Котките много често отслабват по време на разгонване и при домашно отглежданите животни кастрацията е добро и хуманно решение. Не я отлагайте. Честото разгонване е изпитание за всички членове на семейството.
Вашата котка би трябвало да започне да се храни, след като намалеят разгонванията.
[/quote]

Благодаря Ви, д-р Микова Flowers Hibiscus
Разбира се, искам котката ни да е здрава и да се грижим правилно за нея. За първи път гледаме коте и въпросите са много, които ни вълнуват. Затова ме интересува от здравословна гледна точка кое е по-важно за нея - да стане мама поне веднъж и тогава да я кастрираме, или направо да я кастрираме? Предполагам и в двата случая би имало положително и отрицателно влияние върху нейното здраве и кой вариант да изберем за нейно добро?

# 79
  • Аз ще се вмъкна в теб, ще разбъркам в теб, ще разхвърлям душата ти аз, ще се влея във теб, ще кипя във теб, ще взривя покоя ти!
beauty_magnolia, ще си позволя за Ви отговоря, дано не го сметнете за неуместно.
Котките и кучетата не развиват силно майчинско чувство и не се привързват към поколението си. Отглеждат ги за няколко месеца, докато станат самостоятелни и от там нататък - стават различни индивиди, без никаква привързаност по между си. Може и да има изключения, но те само потвърждават правилото.
Вече има изследвания, относно качеството на живот на домашни любимци, кастрирани преди първото разгонване, които свидетелстват в полза на кастрацията. Животните водят по-дълъг и качествен живот, без бошуващи полови хормони в телата си. Все пак, те са изведени извън естествената си среда на живот, не им е разрешено да се чифтосват и размножават на воля, съответно - според мен - задължително се кастрират.
Отдавна се отричат теориите за "поне едно раждане" при домашните любимци.
Кастрирайте котката, за да сте спокойни и вие, и тя. Отделно, има възможност и да има някоя аномалия в репродуктивният апарат, която да е причина за честите ѝ разгонвания.
Hands V

# 80
И аз да се включа - колкото по-добре се гледа едно животно, толкова по-често се разгонва. Улична котка има две котила годишно, домашна котка може да се разгонва през месец (наша домашна котка се разгонваше наистина през месец).

# 81
Уличните животни се разгонват 2 пъти годишно, защото през другото време бременеят и гледат малки. Домашните не се пускат и затова е често разгонването. И моя съвет е да я кастрирате.

# 82
Напълно подкрепям последните коментари и благодаря за тях!

# 83
Благодаря, д-р Микова Flowers Hibiscus
Благодаря и на всички, които коментирахте по въпросите ми за кастрацията Flowers Hibiscus
Всяко мнение ми е полезно, натъквам се на противоречиви мнения, включително и от ветеринарните лекари в клиниката, където водим котката ни. Затова продължавам да питам, когато имам възможност за още едно професионално мнение. От отговорите разбрах, че кастрирането е единствения полезен вариант за запазване на здравето на котанката ни и ще се организираме за това. Но не разбирам тогава след тази категоричност защо има ветеринарни лекари, които дават съвети "Вие ще решите дали да роди първо, а след това да я кастрирате?", т.е. и двата варианта са добре за котката и ние решаваме...

# 84
По повод кастрацията, имам един въпрос. Котаракът ми е вече на 10 години. Взех го на почти 9. Предишните му стопани не са го кастрирали. Разгонва се за 2-3 дни, 2 пъти годишно, промяуква протяжно и рядко, не маркира. Има ли смисъл тепърва да кастрирам такъв възрастен котарак, ако не ми прави белù и не продължава дълго разгонването?

# 85
По принцип вие решавате, лекарят може само да ви посъветва. Аз лично пуснах кучето ми веднъж преди кастрацията. Но се роди само едно малко, което си гледам. Не съм увеличила бройката на бездомните. Вие имате ли идея какво ще правите с малките, ако я пускате? Групите са пълни с обяви за подаряване на животни. За жалост, доста се озовават в кашон на улицата.

# 86
По принцип вие решавате, лекарят може само да ви посъветва. Аз лично пуснах кучето ми веднъж преди кастрацията. Но се роди само едно малко, което си гледам. Не съм увеличила бройката на бездомните. Вие имате ли идея какво ще правите с малките, ако я пускате? Групите са пълни с обяви за подаряване на животни. За жалост, доста се озовават в кашон на улицата.

