Автор: Karen Horsch - списание Baby Talk

Уморени от непрестанните грижи за новороденото, сексът най-вероятно е на заден план в мислите ви. Но рано или късно у вас ще се появи отново желание. Ето няколко важни момента за секса след раждане.

Най-вероятно ще се нуждаете от известен период преди да се почувствате напълно готови за приемането на секса отново във вашия живот.
В миналото докторите съветваха да се изчака поне 6 седмици след вагинално раждане за възобновяване на сексуалните контакти. Това правило бе до известна степен ревизирано напоследък и ако сте имали нормално вагинално раждане, с минимални разкъсвания, може да възобновите сексуалния си живот 2-3 седмици след раждането, ако обилното кръвотечение вече е спряло. Ако сте имали епизиотомия, големи разкъсвания или секцио, следродилна инфекция или треска, е най-добре да получите потвърждение от вашия лекар.
Все пак много от жените не се чувстват съвсем готови даже и след 6 седмици, било поради умора, нервност или болка. Трябва да се вслушвате в желанията на тялото си, а не да насилвате нещата. Най-добре е да обсъдите с партньора си вашите усещания и желания и двамата да вземете най-доброто решение.

Сексът може да бъде различен - поне в началото.
Нивото на естроген във вашия организъм веднага след раждането не е възстановено, още повече ако кърмите. Поради тази причина е възможно да изпитвате сухота във влагалището и неприятно дразнене, които да правят секса неприятен. Докторите препоръчват използването на различни кремове и желета по време на секс за увеличаване на влагалищната секреция. Запомнете, че дори и да кърмите, възможността за ново забременяване е достатъчно висока, затова използвайте различни противозачатъчни средства - таблетки или презервативи са най-подходящи.

Сексуалните ви желания могат да претърпят промяна.
Много жени имат намалено либидо седмици и даже месеци след раждането поради ниските нива на естроген и преумората. Проучвания показват, че желанията у жените се възстановяват с идването на менструалния цикъл и с по-дългия сън нощно време.
Ако сексуалните ви желания не се възвърнат скоро, опитайте се да разберете причината (ниското либидо е един от факторите за наличие на постродилна депресия). Да бъдеш родител е момент на сериозно преосмисляне на приоритети и трудно настройване и за двамата партньори. Затова е необходимо да обсъдите с партньора си дали намаленото ви либидо не е провокирано от по-сериозни личностни проблеми.

Сексът след раждане се нуждае от планиране.
С грижите за бебето вкъщи ще осъзнаете, че изненадващият секс най-вероятно ще отпадне от календара за известно време. Въпреки това може да планирате в перспектива и да се научите да използвате всеки момент за романтични малки срещи и изненади.

Статията е преведена и предоставена от Shanya

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 17:50 от Редактор*