Какво може да се случи?

Макар и рядко, възможно е семейство с дете (деца) да се загуби в планината и когато се съчетаят двата фактора –  горещото време и малкото количество взета със себе си питейна вода – в определен момент да се почувства нейната остра нужда. Ако не се предприемат мерки за набавяне с питейна вода, възможно е организмът на детето да започне бавно да се обезводнява, то да изпадне в криза и да му прилошее.

По-голяма е вероятността от обезводняване на организма на базата на зачестяващите през летните месеци детски диарии или повръщания, чиито причинители обикновено са различни бактериални и вирусни инфекции, които лесно се пренасят чрез замърсена храна, ръце и съдове.

Как да предпазим децата?

Когато с децата сте попаднали в местност, където няма питейна вода, можете да получите годна за пиене, като гребнете от езеро или река определено количество, след което я кипнете на огън. След 3 минути микробите загиват, а след 10-та минута водата е изчистена от микроорганизми. Друга възможност за осигуряване на годна за пиене вода е да обеззаразите непитейната вода с няколко кристалчета калиев перманганат, с две чаени лъжици йод (на една кофа с вода), като след 2 – 3 минути добавите и 2 – 3 щипки сол. Водата може да се пие след около 20 – 25 минути.

Поставете детето на сянка – така загубата на вода в организма се намалява 1,5 пъти.

Не давайте на децата престояла храна, дори да няма признаци за разваляне.

Не оставяйте храна на открито, тъй като би могло да бъде заразена от атакуващите я насекоми.

При поява на диария трябва да се прекрати даването на всякаква храна на детето, като се пропусне едно хранене. През това време трябва да му се дават достатъчно течности, за да не продължи процесът на обезводняване на организма. Подходящи течности в тези случаи са оризовата отвара, шипков или друг чай, подсладен с 5% захар (1 чаена лъжичка на 100 мл течност), 5% глюкозен разтвор, преварена вода с 5% захар и др.
При тежки случаи с повръщане, освен споменатите течности, могат да се дават на детето закупени от аптеките специални солени разтвори, като водната диета продължава до 24 часа.

След водната пауза детето се захранва постепенно и внимателно с различни диетични храни на малки порции. Те могат да бъдат диетични каши, приготвени в първия ден без мляко, а през следващите – с обезмаслено мляко (оризова каша, каша от препечено брашно, ябълков кисел). След това могат да се дават пюре от моркови без масло и попара с обезмаслено краве сирене. Могат да се дават и по малко ябълки или банани, тъй като съдържащият се в тях пектин набъбва в стомаха, абсорбира бактериите и токсините в червата и освобождава организма от тях. След 5 – 6 дни се преминава към нормално хранене.

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 16:19 от Редактор*