Може би това е правилният подход - ние да решим. Но както писах нямаме никакъв опит и много трудно бихме взели най-правилното решение, затова и търся съвети. Ако евентуално има малки те няма да "отидат" на улицата, това е 200 % сигурно. Мислила съм и за тови момент "след". Имаме сред приятелите и колегите двама, които искат коте, те биха били бъдещите им стопани, но ако наистина са убедени и тогава, че искат бебе-коте.

Д-р Микова, какъв период на разгонване се счита за твърде кратък - през две седмици за около 5 дни твърде кратък период ли е?

# 87
Здравейте, д-р Микова. От около седмица отглеждаме 3 изоставени котенца, още слепи. Майката ги роди в двора ни, първо прогони едното, един ден се грижи за другите и на третия не се появи повече при тях. Храним ги с адаптирано мляко- Лактол за котета, но имат разстройство. Жизнени са, имат апетит, пълзят, борят се даже, но всеки път ги вадим от кашона целите изцапани. След хранене ги масажираме, за да се изпишкат и изакат. Всеки път пишкат, което ме успокоява донякъде, значи не са обезводнени... Какво да направим за разстройството? Уточнявам, че нямаме намерение да ги прибираме вкъщи- имаме куче и нямаме възможност за друг домашен любимец. Ще опитаме да ги опазим и можем да ги гледаме в двора. Макар че не са вкъщи, са на закрито, топличко им е и всяка вечер им слагаме топла вода в шишета, храним ги по около 6 пъти на ден. За около 6 дни са наддали малко повече от 50 гр.

# 88
По повод кастрацията, имам един въпрос. Котаракът ми е вече на 10 години. Взех го на почти 9. Предишните му стопани не са го кастрирали. Разгонва се за 2-3 дни, 2 пъти годишно, промяуква протяжно и рядко, не маркира. Има ли смисъл тепърва да кастрирам такъв възрастен котарак, ако не ми прави белù и не продължава дълго разгонването?
Щом не прави бели, не маркира, не бяга по време на разгонване, можете да си го гледате некастриран.

# 89

Може би това е правилният подход - ние да решим. Но както писах нямаме никакъв опит и много трудно бихме взели най-правилното решение, затова и търся съвети. Ако евентуално има малки те няма да "отидат" на улицата, това е 200 % сигурно. Мислила съм и за тови момент "след". Имаме сред приятелите и колегите двама, които искат коте, те биха били бъдещите им стопани, но ако наистина са убедени и тогава, че искат бебе-коте.

Д-р Микова, какъв период на разгонване се счита за твърде кратък - през две седмици за около 5 дни твърде кратък период ли е?

За женска котка това е нормален период на разгонване. В периодите на разгонване, които продължават 1-2 месеца, това се случва дори по-често.

# 90
Здравейте, д-р Микова. От около седмица отглеждаме 3 изоставени котенца, още слепи. Майката ги роди в двора ни, първо прогони едното, един ден се грижи за другите и на третия не се появи повече при тях. Храним ги с адаптирано мляко- Лактол за котета, но имат разстройство. Жизнени са, имат апетит, пълзят, борят се даже, но всеки път ги вадим от кашона целите изцапани. След хранене ги масажираме, за да се изпишкат и изакат. Всеки път пишкат, което ме успокоява донякъде, значи не са обезводнени... Какво да направим за разстройството? Уточнявам, че нямаме намерение да ги прибираме вкъщи- имаме куче и нямаме възможност за друг домашен любимец. Ще опитаме да ги опазим и можем да ги гледаме в двора. Макар че не са вкъщи, са на закрито, топличко им е и всяка вечер им слагаме топла вода в шишета, храним ги по около 6 пъти на ден. За около 6 дни са наддали малко повече от 50 гр.

Можете да им давате разтвор на хомеопатичния Arsenicum Album 15 CH.
Разтваряте 10 гранули в 200 мл вода и давате по около 0,5 мл на всяко котенце между храненията.
Но най-добре е да ги заведете на преглед.

# 91
Здравейте! Страхотно е да има такава рубрика и искам предварително да Ви благодаря за отзивчивостта. Имам котак на 7 год, кастриран и с бъбречни проблеми. Храним го с храна на Роял Канин, садим трева която си похапва с удоволствие и от време на време даваме паучове. Но проблема се състои в това, че когато не стане това което иска и ме хапе много жестоко. Даже и днес не го пуснах на терасата и той се ядоса, последва жестоко нахапване със силна болка а съм и бременна в момента. Незнам как да се справя с това му поведение. Хапе само мен, иска да спи само при мен а си има котешко легло, в което не иска да ляга(само когато той реши и то когато е сам) Досега не е ваксиниран, Табл за паразити даваме от време на време.

