Автор: BG-Mamma


Качването на килограми през бременността е строго индивидуално. В зависимост от ръста и строежа на тялото си бременните наддават средно между девет и шестнайсет килограма. Стремете се да качите нормално килограми, тъй като рязкото и прекалено повишаване на теглото може да доведе до диабет или високо кръвно налягане. Прекалената слабост също може да навреди както на жената, така и на плода.

Приетата норма в България за увеличаване на телесната маса е 12кг. Трупането на килограми започва още в самото начало, но най-същественото се натрупва между 27-ма и 36-та гестационна седмица (г.с.). Най-общо килограмите се разпределят така: около 1-2 кг за първите три месеца; около 4 кг през второто тримесечие и около 6 кг за последните 3 месеца.

От 5-ата г.с. теглото на бъдещата майка се увеличава с около 300 г седмично. От 21-ва до 27-ма г.с. то трябва да се увеличава с не повече от 0.5 кг седмично. През последните две седмици преди раждането теглото на бременната може да спадне.

В книгата „Аз съм бременна'' - 2 книга (издателство Слънце'') Ален-Пиер Вател и Сандрин Жерен представят как се разпределя теглото на бременната жена:

- тегло на бебето  от 3 до 4 кг

- тегло на плацентата  от 500 до 700 г

- тегло на амниотичната течност  от 700 до 900 г

- тегло на матката от 800 г до 1 кг

- тегло на гърдите от 400 до 800 г

- тегло на допълнителната кръвна маса от 1 кг до 1,8 кг

- тегло на водата около 1 кг

- тегло на тлъстините  около 3 кг

 

Материалът е предоставен от KeiSi

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 18:31 от Редактор*