Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

73 СОУ - гимназиална степен - тема №3

 • 9 514
 • 126
 •   1
Отговори
# 90
 • София
 • Мнения: 456
Здравейте, на сайта на училището има график за родителските срещи само  за 8-ми клас за гим. етап. Значи ли, че няма да има за другите класове, имате ли представа? Ние ще бъдем 9-ти и би следвало да имаме нов класен ръководител и нови учители по повечето предмети.

# 91
 • Мнения: 44
Миналата учебна година нямаше нито една родителска среща, поне за 9 клас, предполагам и за останалите

# 92
 • Мнения: 382
В 10 клас ще учат География на България: в такъв случай предметът се преподава на български. И ние разбрахме от класната, че остава само Физика на немски в 10ти; ще разберем на 15-ти за философията…, но не виждам драма в това, че предметите на език стават по-малко. Не си мислете, че изучаването на предметите на немски е някакво предимство: и аз така се заблуждавах преди 2 години. Напротив, бих казала, че много ученици биха се справили и научили много повече по физика на български, особено при такъв добър преподавател, която е и с отличен немски, но за съжаление  на учениците им е трудно. Огромна полза биха имали деца с високо ниво на немския, които се интересуват от физиката и най-вече искат да следват в Германия физика или инженерни науки. Колко са такива деца от един випуск…? Виж по философия има някакъв смисъл, преподавателката ги стимулира да пишат и говорят, не че много им се удава де с нивото на “дистанционния” си немски. Това са мои наблюдения от нашия клас. Може в другите нещата да са по-добре, но не вярвам да са коренно различни. А да не говорим, че по Химия и Биология примерно дори не мога и да си представя как ще учат предметите на немски бъдещи медици, кандидатстващи в България … Материалът е за две години и е много труден. Отново предимство биха имали само деца, които ще кандидатстват медицина в Германия. Никого не ангажирам с моето мнения, но такива са ми наблюденията от изминалата година - часовете на НЕ език вървяха много трудно.

  # 93
  • Мнения: 44
  О, напълно съм съгласна, все едно аз съм го писала. Никак не държа, просто се поинтересувах. И да, философията е супер за подобряване на НЕ

  # 94
  • София
  • Мнения: 7 814
  Здравейте,
  възникнаха ми няколко въпроса.
  Гледах учебния план за 8 клас (естествено снимала съм си само паралелката от 1во класиране Blush, но поне знам, че няма разлики) и няма часове за раздел В.
  Когато подавахме заявлението, попълнихме и за спорт за 3тия час ФВС. Предполагам, че ще е ФУЧ, т.е. раздел В
  Виждам, че часовете от раздел Б са разделени по 1бр. между Мат и БЕЛ.
  Има ли някакви кръжоци и школи в училището?
  По-специално ме интересува Математиката а е или школи за подготовка за олимпиади, в случай на интерес.

  # 95
  • Мнения: 7
  Миналата година за 9 клас имаше школа по математика. Беше много полезна. Може би при интерес от страна на децата може да се сформира и в 8 клас.

  # 96
  • София
  • Мнения: 456
  Здравейте,
  на сайта на училището в раздел учебници за 2021-2022 има съобщение, но пише, че е публикувано на 22.08.20 ( т.е. е старо)...имате ли представа дали  това ще са същите учебниците като тези, публикувани миналата година или ще чакаме нова публикация.
  http://sou73.bg/category/chil-parents/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b1%d … -2014-2015%d0%b3/

  # 97
  • на Мелмак
  • Мнения: 8 313
  Когато се записвахме, ни казаха да изчакаме до родителската среща за всичко.

  # 98
  • Мнения: 382
  Е, то само 8 клас ще имат родителска от гимназията. Другите, предполагам, ще разберат учебниците като започнат, освен ако не бъдат качени на сайта в края на август/ началото на септември. Тази година не се и вълнувам на тема набавяне на учебници, след като подсигурените с такова старание от мен миналата година останаха почти недокоснати с малки изключения 😬Сега ще го оставя да си ги купува сам и то с джобните; ако си ги набави от минал набор на половин цена може да го стимулирам и да ги платя…Ако ли не, да си купува сам нови. Аз ще пусна информация в темата и/или в групата на 73-то във фейсбук, ако същите учебници останат и за сегашния 9 клас. Имам пълен набор + тези на немски; само математиката ще задържим, защото е ценна  (ganis 😊).