# 92
Благодаря, включихме козе кисело мляко и разстройството изчезна. Засега са добре.

# 93
  • софия
Кучето, което живее пред блока от 10- на години има някаква голяма подутина под брадата от едното ухо до другото. Все едно е ухапана от змия. Може и да са подути лимфни възли. Храни се, пие вода. Много трудно може да и се даде лекарство. Няма как да я заведа на ветеринар.Моля за съвет какво да я правя.

# 94
Здравейте! Страхотно е да има такава рубрика и искам предварително да Ви благодаря за отзивчивостта. Имам котак на 7 год, кастриран и с бъбречни проблеми. Храним го с храна на Роял Канин, садим трева която си похапва с удоволствие и от време на време даваме паучове. Но проблема се състои в това, че когато не стане това което иска и ме хапе много жестоко. Даже и днес не го пуснах на терасата и той се ядоса, последва жестоко нахапване със силна болка а съм и бременна в момента. Незнам как да се справя с това му поведение. Хапе само мен, иска да спи само при мен а си има котешко легло, в което не иска да ляга(само когато той реши и то когато е сам) Досега не е ваксиниран, Табл за паразити даваме от време на време.

Здравейте!
Това наистина е сериозен проблем. Мога да се опитам да помогна с хомеопатични лекарства:
Lachesis 30 CH по 2 гранули вечер
Stramonium 30 CH по 2 гранули сутрин
Можете да ги поставяте в купичката с вода, смесени.

Имайте предвид, че те ще действат докато ги давате. Не знам дали в България има специалисти по поведенчески проблеми с котки, но такъв човек би Ви помогнал повече.

# 95
Кучето, което живее пред блока от 10- на години има някаква голяма подутина под брадата от едното ухо до другото. Все едно е ухапана от змия. Може и да са подути лимфни възли. Храни се, пие вода. Много трудно може да и се даде лекарство. Няма как да я заведа на ветеринар.Моля за съвет какво да я правя.

Здравейте!
Не знам дали може да се помогне в този случай. Знаете, че е необходим преглед и доста изследвания, а след това трябва да се дават лекарства.
За съжаление не винаги може да се помогне. В случая по-важно е Вие да приемете това спокойно и да се погрижите за своето щастие и здраве.

# 96
Здравейте, д-р Микова. Въпросът ми е свързан с храната - коте на 12 месеца добре ли е да се храни с храни за възраст 2-12 месеца или е добре да се премине към храни за порастнали котки? Кой вид ще е пълноценен за котето? Благодаря!

# 97
  • софия

Здравейте!
Не знам дали може да се помогне в този случай. Знаете, че е необходим преглед и доста изследвания, а след това трябва да се дават лекарства.
За съжаление не винаги може да се помогне. В случая по-важно е Вие да приемете това спокойно и да се погрижите за своето щастие и здраве.
Отокът значително намаля.Без нищо. Ветеринар ме посъветва да и давам преднизолон по схема. Не успях по никакъв начин. Надушва хапчето и плюе.

# 98
Здравейте! Имаме коте на 11 месеца, британска късокосместа. На около 7 месеца я кастрирахме. Както съм чела и се очаква след кастрацията се позакръгли. Малко по-малко тича и я мързи повече. Вече е около 5 кг, може и даже малко повече, скоро не съм я теглила, но се е позакръглила видимо. До година съм чела, че не се ограничават котките, но се питам дали е време за диета. Над колко кг се определя, че вече е едра(макар, че самата порода са по пухкави и закръгленички)? Или е по-добре да се смени храната?

# 99
Здравейте,д-р Микова!
Днес поставихме 3та ваксина на нашето кученце.Доктора каза,че може да го изкарваме след 15 дни,но първо трябва да се изкъпе и обезпаразти ( в разстояние от 3 дни).Въпросът ми е кое трябва да е първо-къпането или обезпаразитено......
Искрено Ви благодаря за отговора!

# 100
  • Аз ще се вмъкна в теб, ще разбъркам в теб, ще разхвърлям душата ти аз, ще се влея във теб, ще кипя във теб, ще взривя покоя ти!
Здравейте,д-р Микова!
Днес поставихме 3та ваксина на нашето кученце.Доктора каза,че може да го изкарваме след 15 дни,но първо трябва да се изкъпе и обезпаразти ( в разстояние от 3 дни).Въпросът ми е кое трябва да е първо-къпането или обезпаразитено......

Отново ще се намеся, извинете д-р Микова!

Кученцето може да излиза 2 седмици, след третата ваксина, това е така.

