Автор: John Zakour - fathersworld.com

Какво да очакваме: Втори триместър

Вторият триместър е нещо като временно връщане към почти нормалното състояние. Това е добре известното затишие пред буря. На жена ви ще започне да ѝ личи, че е бременна, но тя все още прилича просто на по-обширна версия на жената, за която сте се оженили. Ако има нещо, което сте искали да направите, но не сте имали шанса - това е времето да го направите. След това жена ви ще бъде или прекалено бременна, за да премести цялото това тяло, или ще бъде женена с дете и твърде уморена, за да върши каквото и да е.
Има обаче едно хубаво нещо през втория триместър – може да почувствате бебето, което носи жена ви. То изразява присъствието си чрез ритане, най-вероятно някаква форма на Морзовата азбука, която единствено бебетата разбират. И докато ритането може да предизвика леко дразнение за мама, то за вас това ще бъде едно безкрайно приятно усещане  нещо като усещането да гледате четири футболни мача и Плейбой канала едновременно. Това може би ще е първият път, когато вие наистина осъзнавате, че да, наистина има живо, растящо, малко същество там вътре. Единственият недостатък на ритането е, че обикновено се случва през нощта и по този начин лишава жена ви от наспиване. Това означава, че ако имате неделикатна жена, тя най-вероятно ще ви събуди, смятайки, че щом тя не спи, то и вие трябва да сте буден. Просто го приемете като тренировка за времето на тийнейджърските години на детето, когато тя действително ще ви оставя без сън до среднощ.
Вторият триместър е също така и времето, когато много бъдещи майки се подлагат на ултразвуков преглед. Ултразвуковият апарат предава картини посредством звукови вълни. Процедурата е абсолютно безболезнена и за майката, и за бащата. Докторите я използват, за да определят пола на детето, да се уверят, че всичко се развива нормално и за да ви натоварят с още допълнителни разходи. В края на процедурата ще ви подарят и снимка на още нероденото ви дете. Ако случайно още не е достигнало до съзнанието ви, вие ще ставате баща. А, и на този етап не  се притеснявайте, че детето не прилича на вас, защото то няма да прилича. Това не е нещо, от което трябва да се притеснявате и не е основание да се консултирате с адвокат. На тази възраст всички бебета повече приличат на нещо като извънземните от „Близки срещи от третия вид“.
Да обобщим: вторият семестър е доста приятен.

Какво да очакваме: Трети триместър
Вероятно сте чували израза: „Адът не познава ярост, като тази на пренебрегнатата жена“? Е, този израз сега може да звучи като: „Адът не познава ярост, като тази на пренебрегнатата жена, която е в трети триместър“.

Спомняте ли си първия триместър?  Третият триместър има много общи неща с него, но е по-труден. Сега вие трябва да живеете с по-голяма, по-чувствителна и по-раздразнителна версия на жена ви. (Въпреки че понякога тази жена няма да изглежда изобщо като жената, за която сте се оженили.)  
Като начало, сядането ще ѝ бъде трудно и без никаква грация. Никога, ама никога не се смейте или дори подхилвайте, докато тя се опитва да сяда. Ако го направите (въпреки че ставането е дори по-трудно от сядането), тя ще ви се нахвърли по-бързо, отколкото гладен леопард се нахвърля на сляпа, ранена сърничка. Най-добрият вариант на поведение е винаги да запазвате сериозна физиономия (ако имате проблем с това, просто си помислете каква ще бъде болничната ви сметка) и да ѝ предлагате помощ при сядането или ставането. Това не само ще заздрави позициите ви пред нея, но и ще развие бицепсите и гръбните ви мускули.
Второ, сега бебето седи върху нейния пикочен мехур. Така че спомняте ли си онези спринтове към тоалетната през първия триместър? Сега те отново са тук, но за да бъдат нещата още по-лоши, за жена ви ще е трудно да направи нещо друго, освен да се клатушка. Все пак, удивително е колко бързо може да се клатушка бременна жена, когато природата се обажда отново и отново.
Още веднъж: бъдете готови да се махнете от пътя бързо или ще завършите като жертва на пътна злополука.

И накрая: всичко това се прибавя към една огромна и гневна жена. Известно е, че бесните кучета се свиват от страх при вида на бременна в третия триместър жена. И най-малкото нещо може да я вбеси. Каквото и да правите, не се смейте на клатушкането ѝ, особено ако е на път към тоалетната, защото в някои щати това са признати мотиви за законно убийство. Трябва да запазите възможно най-доброто си поведение или рискувате детето ви да расте без баща. Просто си представяйте, че сте едно от момчетата в сапьорското поделение и обезвреждате наистина чувствителен и смъртоносен експлозив, който ще експлодира в лицето ви, дори само да си помислите, че е забавно. За да оцелеете, трябва да сте колкото може по-тих и предпазлив.

Статията е преведена от английски от Зорница Калчева

Последна редакция: вт, 14 сеп 2021, 18:16 от Редактор*