  # 99
  • Мнения: 1 771
  Здравейте
  Имате ли информация относно униформите за гимназиалната степен? При записването ми казах да изчакам родителската среща , но тя е 13.09 , ако на първия учебен ден трябва да са с  униформа , не виждам как ще може да се реагира ?!

  # 100
  • Мнения: 382
  Никой не изисква униформи на първия учебен ден. Стискайте палци да има такъв!

  # 101
  • Мнения: 1 771
  A аз мисля ,.че на 15.09.2021 ще ги пуснат да отидат присъствено, но  след това най-вероятно ще са онлайн, което не знам как ще се случва , като децата не се познават по между си , нито пък с учителите. За немския ... не знам как ще учат непознат език по този начин, по-скоро нищо няма да научат.

  # 102
  • София
  • Мнения: 456
  Ние бяхме миналата година 8-ми клас. Ето нашият опит: на записването ни казаха да изчакаме, точно както и на вас ( чест им прави, че не държаха като в другите у-ща да се купува, въпреки, че беше ясно, че ще има онлайн обучение).
  Ние все пак взехме 3 тениски от униформата, тъй като синът ми идваше от у-ще със задължителна униформа и си беше свикнал. Каза ми обаче, че за месеците, които бяха в началото присъствени, почти никой не е бил с униформа и никой нищо не им е казал.
  През май, когато ги върнаха, въобще не е носил униформата.
  Затова наистина няма смисъл да си давате парите за нещо, което  всъщност може и да не се ползва въобще.
  Заради пандемията нямаше нищо официално като откриване ( само за 1-ви и 8-ми клас беше откриването), така, че и поради тази причина се губи смисълът.

  # 103
  • Мнения: 1 771
  Благодаря , Pooh,
  Може ли малко информация , как се случва онлайн обучението в училището ? Знам , че е много индивидуално и си зависи от детето, но как се справят децата с научаването на  езика от разстояние !

  # 104
  • София
  • Мнения: 456
  Благодаря , Pooh,
  Може ли малко информация , как се случва онлайн обучението в училището ? Знам , че е много индивидуално и си зависи от детето, но как се справят децата с научаването на  езика от разстояние !

  Нямам някакви особени забележки за организацията на онлайн обучението в училището. Не съм стояла до него и не знам как са преминавали часовете. Според мен трябваше да ги санкционират за невключване на камери...това беше масово...поне това успях аз да видя. Добре, че имахме само няколко предмета....но за съжаление за единия от тях годината беше от ключово значение.
  Моето лично мнение е, че колкото и добре да е организирано не може да е бъде приравнено на присъственото като качество. Няма как да стане добра връзка между учител -ученик. Колкото и добър да е един преподавател не може да усети реакцията на учениците доколко са разбрали и къде да натисне поради липсата на прях контакт...все пак комуникацията не се осъществява само на ниво говор и зрение.
  Контролът също не може да бъде адекватен. В тази възраст самоконтролът на децата не е на високо ниво и разсейването с останалите устройства ( телефон, таблет, втори екран) е почти гарантиран...

  За езика - не мога да кажа, тъй като синът ми до 7-ми клас беше в у-ще със засилено изучаване на немски език, съответно езикът съвсем не му беше чужд. Но предполагам, че е имало деца, на които не им е било лесно. 

  За мен отминалата уч. година е с доста празнини в качеството на образованието и социалното израстване, но това не се дължи на училището, а на формата на обучение.

  Много се надявам да имат повече присъствено обучение тази година.

  Общи условия

  Активация на акаунт