Автор: boo

75 процента от автомобилните катастрофи стават на 40 км от дома, а 60 процента от тях стават при скорост под 60 км/ч. Повечето от децата, наранени при катастрофи, не са използвали предпазен колан или столче за автомобил. Това са сериозни причини да вземете столче за кола за своето бебе или дете и винаги, винаги да го возите в него.

Новите столчета за кола са произведени по нови стандарти и са безопасни. Това в по-малка степен важи за столчета втора ръка и такива, които са произведени преди няколко години (ако столчето втора ръка е на по-малко от 2 години, вероятно няма място за притеснения). Дори и да е безопасно, столчето трябва да е правилно инсталирано, за да няма проблеми. Следователно най-безопасното столче е това, което най-добре приляга на детето ви и колата ви, и е най-удобно за инсталиране за вас.

Минималната възраст и килограми, преди да преместите детето с лице към движението, са 12 месеца и 10 кг. Колкото по-дълго държите детето с гръб към движението, толкова по-безопасно е за него (при челна катастрофа детето, седящо с лице към движението, може да нарани врата и гръбначния стълб при камшичния удар).

Има три вида столчета за кола:
Цитат

Бебешка кошница

Група 1

Те се поставят с гръб към движението и имат ограничение за килограмите (обикновено 10 кг или повече). Ако бебето достигне тези килограми преди 12-месечна възраст, прочетете за приспособяемите столчета

Приспособяеми столчета (бебе/дете)

Група 2

Обикновено са за деца до 3- годишна възраст. Те могат да се поставят както с гръб, така и с лице към движението. Повечето от новите са създадени да издържат дете до 15 кг с гръб към движението. Най-добре е да оставите детето с гръб към движението възможно най-дълго - ако се чувства удобно с гръб към движението и килограмите му отговарят на столчето, оставете го да седи така.
Цитат
Цитат

Столчета, захващащи се с коланите на колата (детски)

Група 3

Те обикновено са без облегалка, имат облегалки за ръцете. Седналото дете се връзва с колана на колата както възрастните. Те са за деца над 3 години и 20 кг. Добре е седалката отзад да осигурява подпора за главата на детето.

Инсталирането на столчето за кола невинаги е лесно. Най-често срещаните грешки са поставянето на колана на колата през грешния отвор на столчето, неизползването на заключващата скоба, когато трябва, необезопасяването на детето с колана на столчето и монтирането на столчето твърде хлабаво. Правилно инсталираното столче не трябва да се мърда на повече от 2 см в която и да е посока.

Добре е коланите на столчето да са с 3 или 5-точково закопчаване. Добре е столчето да може да се плъзга в полулегнало положение, за да се осигури комфорт на по-малко бебе, ако не използвате кошница за бебе в колата. Потърсете в указанието на столчето, когато го купувате, за кои модели коли е предназначено (ако вашата не фигурира, това не означава, че няма да стане). Поискайте от продавача да ви покаже как се монтира и подробно да ви обясни инсталацията на столчето както с гръб, така и с лице към движението.

Кошницата за бебе е удобна и когато детето стои в нея извън колата. Тя има дръжка за носене и може да носите детето в нея (стига да не ви тежи прекалено). Обикновено е снабдена с възглавничка за поддържане на главата. Има колани, прихващащи бебето през рамената и между крачетата. Коланите най-често са с две позиции - за малко бебе и за по-голямо – по-високо.

Столчетата се различават по позициите на коланите за закопчаване - колко точкови са; по наклона на седалката - колко се плъзга; по това може ли да се слага с гръб към движението; до колко килограма може да седи детето в него.

Малка хитрина: докато детето седи с гръб към движението, може да окачите на задната седалка на колата разноцветно пано от плат с или без играчки по него, с разнообразни фигурки, така че детето да има забавление, докато пътува.

Материалът е предоставен от boo

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 18:33 от Редактор*