НО! Аз лично, не препоръчвам къпане преди първата разходка. Най-малкото - от практична гледна точка е по-добре след първата разходка да се изкъпе с шампоан.

На бебета животни къпането е противопоказно, защото е огромен стрес за тях. Стресът е предпоставка за понижаване на имунитета, който така или иначе е разклатен, защото майчините антитела от кърмата "живея" 120 дни. Точно съвпада с тримесечният период за завършване на ваксиналният курс.

Трето - с къпането с шампоан се отмива двойният липиден слой на кожата, който е първата и основна бариера между патогените от външната среда и организма на  бебетата.

За хигиенизиране на мъника докато е из къщи - най-подходящи са пяната за сухо къпане и животинските мокри кърпички. Не човешки, бебешки или интимни и т.н. Само живжтински!

Обезпаразитяването е добре да се направи 2-3 дни преди излизането, за да може активните съставки да влязат в организма на кученцето.

Усхпех!

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 22:43 от CvEtEmOe

# 101
Ако котарак на годинка пикае кръв, каква храна да му даваме? Уринарна или ренална? Благодаря!

# 102
Ветеринар не го ли е прегледал това коте?

# 103
  • София
Здравейте!От както кастрирахме нашето куче(женски Лабрадор) и от влагалището й изтича някаква течност.Според ветеринар така щяло да бъде,докато се орегулират хормоните.Изписха й кортикостероиди за 10 дни по 1табл. на ден.Нищо не се промени.Какво бихте ни посъветвали да предприемем?Това нещо сериозно ли е?

# 104
  • софия
Ако котарак на годинка пикае кръв, каква храна да му даваме? Уринарна или ренална? Благодаря!
Занесох на ветеринаря урина. Определи какви песъчинки има и проведе лечение.

# 105
Би трявбало и храна да Ви препоръча...

Щом има установени кристали в урината, със симптоми на цистит, сте за храна за пикочни пътища - Уринари, Уроладжи и т.н.
Храните Ренал, Кидни кеър и т.н. са за бъбречна недостатъчност. Различно състояние, доста тежко обикновено.

Съветвам Ви да се свържете с лекаря, който Ви е назначил терапия и да попитате каква храна и за какъв срок да давате.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 09:50 от CvEtEmOe

# 106
Здравейте, д-р Микова. Въпросът ми е свързан с храната - коте на 12 месеца добре ли е да се храни с храни за възраст 2-12 месеца или е добре да се премине към храни за порастнали котки? Кой вид ще е пълноценен за котето? Благодаря!

Зависи с каква храна го храните. При някои брандове се препоръчва от 10-месечна възраст да преминат към храна за израстнали котки. Ако препоръката е след 12 месечна възраст да се промени храненето, изчакайте да навърши една година. Каквото и да решите, котенцето ще е добре. Ако промените храненето 2-3 седмици по-рано или по-късно, това няма да е фатално.

# 107
Здравейте! Имаме коте на 11 месеца, британска късокосместа. На около 7 месеца я кастрирахме. Както съм чела и се очаква след кастрацията се позакръгли. Малко по-малко тича и я мързи повече. Вече е около 5 кг, може и даже малко повече, скоро не съм я теглила, но се е позакръглила видимо. До година съм чела, че не се ограничават котките, но се питам дали е време за диета. Над колко кг се определя, че вече е едра(макар, че самата порода са по пухкави и закръгленички)? Или е по-добре да се смени храната?

Въобще не отлагайте ограничаването на храната, защото наднорменото тегло води след себе си последици!
5 кг са много за женска котка.

Можете да й давате известно време храна от сериите Metabolic или Obesity и после да я храните с храна за кастрирани котки, като ограничавате количествата според препоръките.

# 108
Здравейте,д-р Микова!

Първо го изкъпете.
Ако приложите спот он продукт (т.е. разтвор върху кожата), къпането ще го отмие частично.
Ако изберете таблетка, къпането няма да повлияе на ефикасността й.

# 109
Здравейте,д-р Микова!

Отново ще се намеся, извинете д-р Микова!

Кученцето може да излиза 2 седмици, след третата ваксина, това е така.

НО! Аз лично, не препоръчвам къпане преди първата разходка. Най-малкото - от практична гледна точка е по-добре след първата разходка да се изкъпе с шампоан.

На бебета животни къпането е противопоказно, защото е огромен стрес за тях. Стресът е предпоставка за понижаване на имунитета, който така или иначе е разклатен, защото майчините антитела от кърмата "живея" 120 дни. Точно съвпада с тримесечният период за завършване на ваксиналният курс.

Трето - с къпането с шампоан се отмива двойният липиден слой на кожата, който е първата и основна бариера между патогените от външната среда и организма на  бебетата.

