Автор: kinder.de

По-рано ролята на бащата беше ясно дефинирана:

Усилена работа през целият ден извън дома, за да изхрани семейството и да им осигури покрив над главата. Независимо от това, че това съвсем не е лесна задача и коства значителен стрес, на бащите не им беше съдено да изпитат едно особено усещане: да изградят тясна емоционална връзка с вашето дете.

Да гледаш как израства едно дете, отблизо да съпреживееш хода на неговото развитие, е едно малко чудо, без което много хора биха се чувствали доста по-бедни.
Затова и не е чудо, че много модерни мъже се стремят към една нова роля в партньорството: те не искат повече да се грижат единствено за прехраната и да стоят на втори ред при възпитанието и развитието на тяхното дете. Мъжете също искат да могат да изразят и изживеят топлината и любовта, нежността и грижите.
За късмет нито майките, нито децата се противят на тези желания: майките ще ви посрещнат с отворени обятия за ''Добре дошъл', а вашето бебе ще спечели от активното присъствие и любовта на втория родител.
Естествено един мъж не може да даде на бебето да суче. Но иначе има много дейности, които могат да се изпълняват от двамата родители: хранене със шишето, смяна на пелените, миене или къпане, обличане, приспиване, водене на доктор, разхождане, игри или четене на приказки. Тук не само майките са експерти!
Вероятно се страхувате да не изглеждате като глупак, когато се грижите за бебето, защото нямате никакъв опит? Успокойте се: вашата партньорка също не е родена с вродено богатство от опит. Вероятно тя е чела малко повече или е имала възможност да получи съвет от роднини, или да усвои такъв от гледане. Но когато при вашето дете се касае за първото, можете да изходите от това, че майката знае точно толкова, малко или много за грижите за бебето, колкото и вие!

Някои бащи смятат, че никога не биха могли да изградят същата изключителна близост с бебето, както неговата партньорка, в края на краищата кърменето е една женска привилегия. Когато вие давате шишето на вашето бебе, е изключително възможно и бащите да изградят една подобна връзка със тяхното дете. Затова обаче със сигурност е необходимо да не давате шишето на вашето бебе само докато гледате телевизия или си четете вестника. Концентрирайте се върху процеса на хранене, насладете се на топлината на вашето дете, дайте му вашата любов и внимание.
Ако вашето дете се храни изключително от гърда, на вас се падат при все това много дейности, с които вие можете да се чувствате свързани с него. Не се чувствайте изолирани! В едно партньорство не бива да възниква чувство за конкуренция!

Подкрепяйте вашата партньорка! Дайте ѝ любов и одобрение! Вие вече не сте само партньори, вие сте едно семейство. Опитайте се да и предадете това семейно чувство.
Не само майките след раждането на дете се чувстват от време на време потисната - напротив. При майките това по правило се дължи на хормоналните промени. При бащите- напротив- преди всичко създава грижи промяната на вашата житейска ситуация:
Вероятно след раждането на детето ви ще се питате: къде съм аз? Свикнали сте да имате любовни отношения и да прекарвате романтични часове за двама. Изведнъж сексуалното желание на вашата партньорка - а възможно и вашето собствено такова - се поставя на втори ред. Докато доскоро вие сте били в центъра на вниманието и интересите на вашата партньорка, сега това е именно бебето. Може би се чувствате малко извън това? Най -добрият начин е вие да станете активен! Станете по-силната част от семейството, грижете се за вашето бебе. Понасяйте намаляването на сексуалното желание като дадено и в тази връзка чакайте настъпването на ''по-добри'' времена.
Бремето на задълженията също потиска душата на някои бащи. Преди раждането на вашето дете трябваше да се грижите само за вас, сега трябва да изхранвате едно семейство. Не само ежедневните разходи са значителни, но трябва да се планира и бъдещото осигуряване на семейството ви. На това място изплуват не само грижите за семейството, но и въпроса за собственото социално положение в обществото, което при обстоятелствата може да обремени чувството за самооценка.
Ако като баща не сте професионално ангажиран (зает)и се грижите много за вашето дете, понякога това може да доведе до друг вид депресия, която се предизвиква от чувство за изолация. Вие чувствате една социална изолация и липса на предизвикателство в професионалният живот, което за някои хора изобразява еликсира на живота.
Останете спокоен, дори когато преживявате чувство на униние. Всяка превратност в живота е трудна. Понякога загубеното трябва да се прежалва, даже и ако Ввшата сегашна ситуация всъщност не е причина за лошо настроение!

Мнения:

Vmulder2m:
Ще ставам баща
Скоро ще ставам баща (за първи път) и съм много развълнуван. Радвам се на предизвикателството.

baerli94:
Имам вече две деца и третото ще се появи през ноември. Аз съм от Швейцария и тук има само 1 седмица отпуск по бащинство, а той е много важен и аз всеки път се радвам отново, когато мога да прекарам малко време с моите деца.
Един съвет още: използвайте всяка свободна минута от вашето време и имайте желание за игра с вашите деца или да вършите щуротии, защото времето е много кратко и те ще пораснат твърде бързо.

mailto:
Страхотна статия!!! Аз самият съм самотен баща на три деца. Моята съпруга почина след раждането на нашето трето дете Джулиян. При първите две почти не се занимавах с грижи за бебето. Естествено, след смъртта на моята жена го правех. Моите деца са добре. Джулиян тъкмо навърши 3 години и той и неговите брат и сестра много ме утешаваха.

Материалът е предоставен от kopche

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 18:13 от Редактор*