По състоянието на косата може да се съди за наличието на някои физически или психически промени в общото състояние на организма. Признак на добро здраве е косата с плътен, здрав и лъскав косъм, която расте средно с по 1-1,5 см на месец. Когато човек е в стрес, организмът е лишен от витамини и минерални соли, което проличава във вида на косата. Безсънието и заседналият живот също влияят отрицателно на състоянието ѝ.
При жените косъмът живее средно 4 години – това зависи от възрастта, общото здравословно състояние и наследствеността. Животът на косъма минава през три фази – в първата (анагенна) расте, във втората (катагенна) спира да расте и луковицата атрофира, а в третата (телогенна) пада.

Една от причините за косопада може да е силният стрес. В такова състояние организмът произвежда повече хормони, които влияят върху живота на космите. Някои лекарства (противосъсирващи, противоревматични или антихистаминни препарати) също създават дисбаланс в храненето на косата. Липсата на някои минерални соли (калций, магнезий, цинк, желязо) и на определени витамини, предимно от групата В, причинява силен косопад. По време на бременността, особено в последните пет месеца, организмът произвежда повече естрогени и прогестерони (женски хормони), което предизвиква увеличен растеж на косми, а след раждането растежът се нормализира и тогава се наблюдава силен косопад. Климактериумът също предизвиква хормонален дисбаланс и тогава също може да се получи силен косопад.

За да мием косата, без да ѝ вредим, трябва да се избере сапун или шампоан според типа на косата (суха, мазна или нормална) и да се използва в малки количества. След измиване косата се изплаква обилно, евентуално се нанася балсам и пак се изплаква добре. Ако искате косата да блести, за последно я изплаквайте със студена вода или с вода, в която е прибавена 1 лъжичка оцет или разтворена лимонена киселина.
За да спрем падането на косата, в храната трябва да има и въглехидрати, които дават енергия, и витамини, особено РР и В-комплекс, които активизират кръвообращението, и минерални соли (калий, калций, желязо, магнезий). Предпочитайте яйцата, млякото, сиренето, рибата, черния дроб, суровите зеленчуци, сушените плодове, житните храни. Ограничете газираните напитки, чая и кафето, храните с рафинирана захар. Избягвайте да се решите много енергично с четка и да се сушите с прекалено горещ сешоар. Не товарете косата с много препарати за къдрене и боядисване.

Материалът е изпратен от nadinm75

 

Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 12:16 от Mamma