Автор: John Zakour - fathersworld.com

Въведение

Ровейки между лавиците с книги, забелязах, че голяма част от книгите за бременността тенденциозно представят само женската гледна точка. Това е хубаво и напълно разбераемо, но за да се създаде бебе са необходими двама и повечето мъже са поне два пъти по-объркани от целия процес от жените. Така че аз реших да помогна в изравняването на разликата и написах „Мъжки наръчник за бременността“. Целта на тази книга е да помогне на мъжете по-лесно да разберат промените, през които минава бременната им жена. Надявам се, че това разбиране ще превърне изживяването в нещо много по-приятно и за двете въвлечени страни и така ще позволи на мъжете  да живеят по-дълго.

Друга от целите ми е да направя това ръководство късо и приятно. Бъдейки мъж, аз разбирам, че много от нас обръщат малко внимание на този вид неща. Плюс това, за да бъде интересно, ще се опитам да използвам колкото се може повече обяснения, свързани със спорта и дистанционните управления.
 
Забележете: за да не се обърквам, използвам думата жена в книгата си. Това не е за да правя морално разделение, просто мисля, че е по-лесно да пиша през цялото време думата жена отколкото да сменям: жените, носещи дете, майките, избраните или просто вашата жена.

Какво става?

Вашата жена е бременна.
Казано по-просто: в нейното тяло с фантастична скорост расте истински малък човек.

В продължение на приблизително 9 месеца това бебе ще нарасне от една единствена клетка (наистина малко) до приблизителния размер на пъпеш (доста голямо, като се замисли човек). През  това време се възпламеняват хормони, взаимодействат химикали и на тази малка клетка порастват ръце, крака, органи и всички друго, от което се нуждае  бебето, за да бъде живо, дишащо малко човече, което ще превърне колата ви в бричка, преди да сте се усетили.

Може би вие си мислите: Как ще ми се отрази това? След като жена ми е  тази, която върши цялата работа, аз просто трябва да се мотая наоколо и да се надявам, че раждането няма да съвпадне с времето ми за голф.
Истината обаче е, че в действителност на вас се пада най-тежката работа - вие трябва да живеете с бременна жена.

Това означава, че ще живеете със своя лична Сибила. С други думи, понякога ще е все едно, че живеете със Спящата красавица. От време на време ще бъде, сякаш живеете с доста похотлива Мадона. Понякога ще ви се струва, че живеете със забележителна ако-не-се-движи-изяж-го жена. Друг път ще се почувствате все едно живеете с по-страшната версия на момичето от филма Exorcist. И никога няма да знаете  коя точно ще бъде жена ви в следващата милисекунда. Всичко, което можете да направите, е да бъдете постоянно готови да се извините и изчезнете.

Как се стигна дотук?

Ако не можете да дадете отговор, консултирайте се с лекар или с добър адвокат.

Какво да очаквате: Първи триместър

Първият триместър е странно време. Жена ви може да изглежда съвсем като жената, която е била, преди вашият сперматозоид и нейната яйцеклетка да се съединят, но нейното тяло минава през промени понякога по-бързо, отколкото вие сменяте каналите с най-новото дистанционно управление. Хормоните стрелят непрекъснато, а и всички останали химикали показват какво могат. В резултат на това страничните ефекти са различни не само при различните жени, но и при всяка жена в зависимост от времето на деня.

Може да очаквате, че жена ви ще бъде по-уморена от нормалното. Тази умора варира от съвсем малка до усещането, че живеете с жена, поставена в дълбока хибернация. Умният съпруг, който планира нещата предварително, може да се възползва от предимствата на последното, планирайки бременността на жена си така, че първият триместър да съвпадне с шампионската лига на любимия му спорт.
 
Друго нещо, което можете да очаквате, е сутрешното прилошаване. Името е обобщаващо не без основание. Това прилошаване може да варира от леко раздразнен стомах до обилно повръщане, незадържащо нищо и причинено от нечии бисквити. Повечето жени са някъде по средата. Прилошаването освен това може да се прояви по всяко време на деня. Така че помнете, ако видите жена си да се носи към банята, не я спирайте с въпроса какво има за закуска.

Освен това на много жени се налага да ходят до тоалетната по-често през този триместър. Това е още едно от тези абсолютно нормални и напълно озадачаващи химични реакции. Отново, ако видите жена си да бяга бързо към тоалетната, постарайте се да стоите настрана.

Накрая и най-плашещото – можете да очаквате страхотни промени в настроението ѝ. Ако използваме аналогията с дистанционното отново, тя може да променя настроението си по-бързо, отколкото вие можете да прескачате от канал на канал, дори и да нямате кабелна телевизия. Тези амплитуди в настроението често са насочени към вас, съпругът, тъй като често сте най-близкият обект, а и сте пряко свързан с началото на целия процес.

Понякога тя ще се държи с вас все едно сте Фабио или момчето от рекламата на Кока-кола.
Понякога тя ще ви третира, все едно току-що сте изхвърлили Фабио и сте накарали момчето от рекламата на Кока-кола да облече отново ризата си.
Друг път ще се отнася, като че ли току-що сте застреляли Фабио, Кока-кола-момчето и любимия ѝ фризьор.
Вие като мъж сте доста безпомощен в тази ситуация. Всичко, което можете да направите, е да се наслаждавате на добрите периоди, да заровите томахавката и да се изложите на бурите при лошите настроения.

Помнете, това най-вероятно няма да трае повече от няколко  месеца.

Статията е преведена от английски от Зорница Калчева

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 17:36 от Редактор*