Автор: Smile

Извинявайте, Вие татко ли сте? Или ще ставате такъв? Да не мислите, че е лесно да станеш баща? Особено първия път – то си е направо като влизане в казармата – всички разправят какво е, ама нали не е на техния гръб?!

Пък и справедливо ли е – колко книги има за майките, описания по седмици, дни, часове, обяснено е какво и как, а за бащите отделена една страничка (най-много). Ето, вижте ги и в тоя сайт – татковците разположени долу вдясно, където я някой види, я не. Така сме и вкъщи, след като се роди бебокът – долу там някъде, мъчейки се да оцелеем сами. Ама какви ги приказвам! Така сме вкъщи, откакто жената забременя, а не след като се роди бебето!!!

Тъй, поизплаших ви, сега да започнем с инструкциите.

Бременната жена е коренно различна от небременната. Просто ще се чудите дали това е жената, за която сте се оженили. Тя е, но и не е. За мен е необяснимо как само един поглед върху някаква си клечка с претенциозното име ''тест за бременност'' може да направи от нежната ми, мила, всеотдайна и жертвоготовна жена една вечно подозрителна и интересуваща се само от корема си бъдеща майка.

Най-важният момент настъпва, когато вашата половинка реши да ви съобщи новината. Това е наистина най-важният момент във семейството ви, защото една неподходящо изтървана дума може да ви запрати за нощувка на канапето, при това за неопределено дълъг период от време, като впоследствие, дори и да се ''стопят'' ледовете, тази случка ВИНАГИ ще се използва като оръжие и ще ви се припомня в моменти на ''воюване''. Чувал съм тази новина 2 пъти, но и двата не успях да разбера защо се очаква от мен веднага да реагирам, при това по подходящия начин. На самите жени им отнема поне един месец, за да се осъзнаят, че са бременни и самите те често повтарят ''ох, не мога да повярвам'', ''не се чувствам бременна'' или нещо такова. Защо тогава очакват от нас, мъжете, да осмислим новината моментално и да изразим чувствата си?!

Може би вие сте от късметлиите, които имат жени, неспособни да крият каквото и да било. В тоя случай ще бъдете подготвен отрано с изречения като ''закъснява ми 2 дена'', ''още не ми е дошло'' и пр. Това е изключително ценен помощник при преодоляването на гореописаното събитие. Следете за такива словосъчетания и си подгответе старателно речта: ''О, мила (слънчице, пиленце, пухче или с каквото се обръщате в момент на нежност), това е най-щастливия миг в живота ми'' или нещо подобно. Обгърнете я с нежност, но не с МНОГО нежност, защото веднага ще бъдете контрирани ''ти к'во – страх те е да ме пипнеш ли?!''

Обаче много от мъжете не са такива късметлии. Те имат жени с богато въображение, които са гледали безкрайно много филми, в които се е съобщавала подобна новина, и съответно си мечтаят и те да бъдат вдигнати във въздуха, нацелувани и веднага обгърнати от неподправена нежност. Та тези същите жени в периода на закъснение най-коварно си мълчат и кроят тайни планове как да ви изненадат и обикновено избират най-неподходящия начин и най-неподходящия момент. Ето ви сега няколко силно изстрадани примера:
За първото ми дете беше съобщено по време на закуска, когато слушах спортните новини и живо се интересувах с колко е завършил мача на ''Нюкасъл'' - ето ви един КРАЙНО неподходящ момент. Диалогът също не беше добре изигран:
Тя: Днес е първи април, нали?
Аз: Мхмммм
Тя: През декември няма да си имаме бебе.
Аз: Мхмммм

Следейки за думата ''Нюкасъл'' по телевизията, с периферното си зрение регистрирах подозрително-очаквателната физиономия на жена ми и в мен светна червената лампичка. Започнах да анализирам току-що цитирания диалог. Изречението ''Днес е първи април'', след бърз поглед върху календара, е истина. Значи уловката е в следващото изречение. И както ме е учила моля-другарката в училище, разделих изречението на съставните му части и започнах дълбочинния анализ. Ключовата дума трябва да е ''бебе''. Какво знаем за бебетата - постоянно ревящото същество на съседката, рекламата на памперси и ъ! - повече нищо. Нужно е попълване на информацията! Запитвам се какво има ''през декември'' - студентски празник (ние вече не сме в тая категория), Коледа, Нова година все далечни неща и за тях не може ме излъже. Значи акцентът на изречението е ''няма''. И понеже ''Днес е Първи април'', значи слагаме едно ''NOT'' отпред и става ''не-няма'', т.е. има. Сега вече стигаме до истинността ''През декември ще си имаме бебе''. Дотук добре! Обаче - продължавайки с анализа - за да има бебе, някой трябва да го роди, щом ''ще си имаме'', значи МОЙТА жена ще го роди, а за да го роди - трябва да е бременна, за да е бременна - някой я е забременил и кой е този някой?!? АЗ!!! АЗ!!! АЗ!!! ЩЕ СТАВАМ БАЩА - YES, YES, YES!!!

Естествено, няма да обяснявам, че така и не разбрах резултата от мача на ''Нюкасъл''. Няма да разказвам и за първото ми купуване на белина, защото в еуфорията си скочих от стола, без да анализирам предварително стабилността на масата и как ще се отрази на белотата на покривката разляното кафе и размазаните макарони. Просто кодовата дума ''БАЩА'' може да преживее такива сътресения.

Мислех си, че втория път ще бъда много подготвен, обаче само бях благодарен, че не бяхме в кухнята, просто защото имах неблагоразумието да отговоря на тирадата ''нарочно си го направил'' с изречението ''каквото и да е - аз съм невинен''. Та ако бяхме в кухнята, цялата покъщнина, която се стовари отгоре ми (възглавници, одяла, дрехи), щеше да е в по-болезнен вид (чинии, тенджери, черпаци). И чак след десетминутно крещене и замерване разбрах: ЩЕ СТАВАМ БАЩА - YES, YES, YES!!!

Не правете и грешките, допуснати от мои приятели:
Когато получава SMS със съдържание ''имам две чертички на теста'', моят приятел провежда задълбочено търсене из паметта си за какъв тест става дума и след като не намира необходимата информация, решава, че е забравил на какъв тест се явява жена му (студентка), и спомняйки си думата ''две'', отговаря пак със SMS ''не се притеснявай, имам връзки - ще решим проблема''. Няма да кажа нищо повече, освен това, че колегите му са видели ''една жена в действие''.

На другия авер жената изхвърчала от АГ-кабинета с вестта ''бременна съм'', при която той възкликнал ''А стига бе!''. Ако питате мен, това си е едно нормално възклицание на мъж, невярващ на щастието, което го е сполетяло. Обаче това (естествено) не било изтълкувано така от женската половинка в семейството и се разиграла съответната сцена на публично място. Няма да коментирам изказванията на дежурните пред кабинетите баби.
И тук следва СЪВЕТ НОМЕР ЕДНО: в деня на първия ви секс с дадена жена ТРЯБВА да сте си измислили реч, с която да отговорите на новината ''Бременна съм''.

P.S. Интересното е, че никоя не се е сетила да използва правилния израз ''Ще ставаш баща''. Това би спестило на нас (а и на тях) гореописаните проблеми.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 18:03 от Редактор*