За хигиенизиране на мъника докато е из къщи - най-подходящи са пяната за сухо къпане и животинските мокри кърпички. Не човешки, бебешки или интимни и т.н. Само живжтински!

Обезпаразитяването е добре да се направи 2-3 дни преди излизането, за да може активните съставки да влязат в организма на кученцето.

Усхпех!

Напълно Ви подкрепям, само ще допълня, че понякога къпането е належащо и не може да се отлага. Цсичко зависи от индивидуалния случай.

# 110

Наистина трябва да се прегледа, за да се прецени с какво да се храни.
Най-често е необходимо хранене с уринарна храна.

# 111
Здравейте!От както кастрирахме нашето куче(женски Лабрадор) и от влагалището й изтича някаква течност.Според ветеринар така щяло да бъде,докато се орегулират хормоните.Изписха й кортикостероиди за 10 дни по 1табл. на ден.Нищо не се промени.Какво бихте ни посъветвали да предприемем?Това нещо сериозно ли е?

Понякога женските кучета започват да се изпускат докато спят, уринират спонтанно, след кастрация.
Трябва да обясните на Вашия лекар какво изтича и кога изтича, нощем докато спи, докато просто лежи или в друг момент. Това е много важно, за да се постави точна диагноза.

Кортикостероидите могат да повлияят само на възпалителен процес.

Ако не се стабилизра, потърсете второ мнение.

# 112
Здравейте.
Интересува ме дали е възможно сама да приготвям пълноценна храна за котки. Не са някаква специална порода.
Храня предимно с гранулирана, но определено показват по голям интерес към домашната храна. Особено един котарак направо отказва гранулите. Хапва само когато е съвсем премалял от глад. И подозирам че нещата които в крайна сметка яде, не са особено здравословни за него.

# 113
Здравейте.
Интересува ме дали е възможно сама да приготвям пълноценна храна за котки. Не са някаква специална порода.
Храня предимно с гранулирана, но определено показват по голям интерес към домашната храна. Особено един котарак направо отказва гранулите. Хапва само когато е съвсем премалял от глад. И подозирам че нещата които в крайна сметка яде, не са особено здравословни за него.

Много котки се хранят с домашно приготвена диета. Проблемът е, че трудно се намира информация какво трябва да съдържа тази храна, за да получат котките това, което им е нужно. Затова повечето ветеринарни лекари препоръчват хранене с висок клас гранулирана храна. Ниските и средни класове гранулирани храни наистина не са здравословни за животните.

# 114
  • Козлодуй
И кои са висок клас храни? Аз ги смесвам всякакви за да не им омръзне една и съща храна Simple Smile

# 115
Хубаво е наистина да се хранят с висок клас храни... Ама аз като храня 5 дворни + комшийския котарак... Финансите не са за пренебрегване.

# 116
И кои са висок клас храни? Аз ги смесвам всякакви за да не им омръзне една и съща храна Simple Smile
Не знам дали е уместно да коментирам този въпрос, понеже ще прозвучи като реклама.
Попитайте в магазина, от който пазарувате, при Вашия ветеринарен лекар, приятели и ще разберете.
Цената често не е определяща. Най-скъпите храни не винаги са най-качествените.
Има храни, които не са качествени, но имат много добро позициониране в интернет пространството и е лесно човек да се заблуди. Красивите опаковки и интересен състав (например чия, киноа, тиква и други) също ни подвеждат.

# 117
  • Козлодуй
Ох все питам и все различни отговори - храня ги смесено с всякакви храни - паучове по-нисък клас, а сухата храна по-висок уж Simple Smile Благодаря все пак за отговора Simple Smile

# 118
Ох все питам и все различни отговори - храня ги смесено с всякакви храни - паучове по-нисък клас, а сухата храна по-висок уж Simple Smile Благодаря все пак за отговора Simple Smile
Паучовете нисък клас най-добре ги забравете. То е все едно да храните с чипс децата си.
Добре овкусени са и животните се пристрастяват към тях, но не са полезни.

# 119
Аз понеже имам навика да опитвам котешките храни... Преди години бях залитнала да ям соеви продукти, вместо месни. На паучове Феликс вкусът на 'месните' парченца е точно като на соевите хапки и кюфтенца.

# 120
Здравейте, Д-р Микова имам куче на
1 год. пинчер. От 6 мес. не качва нито грам тежи 2,100 кг. буквално ребрата му се броят обезпаразитяваме се всеки месец жизнен и енергичен но незнам защо не качва и е толкова слаб нормално ли са тези килограми за пинчер на 1 год.

