Запек

Запекът е често явление по време на бременността. Срещу него трябва да се предприемат мерки защото в много от случаите причинява хемороиди (разширени вени покрай ануса, които са болезнени).
По време на бременността храносмилателната система на майката е влошена, а червата стават лениви. Всяко медикаментозно лечение на запека е временно и не лекува храносмилателната система.От слабителните средства използвайте само свещички с глицерин.

Спазвайте следните неща:
- Редовна лека гимнастика и 30 мин разходка
- Приемане на 2.5 л течности на ден под формата на минерална вода, плодови сокове, чай (без мента), прясно и кисело мляко, зеленчукови (несолени) бульони
- Всекидневно приемане на плодове, листни зеленчуци (сурови чушки, моркови и зеле), сварени овесени ядки, само препечени филии хляб.
- Най-добрият завършек на деня за вашата храносмилателна система е като изядете вечер преди лягане1 – 2 леко кисели пресни ябълки.

Материалът е предоставен от veronikka


Запек

Оплаквания: /появява се през 1, 2 и 3 тримесечие/ – хормонът на бременността прогестерон релаксира гладката мускулатура на червата и води до забавяне на перисталтиката и до констипация.

Симптоми: Изхождане на по-твърди изпражнения през по-продължителни от обикновено интервали.

Какво да правите:
  • Яжте много и богата на растителни влакна храна и пийте много вода;
  • Ходете до тоалетната винаги, когато имате позиви за голяма нужда;
  • Правете редовно упражнения;
  • Вземайте железните препарати след хранене и с много течности;
  • Ако проблемът продължава, консултирайте се с вашия лекар;

Хемороиди

Това са разширени вени, които се появяват около ануса. При бременните се дължат на неправилното кръвообращение, но също така и на притискане на тазовите вени от матката.

Оплаквания: /появява се през 2 и 3 тримесечие/. Натискът на главата на плода върху хемороидалния венозен сплит води до разширяване на вените в него. Актът на дефекация само влошава проблема. Леко изразените хемороиди обикновено изчезват сами след раждането.

Симптоми: Сърбеж, смъдене, болка и понякога кървене по време на дефекация.

Какво да правите:
  • Избягвайте констипацията;
  • Опитайте се да не стоите дълго време права;
  • Поставянето на пакетче с лед върху хемороидите често облекчава сърбежа;
  • Ако оплакванията продължават, говорете с акушерката и с вашия лекар, за да ви изпишат мехлем.

Може да получите облекчение, като употребявате, предписани от лекаря, специални помади и препарати, тонизиращи вените.

Разширени кръвоносни съдове на вулвата

По-малко разпространени от хемороидите, те не отговарят точно на названието си, тъй като се появяват на едната или на двете големи срамни устни, които се подуват и открояват на повърхността си разширените вени. След раждането изчезват.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 17:05 от Редактор*