# 121
Здравейте, Д-р Микова имам куче на
1 год. пинчер. От 6 мес. не качва нито грам тежи 2,100 кг. буквално ребрата му се броят обезпаразитяваме се всеки месец жизнен и енергичен но незнам защо не качва и е толкова слаб нормално ли са тези килограми за пинчер на 1 год.

Говорете по този въпрос са Вашия ветеринарен лекар. Трябва да се прегледа, да се направят изследвания.

# 122
Здравейте, д-р Микова. Нашият пинчер, на 7 години е с колапс на трахеята и увеличена простата. Какво ще препоръчате?

# 123
  • Бургас
Здравейте, д-р Микова!
Първо искам да благодаря, че помагате в тази полезна тема.
Преди време намерих новородени котенца и ги прибрах, за щастие на следващия ден се появи и майката. Живея в къща с двор и ги прибирам вечер в пристройка, за да са на топло. Майката вече е кастрирана, а малките станаха на три месеца и половина. За нещастие, едното котенце настина преди месец и нещо, лекувах по предписание на ветеринар, но все още има проблем - воднист секрет от оченцата, прозрачен. Също от ден-два киха,  секретира и нослето. От два-три дни секрета от дясната ноздричка е кървав. Посъветвайте ме, моля, какво да предприема и какво изследване да направя.
Отделно, всичките малки имат афти, забелязах преди два дни, а две от тях дори имаха лиги по муцунките. Вчера и днес няма лиги... Хранят се нормално, играят, пият вода. Някакви съвети за тях?
ПП: Майката от много време е с разстройство, яде като за три котки, но няма как да я огранича, понеже и ловува, защото живее в двор. Днес я чух и да киха на няколко пъти. Иначе се е позакръглила откакто я прибрах. Все още е на антибиотик, заради кастрацията.
Не са ваксинирани, понеже имам повече от 15 прибрани животинки и нямам финансова възможност и за ваксини.
Благодаря ви предварително за помощта!

# 124
Здравейте Д-р. Милкова, бих искала да попитам може ли да се прилагат антибиотични кремове за хора при животните. Въпросът ми е породен от проблем с кученцето ми ягтериер на 1 год., който явно е наранил долният клепач на едното си око и е леко подут и белезникав. Мислите ли че мога да го накара внимателно с крем гентамицин?
Благодаря предварително за отговорът и помощта.

# 125
Здравейте, д-р Микова. Нашият пинчер, на 7 години е с колапс на трахеята и увеличена простата. Какво ще препоръчате?
При кучетата увеличената простата се повлиява добре след кастрация.
Относно колапса на трахеята трябва да разговаряте с ветеринарен лекар.

# 126
Здравейте, д-р Микова!
Преди време намерих новородени котенца и ги прибрах, за щастие на следващия ден се появи и майката. Живея в къща с двор и ги прибирам вечер в пристройка, за да са на топло. Майката вече е кастрирана, а малките станаха на три месеца и половина. За нещастие, едното котенце настина преди месец и нещо, лекувах по предписание на ветеринар, но все още има проблем - воднист секрет от оченцата, прозрачен. Също от ден-два киха,  секретира и нослето. От два-три дни секрета от дясната ноздричка е кървав. Посъветвайте ме, моля, какво да предприема и какво изследване да направя.
Отделно, всичките малки имат афти, забелязах преди два дни, а две от тях дори имаха лиги по муцунките. Вчера и днес няма лиги... Хранят се нормално, играят, пият вода. Някакви съвети за тях?
ПП: Майката от много време е с разстройство, яде като за три котки, но няма как да я огранича, понеже и ловува, защото живее в двор. Днес я чух и да киха на няколко пъти. Иначе се е позакръглила откакто я прибрах. Все още е на антибиотик, заради кастрацията.
Не са ваксинирани, понеже имам повече от 15 прибрани животинки и нямам финансова възможност и за ваксини.

Пробвайте с тези хомеопатични медикаменти. Разтворете по 10 гранули от тях в 300 мл вода и я оставете като единствена вода за пиене на малките котенца и майката.

Allium cepa 9 CH
Mercurius corrosivus 9 CH
Euphrasia 9 CH
При котките, живеещи свободно, има много вирусни и паразитни инфекции.

# 127
Здравейте Д-р. Милкова, бих искала да попитам може ли да се прилагат антибиотични кремове за хора при животните. Въпросът ми е породен от проблем с кученцето ми ягтериер на 1 год., който явно е наранил долният клепач на едното си око и е леко подут и белезникав. Мислите ли че мога да го накара внимателно с крем гентамицин?
Благодаря предварително за отговорът и помощта.

Антибиотиците са ефективни при бактериални инфекции, а доколкото разбирам във Вашия случай няма данни за инфекция, само са травмирани меките тъкани. Ако нараненият участък е малък, не го мажете с нищо. Ако Ви притеснява, заведете го на преглед при ветеринар.

# 128
  • Бургас
Здравейте, д-р Микова!

Пробвайте с тези хомеопатични медикаменти. Разтворете по 10 гранули от тях в 300 мл вода и я оставете като единствена вода за пиене на малките котенца и майката.

Allium cepa 9 CH
Mercurius corrosivus 9 CH
Euphrasia 9 CH
При котките, живеещи свободно, има много вирусни и паразитни инфекции.

Благодаря за насоката, д-р Микова!
От вчера всички пет мъника са на антибиотик, понеже се установи калцивироза. На котенцето със сълзящите оченца и сополивото носле му взеха проба от очетата и днес я занесох за микробиология и антибиограма. Та относно антибиотика, дали ще е проблем да си им давам и хомеопатичните лекарства успоредно с него? И дали да направя и на останалите такава вода?

# 129
Благодаря за насоката, д-р Микова!
От вчера всички пет мъника са на антибиотик, понеже се установи калцивироза. На котенцето със сълзящите оченца и сополивото носле му взеха проба от очетата и днес я занесох за микробиология и антибиограма. Та относно антибиотика, дали ще е проблем да си им давам и хомеопатичните лекарства успоредно с него? И дали да направя и на останалите такава вода?

Няма проблем да се комбинират с антибиотик, даже е много уместно да се дават, понеже калицивирозата се причинява от вирус.
Спокойно можете да направите и на останалите котки такава вода като профилактика.

# 130
  • Бургас
Благодаря ви, д-р Микова, бъдете здрава! Heart

# 131
Здравейте доктор Микова! Преди две седмици на терасата се появи един сладур, който съпругът ми много го хареса и го нахрани с един пауч, който беше останал от предния катарак а то взе, че се настани у дома. Та ктето явно е ходил да се бие преди да дойде у дома с някой голям котак и му се появи подутина до долната челюст. В понеделник го водихме на ветиринар и се оказа, че има инфекция. Направиха му основен преглед обезпаразитиха го, претеглиха го /тежи 3,800гр./, и му биха инжекция, като още там се пукна това топче и вчера бяхме на втората инжекзция. Той се чувства много добре сега. Вет. каза че е коте от тази година на около 10 месеца. При прегледа се установи, че има и гъбички но ни каза, че тях ще лекуваме на по-късен етап.  Питам Ви мога ли да го изкъпя с шампоан за котета и по някакъв начин да третирам гъбичките.

# 132
Здравейте доктор Микова! Преди две седмици на терасата се появи един сладур, който съпругът ми много го хареса и го нахрани с един пауч, който беше останал от предния катарак а то взе, че се настани у дома. Та ктето явно е ходил да се бие преди да дойде у дома с някой голям котак и му се появи подутина до долната челюст. В понеделник го водихме на ветиринар и се оказа, че има инфекция. Направиха му основен преглед обезпаразитиха го, претеглиха го /тежи 3,800гр./, и му биха инжекция, като още там се пукна това топче и вчера бяхме на втората инжекзция. Той се чувства много добре сега. Вет. каза че е коте от тази година на около 10 месеца. При прегледа се установи, че има и гъбички но ни каза, че тях ще лекуваме на по-късен етап.  Питам Ви мога ли да го изкъпя с шампоан за котета и по някакъв начин да третирам гъбичките.

Има много добри шампоани с хлорхексидин, които са подходящи и за гъбични инфекции. Аз лично предпочитам да лекувам гъбичките с външно третиране, къпане с такъв шампоан.

# 133
Здравейте, Д-р Микова!
Улична котка, в момента на около 10 м. , дойде при нас на село и остана. Сега я прибрахме в града. Спокойна е . Научи се на тоалетна, но беше много по-любвеобилна, направо залепена за мен, а сега ни избягва. Всичко се случи след като на третата вечер я изкарах с каишка навън , за да отиде до тоалетна, защото се притесних, че много се стиска. Тя избяга, гонихме я, хванахме я и оттогава гледа към вратата и ни избягва. Не идва да се гали, а когато я взема бяга. Не е агресивна. Храни се добре.
Втория проблем е , че имам куче- дакел на 11 години. На село той беше много ревнив към нея и я гонеше нападателно. Разбира се веднъж , когато можеше да я нападне не го направи. Сега не е у дома за една седмица за да свикне котето с новия дом. Но предстои да го прибера.
Взела съм Фелиуей  и Адаптил- продукти с феромони.
Бихте ли ми помогнали с хомеопатия?

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 19:17 от darena

# 134
Здравейте, д-р Микова. Нашата британка на година и два месеца се разгонваше досега през две седмици. Последните й две разгонвания обаче са през една седмица. Точно решихме да запишем час за кастрация и тя се разгони. Кога е най-подходящият момент да я кастрираме - веднага след като приключи разгонването или да изчакаме няколко дни след последния ден от разгонването? Благодаря Ви!

# 135
Здравейте, Д-р Микова!
Улична котка, в момента на около 10 м. , дойде при нас на село и остана. Сега я прибрахме в града. Спокойна е . Научи се на тоалетна, но беше много по-любвеобилна, направо залепена за мен, а сега ни избягва. Всичко се случи след като на третата вечер я изкарах с каишка навън , за да отиде до тоалетна, защото се притесних, че много се стиска. Тя избяга, гонихме я, хванахме я и оттогава гледа към вратата и ни избягва. Не идва да се гали, а когато я взема бяга. Не е агресивна. Храни се добре.
Втория проблем е , че имам куче- дакел на 11 години. На село той беше много ревнив към нея и я гонеше нападателно. Разбира се веднъж , когато можеше да я нападне не го направи. Сега не е у дома за една седмица за да свикне котето с новия дом. Но предстои да го прибера.
Взела съм Фелиуей  и Адаптил- продукти с феромони.
Бихте ли ми помогнали с хомеопатия?
Фелиуей и Адаптил са Ви добър вариант. В хомеопатията знаете се задават доста въпроси, за да се открие подходящото лекарство. Например ако кучето се страхува, че ще го изоставите, се препоръчва Пулсатила, а ако ревнува може да се предпише Лахезис.
Затова Ви предлагам да давате на двамата комбиниран препарат, Sedatif PC, понеже срещата им и първите дни заедно ще са стресови. На кучето може да давате по 1/2 таблетка сутрин и вечер, а на котката може да стривате една таблетка и да я добавяте към храната или в купичката с вода. Обръщайте им еднакво внимание, за да се чувстват еднакво важни.
Много котки не обичат да се галят и избягват по-близките контакти, а някои позволяват само сутрин Simple Smile, наричат го "прочутото сутрешно галене". Наблюдавайте я по-дълго време и ще я опознаете и не се притеснявайте. Котките имат свой собствен щастлив живот, дори в затворен апартамент.
Почерпете я с нещо вкусно и това моментално ще стопи леда, ако има такъв.

# 136
Здравейте, д-р Микова. Нашата британка на година и два месеца се разгонваше досега през две седмици. Последните й две разгонвания обаче са през една седмица. Точно решихме да запишем час за кастрация и тя се разгони. Кога е най-подходящият момент да я кастрираме - веднага след като приключи разгонването или да изчакаме няколко дни след последния ден от разгонването? Благодаря Ви!
Добре е да изчакате няколко дни, но също така и да говорите с колегата, който ще я оперира.
Всичко зависи от това на какви интервали се разгонва.

# 137
Здравейте, д-р Микова,

Имам женска котка на 2 години, кастрирана, прибрана от улицата, когато е била на 2-3 месеца, ваксинирам я веднъж годишно и периодично обезпаразитявам. Храня я предимно с храна за кастрирани котки. Всичко е наред с изключение на едно - обича да драска.

Има специален килим, който ползва често, както и играчка с конус за драскане, която ползва рядко. Но често си го изкарва на меката мебел - дивани и фотьойли, като ги драска в горната част на облегалките, точно под мястото, където се облягат ръцете. Това е малкият проблем.

По-големият проблем е, че драска дрехите. Когато се гушне в мен и почва да свива лапичките - едната свита, другата изпъната редувайки ги, то тази, която свива обича да я впие в дрехата - все едно нарочно го прави. Гледа ме в очите с физиономия на екстаз и свитата лапичка впива в блузата. Друг път когато готвя или мия в кухнята идва и се изправя, изпъва се до крака ми застанала на задните лапи и гледайки ме в очите и пак си впива предните лапички в дрехата по крака ми. Всичко това налага да крия от нея дрехи, които ползваме за навън, както и обувки, защото и тях обича да драска.

Има ли какво да се направи, така че да не навредя на котката и същевременно да си запазя поне дрехите и обувките без да се налага да ги крия?

# 138
Д-р Микова, Благодаря Ви!